Thursday, 13 September 2012

I’m not a superwoman, honey….

I spent the morning cleaning up the guest bedroom and its closet of all the kitchen gadgets I bought over the months which I just threw in there because I was too lazy to stow them away nicely.

And bila dah clean up that room, kenalah make some more room in the shed for all the stuff kan.

I just can’t believe the amount of kitchen stuff (orthings that take up spaceas The Other Half calls them) I’ve bought over the years.

Nantilah, bila I dah nak balik M’sia, I will buat jualan lelong some of the stuff on this blog kay so tak menyemak the shed anymore, hahaha…..

Untuk elakkan kena nag dengan The Other Half sebab menyempitkan and memenuhkan his shed with my gadgets and kitchen thingy, I pun clean the shed jugak lah tadi.

But only kemas a few kotak2 and containers aje, belum kemas the whole thing.

When I told The Other Half about it, he suddenly got so excited to do a clean up of the shed this weekend…

Eh….Hellloooooo!!!!!!!

Kamu tu masih lagi cuma ada 1 tangan saje yang boleh digunakan at present. Macam mana nak kemas shed with only 1 hand.

So I said to him, “ You mean, I will be doing most of the lifting and rearranging and cleaning the shed since you can’t do much with only 1 hand.”

He said, “yeah..

Then I said to him, “And you also want me to build the trellis this Saturday along with cleaning the shed…

He said, “Building the trellis wont take long, then you can do the shed after that.”

Hmmmmm……

YOU THINK SO?

Pastu, I jugak kena masak dinner that night since dia tak boleh nak masak. Kalau nak gi keluar makan, I jugak kena drive sebab he can’t drive at the moment….

I tau lah I ni a multi-talented, multi-tasking-able woman in his eyes, hahahahaha….

but multi-talented woman also has to draw the line at some things….

Dah lah Sunday tu the girls’ Sunday school kat masjid dah start balik so I kena lah send them there and stay after for their Eid celebration so there goes my Sunday.

Kiranya memang cuma that Saturday ajelah yang I free untuk buat segalanya….

Nasib baik lah I ni konon2 nak berubah jadi isteri mithali so tak lah I bagi dia sedas dua on the phone tadi….

Cuma nya, he will be one disappointed man this Saturday when I won’t be cleaning his shed, hahahahahaha……

Bila dah ‘penat’ mengemas, I pun masak dinner yang amat sempoi aje..

(Kata aje lah malas kan, alasan penat konon, hikhikhikhik….)

I made ayam goreng crispy dengan nasi goreng.

Ayam goreng ni I guna recipe Noorsha kat Myresipi tapi I guna tepung beras, not tepung gandum untuk salut ayam.

IMG_0539

IMG_0546

And since pokok kari we all dah tinggi mengalahkan I and lebat berdaun, I pun gunalah some of the daun kari in the chicken marinade and goreng sekali.

Harum semerbak my outdoor area dengan bau kari goreng tadi, hehehehe…..

15 comments:

blu4sky said...

hahahaha..kelakarnye... sabau LG sabau...bila lagi your other half nak bermanja2 kan...hihihihi..

speaking about mengemas...ayoo memang bley pengsan...all my weekends mmg spent mengemas rumah and dapur..ni nasib baik weekend takyah masak sbb ada open house..cepat sket nak siap keje..if not.. tergolek-golek lah.. oh ya..monday public holiday..yeahh...

umiyumi said...

Wah patut la bau kari sampai ke sini. tambah2 dgn bau semerbak ayam goreng tu.. :)

harini pun kemas2 rumah juga. letihnye.. :p

wan G Silk said...

u r a real supermom, kak LG..so proud of u, mwahhhh..hehehe..ok ke salut the chicken dgn tepung beras? 100% tepung beras ke? best tak?

My Life My World said...

Hehehe ... Macam ni Min yang kena jadik Bruce Willis bukan TOH kut. Daun kari lagi tinggi dari tuannyer yer. Eh! orang kata kalau nak awet muda kunyak lah daun kari tu satu hari satu tangkai. Confirm Min bau kari lepas ni. Hahahaha

m.u.l.a.n said...

campak je kari dalam apa2 menu kot.. i pi chinese halal restaurant early this year kan, my cousin ordered lauk ayam yg memang ke-chinaan tapi ada daun kari..!!

another menu kat kedai lain, clam wth oyster sauce tapi ada jugak daun kari.. tak rugi u ada pokok kari.. tapi senang hidup pokok tu kan.. my mum kena cantas kasi orang sbb dah tinggi 2m tau..

bruce willis kat rumah u tu memang suami yg sangat bertuah sbb dapat u di sisi sepanjang hayatnya tau..!!

Chekgu Azrine said...

hehe..kelakar jugak ye sis..

norhidana said...

heehheehhe.... agaknyer TOH ingat akak mmg tgh mood mengemas itu psl lah dia suh akak bt sume2 tuh

lilydvalley said...

hahahahaha
LG, don't let this handsome looking OKU guy fooled u to clean the shed & build trellis.
The shed can wait till he is officially OKU free.
muahahahaha
anyway, hv a nice wknd.

zorro said...

http://blogzorroxx.blogspot.com/
mohon mencelah ea,follow blog ni..
btw nice blog! thumbs up

azieazah said...

Mana-mana bini orang pun, kalu dah penat mengemas or operasi rumah, gerenti masak simple saja. Janji perut boleh isi. Yeahh tangan pun cuma dua, kan?

lemongrass said...

blu4sky,
lebih2 pulak manja dia, tak larat I, hahaha. nasib baik bini dia bukan jenis 'princess' yg lemah lembut cuma boleh buat girly things aje :-).
I rasa kan, sampai bila pun takkan habis kerja mengemas ni kan!

Umi,
wahh...nak dapat tetamu ye wknd ni? tetamu dari jauh ke?
I jarang guna daun kari sbb asik terlupa aje nak guna, sesekali guna sedap pulaknya :-)

Wan G,
my kids n hubby pun ingat I can do anything and everything, hikhikhik...
I guna tepung beras 100%, we all suka rasa dia sbb very crispy.

Kak Acik,
Tak guna jugak kalau awet muda tapi takde sape berani dekat sbb bau kari mencucuk2 hidung, hahaha.
I kena jadi macam Uma Thurman dlm My Super Ex-girlfriend lah lepas ni, heeee

Mulan,
tu lah kan, lepas ni I nak cubalah campak daun kari dlm a lot of things utk mewangikan. My eldest thought it was basil leaf, hahaha...
I pun rasanya kena cantas jugak my pokok kari ni once dia start masuk ke rumah neighbour.

Chekgu Azrine,
heeee,,,dia ingat I ni ada bnyk tangan nak buat segalanya ;-)

Dana,
hahaha...mood mengemas I dtg once in a blue moon aje. tu yg dia nak take advantage cepat2 agaknya ye sebelum menghilang :-D

Lily,
tu lah kan, the shed has stood there messy since many2 months now, it can wait for another few months, hahaha.
Tapi trellis tu memang kena build jugak sbb my seedlings dah bercambah :-).

zorro,
thanks for dropping by


lemongrass said...

Kak Azie,
tu lah kan, nasib baik tangan dua aje kan. kalau masak lepas penat mengemas tu dah kira terer sgt2 dah, hehehe...

Zaitun said...

Sekarang ni pun kak Zai dah kurang mengemas macam dulu, kadang2 tunggu adik tolong vacuum. Kak Zai tak larat buat banyak kerja membongkok.

b2b from my-uk said...

salam kak LG,
sorry comment ni xde kena mengena dgn entri akak but i have been wanting to ask org yg mixmarriage esp dgn mat salleh since im about to get married to one also..byk sgt dgr org ckp benda xelok to the point i nearly give up :( so,as senior yang lg byk pengalaman,could u kindly give me tips ke mcm mana esp culture wise.thanks again kak LG! :D

lemongrass said...

Kak Zai,
I muda sikit dari Kak Zai so nak tak nak kenalah buat all the kerja rumah myself. Bila dah tak larat, baru lah kerah semua tolong sama ;-).

b2b,
Salam. I am very hesitant to give anyone advice or tips on marriage. Not because of anything, it's just that everyone, every relationship and every marriage is completely different, walaupun kita serupa in terms of kahwin Mat Saleh. Itu yang I tak berani nak bagi any tips or advice.
One thing I know about marriage and cohabitating with a male doesn't matter dgn mat saleh or anyone, kena banyak sabar and banyak give and take.
I am sorry once again and good luck with your marriage!