Thursday, 27 September 2012

New things we learn everyday

I dah selalu sangat rasanya (semenjak ada anak2 ni) buat roti, doughnuts and yang seangkatan dengan nya.

Especially doughnuts lah, boleh katakan every month mesti I buat at least twice kot.

And roti pulak memang every week I akan buat, in the shape of pizza lah .

Kalau tak buat roti in a week, rasa macam lain macam aje, hahahaha….

Tu sebab, I beli tepung roti in 5kg bulk or 10kg bulk! Open-mouthed smile

Takde lah I beli setakat sekilo dua aje, buang masa I pergi kedai aje kalau beli sekilo dua, heeeee….

Walaupun I dah selalu sangat buat doughnuts, I still learn new things every single time.

Like hari ni, I baru aje siap buat doughnuts untuk bawak pergi rumah my friend.

Sebab I nak kena tinggal kan the girls at  her place this afternoon sebab nak temankan The Other Half pergi cabut the wire in his finger tu.

So, since anak2 I suka makan doughnuts and I pun tau anak2 dia suka jugak makan doughnuts, I buat lah doughnuts.

I selalunya akan guna this recipe setiap kali I buat doughnuts or anything using sweet dough.

Anywayyyyyyy…….

Ini gambar the doughnuts I made tadi.

IMG_0883

IMG_0886

Nampak tak perbezaan between the doughnuts on the left and the doughnuts on the right?

 

Ini doughnuts batch pertama yang I goreng….

Sangatlah tak cantik the shapes kan, berombak2 and tak cantik seragam aje the ring shape and ter over brown jugak.

IMG_0889

 

Ini batch ke 4 yang I goreng tadi selepas membuat a few observations, hehehehe…

Cantik sikit and nampak gebu sikit dari yang first tu Smile.

IMG_0888

What I know about doughnuts:

1. Memang tak boleh guna api besar masa nak goreng, or else akan jadi Dayang Senandung. Api kena perlahan aje. Tip ni I dah lama tau bila ditugaskan menggoreng donuts masa I muda remaja dulu, hehehe.

2. Jangan biarkan the doughnuts naik too much after you’ve shaped them. Kalau boleh, terus goreng pun takpe. Mak I kata doughnuts tak cantik kalau overproof.

3. Jangan tinggal kan the doughnuts in the pan masa menggoreng to do other stuff like basuh pinggan, vacuum rumah, jemur kain, surf the net or else akan jadi Dayang Senandung again!
( I pergi buat another bread masa menggoreng the first batch tu, tu yang ada ala2 Dayang Senandung jugak, hehehe).

4. Masa doughnuts tu still suam2, golekkan dalam caster sugar so the sugar will stick. Tapi kalau nak letak choc or iced toppings, kena tunggu doughnuts betul2 sejuk lah or else meleleh the choc toppings bila kena the heat of the doughnuts.

And this were the things I observed tadi:

5. As soon as you masukkan the uncooked doughnuts in the oil and dia dah kembang sikit aje, straight away terbalikkan the doughnuts so the other side pulak will get the hot oil. (Doesn’t matter how much oil you put, doughnuts will float so memang kena terbalikkan lah. Well, my doughnuts float, tak tau lah doughnuts orang lain, hahaha). So, the nice ring shape will be retained, cantik sekata aje. Tak besar sebelah.

6. You basically have to stand in front of the stove top bila menggoreng doughnuts ni and make sure the hot oil is evenly distributed by keeping on turning the doughnuts.

7. Doughnuts ni sangat temperamental, kalah women having PMS! Kahkahkahkahkah….. Winking smile.

19 comments:

kucingorengemok said...

berazam nak BELI je donat lepas baca masterchef LG pun ada donat kecik-besar macam ni, hehe... sumpah takkan buat sendiri

lemongrass said...

KOG,
wahkahkahkah...bukan makin berazam nak buat ye, makin berazam nak beli. Tersenyum simpul Big Apple :-).

penDragon said...

betul tu, x boleh nk buat benda lain masa tgh goreng ni...kena bagi perhatian kt dia je

pizet said...

ada tips untuk bentukkan donut jadi cantik x...pz buat selalu rupa huduh ja

m.u.l.a.n said...

i macam terbayang2 ada sebiji breadmaker kat rumah ni so tht i can uli2 golek doh donut tu... geram sungguh i tengok donut tu... i suka donut macam u buat ni.. i tak suka sangat macam big apple yg jenama besar tu.. tapi kalo orang belanja, i ngaappp jugak... esp yg kaya raya with cekelats... muahahaa...

blu4sky said...

patut lerr donut i tah apa2 shape.. i tunggu sebelah dah kekuning2an baru terbalikkan.. and tunggu sampai donut sejuk baru letak gula...

susumanis said...

adoiii..comel n nampak sedapp bona tuuu LG

Rai Ourkizuna said...

betul la kak..mengalahkan pompuan PMS.. mesti tumbuh muscle kat lengan akak tetiap minggu menguli..anak2 saya suka jugak donat..tapi mak dia yang tak larat T_T

tugas menggoreng biasanya saya serah kat encik suami je..hihi..

Akukah? said...

salam LG.

u bekira sgt PMS si donut ni ek. i x dulik pun warne ke bentuk dia jadik ape pun i x kesah coz nobody dares to comment bile i jegil mate kat diorg! yg penting rase sedap & x sakit perut.. hehehe..

Chekgu Azrine said...

belum penah cuba buat..sbb mak selalu buatkan..tp teringin jgk nak buat sendiri..

Along Najwa said...

Teringin nk buat tp feel intimidate dgn yeast sbb pernah Cuba buat roti x mnjadi :(. Envy ngan you sbb buat donut n roti mcm senang sgt...

lemongrass said...

Pendragon,
buah hati pengarang jantung I pun tak demand full attention macam tu, hahaha

Pizet,
I buat donuts ni pakai acuan donuts,and acuan kena tekap kat tepung sebelum tekap atas dough so dough senang keluar. Pastu, jgn biarkan dia naik sgt2 selepas diterap and masa goreng pun kena slalu terbalik2 kan so the shape stays the same.
Tips lain dari tu, I tak tau.

Mulan,
donut I ni donut style kampung kot, tu yg nampak mcm sedap sgt2, hehehe. tapi kalau letak chocs bnyk2 on it, sure nampak lagi sedap kan :-). Kesian BM tu, bertapa sorang2 tak dia ajak main :-D

blu4sky,
I pun dulu slalu jugak buat mcm tu, tunggu sebelah dah kuning, baru terbalikkan. Pastu asik heran, apasal donuts I besar sebelah, kecik sebelah, hehehe

Susumanis,
I bawak pergi rumah kawan I tadi, kejap aje dihabiskan dek budak2. Mak budak memang tak rasa langsung, hehehe

Rai,
tiap2 minggu, memang itu lah exercise I utk bagi otot pejal, hahaha.
Budak2 memang suka sgt2 donuts ni kan, tu yg I slalu jugak lah merajinkan diri buat :-)

Akukah,
kalau setakat we all aje yg nak makan, I tak kisah langsung, I buat aje bentul balls, takde tekap bagai. Tapi sbb nak bawak gi rumah orang, tu yg buat cantik2 sikit, hehehe

Chekgu Azrine,
wahh...best lah macam tu, ada orang yg buatkan. I kat sini kenalah buat sendiri klu budak2 ni nak sgt2 makan donuts, hehehe

Along Najwa,
first few times main dgn yeast, memang I pun rasa cuak jugak. Kadang2 jadi, kdg2 tak jadi. Tapi bila dah slalu buat, dah boleh agak the feel of everything so terus jadi seronok :-)

norhanim md zain said...

Wah gebunya...terbaik la..

BabyBooned said...

respect la! i tell u, doughnuts is one kueh yg i tak pernah try buat and tak berani try buat rasanya. skarang ni tgh quest nak carik granola bar recipe yg perfect. kekekee..hari hari asyik mkn granola bar sampai ke toilet je kerjanya. kekeke

norhidana said...

banyak jugak dia nyer penjagaan ek, boleh tahan cerewet layan donut ni ek, dana nih tak penah bt donut selalu beli yg tinggal goreng je heheheh

Aida Salleh said...

i love doughnuts tapi tak pernah buat sendiri pun. rasa macam susah je. (or malas sebenarnya kot...hehhehee). tapi rasa mmg nak kene try buat sendiri. thanks for the tips ya sis.

Zaitun said...

Terima kasih kongsi tip2 ini,lain kali kalau kak Zai nak buat donut mesti ikut petua ini.

wan G Silk said...

adoiii manjanya donut...tabikk spring kat golongan ibu2 yg rajin buat donut tu...;-)

lemongrass said...

kak hanim,
donut gebu takpe, jgn tuan dia pun ikut sama gebu sbb makan donut banyak sgt2, hehehe

babybooned,
good luck on that quest. Kena try every week to make granola bars lah until you find one you truly like. nasib baik sedap kan :-).

Dana,
Tu lah, bnyk gak 'pantang larang' dia tp kdg2 I pun terlupa, tu yg kdg2 mcm2 rupa donuts ada, hahaha

Aida,
sebenarnya tak susah buat donut ni cuma ambik masa sbb kena tunggu dia naik kan.

Kak Zai,
tak tau lah perfect ke tak tips yg saya bagi ni, sbb saya pun dapat through observations :-)

Wan G,
bila anak2 rajin makan donuts, mak2 pun kena jugak lah rajin buat donuts, hahaha