Sunday, 9 September 2012

Of caterpillars and bees in Spring

Woke up this morning with a steely determination of “I can build a trellis!”.

But then when I turned to The Other Half to shove him out of bed and into the garden to be my supervisor, he said, “the seedlings can last another week…we can build the trellis next weekend.

Lerrr…..

I still have to build it next weekend so why not this weekend?

Sebab he wanted to sleep in some more!

Ceh…..

But we finally did manage to get into the garden this morning to look at the growing seedlings, spray the aphids on the growing roses, pull out some weeds, water the plants and also took some photos Smile.

First, let’s have a look at the kale plant.

We like the kale but it’s such a chore cleaning and washing it!

Nak tau kenapa?

Because the caterpillars loveeeeeeeeeee the kale leaves!

And caterpillars kan hijau, and the kale leaves are all curly so I have to go through each curl of the leaves masa membasuhnya just to make sure we do not accidentally eat a caterpillars!

Punyalah siksa! hehehehe….

(But I rasa ada jugak kot caterpillars yang terlepas pandang and dah termasuk dalam perut we all, kahkahkahkah…)

IMG_0462

How many caterpillars can you see? hahaha

Then I found some ripening cherry tomatoes amongst the dense tomato leaves.

The first in the season, yeay…

IMG_0465

And then some herbs given to us by our previous neighbour (who just sold his house next door).

He planted all these different herbs in 1 pot and since dia tau we all suka bergarden, tu yang dia bagi to us.

Seronok I Smile.

IMG_0490

Curly leaf parsley, sage, oregano and thyme in this pot, I think….

IMG_0491

Flat leaf and curly leaf parsley, oregano and sage in the second one.

And some more lavenders and its resident bees….

IMG_0472

I wonder if I can cut the lavender flowers and put them in a vase and them dry them to make potpourri?

 

IMG_0467

IMG_0470

IMG_0480

And the owner of the lavender plant watching the bees and thinking of whether to charge them rent or not, hikhikhikhik…..

IMG_0474

The wound on his face fromt he accident is healing well….

23 comments:

Chekgu Azrine said...

cantik2nya sis!!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min...berbudi dgn tanah mmg berbaloi..mcm2 ada yg ditanam ya...rajennyaaa.

Terima kasih juga tuk wish Min sempena anniversary ke 17 kami.....anniversary min bila lak?:)

My Gorgeous Bunch said...

seroiusly... tak nampak pun caterpillar yang dicari2...

ummuaidan said...

kak..cantek lavender tuh...yg kale tuh grow musim sejuk ke panas, ingat hari tuh akak cakap sedap kan..terliur jgk..hehehe

whitecappuccino said...

sukanya akak tengok!!!

blu4sky said...

semalam i bersihkan pasu2 bunga yang hidup segan mati tak mau and i jumpa byk biji2 kuning.. and guess what.. they were snail eggs.. first time tengok..lupa plak nak ambil gambo sbb rasa mcm eewwwwwhhh...

Unaizah said...

Nice lavender pictures!

penDragon said...

x nampak pun caterpillars...mata I dh teruk agaknya...

pu3natul said...

Caterpillars dah makan eh?..then jadi butterflies in the tummy lah!

*ok tak kelakar*

Salam kenal Kak Min.

Dinas Aldi said...

Cantiknya lavender tuh!

Ok ketinggalan berita, tak tau your other half terlibat dalam kemalangan. Semoga dia cepat sembuh ya.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum,
Salam perkenalan dari Kuwait..
Subhanallah.. cantiknya lavender tu..

lemongrass said...

chekgu azrine,
memang cantik bunga lavender ni kan, sayangnya bunga bermusim so tak cantik sepanjang tahun :-)

Atie,
Salam. memang untung bila berbudi pada tanah ni tp penat jugak lah nak menjaga nya :-). Anniversary I bulan Dec nanti.

My Gorgeous Bunch,
Tu lah nya, susah nak bersihkan dia. The Other day I dah bersihkan betul2 and letak atas tea towel utk keringkan, tiba2 ada sekor big caterpillar atas tea towel tu, hehehe

UmmuAidan,
Kat seed packet yg we all beli tu kata kale tu boleh annual atau biannual so I guess maybe boleh kot tanam kat tempat panas.

whitecappucino,
I pun suka tengok lavender ni and lebah2 yg kerumun the lavender

blu4sky,
hehehe....I pun menyampah sgt2 dgn snails and I pun geli geleman dgn slugs. Memang menjerit kalau terpegang even with gloves on :-).

Unaizah,
thanks :-)

Pendragon,
tu lah pasal. Memang susah sgt nak nampak the caterpillars but bila rendam dlm air and ketuk2 sikit, adalah a few caterpillars yg jatuh dlm sink tu. gemuk2 pulak tu, hehehe

pu3natul,
no wonder lah kdg2 I rasa mcm ada butterflies in my stomach aje, hehehe ;-)

Dinas,
He's recovering well from his injuries so far, Alhamdulillah :-). Best weh ambik gambar macro of the lavenders dgn Encik Kenon I, hikhikhik

Shamsiah,
Salam singgah ke blog I ni. Lavender ni memang flowers yg sgt cantik kan :-)

Rocstaz said...

Salam fm US

Min, to get the caterpillars out, I usually use salted warm water to soak the kale leaves..the pillars will penguin and float off the leaves.. Good luck!..( am a silent reader of ur blog), and I enjoy it:)

Rocstaz said...

Salam fm US

Min, to get the caterpillars out, I usually use salted warm water to soak the kale leaves..the pillars will penguin and float off the leaves.. Good luck!..( am a silent reader of ur blog), and I enjoy it:)

lemongrass said...

Rocstaz,
Salam. thank you so much for the tip about kale. Now we can eat kale happily without thinking of all the caterpillars, hehehe. Miss 13 refused to eat kale because of the caterpillars :-)

kasihredha said...

sedap tak rasa caterpillars tu...hahahaha

kesiannya tengok Bruce willis duk termenung cam gitu...sure masih trauma kan.

Nur Misnan said...

hoho.. selamat hari raya sis

I lve Lavenda so much..

m.u.l.a.n said...

I pon tak nampak caterpillars tu.. kalo tertelan takpe ke? poisonous tak?

get well soon Bruce Willis...!!!!

Rai said...

kalau goreng mesti crunchy kan kak caterpillar tu..tak pun rasa mushy gitu..yekkk.. hahaha..

takpe kot termakan pun..caterpillar makan daun..sihattt..

ada the baker said...

Salam kak lg ;)

norhidana said...

banyak gamabr yg tak namapk, maklum lah line tenet arini out.... tp bgs gk gambar yg ada ulat tu takde, geli n serem nengok ulat2 nih... heheh tp bestnyer kalu bergarden nih... kami bergarden tp kt tingkat 4 nsblah takde ulat ke serangga menjengah hehehe

Reen Tart Nenas said...

first time looked at all the fresh herbs in one pot!

Azrey Rozie Eiman said...

subhanallah... cantiknya lavender!