Thursday, 8 October 2009

Masa I kecik2 dulu, I used to watch my Mak menjahit using mesin jahit yang guna kaki tu. Masa tu rasa best betul kalau I dapat menjahit sama. And then bila I dah besar sikit and my Mak nak ajar I jahit baju kurung, terus I tolak awal2 sebab langsung I tak minat menjahit ni. Masa tu, I cuma akan pegang benang and jarum untuk jahit baju I yang terkoyak aje :-). And then with studies and work and life, I didn’t have time to belajar menjahit nor getting interested in sewing.

Then when we permanently moved to Adelaide, a friend of ours gave her old Singer sewing machine to us sebab she wanted to get a newer model. Masa tu I terima aje lah sebab orang dah bagi kan and then at that time I thought, boleh jugak I guna untuk jahit baju yang terkoyak or untuk naikkan hem. The first thing yang I self thought was how to jahit lurus. Sebelum tu, I tak pernah berjaya nak jahit lurus, mesti bengkang bengkok segalanya. Jahit hem curtain yang lurus tu aje pun herot berot you, sampai membuatkan my Mak tension aje kalau I tolong dia menjahit, hehehehe…. I ingat lagi, punyalah gembira hati I the first time I berjaya jahit lurus. But I was so stupid at first, manalah I tau yang kat every machine ada markers to make sure you sew straight! Bila I ‘terjumpa’ markers tu, baru lah senang hidup I when it comes to jahit lurus ni :-).

Pastu bila hati dah berkobar2 and bersemangat nak menjahit, I enrolled in a 5-week beginners sewing course (3 hrs/week aje pun). Masa tu lah I belajar menjahit guna patterns yang ready-made tu. From zero knowledge to quite a bit of knowledge which is amazing for me :-). And strating from then, setiap kali ada sale on the sewing patterns, macam2 patterns I beli. And bila ada sale kain aje, macam2 jugak I beli, hehehe… And then, I share beli overlocker dengan my MIL, lagi lah bersemangat terus I nak menjahit kan, hehehe. Banyak jugak lah benda2 yang I dah buat but mostly the girls’ pants, shorts, dresses, skirts and adults’ pants. Dulu bila I balik M’sia, mesti I buat something for my nieces. But yang tak best nya, since I cuma ambik beginners lessons aje, sampai sekarang ni, I cuma boleh jahit baju bila ada patterns sahaja. kalau takde patterns, jangan harap lah I reti nak membuat nya :-).

The sedih part is, since about a year ago, I’ve stopped sewing. Note: cuma berhenti sewing aje, beli patterns and kain masih diteruskan, hahahaha….. Tak tau lah kenapa, suddenly the motivation wasn’t there :-(. Even The Other Half pun selalu jugak tanya bila I nak mula buang habuk from the top of the sewing machine and the overlocker, cisss……

But a few days ago, I dah start kemas2 my sewing area and dah start sapu2 habuk and dah start keluarkan patterns and ironing the patterns :-). Ini semua disebabkan I baru tersedar yang it’s already October and the wedding is in December, which is only 2 months away!

Agggggghhhhh!!!!

Baru lah I terasa nak nangis sebab I masih belum siap buat the flower girls’ dresses! I’ve managed to cut 3 so far, so there’s 5 more to go! But luckily lah I cuma buat the simplest dress so hopefully it won’t take that long to finish them. But I will be extra busy lah for the next few weeks especially on weekends until lah all the dresses are done. I takut jadi macam tukang jahit kat M’sia masa bulan puasa aje, sampai malam sebelum Raya pun masih lagi sibuk menjahit baju! Tak ke haru kalau pagi2 wedding day tu I still lagi tersengguk2 depan mesin jahit, wahkahkahkahkah…. Macam mana I nak bergaya jadi penyambut tetamu macam tu kan ;-).

DSCF7275

A dressmaker busy at work, hehehehe…..

Bila dressmaker busy (entah kat mana busy nya pun I tak tau lah tu), dinner pun yang simple sangat2 lah..

DSCF7279

Our dinner tonite, quesadillas.  Yang meleleh2 keluar inbetween the tortilla bread tu is a mixture of melted cheese and bolognaise sauce :-). We had it with corn on the cob and fries…

23 comments:

Cikgu Eta said...

angah,

ada permintaan sikit... kalau boleh baju untuk anak2 saya ada berlengan sbb dorang tak biasa seksi... he...he...

apapun... tq....

Nadia Dzai said...

hah, dah start jahit :p kalau tak, kesiyan laaa flower girls2 itu ye :p

eh wedding dec? if u still in kuala sel, do attend mine as well :p ;p aaa :D

ain said...

akak pun dulu ada amik belajar jahit melalui pos. hangat2 taik ayam je. pas 2 3 bulan...terus senyap..x sambung2 lg kelas!! lg pun, lepas tu akak sedar, yg akak tak suka jahit baju sebenarnya, akak lebih suka jahit benda2 yg berkait ngan umah aje.

Actually bagus klu tahu jahit baju ni tau!! at least baju anak2 kita boleh jahitkan. kepuasan tu berbeza dpd hantar kat taylor!!

psst..terliur tengok ur quesadillas!

fazlinil irma said...

kak min...sy anak tukang jahit pun baju still mak jahitkan..hehe

alasan baju jahit sendiri tak ada sentuhan kasih sayang mak..ahahaa

lgpun mak cukup hangin( nasib x kuar tanduk ja) kalau anak dia guna mesin tekan laju2..dah la mesin tu punca rezeki dia..last2 saya kata mak buat la semua :D

azieazah said...

LG... Salam Jumaat..

Memang betul, bila dah minat, perkara yg tak pernah terfikir kita nak buat akan jadi kepakaran lak..
I terbalik lak.. Memang langsung tak minat menjadi sejak azali tp ikut kengkawan attend gak course 6 bulan basic menjahit. Tak ler rasa buang duit sbb 1 tahun pertama tu kemaruk la menjahit..

Tp dah tak minat, tak ler menjahit pun sampai skang. adoi laaaa.
Tahniah, wpun U berada jauh dari tanah leluhur, tetap juga menjadi wanita Timur yang wpun bukan pakar, masih juga boleh menjadi seorang yg berciri wanita.. puji ikhlas nihh..

KKPL said...

Hi LG,

You looked like a real pro tailor in the pic ;)At least you have ever sewn a dress, pants, shorts & what not even though with sewing patterns..Gd job! I remembered my 'sewing masterpieces' during secondary school wld always got marks just above borderline pass.;(( and I always blamed my shoddy works on the innocent sewing machine)

arapink said...

bestnya kak min...masak pandai, jahit pun pandai :-)

tak sabar nak tengok dress bebudak tu nanti...mesti lawa :-)

lemongrass said...

Eta,
Baju Angah buat mana ada seksi, lain lah klu kita yg cuba pakai baju tu, gerenti lah seksa. Setakat budak2 aje yg pakai, insyaAllah takde sape kata seksi. Tengok lah nanti, sbb setakat ni tak pernah buat baju yg ada lengan, I'll try ok..

Nadia,
Eh bila yr wedding? Nak jugak I pergi wedding orang lain ni sbb sure best. Boleh I bawak my hubby and the girls sbb diaorang pun mana pernah pergi wedding kat M'sia.

Kak Ain,
hehehe... I pun rasanya klu ambik kursus lalu pos mmng akan hangat2 tahi ayam aje kot. Ini sbb terpaksa pergi ke kelas tu and tak lama, tu yg abiskan jugak the whole course :-). So far, my girls suka kalau I buatkan diaorang s'thing esp skirts, hehehe...

Irma,
wehehehe, mcm2 lah alasan kan ;-). Tapi kan betul jugak sbb Mak u memang dah pandai jahit so might as well bagi dia aje yg jahit semua nya kan :-).

Azieazah,
I dulu mmng tak minat menjahit ni tp sejak pindah Aust, I tengok ramai minah2 saleh even yg muda2 suka sgt2 menjahit ni. Tu yg tiba2 terminat sbb if they can do it, so can I ye tak, hehehe...

Yat Maria,
Itu just posing for the camera ;-). I remember as well we had to sew pillow cases when I was in yr 5 in M'sia and obviously lah, my Mum had to do everything and I just presented it as my work, hehehe. I don't think the teacher was fooled though :-).

Ara,
bukan pandai tapi boleh lah. I pun tak sabar nak tengok the dresses siap sbb I boleh lah tarik nafas lega, hahahaha...

mrswongjowo said...

LG..
Happy belated birthday to Miss 6 ye..Tak sempat menjenguk lah sibuk beraya..:) Wah you r so multitasking lah..pandai masak, pandai menjahit..ni menantu idaman tau cam ni...Good Luck on your project..:-)

Ash-Levin said...

Hi LG, wah tak sangka u are sooo good in sewing as well. Baking, cooking, sewing etc..etc..such an all rounder la u. Wish I can be like u too...
Btw, all the best in your dressmaking n bila dah siap tue, post some pics ok...

-Mommy Ash-Levin

Zaitun said...

Salam

Baru2 kahwin dulu kak Zai pun ada belajar menjahit,mengait sempatlah buat satu set chairback tapi sekarng nak pegang jarum pun malas lagi pulak tu mata pun dah mula rabun.hehehe...

akiratoriza said...

Salam...
Sy dulu2 pun mak paksa g belajar menjahit.. imagine lah saya amik Accounting Course then pas grade mak paksa masuk Giat Mara tok amik Sewing course lak.. terpaksala redha... p skrang bila dah work+married+having baby rasa xmenyesal lak dapat tahu hal-hal menjahit ni... erm thanks my mummy...

Anyway happy belated birthday for Miss 6..

dd said...

kak min.. your dinner begitu menggiurkan.... terasa2 kat tekak ni..

bagusnye akak pndai msk n pndai jahit... bnyk2 benda yg woman shud know... menjahit la i paling kayu sekali... :)..

Sally said...

selamat menyudahkan jahitan ya LG...saya masih terkial-kial nak siapkan langsir raya..dah basi la..hehheh

lemongrass said...

Morswongjowo,
best nya you masih lagi busy beraya :-). I ni lepas dah bertahun jadi menantu baru lah belajar masak and belajar menjahit ni, so kira awal2 tu mmng bukan menantu idaman lah, hahaha..

Mommy Ash-Levin,
Klu ada exam baking and cooking and sewing, I think I cuma boleh setakat dpt c+ or B aje. A+ tu definitely tak tercapai, hahaha..

Kak Zai,
I pun masa awal2 belajar menjahit, memang kemaruk nak buat everything. Skrg ni dah bertambah malas, hehehe...

Akiratoriza,
I think yr Mum memang berfikiran jauh lah kan paksa you belajar menjahit tu :-). I pun skrg ni bila dah ada family baru lah tau betapa bagusnya ada basic sewing skills ni :-).

dd,
I dulu2 pun memang tak tahu menjahit langsung. Since about 7 years ago kot I baru aje pandai basic sewing. Kalau fancy2 nya sewing, memang tak boleh lah, hehehe

Sally,
wehehehehe... I pun mcm you jugak. I ada a few projects yang siap separuh aje and still kat dlm kotak tu menanti I dpt mood :-)

Ayu said...

salam k.min...

klu psl m'jahit ni...ayu angkat bendera putih awal2.mmg tak reti!!! nak jahit baju t'tetas pun malas.mcm tu gak nak jahit butang t'tanggal.dah nak pakai,baru la sibuk cari jarum n benang.klu tak tu....t'sadai la baju2 tu mcm tu je.

mesin jahit yg mak bg tu ntah bila la akn digunakan.setakat ni..masih t'peruk kat stor tu.prnh mak srh jahit cadar...jahit lurus je tp dpt kat tgn ayu....slamat!!! mak t'paksa jahit blk then tetas jahitan yg ayu dah jahit seblm tu.iiissskkk...

teratak rimba said...

Assalamualaikum

Salam perkenalan. Hari2 baca blog LG tapi so far tak pernah tinggalkan komen. Hari ni terpanggil pulak sebab suka tengok kain yang nak di jahit tu. Cantik.

Akak minat tentang jahit menjahit
tapi selalu hangat2 tahi ayam. Kekadang tak siap.
Dua hari lepas buat kek coklat ikut resepi LG (tanpa kebenaran)
...sukanya sebab menjadi. Akak ni bukan jenis org yang terror dalam hal2 baking ni. Terima kasih


Kak wati

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Alamak, I missed so much on your blog, including Ms 6's bday. Please wish Zahra for me. My soon to be 6 son landed in hospital 4days, 3 nite stay lagi, had a bad case of vomitting, fever and dehydration bcoz of some air-borne virus. Mummynya pun bermalam lah kat SJMC sama2.I teruja tengok you potong kain..jgn lupa tunjuk dressnye atas models tau :)

lemongrass said...

Ayu,
mesin jahit Ayu tu boleh jadi tukun lah ye sbb terperuk aje? ;-). Mesin kat rumah ni pun setahun sekali aje I guna, hehehe

Kak Wati,
salam kenal and thanks ye sbb sudi baca my blog :-). I pun bnyk gak project menjahit yg separuh jln tu aje sbb mood tiba2 hilang + kemalasan melanda, hehehe. I tak kisah, guna aje apa2 resipi kat blog I ni, mmng utk share pun :-).

Rahmath,
Poor son of yours kena admitted lama at the hospital. Hope he's feeling much better though! And I hope you are feeling much better as well after spending so long at the hospital sama. Jangan lah lepas ni you pulak yg sakit, nauzubillah....
I potong kain tu cuma utk posing aje, hehehe ;-)...

n.a.n.i.e said...

nanie dulu tingin gak blaja jahit.. tp ms form 3, nanie ade kes patahkan kaki mesin jahit sekolah.. trus trauma.. projek ERT pun men outsource je.. hahaha..

pejam celik, pejam celik dh nk dkt bln 12.. maknanye tak lama lagi le majlis kite.. huhu.. satu mende tak buat neh.. arghh..

lemongrass said...

n.a.n.i.e,
mcm mana lah boleh terpatah kaki mesin jahit tu ye? hehehe. Patut lah terus trauma ;-).
Tu lah, pejam celik dah nak dekat Dec, mmng tgh gabra sbb takut tak siap aje baju2 ni, hehehe

CheYahChomel said...

Salam....

Got this blog from Kak Azie's blog. Ada nak jual used pattern x? saya dok belajar menjahit nih. x sabar nk beli mesin jait. tp tau la kan...kt mesia nih sumer mehei......

lemongrass said...

CheYahChomel,
salam...My used patterns semua I dah potong2 and not in good condition and memang tak sesuai lah untuk di jual kat orang. Tapi kalau you tak kisah, I boleh bagi aje kat you. Kat M'sia susah ke nak dpt patterns?