Wednesday, 21 October 2009

Neighbours and drivers

We have a neighbour who lives opposite our house across the road who loves to play his drums from 8.30 at night till 10+ every night and sometimes longer when he’s pretending to be the Metallica drummer. He thinks he’s good which I kind of agree with (tak lah bagus sangat but banding dengan I, memang lah teramat lah bagusnya, hehehe) But… Kalau tiap2 malam main beat yang sama and then so loud pulak tu, his best fan pun surenya akan naik jelak, betul tak? Even The Little Misses yang tidur in the back room, not facing his house at all pun mengadu tak boleh tidur kadang2 sebab his drumming is too loud! Sometimes, I rasa nak aje pergi knock on his door and complain suruh dia tone it down a bit, geram betul!!!!! Kesian betul sape2 yang duduk betul2 bersebelahan dgn drummer ni, sure every night mengeluh bingit telinga. I hope takde lah babies or toddlers who live around there…. I said to The Other Half, maybe every morning very early, we can turn on the lawnmowers dekat2 bilik tidur dia so baru dia tau what noisy is! Hehehehe…. Memang takde semangat kejiranan langsung lah I ni :-). If he can be noisy at night, kitaorang pun can be noisy early in the morning lah kan, ada aci tak? :-D

And we also have a neighbour belakang rumah we all yang suka jemur kain kat luar at night time. You want to know how I know? Sebab my PC area mengadap the back windows and the back sliding doors and selalunya we all terlupa/termalas nak tutup the blinds on the sliding doors and windows. And a few nights, bila tengah lepak2 men surfing the net, suddenly I can see this light bobbing up and down kat belakang pagar we all. Mula2 tu terkejut jugak lah… Ye lah kan, malam2 tetiba ada lampu bergerak2 kat pagar, hehehe. Then bila di ‘intai’, rupa2nya the light is attached to a headband (macam yang miners selalu pakai tu lah) around this guy’s head and dia tengah menjemur kain, wakakakaka…. Nasib baik belum sempat dial 000 lagi sebab ingat penyamun, phew… ;-D. Kesian dia kan, takde lampu kat belakang rumah dia tu. I pun selalu jugak sidai baju malam2 kat ampaian but ada 1 outdoor lampu kat that area so tak lah takut keluar sorang2, hehehe….

Itu cerita pasal neighbours, now nak cerita pasal drivers pulak. Hari2 nak pergi kerja, I have to drive through the Curtin Uni area. Kalau masa Uni holidays, seronok betul I drive sebab laju aje and tak penat mulut I menyumpah. Tapi bila tengah uni terms, tension selalu I dibuatnya. I rasalah kan, maybe ramai students kat Curtin tu yang hanya ada lesen kedai kopi kot. Especially the asian female drivers (I know I’m one of them but believe me, I’m not as bad as them, hahaha). Ramai giler students kat situ yang tak tau the road rules especially road rules around roundabout. Dah lah kat Curtin tu ada banyak roundabouts so pi lah baca buku the road rules next time before you drive. Ini, pakai masuk aje tak toleh kiri kanan macam Bapak dia punya roundabout aje! Pastu ada pulak tu yang sikit nya lama berenti nak tunggu masuk ke roundabout, macam tunggu orang bentang red carpet aje, hehehe… and I tau lah kat sini memang tak boleh speeding and I pun tak pernah speeding but come on…. It’s a 70 km/h zone so drive lah at that speed. Yang you pegi drive 55-60 aje tu buat apa! And then satu lagi I menyampah, jenis yang kalau driver berborak2 dengan passengers dia and mesti masa tengah borak tu pandang2 the passengers sampai kan bila the lights turn green pun diaorang tak sedar! Banyak lagi sebenar nay my grievance ni but cukup2lah dulu kan. Tu yang I kata, I tak boleh drive kat Malaysia sebab drive kat sini pun I geram sgt2 kadang, lagi lah nanti kalau drive kat M’sia, memang tak berenti lah agaknya mulut I mengomel, hahahahaha….

Kenapa I cerita panjang lebar malam ni? Sebab I takde gambar dinner yang I boleh tayangkan, hehehehe…. The Other Half takde malam ni so I makan leftovers and The Little Misses makan scrambled eggs and sausages and toast aje. Memang dasar pemalas :-D.

Saje nak tayang gambar baju kurung sutera ijo I yang I suruh my Mak carikan dalam gerobok kat kampung. I know I know, masa ni I tengah tembam giler2 punya sebab baru kawin and senang hati takde worries, wahkahkahkahkah… And The Other Half tengah kurus giler2 sebab baru kahwin and makan hati dapat bini macam I, lagi lah wahkahkahkahkahkah… Takde lah, dia pun happy sebenarnya but memang dia kurus sgt2 masa tu :-).

IMG_0012

So, you rasalah kan, baju kurung I ni dah kena makan moth ke belum agaknya?

37 comments:

somuffins said...

LG, I senyum simpol aje baca your grievances. Now nak ketawa pulak kihkihkih. Sabar ya?
Gambo to auwwww sungguh. Baju tu kalau dijaga dgn baik, mesti belum berlubang lagi kot?
Nak dengar citer orang 'rajin' tak? Now almost 9.30pm tapi dia belum masuk dapur masak for dinner. Siapa gaknya tu? Daa..

lemongrass said...

CikSom,
abislah you kena sumpah dgn Mak Mertua sbb dah pukul 9.30 tak masuk dapur lagi, wahahaha ;-)

ain said...

hihihiiii...akak pun senyum je bc citer min especially psl drivers. akak kat umah punyalah sopan santun dan ayu. tp bila masuk kete aje. terus brutal. geram sungguh ngan drivers2 yg tak tau cara paling betul nk bawak kete!!! kdg2 tu sampai perkataan bodoh pun boleh kluar. then anak2 tegur.."kan ibu kata tok leh ckp that word.." uuppssss!!!

Tie said...

Wow ! Sweet betul la the two of you. Macam anak dara pingitan yang sangat2 innocent dan hubby you seolah2 nak bersilat kat mana entah. Suka sangat gambar ni.

~ Malam ni tetiba keluar dari tempat menyorok!

ain said...

ekh...lupa pulak nk komen gambar min masa baru2 kawin tu!!! mcm bdk2 je hubby min!! comel!!

lemongrass said...

Kak Ain,
hehehe... I kat rumah brutal gak so tak boleh lah nak mengaku sama mcm you ;-). I pun kdg2 terkeluar words yg tak boleh disebut so memang kena tegur jugak lah dgn my kids, hehehe..
We all memang budak2 lagi masa tu (perasan aje budak2, hahaha)

Tie,
Tak larat dah ye nak menyorok?hehehe... Memang betul2 mcm budak kampung aje kan I tu, sikit pun takde mekap,hehehe...
My hubby dulu2 ajelah dia sanggup pakai baju melayu. Skrg ni, jgn harap lah, hehehe

KKPL said...

Hi LG

Yup..u guessed it rite;) Buzy like mad. was in KL for a week for work..absolutely no time to surf in the office and i was really dead beat upon reaching the hotel every nite..
Hey u know what?? I think yr baju matches nicely with the flower girls' baju..Hope yr mom manage to find it;) BTW, u r one of the lucky ones with the 'awet' genes..muah ha ha..'maintain' then,'maintain' now..woo hoo!!!

zailamohamad said...

lawa je baju hijau tu tapi don't u feel like a bit ketinggalan zaman to wear that?? ops sorry kalau terasa..cuma pendapat Zaila je;)
btw, cerita akak semuanya kelakar..suka bila membacanya;)

zailamohamad said...

ops lupa, this is my link : www.zailabinimdae.blogspot.com

Nadia Dzai said...

ehehe.. comel gamba dulu2 tue! macam mane nie. ade petua takk, bila anak dua, badan macam anak dara??? :p

Mat Gebu said...

salam LG...weyyy lawa leerr u pakai baju hijau tu, muka u tu bukan tembam, tapi masa tangkap pic tu, cameramen silap angle..heheheh.
Mat saleh tu wajah dia..inesennn jee kann..baikk beno gayanya!!!...

Sizuka said...

k.min, lawanya pengantin baru berdua tu bergambar kat tangga. u guys look so sweet dalam gambar ni.

lemangcute@chah said...

wajah hubby akak sebijik cam anak sulung akak... huhuhu..cuteeeee...

akak plak macam miss 6.. chubby.. comel macam pie apple..:)

Fiza Nordin said...

k min tiap2 malam dengar jiran memekak main drum,sy tiap2 hari dgr jiran memaki hamun...(makin kucing,maki mesin basuh,maki pinggan jauh and even maki diri sendiri sbb terbersin lebih dari 2x!)haih cik kiah...biler kenangkan cik kiah,rase tak sabar nak pindah.tp biler kenangkan neighbour yg lelain tu sayang tul nak tinggalkan flat nih...

gambar tu,k min tak banyak berubahlah...ikat tudung pun still the same sampai sekarang tp yo other half dah bertambah another half!kakakaaa

pst,atau mungkin lebih kot...ngeh!

fazlinil irma said...

kak min..

kalau tengok gambar akak dulu ngan skrg..org akan kata alahai siannya, penat eh urus rumahtangga..sampai kurus jdnya ;D

kalau tgok husband akak plak..
anak sapa la ni..pandai sungguh jaga suami.. membesar bagai juara..ahahaa. jangan marah ye TOH.

pasal baju tu, kalau akak nak pakai demi mengembalikan nostalgia n berbangga sbb still leh pakai..memang berbaloi..hehehh

tp kak kalau nak melaram masa kenduri..tak sesuai..akak kena beli sepasang baju kurung yg pesen skrg..baru malatop...!! ;)

Azita said...

amboi!!! mcm suami mithali jer...! baju melayu tu mesti TOH x leh muat lg, kan?

ummu_hanis said...

alahai, comelnye you two.
hihihi. baju min tu canteknye.
kalau masih elok mesti min boleh pakai lg.
sebab rasenye sekarang ni min lebih kurus kot.

lemongrass said...

Yat Maria,
Poor you flat out with work. Any chance of you coming up to KL again in Dec? Manalah tau, we can meet up :-). People say if you have round face, then you have the awet muda features but at the same time, you have the chubby features too, hehehe...

Zaila,
baju I tu dah tersgt lah ketinggalan zaman nya until fashion tu dah dtg balik agaknya, hahahahaha.... Kalau I tunggu a few more years, probably it'll become the latest fashion kot ;-)

Nadia,
I punya badan ni senang turun naik.Ada pernah chubby sgt2 sampai semua tegur, hahaha. Tapi bila kurus, pun orang tegur jugak :-D.

CikMat,
A'ah kan, lupa pulak I nak blame the cameraman sbb ambik angle salah, wehehehe. Mat Saleh sebelah I tu perasan aje baik, ahaks!!

Shidah,
masa tu takde worries sgt kan, baru habis study and tak kerja lagi and takde anak2 lagi, tu yg sweet aje ;-),hehehe

Lemang,
skrg ni dah terbalik lah ye? Muka hubby sama mcm Miss 6, chubby and comel, hahaha.. And Miss 10 mcm I, kurus aje dua2 ;-)

Fiza,
I rasalah kan, I lagi suka drummer kat rumah I ni dr Cik Kiah jiran you tu sbb at least music ni slalunya sedapkan telinga tp maki hamun tu menyakitkan telinga. Sian kat telinga you kan, tak pasal2 dengar maki hamun. Mak Cik Kiah tu masa dia kecik2 tak cili mulut dia agaknya!
My Other Half tu sekarang ni dah bertambah jadi 1 and a half, hahaha

Irma,
Sian kan I, penat urskan anak2 and laki tu yg kurus makan hati, hahaha
Laki Akak tu pulak asik makan tak berenti, tu yg bagai di pam2 skrg ni :-D.
Betul jugak ye tak, kita ni kan femes mcm artis, surelah kena melaram mcm artis jugak nanti kan masa wedding tu, muahahahaha..
Nak muntah sekejap!

Kak Ita,
baju melayu TOH tu dah masuk museum jadi kenang2an masa kurus2 dulu, hehehe...

Ummu_Hanis,
Sekarang ni kena pakai kebaya lah kan, sbb lagi kurus, hehehe.. ;-)

Khairiyah said...

kak Min,

you're not alone ok.hahah
sbb saye kalau start drive mmg mulot tak henti2 menyumpah other drivers lagi2 drive kat tengah2 KL ni (Chow Kit)..adoiiii mmg kene kesabaran yg saaaaaaaaaangat sangat sangat tinggi.huhuh

dila~noor said...

hihih..ckp psl neighbour nih,my neighbour plaknye an old chinese man..die duduk sorang jer..pstu kalau pg ahad time kite nk tidur lame2 sikit die bukak lagu opera cina,kuat pulak tu..aiyakkkk...lagila takleh tidur..
mcm2 hal pasal jiran ni sis..sabor jerla..
but 1 thing for sure,I belum bersedia nak berjiran dekat ngn orang Melayu lg.hihih..my mum duk ngn orang Melayu,I yang sakit kepale dengar mcm2 cerite..huhuh

~Am said...

sangat suka gambar itewww! so sweet posing atas tangga

lemongrass said...

Kerry,
tu lah kan, keluar rumah, hati sejuk n gembira. Masuk aje kereta and start driving, terus jadi panas, hehehhe...

Dila,
Memang betul, tu yg ramai tak nak ada neighbours melayu which is sad jugak lah kan sbb it shows betapa tak best nya melayu ni. I pun malas sikit klu ada negihbours melayu ni sbb ramai yg kepoh dr tak kepoh, hahaha. But kdg2 bila dpt neghbours melayu yg best mcm masa I kecik2 dulu, mmng lah best sgt2, mcm adik beradik dah :-)

lemongrass said...

Am,
wehehehe... posing kena kat tangga ;-)

arapink said...

kak min,

neighbour kak min tu stress gamaknya, tapi tak kan hari2 kan? tension gak kalo setiap mlm kan...

ara tengok sape2 pun yg drive semuanya akan membebel sambil drive...berbakul-bakul. yang dok sebelah pon tumpang sekaki...hahaha. ada uncle my fren, ustaz, tapi waktu drive dia buka kopiah sbb tettt!!!! hahahaha...

gambar tu memang sweet sangat kak min :-)

Watierman said...

Salam Min...baju sutera ni kadang2 ada yang makan diri...I have a few yang rosak sebab makan diri....macam koyak...yang pelik nya..those yang I selalu hantar dry cleaning lak tu...
Tak adelah bulatnya Min..kan Min jenis org yg muka bulat...badan kecik jer..TOH tu yg membesar..pandai Min jaga dia!!!

Yani said...

Kak... lainnya muka akak masa tembam tu.. nampak macam budak2 form 4-5 je.. hihi jgn marah :)

Ayu said...

alalalalaa.....sweetnya couple tu! suka tgk.heheehehehe...

kak...ayu prnh kena sergah dgn jiran blkg umah ayu.dia ckp ayu krg ajar sbb xtegur dia masa lalu dpn umah dia.bkn xnak tegur tp masa tu dia tgh b'borak dgn penyewa umah dia.xkan org leka b'borak kita nak menyampuk lak.kebetulan lak masa tu ainnur tgh tnya something so ayu layan la ainnur.sejak dr hari tu ayu xprnh lalu dpn umah dia lg.haahahaha....

Ayu said...

ooppss...klu akak dok sebelah umah ayu camne la agaknya ek.mesti akak kutuk ayu sbb akn slalu dgr suara ayu yg ala2 tarzan ni.hehehehe....

iaaini said...

I rasakan your baju tuh memang dah kena makan dek moth, silap2 haribulan, cik "T" pun join sama! hahaha Coz I pun ada jugak baju macam you pakai, still simpan sampai sekarang, dok gantung cantik2 dlm almari, but lama2 kain tuh dgn sendirinya macam nak reput jek. So, I advise better you beli jek baju baru, nanti tak pasal2 buat scene jek masa dok ramai2, kain tu terkoyak dgn sendiri. Lagipun, kat Msia senang jek nak cari baju kurung your size. Memang no problem.

Pasal driving, I pun lebih kurang you jugak lah, selalu dok membebel kat drivers2 yg lembab macam siput bila drive, dah le pagi2 I kelam kabut, tiba2 yg dok drive depan I, bawak 20 km/j. Mau tak naik hot!!! Paling tak suka, tiba2 jek belok masuk simpang tanpa bagi signal.

p/s: Nostalgia sungguh your photo :)

Cikpid said...

sy kan kak..kalo tgh drive automatically mulut akan mncarut..muahahha...kdg2 org x bg signal laa..masuk tetiba..geram jek

by the way..gmbr tu akak x byk sgt berubah but akaknye the other half tu..hahahha..berubah giler

ME said...

Your hubby nampak happy sgt .. maybe gambar baru kahwin kot .. nice couple

lemongrass said...

Ara,
lega hati I bila you ckp ustaz pun menyumpah2 sbb maknanya tak lah teruk sgt I ni, wehehehe..
Neighbour I tu agaknya kerja yg sgt stressful hari2 so bila balik rumah, mesti nak bantai drums nya :-)
Sweet 17 ye? ;-) ;-P

Kak Watie,
agaknya sbb natural n organic sgt2 kan sutera tu, ye lah, yg buatnya pun ulat so tu agaknya yg senang rapuh :-).
Muka and badan I mmng bulat sgt2 masa tu Kak Watie tp sbb pakai baju kurung so dia tak nmpk sgt lah, ehehehe

Yani,
hahahaha... adalah yg nak kena pelangkung dgn Mak n Abah Akak klu we all kawin masa sekolah menengah :-D. Masa tu dah lebih sikit dr suku abad but awet muda gitu, wakakakaka

Ayu,
wahh... garang giler jiran Ayu tu. Klu Akak jadi Ayu pun, mahap lah nak lalu depan rumah dia lagi, hehehe.. Kalau Akak duduk sebelah rumah Ayu, kita boleh berlawan jadi tarzan sbb kat kawasan ni, rasanya semua neighbours Akak dah tau nama Alya dgn Zahra sbb hari2 kena jerit, hahahah...

Iaaini,
I pun rasa cik moth n kerabat n cik lipas n kerabat n maybe cik cicak n kerabat dah berpesta kat dlm baju tu, hahaha... Memang lah besar peluang I nak pergi bershopping nampak gaya nya kan :-).
I pun menyampah abis kat orang masuk simpang tak bagi signal pastu tiba2 brek, gerammmm sgt2..

CikPid,
masa kita tgh drive, tetiba tertukar personality ye :-). Selalu sopan santun, bila drive, terus mcm2 keluar, hahahaha...
My Other Half tu, masa kawin Akak bagi dia hadiah pam basikal, tp dia pegi buat pam badan dia, tu yang naik mcm belon, wakakakaka

ME,
My hubby klu mood tgh ok (which is selalu), mmng senyum aje bila ambik gambar, hehehe...

arapink said...

hehehhe...

ha ah kak min, sweet 17 + 10...muahahaha

bila bantai drum tu, macam org sawan. Tu pasailah tak hengat orang kiri kanan kan....dunia...dunia...ahakss ;-)

Kakda said...

eh eh kurusnya laling you berbeza dgn sekarang.

lemongrass said...

Ara,
bila makin tua, umur tu makin berkurang, hehehe. Tu yg sentiasa 17 :-P. Malam ni tak dengar pulak bunyi drum dia, sure gi keluar pergi nigthclub agaknya sbb esok wknd kan :-).

Kakda,
Memang my hubby tu, badan dia skrg bagai di pam2 banding dgn dulu, hehehe...

HAZEL said...

hai kak...

suka tengok gambar nie..

lemongrass said...

Hazel,
hai :-). Gamabr muda2 dulu banyak kenangan kan ;-)...