Tuesday, 14 May 2013

It’s test time again

Hari ni mulanya Australia-wide test for students in Yr 3, 5, 7 and 9.

Last year Miss 14 sat her last NAPLAN test when she was in Yr 9.

This year giliran Miss 9 pulak to sit for the test since she’s in Yr 5.

Pagi tadi muka dia nervous habis masa dalam kereta nak pergi sekolah…

Macam orang sakit perut aje, hahahahaha Smile.

IMG_2682

mesti masa ni there’s so many butterflies in her tummy kan.

And then balik sekolah tadi, she was all cheery and laughing.

She said, “the topic for the persuasive writing was so easy. It was ‘my hero’ and I chose you as my hero Mum.”

Awwwwwwww…….that is so sweet…..Red heart

Lega dia dah habis 2 papers. 2 more papers to go and then she’s free for 2 more years.

Lepas ni, mid June ni turn Miss 14 pulak ada exam.

Now she’s in Year 10, they have exam every year in the middle of the year.

Dulu masa I tgh study, I nervous giler masa every time nak exam.

Now ni dah tak study lagi, still jugak rasa nervous bila anak2 nak exam kan!

Patutlah rambut I dah banyak grey hair sekarang, hahahahaha….

Anywaaaaayyyy….

Tugas cook kena jugak berjalan.

Last night I buat mee kari laksa seafood.

IMG_5321

IMG_5323

My mee kari laksa semua guna ready-made paste ye.

Easy peasy and sedap, hehehe.

And tonite pulak I masak kari again.

But this time I masak chicken briyani.

I buat my style, I guna a bit of rempah kurma, a bit of rempah kari and a bit of rempah briyani for the curry paste to cook the chicken in.

I masak kari ayam tu dulu until nearly cooked.

I masak dalam oven aje sebab tadi Miss 14 ada appointment with her orthodontist so the easiest thing to do is to sumbat the kari masuk dlm oven.

Bila balik, I tinggal masak nasi until 90% cooked and then layer it dalam chicken curry tu.

I ikut the cooking steps yang chef ni buat but I tak guna his recipe lah.

And for the final step, I masukkan dlm oven for 30 minutes.

Bila keluar, jadi macam ni….

IMG_5327

Memang sedap! The rice is well cooked and the chicken is so moist Smile.

I tak guna all the kuah kari untuk the final step masak dlm oven tu so bila nak makan, The Other Half yang suka nasi dia banjir, just tambah kuah on top of his briyani lah.

I pulak suka my nasi ‘kering’ so my plate looked like this.

IMG_5334

That lump of vege is bende masala from a packet, hehehe.

IMG_5339

IMG_5332

Balik Msia haritu, we all tak sempat nak makan kari laksa nor briyani so balik sini, kenalah masak sendiri, hahahaha….

And then I masak banyak giler so I’ve put the leftovers in a container and esok I’ll try find a space in the freezer so we can have it again bila2…..

11 comments:

penDragon said...

Mmg nampak nervous sgt muka Miss 9. Xde senyum langsung!

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Kesian tengok muka tension Miss 9 hinggakan rupa dia seolah2 jadi orang lain. Biasa tengok muka dia senyum je, hari ni memang nampak lain sangat2! Alhamdulillah dah selesai, dah boleh senyum mcm biasa!

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak....tiba2 terasa lapar pulak...huhuhu

ummuaidan said...

Nervousnya muka miss 9!pucat gitu ..heheh..good luck yer for the rest of the papers..:)
rs cam tringin nak buat nasi beriyani yr style..:)

babylola2u said...

memanglah akak ni 'my hero' untuk diaorang kan..akak lah supermak..tahniah kak sebab ada anak2 yg bijak dan baik Insyallah.

norhidana miswan said...

terharu nyer miss 9 pilih akak sebagai `my hero` dlm essay tuh...

best lak nengok akak msk ns briyani tuh, dh gaya cam ns briyani gam kt bt pahat je...

Oyis said...

how touching dipilih oleh anak sbg hero. the other half akak x jeles ke hihihi

Kniedaz said...

mesti LG pun berdebar bila mereka exam..dan nasi briyani tu sungguh menawan kalbu

tenku butang said...

sedapnyaa.. lapar lea pulak.. hu2

2742

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak min..
kemas sangat miss 9 yer... sebab di ikat rambut nya tu.. :) tetap comel walaupun mmg nampak mukanya yg nerves tu..
wow... sedap nasi ni.. panjangggg beras tu... i like makan with papedom.. nyamyy..

lemongrass said...

Pendragon,
dia kata dia sgt2 nervous pagi tu. But cuma sehari aje dia nervous, esok nya dah ok balik, hehehe

Ummu Madihah,
Salam. memang lain sgt kan muka dia kat gmbr tu. Nampak sgt tak ceria nya, hehehe

Fizah,
Nasi biryani mmng slalunya sedap kan esp klu beras dia nmpk panjang2, hehehe

UmmuAidan,
Lega dia dah selesai exams semua. nasib baik bukan tiap2 tahun exams, or else lagi pucat muka dia kan, hahaa

babylola,
I pun terharu sungguh bila dia put me as her hero. Rasa berbaloi segalanya :-)

Dana,
orang yg jual nasi biryani gam batu pahat sure nangis klu makan nasi biryani I sbb mesti tak kena langsung dgn tekak diaorang, hahaha

Oyis,
my hubby said, 'what about me? how come I'm not your hero?' And she said, 'I can only choose 1 person Dad!' hahaha

Kniedaz,
I berdebar sampai results keluar nanti tp tak boleh tunjuk kat diaorang sbb nanti diaorang ingat kita tak percaya dgn their abilities pulak, hehehe

tenku butang,
thanks ye singgah blog I ni :-)

Nani,
Waalaikumsalam. I memang ikat rambut dia kalau pergi sekolah sbb I rimas tengok rambut serabai dia tu, hehehe.