Saturday, 24 October 2009

Rain? What rain?

Since last week lagi, The Other Half dah berangan2 nak ber BBQ this weekend and last week when we had a look at the long range weather forecast, it said that it’s going to be a marvellous 28C today. So, The Other Half pun dah listed down the BBQ menu since hari Isnin lagi lah sebab tak sabar nak berBBQ lagi kan :-)…

Then, we woke up this morning with a very grey sky and quite chilly weather. Takpe lagi cos we thought, mana lah tau kan, by tengah hari dah clear and would become sunny and bright (wishful thinking I know :-)). But makin lama, makin gelap the skies but still tak hujan. The Other Half kata, since dia dah bersemangat nak masak hari ni, rancangan BBQ akan diteruskan juga even though the skies looked so menacing. Orang sekali sekala masak ni kan, bila dia begitu bersemangat nak masak, better jangan halang, betul tak? Ye lah kan, mana tau, kalau kita halang, terus merajuk and tak nak masak langsung, I jugak yang susah nanti sebab kena masak hari2! hehehehe….. So, I pun prepared all the stuff to be BBQed (dia masak but I kena prepare segalanya. Dia cuma fire up the BBQ aje and tunggu the food while it’s cooking :-D).

But when The Other Half started stoking up the charcoals in the BBQ, the weather became chillier and quite gusty winds were blowing. Tapi, since semangat dia teramat lah kental nya, neither winds nor dropping temperature could stop him from BBQing tonite, hahahahahaha…. Then, as soon as the charcoal was ready, the rain started falling, hehehehe… I told him, obviously God doesn’t want him to have a BBQ tonite, wakakakakaka….

But, that still didn’t deter The Other Half from completing his mission :-). He just moved the kettle BBQ under the awnings so tak lah kena hujan sangat and luckily cuma hujan renyai2 and berhenti sekejap2. You nak tau kenapa dia beria sangat nak ber BBQ malam ni? Pagi tadi we bought a pizza stone which is a stone made out of high impact ceramic to be used for making pizza base crisper. Stone ni you can use in the oven or in the kettle BBQ, tu yang dia beria nak berBBQ malam ni sebab dia nak cuba masak pizza in it. Kat Australia ni tengah famous wood-fired pizza oven but it’s an outdoor oven and quite expensive lah banding dengan our kettle BBQ. The oven cost ratus ratus dollars while our BBQ only cost us $70 aje, hehehehe…

DSCF7390

Our prawn and basil pizza before cooking. Masa tengah masak pizza ni, siap ada lightning lagi tu, but we all duduk kat dalam, the BBQ duduk kat luar and The Other Half pergi lah jenguk2 dia every once a while, hehehehe…

DSCF7393

Ini pulak after we’ve cooked it covered for 30 minutes. The edges terhangus sikit cos we are still quite new and tak reti nak adjust the amount of charcoals to be used. Yang dalam foils tu sweet corns and sweet potatoes.

DSCF7395

Sebelum di potong. The base was really crispy. Sape yang suka pizza base tebal might not like this kind of pizza lah but for us it was really yummy!

DSCF7398

We also BBQed some marinated prawns and fish fillet. Miss 6 yang masa start dinner kata dia tak suka prawns, finished about 5 of them, hehehehe… Rasa arang tu yang buat kan dia sedap kan :-D

Then, tak puas hati dengan masak main meals sahaja, The Other Half masak dessert you on the BBQ. He said he wanted to try baking a cake in there, mana lah tau kan, kot2 jadi. So I  pun made instant brownies and he baked it in the BBQ for 30 minutes. This is how it came out..

DSCF7400

It turned out really good actually cuma terhangus at the edges sebab dekat sangat dengan the charcoals.

DSCF7402

It’s still crispy outside and chewy inside just like a normal brownies. The Other Half now is so impressed with his kettle BBQ because it can cook anything, hahahaha…. I pun suka hati sebab dah tentu nya from now on, he’ll be happy to cook every Saturday/Sunday on the BBQ :-D.

20 comments:

LOVE said...

Wow! Happy BBQing! Memang bersemangat MrHubby kakLG kan. Very gud la he, LESPEK! ;) Those meals r great ya, so do ur brownies.

zailamohamad said...

the food looks all yummy to me;)

Nadia Dzai said...

ahaha betul la.. almost everything boleh masak! menarik!! ;p

Adnazthie said...

Wah! Sedapnyer..Ni yang terbakar semangat nak masak PIZZA esok..

lemongrass said...

Love,
awal2 aje semangat ni, hahaha. We'll wait and see in a few months time ;-)

Zaila,
BBQ food I thnk taste nicer than food masak on the stove top.Definitely because of the bau arang kan :-)

Nadia,
Tu lah kan, boleh lah I resign dr jadi chef macam ni since segala benda BBQ tu boleh masak, hahaha

Adnazthie,
jom kita masa k pizza beramai2, hehehe

Zaitun said...

Sedapnya tengok pizza n brownies tu rasa semangat pula nak buat.

My Life My World said...

Tahniah LG, sebab berjaya memupuk TOH untuk rajin memasak. Lepas ni kut kut awak kena lah jadi assistant dia lak kan ;). Tapi jadi assistant lagi teruk kut, sebab kena menyediakan semua bahan yang ada untuk di masak. Ibarat 'Crew' di belakang tabir.

3E said...

Wow..kak LG...terkagum lak I dengan Kettle BBQ ur OTH...boleh masak apa saja tu....nak beli satu la camni.Nanti suruh my hubby lak jadi chef...wakahkahakah....

By the way, kak LG..post u pasal smile anyone tu....I carikan gambar yg serupa senyum alya dgn edelyn...nanti I letakkan side by side..then postkan kat my blog ya....cam agak serupa la......

ummu_hanis said...

masa masak brownies tu kan, atas die tak yah cover ke? tp mmg best la kettle tu boleh masak semua mende. dan yg paling best ialah sangat jimat. arang kan murah kan? isy. kene carik jugak satu nih. hihi.

hani said...

sedapnya nampak pizza and brownies tu:) kak LG, kat mana ye beli pizza stone tu? kat kitchen warehouse ke? (teringin nak beli satu)..

lemongrass said...

Kak Zai,
Pizza n brownies ni for me mmng sentiasa menggiurkan, hehehe

MyLifeMyWorld,
Memang betul you cakap, crew belakang tabir lagi teruk buat kerja dr master chef kan, hehehe. Takpe lah, asalkan I tak payah berdiri depan BBQ tu, I dah happy lah :-)

3E,
Tu lah kan, dah ada BBQ baru lah my hubby tu bersemangat nak masak :-D.
Set, you cari gambar Edelyn tu ye, pastu I suruh Alya tengok and tanya dia, dia kenal tak gambar sape tu. Mana lah tau, kot2 dia kata gambar dia, hehehe

Ummu Hanis,
I tak cover atas dia but I guess klu nak cover dgn aluminium foil, boleh jugak rasanya.
Tu lah u, dah lah arang murah so tu yg best masak BBQ ni, tak kotor my kitchen, hahaha..

Hani,
I beli kat House, tapi hari tu I tengok kat Kitchen Warehouse ada jugak sebijik macam yg I beli ni. And harga dia pun sama. Skrg ni kan dah nak dekat summer so memang seronok lah klu nak berBBQ at the wknd :-)

mother of two said...

tergodanya dengan brownie cake itu..

lemongrass said...

Shiela,
I pun mcm you lah, klu ada coklat2 ni, mesti nya tergoda, hahaha

Ayu said...

aaddeehhhh...pizza n brownies tu bikin ayu ngences la kak.sronok kan ada bbq kettle yg leh masak mcm2 ni.family ayu tiap kali raya mesti buat bbq.tp takde la guna bbq kettle mcm akak punya tu.

arapink said...

Sedapnya...perotku laparrrrr....

lemongrass said...

Ayu,
bbq yg ni best sbb ada penutup so boleh lah 'control' sikit suhu dlm tu so masak dia ok aje. Tu yg muy hubby asik nak berBBQ aje sbb dia perasan terer mcm Jamie Oliver dah, hahaha..

Ara,
wehehehe... sian you lapar

Jamie said...

wah.. bestnya BBQ..lama dah kitaorg tak berBBQ nie.. kami punye set BBQ lebih kurang cam akak punye.. masa baru2 beli jer hubby bersemangat, BBQ belakang rumah sampai habis berasap satu taman, jiran ingat umah kami terbakar.. sekarang BBQ set duk tersadai jer...

ejaescobart said...

kak LG..

kasi laa resepi brownies kat saya.. nak try laa buat... nampak begitu menyelerakan... yummmmyyy.... :P

lemongrass said...

Jamie,
I pun rasa BBQ we all ni akan jadi mcm BBQ you jugak akhir2 nanti, hehehe. Skrng ni aje yg hubby I beria2 sbb toy baru kan :-)

Eja,
I pakai yg packet punya aje ni, malas weh nak buat sendiri, wakakaka....

ejaescobart said...

ala... bagi laa resepi yang kat peket tu... wehehehhehe...