Tuesday, 7 May 2013

Cerita balik kampung

Meh nak mula bukak cerita pasal our cuti2 Msia.

Cuti2 Msia kali ni seronok sikit sebab The Other Half could join us.

Walaupun cuma seminggu aje, but it’s better than nothing kan.

But he flew in to Msia about 20 hours later than us, so instead of terus balik kampung, we stayed overnite in KL dulu to wait for The Other Half.

Lagipun takde sape kat kampung masa tu, sebab Mak I pun masa tu tengah dalam perjalanan balik ke Msia dari mengerjakan umrah.

Saturday tu, baru lah we all balik kampung.

Kiranya weekend tu was spent kat Ijok beramah mesra bergelak ketawa dengan all my siblings and their families lah.

The last time we all semua kumpul2 macam tu was in December 2009, when my adik kahwin, which was a long time ago.

During that time, my Abah ada lagi and anak2 sedara I cuma masih 6 lagi and all girls.

This time around, my Abah dah pergi meninggalkan we all Sad smileand anak2 sedara I dah tambah lagi 2, both boys pulak tu.

Sedih lah jugak masa ramai2 berkumpul kali ni sebab semua tau yang Abah would have loved it having all his cucus and anak2 and menantu2 around.

He would have been very busy pergi pasar beli macam2 and order nasi lemak pagi2 buta from his friend so everyone could have fresh nasi lemak in the morning.

Al Fatihah untuk Abah…

That Sunday, we celebrated Miss 14’s birthday at kampung.

I masak pizza and nachos since the birthday girl tu kan Mat Saleh, hehehe.

And I wanted to do a BBQ so my brothers pun bekerjasama merentungkan masak all the sausages and the meat and the chicken on the charcoal BBQ!

Hahahaha…..

The Other Half kata dia tak nak get involved with the cooking sebab dia nak jadi mandur aje Eye rolling smile.

And my sis in law sponsored the cake for the birthday.

Miss 14 only wanted a jaffa cake which is orange butter cake salut with choc ganache.

She wanted a pavlova actually tapi semua malas nak buat pav panas2 kat Msia tu. Dah lah rumah Mak I takde aircond langsung.

And we also managed to take a family photo masa tgh busy2 masak kat dapur and berBBQ tu.

Tengok lah ni, bila ada ramai kids, nak ambik gambar will take a looooonnggggg time!

Hahahaha…

IMG_4781

This is my biggish family

IMG_4784

IMG_4786

My Emak with her cucus

IMG_4788

Told you, bila ambik gambar budak2, memang macam2 perangai, hehehe.

My siblings and Emak.

IMG_4790

I’m the second in the family…

I perasan paling kurus, kahkahkahkah….

Miss 14 and Miss 9 with their girl cousins.

IMG_4792

And Miss 14’s birthday cake

IMG_4799

And the girls and The Other Half jadi orang kampung

IMG_4766

And the day before we left for Perth, the girls had a blast playing water balloons with their cousins.

IMG_5224

IMG_5234

IMG_5237

IMG_5240

IMG_5221

Nasib baik air free kat Selangor kan!

hehehehe….

I’ll sambung cerita cuti2 Msia another time ok.

18 comments:

Badar The Great said...

al-fatihah for ur abah....mmg sedih kn rasa without ur father around bila anak2 n cucu2 berkumpul.
seronokla miss 14 dpt celebrate bday with her cousins here in msia.

penDragon said...

mmg terasa kan bila kehilangan org yg kita sayang! meriah dpt kumpul dgn adik beradik semua...

Imperialism said...

bestnya, malaysia. salam dari denmark. klu nampak bendera denmark area lyngby tu saya le tu.

zailamohamad said...

al fatihah buat arwah ayah akak..muka adik beradik akak memang sama lah

ummuaidan said...

seronok kan bila semuanya ade bersama berkumpul..meriah gitu...kek miss 14 tuh berapa tingkat tuh hehehe?

norhidana miswan said...

lamanyer akak tak dpt jmpa sume family akak ek, tp bile dpt bailk arwah abah akak lak dh takde, takpe kak kenangan manis ngn arwah msh ada dlm hati kan...
sedekahkan al fatihah banyak2 utk arwah

mana gambar berbbq n msk ramai2 tuh... msti best kan rewang2

Ina Hashim said...

salam kak,

muka Miss 9 ada iras cousin dia yg specky duduk depan dia tu while Miss 14 ada iras dgn cousin yg duduk sebelah specky girl tadi :D

TeacherAzimah said...

seronok baca cerita akak. jelas nmpk semua gembira dlm gambar2 ni :-)

emy pokden said...

teringat arwah atuk sy..bila balik kg rasa kosong je bila arwah takde..suka tgk the girls jadi org kampung...anak mat saleh kampung..comel...

Neny said...

happy to see ur family :). It touched my heart tgk kak min walaupun dah kawen ngan mat saleh and live in Australia bertahun2, still u tetap maintain kemelayuan u. And ur husband and kids x nampak kekok pon being around with their M'sian family. I know I judge just based on the photos, but photo tells thousands things kan? Tabik spring la sis :)

babylola2u said...

selamat bertemu lagi, saya dah rindu kat kak LG..sempat mengundi tak??

Kniedaz said...

Seronok tengok the cousins main bersama-sama..lepas ni mesti lama lagi nak balik...

εïзmummyHazaεïз said...

wahhh meriah sekali sekala balik msia kan.. Al-Fatihah for ur arwah abah. macam saya jugak ade mak ajek :)

Aida Salleh said...

Bestnya dapat berkumpul ramai-ramai kan sis? I yg semua dekat kl ni pun kadang-kadang payah kalau nak berkumpul semua sekali.

NEKCIK said...

Alhamdulilah dapat bersama kluarga menghilangkn segala kerinduan....seronok tengok anak ansk LG begiyu mesra dgn kluarga di sini..walsupun lama dan jauh terpisah...

m.u.l.a.n said...

seronok jumpa u...!!!

latifah suleiman said...

waahhh..bestnya bergather2 dgn family member..if dpt kumpul time raya sure lagi meriahkan..

me pon rinduuuu sgt nak berkumpul adik beradik camnih..since i je yang tercampak jauh dr family i..stay kat kelantan ni..others semua kat kl..

apapun..thanks kak..entry ni buat saya tersenyum n rindu my arwah abah too..

Alfatihah buat arwah abah kita berdua..

lemongrass said...

kak Badar,
memang sedih bila tengok Mak sorang2 senyum pandang cucu2 anak menantu semua berkumpul. Sure dia pun tgh fikir about my Abah jugak masa tu.

pendragon,
memang meriah sbb dah lama sgt2 tak berkumpul ramai2 semua ada mcm ni. Slalunya I and the girls aje yg balik Msia :-).

Imperialism,
Salam orang Denmark. Sure tgh best kat sana kan sbb dah Spring nak masuk Summer :-)

Zaila,
we all semua memang satu acuan, hahaha

UmmuAidan,
memang seronok! Pastu dah lama tak jumpa pulak nya, lagi lah banyak benda nak borak2 :-). Kek tu 2 tingkat aje, hehehe

Dana,
Last I and the girls jumpa semua my family in 2011. But last skali hubby I jumpa semua was in 2009 so memang lama sgt2, hehehe.
Gambar bbq tak ambik sbb I pulak sibuk kat dapo :-)

Ina,
tu lah kan, walaupun ada darah mat saleh tp rupa anak2 I memang bnyk ke arah jawa, tu yg ada mirip2, hahaha

TeacherAzimah,
bila family berkumpul, memang seronok kan :-)

Emy,
memang sedih bila kita terbayang2 diaorang kat kampong kan. Rumah Mak kat kampong tu pun rasa mcm lain aje sbb Abah dah takde.

Neny,
I guess sbb slalu balik kampong kot, tu yg anak2 I pun dah biasa jadi orang kampong, hehehe. And then bila dah makin meningkat umur, memang slalunya kita akan makin rasa jadi makin melayu ;-).

babylola,
takpe, skrg ni hari2 I update so tak lah you rindu lagi :-).
I tak sempat nak register, hehehe

Kniedaz,
memang lama lagi kot nak balik Msia butklu ada tiket promo murah, boleh lah balik lagi, hahaha

MummyHaza,
sekali sekala balik kampong, memang sakan berseronok, hehehe

Aida,
sebab we all balik that wknd, tu yg semua dtg berkumpul and dpt berkumpul. or else memang sentiasa sibuk aje most people kan, heeee

Nekcik,
Alhamdulillah :-). Anak2 saya tu dah besar2 so memang sentiasa ingat dengan cousins and pakcik and makcik kat Msia so tu yg senang mesra :-)

Mulan,
same here :-)

Latifah,
tu lah kan, walaupun kat Msia, tapi klu berlainan negeri, memang susah jugak nak jumpa kan. Kadang2 tu, raya pun tak jumpa sbb semua raya tempat lain2.
Alfatihah utk mereka berdua.