Saturday, 25 May 2013

They are here

Hari ni dari bangun pagi sampai malam sibuk sebab nak menyambut tetamu.

Kalah kebizian macam nak sambut menantu, hahahaha…

Awal2 pagi dah strip the beds and make the beds.

Miss 9 terpaksa kongsi bilik with Miss 14 for the next 13 days.

They all ok aje but tak tau lah once dah kongsi a few nights kan.

And then dengan kemas rumah again and buat so many washings and what not…

and also buat benda ni which we haven’t done for so many months!

IMG_2845

Cuci kereta!

Nasib baik tak demam terus kereta tu sebab tetiba kena mandi selepas berbulan2 tak mandi sabun, hahahaha….

Siap dengan interior sekali we all polish sikit.

Semata2 sebab tetamu nak datang.

(Nasib baik their flight sampai petang so sempat lah we all nak buat macam2 that morning Smile).

IMG_2848

My Mak, adik ipar and nephew. My adik akan menyusul this Tuesday.

And what did I cook for them tonite?

I made cheese pizza for whoever wants pizza and also nasi with ayam ‘goreng’, sayur goreng and sambal kosong for sesape yang teringin nak makan nasi.

Super duper host kan! Hahahaha….

And for the first time ever, we cooked the ayam in the actifry.

IMG_2851

Memang dah lama berhajat nak beli but tak terbeli2 sebab tak tau whether it’s going to be another unused gadget.

But after the first try tadi, we were so happy with the results.

The chicken wings were so crispy and cooked just like as though they were fried.

Padahal cuma guna 1 tablespoon oil aje.

So The Other Half lah yang beria2 dah berangan2 nak try macam2 recipe in it.

Which means I lah yang kena masak kan kan, hehehehehe…..

20 comments:

blu4sky said...

salam LG,
bestnya your new gadget.. campak ayam and leave it to cook..menarik..macam i pun nak kena rembat satu..hehe...

Badar The Great said...


seronoknye bila Mak dtg berkunjung ke rumah kn....
hope uols hv fun.

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak min, wow best! Tetamu dtg dari malaysia yer, selamat menikmati waktu bersama ur mom and anak buah yer.. nanti syok la bawa diorang pusing australia yer... Hehehe hepi enjoy!

penDragon said...

best gadget baru akak tu! boleh jimat minyak masak & menyihatkan sbb x payah nk deep fry. kirim salam kt mak akak..."selamat bercuti makcik..."

Unaizah said...

For the next two weeks, your house will be super meriah. Seronokkan bila famili dtg bertandang.

ummuaidan said...

Bestnya dpt kunjungan balik nie kan...hehehe..at least tidaklah nasi sahaja menjadi hidangan kan..nasib baik miss 14 hihi :)

emy pokden said...

Sonok tu mak dtg...kalu sy mcm lah sy request utk msk...menarik tefal tu...apa lg leh msk tu kak ?

Anash said...

yeayyy...mommy in the town!!
will be fun to have the loved one with us, kan?

enjoy the dayssss....

DeLancrettLurpak said...

mmg best kak LG. berbaloi2, kami mmg sukaaaa gadget tu

Nurul Izza said...

Waaa..

Tengah berkira2 nk beli gadget ne tetiba tgok sis guna? Please put full review :)

Engineers Love Cooking said...

Salam LG, tetamu pembawa rezeki. Insyaallah.

Chekgu Azrine said...

wah..bestnya sedara sis dpt bercuti2 kt sana..

Yazreina said...

Waaaw... How much is it??? Bleh nk kirim??

makcikkantin said...

Salam LG,
1. bestnya pic first tu....bukan tgk org basuh keta tu...tapi lemon/lime yg kuning kat pokok tu...:)) but like you say...bila tak ada rasa nk buat macam2, bila ada tak sempat nak buat pulak...

2. muka you sebijik mcm mak

3. love that gadget..:)

t.a.t.a said...

Kak, your family datang dari Malaysia, akak ada sediakan jadual menu atau jadual aktiviti tak? Macam yang akak buat untuk ibu bapa Sebelah Lagi Satu.

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Wah, seronoklah ya keluarga datang! Wah bagus itu gadget baru!

norhidana miswan said...

best3... mmg host yg baik mcm2 di msknyer, yelah tkt2 tak biasa lg nk mkn cheese je hari2... itu yg kene bt 2 jenis masakan tu kan kak

bestnyer akak nyer kuali baru tuh... kt malaysia tak jumpa pun

makcik rehan KJB said...

Lama tak singgah sini.... :)

tifa anvar said...

Hv a pleasant days sis

Kniedaz said...

banyak hari tak masuk blog LG, rupa-rupanya LG dapat tetamu dari jauh ya...hehehe