Tuesday, 25 September 2012

Of food and flowers

When the roses are blooming and the owner of the blog is too lazy to tell yarns…

She picks up the camera and goes outside…..

She knows the colours of the roses but for the life of her, she has no idea what they are called.

Now, if anyone of you knows the names of these roses, please let me know.

It would be greatly appreciated Smile.

The peach coloured ones…

IMG_0843

IMG_0700

The orangey yellowy pinky ones…

IMG_0704

IMG_0844

And the light burgundy rose

IMG_0833

IMG_0834

The very light pink one.

IMG_0856

The deep red one

IMG_0845

And when it’s too dark to photograph the roses, she photographs the foods pulak Winking smile.

And the Western tummy-fullfilling one…

IMG_0820

Hot dog with its bestest buddy, the fries!

IMG_0828

And the Asian tummy-fullfilling one…

IMG_0865

Simple pilau with

IMG_0864

butter chicken

IMG_0867

and indian-style okra and cauliflower stir-fry.

31 comments:

Cheq Sue said...

allahuakbar...cantik2nya rose tu kak... semua akak tanam ke? sejuk tangan akak ni...

lemongrass said...

Cheq Sue,
semua roses tu memang in my garden tapi I tak tanam. masa we all beli rumah ni, the previous owner memang dah tanam in the garden. So, bila we all beli rumah ni, dapat ke kitaorang lah so tinggal jaga aje :-)

Noor Shafila said...

cantiknya semua rosea tu. sy jeles ok :)
dan seperti biasa. . . .food tu...terliur je tgk.

Mama Tunggal said...

cantik y light pink 2..yang dark red 2 gojes sgt..hehe utung laa akak.....^_^

Huda said...

Cantiknya bunga-bunga tu macam dalam lukisan..

Lady.Esma said...

preety flowers, yummy food...
sila sanbung chant ini... hehehe

Elena said...

huh kat sini nak bela rose......buleh pingsan ngn maitenance dia.Baja lah racun laa

Aah Qistina anak Rus kat Rockhingham.

heyday said...

subhanallah cantik nye yang yellowy orangey pinky tu...

Kak Dell said...

Dah lama tak ikuti blog aunty sbb dah tak aktif blog... ni baru start new blog for the new life... suka tgk aunty masak... mmg terliur... lg satu dell suka tgk aunty serve masakan tu... kemas dan bersih... jika suatu hari nanti Dell berkeluarga... teringin nak buat mcm aunty :)

meera said...

Masyaallah.. Really look soo exotic ler roses tu.. Klau musim summer sama jgk ke brbunga camni sis.. As usual yr foods are temptinggiler..<3

umiyumi said...

Salam Kak..
wahh banyaknya bunga ros dah kembang.. bunga ros kat rumah ni belum kembang. frustlah takut tak sempat nak tgk bila balik cuti nanti.

betul ke akak nak tolong jaga Mael? kalau jd, bgtau ye..tenkiu2.. :)

Hani said...

Cantiknya roses nie...my favourite flower nie.. Hehehe. Kat umah ada orkid jer..:)

norhidana said...

cantik roses2 tuh kak.... kalu kt umah dana ada roses camtu, comfirm dana gubah pastu jual hehehhe

Norhafizah (Lina) said...

seronok kan bila bunga berkembang mekar, bau harum menyusuk jiwa. Terapi minda.

Aida Salleh said...

Sukanya tengok the orangey yellowy pinky ones…cantikkkkk...kalau letak atas meja kat opis ni sure best...feeling2 romantik gitu :-)

Ana Rashidah said...

kak, share le resepi butter chicken tu & nasi pilau

zinnur'ain the love of my life said...

i bet the smells of the roses are as beautiful as they look ... cantik sangat semua roses tuu ... mesti wangi semuanya ... :)

Miss Layaleya said...

Salam sis,

cantiknya roses tu.. I wish I ada garden mcm ni.. Nk plis!!

Real Life in Malaysia said...

Salam LG,

... tengok food ni je dah rasa naik berkilo-kilo aduh .... :)

... the way you are active, that's fine.
... the way that kami ni duduk mengadap computer whole day long ... tak boleh, tak boleh ...

beautiful roses ...

Zaitun said...

Speechless...kak Zai tak tau nak kata apa sebab bunga yang satu ini langsung tak serasi dengan tangan ini.Bila tengok bunga lg subhanallah...cantiknya...

Gambar makanan tu pula yummy...membuat kak Zai rasa lapar....

Chekgu Azrine said...

cantik dan terliur!!uhuk

Ummu Madihah said...

masya-Allah cantik2nya roses LG! Orang kata roses maintenance tinggi sikit, kena rajin baja dan bubuh baja. Sebab tu malas nak tanam. Tengokkan LG punya terliur pulak, tp kat sana temperate climate, kalau kat sini takut tak berapa nak menjadi, lainlah di Cameron!

Ummu Madihah said...

sori, boh baja dan racun.

IdaShazana said...

Sejuk mata memandang. Kembang kuncup la hidong mncium

susumanis said...

MashaAllah, mashaAllah, mashaAllah, sgt cantiklah, sangat sedap lah..mcm p.ramlee cakap dalam ahmad albab..hihi

Khalilah MNor said...

Oh, saya ingat gambar roses ni sis took from somewhere else. Serius, memang cantik... :)

m.u.l.a.n said...

bunga2...!!! i like..!! rasa sejuk je mata i pagi ni... rasa nak terkam pon ya.. nak taruk sebatang dua tei katil ala2 romantik sensorang diri ni...

lemongrass said...

Noor Shafila,
masa musim bunga kat sini, memang seronok jln2 tengok kebun orang yg penuh dgn pokok roses. I pun jadi jeles, hehehe

Mama Tunggal,
memang best tengok setiap kaler yg muncul kembang :-)

Huda,
Indahnya ciptaan Tuhan kan :-)

Lady Esma,
kena sambung pantun ke? hikhikhik

Elena,
kat sini tak teruk sgt maintenance dia tp mmng kena jaga tang insects lah.

heyday,
yg yellowy orangey pinky tu paling cantik masa buds, bila dah kembang, tak cantik sgt dah.

Dell,
the plate yg utk ambik gambar, I slalu plate it up more nicely, tu yg nmpk kemas aje :-).

Meera,
Spring n Summer memang penuh dgn roses ni but masa Summer kdg2 dia cepat layu sbb panas sgt so mmng kena siram slalu.

Hani,
I lagi lah memang tak tau langsung jaga orkid. Kdg2 rasa nak beli sgt2 bila tengok bunga orkid lawa2, hehehe.

Dana,
I nak gubah utk letak kat rumah aje pun tak pandai you, tu yg bagi dia kembang kat pokok aje :-)

Lina,
memang seronok sgt2 skrg bila sampai kat rumah tengok all the roses galak berkembang :-)

Aida,
kalau nak feeling2 romantik, kenalah letak yg deep red atau pink gitu, baru ada aura2 romantik, hahaha

Ana,
butter chicken tu I tengok kat youtube. Nanti I letak link dia ye. Pilau tu pun fr BBC link tak silap.

Zinnur'ain,
some of them are really wangi but some takde smell langsung. The deep red ones are the nicest smelling ones.

Miss Layaleya,
we all pun beruntung sbb bila pindah masuk ke rumah ni, the previous owner dah tolong tanam roses yg cantik2 :-)

Real life in Msia,
that's why I kena aktifkan diri masuk kebun, so I can burn off the calories consumed fr the butter chicken and the hotdog and fries :-)

Kak Zai,
Saya ni pun, kalau kena tanam roses sendiri dari awal, memang tak kan saya buat lah. Ni sebab dah ada roses kat rumah ni, tu yg berani sbb tinggal jaga aje :-)

Chekgu Azrine,
combination yg bagus kan, hahaha

Ummu Madihah,
memang kena baja tapi we all cuma baja 2 mingg sekali aje. and kena sembur racun serangga bila ada serangga menyerang aje. Tapi memang kena slalu deadhead the roses yg dah layu so bnyk jugak lah kerja nya.

Ida,
memang seronok bila dpt bau the roses yg harum2 ni :-)

Susumanis,
hahaha....cerita ahmad albab yg kelakar :-)

Khalilah,
gambar roses ni semua I ambik sendiri from the flowers in my garden :-)

Mulan,
kihkihkih...apa best romantik sorang2 diri. Kena berdua baru lah best sikit, hahaha



aishah ismail said...

Askm..i am not a blogger yet...i am a reader only..i like you photo esp. flower..can i save it at my pc as my wall paper..
really enjoy the art of photography

aishah ismail..shah alam..

lemongrass said...

Aishah,
Waalaikumsalam. Thank you for asking permission first :-). Yes, you may use my flower photos as your wall paper :-)

aishah ismail said...

Puan,
Saya dah save banyk gmbr roses in my pc..make a slide wallpaper..sangat menceriakn sambil bekerja..tmksh byk..