Saturday, 17 October 2009

Hot weather and BBQ

We had a really hot summery weather today, it went up to 37C. It was so nice to finally have the aircond on instead of the heater. And obviously lah, it was also the perfect weather to rasmikan our new kettle BBQ. Tak sabar betul The Other Half nak menguji bakat terpendam nya itu and to join the rest of the Aussie men who are in love with their BBQs, hehehehe. Kiranya kalau kat OZ ni, Aussies and BBQs memang tak boleh dipisahkan lah. My hubby pulaknya, baru sekarang nak bermesra2 dengan BBQ after dah berpuluh tahun duduk kat OZ ni :-). Itu pun setelah I membebel bagai nak rak for him to buy the kettle BBQ, baru lah dia beli (kalau I tak ‘paksa’, sampai bila pun we all tak kan ada BBQ ni :-)).

So, this morning before our house hunting trip, The Other Half read the DIY instructions of the BBQ and dengan sorakan2 and some help from the cheering squad, he managed to construct the BBQ without doing anything wrong. You know how some men are with DIY stuff, hehehehe….

DSCF7333

Begitu tekun The Other Half membaca the instruction and The Little Misses pulak sibuk cheered him on, hahahaha….

Then, we spent the rest of the afternoon looking at 5 places. Out of the 5 houses, only 1 aje yang menarik minat we all. But it’s got a swimming pool which we rather not have. The Little Misses suka teramat lah with the swimming pool but sape lah yang sanggup nak maintain swimming pool tu anak2 woi! The rest of the house is really nice, 4 bedrooms and 2 bathrooms and plenty of room…. But there’s still a lot of things to think about before we buy anything and also there’s still a lot of other houses for us to look at…. That’s ok, we’ll take it slowly…

Balik from the house hunting and after lepak2 sekejap, at 4.30pm, acara yang di nanti2 kan pun bermula. I marinated a whole butterfly chicken with home-made piri piri marinade pagi tadi before we went out so everyone’s was looking foreward to have BBQ piri-piri chicken :-).

DSCF7337

Begitu khusyuk The Other Half memerhatikan his brickettes and his charcoals. Penuh konsentrasi, hahahaha….

DSCF7339

Miss 6 pun nak ambik gambar jugak standing next to her pea plant. DIa yang tanam pokok pea tu at school last term and sampai sekarang masih dia jaga lagi tu… (And I pulak nak tunjuk the dress yang Miss 6 pakai tu. I made that for Miss 10 about 2 years ago but sekarang Miss 6 yang pakai). Okay lah jugak kan dress yang I buat tu. Masuk bakul angkat sendiri, wehehehe.

Finally, the chicken on the BBQ sebelum di masak…

DSCF7341

DSCF7345

And ini rupa dia setelah di masak. By the way, The Other Half said to me, tonite all the credits go to him sebab I cuma tukang potong ayam and marinate ayam aje while dia yang ber ‘tungkus lumus’ ber ‘susah payah’ hidupkan BBQ and masak ayam sampai cantik macam tu. So, kalau you all nak puji my dinner tonite, make sure you puji The Other Half ok, and not me, wakakakaka…

Takpelah kan, sekali sekala dia nak dapat nama, kita angguk aje lah, hehehehe…..

24 comments:

Nadia Dzai said...

eheee.. comel laa dress u buat tue! aha ok mmg lawa la ur hasben bbq ayam. looks yummy! (tapi kalau marinate tak sedap, bakar lawa pon tak sedap kan? ehehe he can read malay? ;p ;p)

lemongrass said...

Nadia,
nasib baik dia tak boleh read malay, kalau tak, sure tension dia kita tak puji dia lebih2, wahahaha

Kakda said...

memang cantik tol ayam tu. seksi lah.

CikMin said...

wow..bravo to the other half..ayam tu mmg nampak mabeles...hihihi..seyes..i puji ikhlas ni okeh...

Liasari said...

tak nak puji masakan ur other half, tapi posing dia duduk bersimpuh depan bbq tu adalah adegan yang sangat jarang boleh kita lihat u! nak jumpa lelaki melayu bersimpuh pun payah! hehe ;-)

hasni said...

sis
suka la tgk kak lg n famili ni
bahagia subgguh
wat aktiviti comel mcm ni
suka suka suka!

ummu_hanis said...

hihihi. kat rumah sini terbalik tau. kalau saya la kene buat perkara DIY ni, pasti ia akan berakhir dgn tangisan. hihihi. dan hasben kene ambil alih dan selesaikan.
anyway. baju tu cantek la. buat tutorial jahit dress tu nanti ye. tq.
eh lupa plak, ayam tu pon nampak sedap. lapar la plak. hihihi.

lemongrass said...

Kakda,
ayam2 kat rumah ni slalu seksi meksi, hahaha...

CikMin,
My hubby pun happy giler tengok ayam BBQ dia tu. Skrg ni tiap2 minggu dia nak ber BBQ kalau boleh, hehehe

Lia,
anggun and ayu mat saleh bersimpuh ye? I pun gelak sakan tengok dia bersimpuh mcm tu, hahhahaa

Hasni,
ooh...thank you :-). Bila cuaca panas aje baru lah aktiviti2 mcm ni boleh keluar..

Ummu Hanis,
Kat rumah I ni, segala DIY memang Hubby yg buat tp selalunya I yg akan baca instructions :-). My hubby pun slalu tension giler bila buat DIY ni, hehehehe..
Nak tutorial dress tu? Tak payah lah. Tapi kalau you nak suruh I tunjuk pattern dress tu, boleh lah :-)

Khairiyah said...

hehehe..comey la akak n husband.so cute ;)

mother of two said...

ayunya.. siap bersimpuh lagi tgg ayam masak..hehehhe

lemongrass said...

Kerry,
comel ye? hehehe... Malu I ;-)

Shiela,
Teruna ayu anggun bersimpuh, wakakaka

ain said...

amboi minnn....siap bersimpuh ur d other half tu!! makin hensem!!hihi

lemongrass said...

Kak Ain,
bini dia lagi suka duduk bersila but my hubby ayu sungguh duduk bersimpuh, muahahaha....

afid said...

Kak Lg,
Baju comel, model pon comel.
Ayam pon nampak sedap + comel je posing cam tu..

But tak tahan..lelaki mat saleh terakhir abad ini siap bersimpuh bagai. ha3...

my little family said...

LG, lawak tgk ur hubby dok bersipuh sambil nak bakar ayam tuh.. haha..jarang ooo dpt tgk mat saleh dok bersipuh.. kan afid? hehe

lin said...

sedapnye ayam tu...cm rupe ayam kenny rogerslaaa...ni yg nk soh hubby buat jugak ni..hehe

Ayu said...

bila baca komen k.lia psl hb akak b'simpuh,ayu tgk blk gambo hb akak tu.baru perasan yg dia posing gaya gitu.heehehehe....

pape pun congrats to ur hb coz b'jaya merealisasikan misinya.ayam tu pun cukup seksi.hahaahaha....

aku la ros said...

dress = so cute and look so sweet with miss 6

chicken = so delicious and sexy...

i liiikkkeeee...

Adnazthie said...

SEDAPnyer

lemongrass said...

Afid,
wakakaka... memang boleh masuk Guinness Book of World Record kan tengok Mat Saleh man duduk bersimpuh :-D

Mama Anis,
tu lah, tu yg I ambik gambar. Kalah kita pun jarang duduk bersimpuh, hahahaha....

Lin,
jom kita beramai2 ber BBQ, hehehe

Ayu,
agaknya klu kita2 ada sebelah dia masa dia duduk bersimpuh tu, sure kena gelak sakan kan, hehehe. Ayam tu siap tunjuk cleavage lagi kan, seksi abis :-)

Ros,
nasib baik model dress to comel so terus jadi comel dress tu, hahaha..

Adnazthie,
alamak, dah abis lah ayam tu. Kalau tak, boleh jemput you makan sama :-)

ejaescobart said...

kak..

cute nye your OTH tu duduk bersimpuh.. iskk kalau pakai kain batik lagi laa cute.. kekekekek..

sy pun nak bagi kredit laa kat ayam panggang tu.. sedapp nyaa.. nampak...

kat tukang amik gambar pun nak bagi kredit jugak laa..

p/s: balik Malaysia nnt sy nak tempah dress laa kat akak...hehehheh ;)

Mat Gebu said...

salam LG..alah hai sopan nyaaa, kalau kat Johor, sure muda2 lagi, dah ada mak2 "anak dara" risik2 mat saleh tu for their future son in law..ahaks!!!!

lemongrass said...

Eja,
kalau dia pakai kain batik, adalah Bapak I pengsan nanti tengok menantu dia ke 'arah' itu ;-).
you nak tempah dress tu utk you ke? hehehehe...

Cik Mat,
wakakakaka.... duduk bersimpuh mengalahkan anak2 dara :-P

Erin said...

hai kak LG,

i love to read ur blog all this while but baru skrang na mengkomen..:)
cm secret admirer plak..anyways, the hot chicken look soooo nice..dah terliur ni..and i love to read bout ur family and the little misses so cutee.. give them a big hug for me k.

and for me, u r one super mom..nanti leh ajar i masak plak.:)

take care there kak.

big hug,

erin.