Monday, 24 September 2012

Their achievements today

This is the last week of school for Term 3.

Sekejap aje dah nak habis term 3.

And selalunya here in Perth, all the primary schools will have their sports carnival in Term 3 sebab it’s usually nice Spring weather, not too hot like Summer.

And hari ni giliran sekolah Miss 8 pulak buat the sports carnival so I spent the whole morning there cheering them up Smile.

Sports carnival kat sini is more about having fun and participating than winning the event.

So, basically all kids get a chance to win some ribbons so tu yang semua budak2 gembira, hehehe….

I took a lot of photos as usual so layanlah ye some photos of Miss 8.

Gaya mesti ada kan! tak kisah lah menang ke tak, heeee….

IMG_0817

Kat sini pun ada lari dalam guni tapi guni ‘upmarket’ sikit, hahahaha…..

IMG_0806

The Year 4 kids ran the 75m race. And they divided them into groups according to their ability to run. Group A yang paling terer and laju berlari lah…

Miss 8 dalam group G, hikhikhikhik….

She said, “at least I wasn’t in the last group!

Hahahaha…..

IMG_0777

She’s so happy to get the first ribbon of the day Smile.

With one of her friends.

IMG_0782

Told you their sports is more about having fun than winning! Open-mouthed smile

IMG_0796

IMG_0811

IMG_0799

Kan best kalau masa kita kecik2 kat sekolah rendah dulu ada all these fun events and semua orang dapat ribbons Smile.

And to another good news, we received Miss 13 NAPLAN’s results today.

Alhamdulillah, she did quite well.

Punyalah ketar dia bila we told her her results came today, hehehe…

We are so proud of her.

IMG_0001

IMG_0002

This will be her last major nation-wide exam until Year 12 when she has to sit for TEE to get into Uni.

But starting from next year when she’s in year 10, she has to sit for yearly exams conducted by the school. So, memang tak boleh main2 lagi lah lepas ni….

If all goes well, she’ll start Uni before she turns 17 which is wayyyyy too young I think….

18 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Samalah jugak di sini pun.
IGSE masa umur 15 then 16 dh masuk U.
Rasa mcm kecik sgt la pulak.

wan G Silk said...

comellah miss 8..;-)

Unaizah said...

Miss 8 sure had a lot of fun!! Congrats to Miss 13.

Ummi Maryam said...

Congratulations to both Zahra n Alya! And to her mum as well!:)

Ummu Madihah said...

seems like miss 8 was having loads of fun! Congrats to miss 13! Yes, uni at 17 seems too early, kalau x leave the nest takpe jugak but having to leave the nest at 17 agak membimbangkan, apa lagi kalau anak dara!

Flower said...

Congrats to both of your kiddies. Dua2 ada achievement samada dlm sport or academic. Yg sport tu nak gelak bila baca comment u abt your Zahra.

Omar last week dah dpt his Naplan. Alhamdulillah, dia pun got a good result all above the national average. Maybe sbb exam dia senang sangat kot.

blu4sky said...

3 cheers for your girls...congrats zahra..congrats alya..

LG, kat sana takyah masuk foundation year ke before masuk uni..??? tapi untung gak sbb grad awal..start keje awal..

Lisa H. said...

Congrats to both...

Time flies in a blink...my stress level has started to escalate... my son is sitting for his WACE and he is so cool about it ... Mom=uncool :(

PUTUBAMBU said...

wah..bestnya sukan..

takde sukan tambahan utk mak2 ke? hehehe


oh.. ada Band jugak yek..
padanlah sistem KSSR sekarang ni ikut style band2 ni...

Zaitun said...

Tahniah buat miss 13 semoga dimasa akan datang berjaya juga dalam kehidupan,amin.

Rai Ourkizuna said...

tak sangka kat sana ada event lari dalam guni jugak..start dari negara mana gamaknya acara lari dlm guni ni kan..hahaha..

congrats pada miss13!

Elena said...

rambut anak akak sama laaa curly mcam rambut anak Rus...si Nina!

NEKCIK said...

dah semakin abesar anaka naka LG ye..semuga mereka terus berjaya..insyaallah

Aida Salleh said...

mmg nampak miss 8 enjoy sangat2 lah sis. her mum pun mesti sama jugak kan?! hehehehe...
congrats to both miss 8 & miss 13!

lemongrass said...

shamsiah,
Waalaikumsalam.
Itu lagi lah mudanya kan! So, bila keluar uni, baru aje 20 tahun, rasa mcm mentah sgt2 pulak nak start kerja kan.

Wan G,
hikhikhik...dia memang sentiasa 'chomel' especially tang pipi and perut :-P

Unaizah,
the kids love their sports carnival sbb can do so many things :-).

Mazia,
alhamdulillah and thanks :-)

Ummu Madihah,
hopefully, she'll apply unis yang kat around Perth ni aje lah so still lagi boleh tinggal dgn we all. kalau dia apply unis interstate, susah lah, tak senang tidur I, hehehe

Nora,
Zahra loves sports and atheletic events but they dont love her back, hahaha.
Tu lah kan, Alya kata ada a few people in her class yg dpt band 10 in all subjects so tak tau whether memang diaorang pandai or the questions senang kan.

blu4sky,
thanks :-).
kat sini takde foundation course so memang straight fr high school to uni, tu yg muda belia dah grad :-)

Lisa,
thanks. That's right, it's not TEE anymore now kan, it's WACE. So complicated with all the changes. Good luck to your boy, I'm sure he's well able to cope with the WACE stress especially coming from Perth Modern :-). Don't know what to do about the Mom's level of stress though ;-)

Putu,
I pun sejak budak2 ni kena sit for NAPLAN, baru lah tau pasal system band ni, hehehe.
Sports utk mak pak ada 1 aje tp malas I nak masuk, hahaha

Kak Zai,
thanks and amin...

Rai,
lari dlm guni ni I rasa kat semua negara ada kot kan, hahahha

Elena,
Rus yg kat Rockingham tu ke? Rambut Qistina dah curly ye? Dah lama tak jumpa diaorang, hehehe

Nekcik,
memang cepat aje diaorang membesar rasanya :-)

Aida,
Her Mum tak larat ikut dia satu padang nak cheer her and nak ambik gambar, penat weh! hahaha

vivien_capri said...

good job Miss 13 :D
congratulations..and celebration...(*singing to Cliff Richard hehe)

Miss 8 is having so much fun! i feel like joining her, it's contagious! hehe

lemongrass said...

Vivien,
thank you and she was indeed having loads of fun on that day :-)

ryha said...

Kak min,
Baru baca post yg ini.

I rasa ok je masuk n keluar Uni di usia muda. Cpt bekerja, cpt kumpul duit, cpt berbakti utk family dan cpt kahwin. Takde la mcm kt Msia. Plg awal dpt degree is 22 years (matrik setahun n degree 3 tahun). Tapi mostly lebih daripada tu. Bestnya kalau dpt besar2kan anak2 I kat sana... :-)