Sunday, 11 October 2009

I borak2 dgn my Mak I tadi about this upcoming wedding in December. I asked her to selongkar my lemari kat her house to search for a green baju kurung for me to wear on that day. I said to her yang if I’m not mistaken, I ada baju kurung sutera in green which I’ve put away somewhere. Baju ni last I pakai probably 13 tahun dulu kot masa I graduate and masa Raya after that. My Mak kata, “Entah2 dah kena makan dengan moth or anai2, sikit nya lama tersimpan!” Kalau dah kena makan moth, ada lah yang nanti masa wedding tu pakai baju seksi berlubang2 kan, hehehehe…. Itulah yang susah nya bila duduk overseas ni, macam mana lah I nak cari baju kurung warna hijau kat sini kan! Tu lah, dulu Mak I nak ajar buat baju kurung, I beria2 tak mahu belajar, sekarang kan sendiri yang susah, hehehehe. Kalau I tanya my Mak, pakai dress hijau ok tak agaknya? , you rasa ada tak nanti yang kena jeling? ;-) …. Terpaksalah I suruh my kakak or adik or Mak carikan baju kurung hijau for me and terpaksalah I berserah sepenuhnya ikut cita rasa diaorang……

Pagi ni pun I spent it cutting and sewing more pants and the dresses sampai sakit belakang I. So terpaksalah The Other Half jadi tukang urut and doctor tak bertauliah and bagi I half day MC hari ni from further sewing-related activities and from cooking dinner, yeay!!! hahahahaha…. But since I dah masak for lunch hari ni, tu yang dia masak dinner :-). But I terlupa pulak nak ambil gambar pasta yang dia masak tadi (but gambar lunch yang I masak, I ingat pulak nak ambil gambar, hehehe)..

DSCF7297

Our western lunch today. Croissants with scrambled eggs, sauteed mushroom n tomatoes and smoked salmon.

Tomorrow will be the last day of the school holidays. The Little Misses will go back to school on Tuesday again. They’ve been really good this holiday, they were quite happy playing together without too much arguing or bickering. But I think they can’t wait to go back to shcool again to play and be among their own friends their age :-). And the next time school holiday comes, we will hopefully be in M’sia already having our long awaited holidays…..

9 comments:

Azita said...

salam min. lum lewat lg utk wish selamat hari raya rasanya. naju kurung? tempah ajelah kat malaysia. bagi je ukuran yg diperlukan ataupun pilih je nak saiz apa - xs, s, m, l, xl, xxl...semua ada!

Murnihati said...

salam kak min.. kedai online kan bnyk.. cari je thru online, senang n ikut selera akak, ada jgak yg jual kain pasang, nnt boleh mak akak jahitkan...

ain said...

klu tak jumpa gak, sampai je msia nanti, singgah le mana2 butik jap cari baju kurung hijau tu!!!

x de satu baju pun yg dulu2 akak boleh pakai lg sekrg...sekrg ni saiz dh naik pangkat sikit. Al-maklum ler bahagia.hahaha

psst...luv ur simple lunch.fav anak2 akak tu!!

lemongrass said...

Kak Ita,
Selamat Hari Raya (belum lambat lagi, raya kan sebulan, hehehe). Nak tempah, takut tak sempat pulak siapnya sebelum wedding tu, rasanya beli aje kot nanti bila sampai kat M'sia :-).

Murnihati,
Ingat cadang nak try beli online jugak tp rasanya lagi murah kot beli kat M'sia. I pun ada ckp kat my Mak yg I nak beli kain pasang aje kat sini pastu balik nanti suruh dia jahit tapi takut tak sempat aje pulaknya sbb sure busy nak dekat2 wedding nanti kan :-)

Kak Ain,
Tu lah, I ckp dgn my Mak semlm, klu takde baju hijau yg cantik, jgn beli, tunggu aje I balik nanti and I pergi lah PKNS Shah Alam ASAP, hehehe...
My kids n hubby pun suka sgt2 scrambled eggs. Senang kan nak buat :-)

Ayu said...

k.min....beli jela baju baru bila tiba sini nnti.la ni dah byk yg jual ready made.mcm2 design.nak ada beads...nak sulam...cuma sediakan ongkosnya jela.

klu nak beli online pun ok gak.tp tu la...tokleh nak try.klu beli tak muat,tokleh nak pulang blk.rugi!

Sally said...

hah ah LG beli jer lah baju ready made..you ni pun rasanya size s jer ni.hehhe(memandai jer kan)..banyak fesyen2 cantik skrg ni..potongan style Ct Nurlizard tu..cantik apa..dah rasa dah kan kemriahan wedding tu..hope nnt meriah giler.

lemongrass said...

Ayu,
tu lah, rasanya mmng Akak akan pergi kompleks PKNS kat Shah Alam tu samapi2 aje M'sia nanti sbb kat situ mmng gerenti bnyk choices kan :-).
Dah lah nanti jadi tukang sambut tetamu, sure lah kena pakai baju glemer2 sikit kan, wehehehe ;-)

Sally,
Setakat ni mmng baju kurung I saiz S tp takut kang duk cuti lama kat M'sia terus naik M, hahahaha...

Prihatin Team said...

Di sini rasanya, cuti sekolah nanti, kita akan juga sambut Raya Haji..

lemongrass said...

Prihatin team,
Raya Haji akhir bulan November kan? We all belum cuti sekolah lagi masa tu...