Wednesday, 29 May 2013

shopping, cooking and AFC voting

I’m still busy but enjoying the busy time.

Adik I finally arrived in Perth semalam to join his wife and son bercuti.

They were supposed to come together but at the last minute, his company sent him to London for training so terpaksalah dia postpone his trip to Perth a few days later than the rest.

So, kiranya pagi ni baru lah we all mulakan acara bershopping sakan, hahahaha….

Luckily, this weekend is a long weekend here in Perth so boleh lah The Other Half ganti tugas I jadi drebar.

Nak jalan sightseeing sekarang ni pun susah sikit sebab pukul 5.20 dah Maghrib and dah gelap so can’t see much kan.

And the girls are at school during the days pulak.

So, bila balik skolah, cepat2lah diaorang ambik kesempatan main kat lawn sambil sedut udara petang Smile.

IMG_2890

Sambil main bola sambil golek2 nyanyi lagu Hindustan

Hahahahaha…..

IMG_2893

IMG_2897

And I still managed to cook rice and lauk pauk for lunch and western meals for dinner.

I love the Tefal Actifry! It made life easier for me.

I ‘goreng’ ikan tenggiri dalam Tefal tu sambil masak benda lain on the stove top.

Bila dah siap goreng, tinggal tuang kuah aje atas tu and everyone said it tasted just like fried Smile.

Next I want to try to ‘goreng’ keropok lekor in it!

The enchiladas I made last nite.

IMG_5510

IMG_5514

Semua makan the enchiladas, even my Mak, hehehe.

Oh, and another thing, my blogger friend Shidah would love it if you could vote for her photo here. She’s entered her best sambal nasi lemak in the competition.

And her sambal nasi lemak memang kaw kaw nya sedap!

Thanks guys! Open-mouthed smile

12 comments:

penDragon said...

sedap bergolek kt rumput tu! Ok will vote for shidah :)

Mat Gebu said...

Nak pergi juga lah rumah LG....boleh?.. i bawak kan batu giling okeh..haha

Lizzy said...

Kak...i dah vote dahhh :-)

ummuaidan said...

best tgk depa main golek2 kat lawn tuh.rajin tul akak masak2 jenis makanan tuh..:)

eda said...

kak .. how u do the bean salad as your style kak ? nmpak mcm moist gtuu ... selera lak ...

u buy ur vegie yg daun2 tu everyday kah atau your shop everyday ? nmpak segar jah ... yg tu yg tanam erk ?

Aida Salleh said...

Ur enchiladas selalu buat I drooling lah sis...huhhuhuuu...

seronoknya nampak the kids tergolek kat atas rumput tu...kalau buat kat depan umah kat sini sure mak dah menjerit...hehehehe...

Rai Ourkizuna said...

adeh..meleleh air liur tengok enchiladas tu kak..

nak try jugak sambal tu..da ambik resepi aritu..tapi tak buat2 lagi.. haha..

an15 said...

Kitorg dah pernah masak nasi goreng guna Actifry, ok but bila taruk eggs, nanti dia stick to the blade. Malas tul nk basuh :p

JaSSNaNi said...

seronok nye anak2 bermain kan.. :)

norhidana miswan said...

seronoknyer cousin tuh main kt rumput tuh... pokok lemon ke yg mak akak duk sebelah tuh? kecik dh berbuah beso gitu...

Kniedaz said...

Wah...gi jalan2 bawa family dari Malaysia ya...mesti best..done voting!

Lisa H. said...

Quick question: ikan tak pecah in actifry?
I hv one but tak pernah goreng ikan as I thought it will berderai just like chips :)