Sunday, 25 October 2009

Sundays and bread

 

To tell you the truth, I love to bake breads. I just love the smell of the yeast and the dough when it’s rising and the smell of the bread when it’s cooking in the oven, just heavenly. And there’ll be times, when I really really want to make bread hari2 :-). But, kalau I buat hari2, takde sape yang nak makan sebab we’ll be so sick of eating it hari hari (but makan toast hari2 for breakfast, tak jemu pulak orang2 kat rumah ni, heran kan!).

And today was one of those days when my baking bread mood datang. Sebelum operasi kemas rumah dimulakan pagi tadi, I put all the ingredients into my trusty breadmaker and let it do the hard work while I did the other hard work of cleaning the house. By the time I dah siap cuci bilik mandi and toilets and vacuumed and dusted the whole house and cleaned and mopped the kitchen (with the help of The Little Misses and The Other Half of course), the breadmaker pun dah sudah his job of menguli and menaikkan the dough.

And this was what I made from the sweet dough, cream horns and walnut scrolls. I cuma dapat buat 6 biji cream horns aje sebab I cuma ada 6 biji acuan nya aje, hehehe. I used whipped cream for the filling. The Little Misses and The Other Half were so impressed with the shape of the bread, hahahaha…..

DSCF7407

Miss 10 decorated it with choc rice so nampak lagi menyelerakan lah for the girls :-).

DSCF7409

The walnut scrolls. We had these bread for dessert after lunch, hehehe…

DSCF7412

And our dinner tonite. Yes…. the sausages and the potatoes were cooked on the BBQ, tu sebab lain aje rupa nya. The Other Half masih tak bosan lagi main dengan his new toy tu, biar aje lah kan. Senang sikit kerja I tadi, boleh bergayut on the phone whilst he cooked :-)….

On a completely different matter……

Salah ke kalau kita takde sekelumit pun perasaan sayang for someone who’s your own flesh and blood? It didn’t start that way but the feelings just gradually disappear/terhakis over time after years of lying and disappointments and heart aches. People say kalau benci tu tandanya sayang and ada lah jugak perasaan for that person kan. But, bukan saje perasaan sayang, benci pun takde. Yang ada cuma this ‘I honestly don’t care anymore’ feeling. It’s such an unhealthy environment to be in the same room as this person because of all the lies behind the smiles and all the manipulative behaviours……. People say forgive and forget but it’s a bit too late for that…..

32 comments:

littlenailofar said...

cream horns itu telah berjaya merajinkan saya untuk meniggalkan comments setelah lama tidak meng'comment'.

terliur tgk cream horns tu. teringat zaman kecik2 dulu. ptg2 je mesti beli dgn mamak yg naik basikal lalu depan rumah tu.

kdg2 terkejar-kejar takut termiss nak beli roti siput nih..

ish, esok nak pi cari satu la!!

lemongrass said...

JaJa,
I pun dulu suka giler tunggu Bai roti dtg rumah petang2 with his bike full of bread. Segala macam roti fresh ada. I loved roti cream dia jugak, hehehe...

zarin said...

betul lah..cream horn tu telah membuat i tersinggah untuk mengcomment...lajat sungguh rupanya...ni yg buat i berkobar nak buat cream horn jugak ni..:)
or kalau malas..tunggu je la bai roti lalu depan rumah esok hihi :D

lemongrass said...

Zarin,
uwahhhh... you buat kan I rindu sgt sgt kat my Bai roti kat M'sia dulu,hehehe...

3E said...

mmmm...apa2 pun, mmg I jeles dgn Kak LG sebab selalu buat roti...I tak pernah buat sekali pun...bila la nak pandai buat roti ni...nak kena tuntut ilmu dari Kak LG ni...

hnyhar said...

samalah mcm sy kak..sy sukaaa sgt bau roti time dok dlm oven tu...pheeww..

Sizuka said...

k.min, i've experienced the couldnt be bothered feeling to someone who's my own flesh and blood after too many heart aches too. just too tiring to even think abt it. so in the end, i couldnt care less.

mami said...

Salam, oh begitu sedap kelihatan roti2 hasil tangan kak LG, teringat time skolah menengah dulu kita ni suka makan cream horn ni kat kantin skolah...sentimental value sat.. :D

Tie said...

Adoi.....menggoda betul cream horns tu.. macam tanduk unicorn je, ekekeke...

Memang selalu macam ni ke dinner LG ? Patutlah body tu maintain je.. Kalau makan nasik macam kak tie ni tentu dah jadi macam apam, hehe...

~Terpaksa keluar dari tempat sorok lagi, hihi..

somuffins said...

LG.. berombak2 dada I nak mengomen tang post you kali nih, heheh. Your 1st para. ADUHAI memang benar belaka. Nantilaa.. bila oven I dah baik majuk <- rona2 cemburu nih.

AND your last para. tu .. SIGH..

Khairiyah said...

Salam Kak Min, saya teringin nk buat roti..skang aim bun manis.any tips tak?

Ayu said...

uuiikkss...roti tanduk! hehehe...ayu panggil tu roti tanduk.muahahaha...ayu suka bau roti n tgk org buat roti.tp sygnya ayu kureng skit klu bab mkn roti ni/xtau nape...seksa betul nak perabihkan.

4 last para....ayu prnh m'alaminya n till now.yup..forgive n forget but sygnya perasaan syg or pape jela dah takde dlm hati ni.so sad huh?!

LOVE said...

Gosh, Love want some horns n scrolls!!! They looks marvellous la kak!!! ;) Pandai akak meroti erk! Sure ur hubby n kids makan berselera jer tuh! ;)
Whoa, BBQ lagik! best!!!

~Am said...

so jealous and terliur tengok the food and pizza from yesterday

~Am said...

on that completely different matter, just want to say "the opposite of love is not hate, it is indifference"

akiratoriza said...

Salam...
Hi LG..para last tu cam touching jek kan!! saya pun pernah rasa perasaan tu p saya wat dunno jek coz i can't do anything bout my feeling... i juz keep it in my heart until my last breath.

Az said...

Sis,

I'm experiencing it too.. tak sangka my own flesh & blood tak menghargai pengorbanan I selama ni... bukan nak mengungkit kisah lama... tapi kekadang tu, elok juga dijadikan ikhtibar....

Now, I dengan dunia I aje, apa nak jadi dengan "dia" lantaklah....
just couldn't be bothered!@#$%^^&&
(Marah ni.... he..he)

lemongrass said...

3E,
I tak pandai buat chiffon kek and bila I tengok yr chiffon ekk cantik aje, mmng jeles :-). Roti ni lagi senang buat nya compare dgn chiffon kek so klu u terer buat chiffon kek, surenya akan find bread making so easy, hehehe

Hnyhar,
Best kan bau nya :-).Klu tgh kenyang pun, terus jadi lapar balik kan!

Shidah,
tu lah kan... Awal2 tu memang rasa geram, sedih, benci semua ada. Sekarang ni dah 'lantak lah kau nak jadi apa pun' feeling which is the saddest part I think :-(

Mami,
roti2 zaman dolu2 dah become popular balik kan :-)...

Kak Tie,
Mat Saleh kat sini yg tak mkn nasi pun ramai giler yg obese sbb makan kentang and cream hari2, hehehe...

Cik Som,
hahaha.... akan ku nanti kan roti dr mu! And the last paragraph tu, bila dah makin tua ni dah makin tak larat nak layan perangai orang kan so tu yg finally jadi, 'biarlah labu....'

Kerry,
kalau you pergi blog 'ros-onigiri' dia ada bnyk resipi bun manis and semua jadi cantik :-). 1 tip paling penting, make sure yeast tu belum expired :-)..

Ayu,
I suka roti tapi kdg2 jemu gak makan hari2, hehehe... Tapi bau dia yg I paling suka!
Memang sedih kan bila dah takde perasaan langsung utk orang tu :-(

Love,
I mmng suka meroti because I have a breadmaker so I don't have to uli penat2 :-).
I thnk there'll be more BBQ photos as the warm weather comes in. Sure you all tak larat nanti nak tengok lagi dah, hehehe

Am,
Lepas ni adalah agaknya yg sentiasa buat pizza on the BBQ kan :-). Betul apa yg you tulis about love and indifference tu kan which is what I'm feeling right now

Akiratoriza,
Ramai jugak kan yg berperasaan mcm I ni with darah daging sendiri...

Az,
tu lah kan. Some people just tak tau kenang budi orang kan. Kalau I sorang yg orang ni treat lain, I tak kisah. Ini dgn orang lain semua dia dah tak kenang budi sampai semua menyampah teramat dgn dia whcih is really sad lah kan.
Tu lah I pun skrg, 'lantak lah kau Labu nak jadi apa', dia nak terjun gaung pun I tak kisah dah...

KKPL said...

Hi LG...

The bread looks so yummy!! I am so gonna get a breadmaker soon-ish;)

Actually, I wanted to comment on yr last post on the pizza but there's some cock-up with the internet connection & the comments just refused to be 'published'..anyway, I wanted to say that I like that kind crust base.....there was this hill top authentic italian restaurant in Batam island which specialises in this kind of pizza some donkey eyars back...but I think the restaurant is gone now..yr pic brought back some fond memories..

as for yr last para..best to keep away if possible..out of sight, out of mind, hopefully.

zailamohamad said...

Kak Min, kongsilah resepi..macamana nak buat tang tanduk tu??

akiratoriza said...

Salam...
Hi LG..nak wat request ckit la..leh x emailkan resepi pizza yg u wat tu.. my email : akiratoriza@yahoo.com.my. TQ

Gembo said...

Mrs G:

Hmm...my diva dapur (aka my hubby) gerenti jeles tengok ni...

As for the family thing, I guess after too many heartaches and disappointment, your mind naturally numbs out any feelings you've had for this person.. perhaps 'out of sight - out of mind' is the best way..both for you and your own family..

LOVE said...

Hihi, no worries kak! We're geared up to see more pics of BBQ, lagipun Mr Hubby buat kan. Hehehe! ;)

ain said...

wowww...mcm2 yg dimasak tu min!! terliur akak!!! bestnya klu akak pun rajin mcm min!!!!

psst...akak pun having the same feeling with one of my flesh n blood!!! klu nak balik kg tu, tau dia ada kat kg gak....rasa mcm nak patah balik!!!

lemongrass said...

Yat Maria,
you should get one! :-). I love its dough function because once you are used to it, you can just dump everything in it and do your own thing and 90 mins later (for my BM) it's nicely risen :-). It kneads the dough much much better than when I do it manually :-).
The Italians really love their crusty base, don't they?
Re the last para, I'm so glad I'm here....

Zaila,
I guna resipi doughnut (nnt I letak resipi dia ye). Ataupun guna resipi bun manis yg ada telur and susu tepung dlm resipi nya. Then I timbang 25g utk each horn tu, pastu gelek dough tu sampai nipis mcm pencil and then balut around the acuan horn. Acuan ni I beli kat Bagus kat M'sia, 6 acuan for RM13.90. Pastu bakar dlm oven dgn acuan tu sekali. Nanti kalau I buat lagi, I buat step by step ye!

Akiratoriza,
okiedokies :-)....

Mrs Gembo,
All men have this certain fascination with BBQ kan, hehehe...
You are right about the mind becoming numb after years of lies. That's why I'm glad I'm here far away from this toxic person but when I hear stories fr M'sia, I pity my family who still has to deal with this person because they were forced to... Sian kat diaorang, can't be away from it all like me :-(..

Love,
Yeay to BBQ, hahaha... But I still have to do the preparation :-(. Kalau my hubby nak buat semua, kan best, hehehe...

Kak Ain,
I ada masa2 rajin ni, but bila tak rajin tu, memang kalau boleh, nak masak maggi aje tiap2 malam, hehehe
Samalah mcm my feelings ni, I'm excited nak balik M'sia jumpa sedara mara and friends tp menyampah giler nak jumpa this particular person. I malas nak berlakon baik dah, hehehe..

KKPL said...

Hi LG, its me again...

If u post the recipie for the bread...pls post the recipie for florentine cookies ya...u haven't forgotten abt that have u??? I really look forward to bake some and hide it under my bed for my own consumption ha ha!!!

lemongrass said...

Yat Maria,
I am so well known for my laziness to post recipes but I will definitely do it. Sorry it's taken so long ye, poor you :-)

Rima said...

Hi LG
I love bread.. love love love bread.. tak makan nasi pun tak ape.. janji ade roti heheh

Hmmm ur last para tu macam ku kenal tapi di mana yah hahaha.. honestly, now that kita adik beradik dah berumur.. things are getting better pulak.. alhamdullilah.. i guess we hv learn how to just forgive and forget.. :o)

Khairiyah said...

ooooooooooooookey!thanks kak Min! hihih

lemongrass said...

Rima,
I pun love bread especially the sweet ones :-). I love the smell of freshly baked bread, tu yg I slalu nak abke bread just for the smell, hahaha...
In my case, I betul2 dah reached that stage where I can't forgive and I don't want to forget and I just want to ignore this person..

Kerry,
No worries! :-)

zana said...

hai kak,
nak tanya, buat sendiri ke sausage tu? sedap sgt nampaknya. n boleh ke akak emailkan resipi pizza crust base n sausage ke email saya: anamis09@gmail.com.

my family esp hubby memang gila mkn pizza crust base.. n really enjoy baca blog akak... thanks a zillion.

lemongrass said...

Zana,
I tak pernah buat sausage sendiri sbb tak tau nak beli casing tu kat mana. Kat Perth ni bnyk butchers halal jual sausages sedap2 and murah2 pulak tu, tu yg lagi senang beli :-).
I guna resipi white bread biasa but I rasa sbb letak dlm BBQ tu yg jadikan dia betul2 crispy. Sbb I slalu buat pizza guna resipi yg sama tp bakar dlm oven and dia tak secrispy yg bakar dlm BBQ tu.
Nanti I email u the white bread recipe ye.