Saturday, 22 September 2012

And another weekly garden update….

I know, I know…

Kalau hari Sabtu aje, mesti I update pasal garden kan Smile.

Sepatutnya hari ni tak update pasal garden. Sepatutnya hari ni we all keluar pergi kayaking at the Canning River satu family….

Tapi disebabkan dek The Other Half’s injury, tak boleh guna his left hand, terpaksalah we all postponed that river program…..

So, kenalah we all spent the time in the garden instead, hehehehe……

The Other Half kata sekarang ni I tengah kemaruk beli benda2 nak hias our outdoor area….

I said to him, “Dah 2 years kita tinggal kat rumah ni, baru sekarang I terhegeh2 nak cantikkan the outdoor area!

I bought a nice metal wall art the other day to put up on the outside wall next to the front door so bila orang datang rumah, ‘meriah’ lah sikit that area kan instead of just bare aje….

But kena tunggu The Other Half sihat walafiat dulu before he can use the drill to hang the wall art.

So, kena tunggu dia sihat and kena tunggu mood meng drill dia datang, mau lah kot tahun depan baru pasang, hehehehe…..

And since I tengah kemaruk nak mencantikkan laman depan tu, I also replaced all the other garden solar lights with the ‘japanese’ pagoda type ones.

So, nampak lah sama aje kan….

The old garden solar lights I letak in the vege patches kat belakang so senanglah sikit all the siput babi nak datang makan our seedlings kan sebab I dah bagi lampu, hahahahaha….

IMG_0734

Baru lah cantik sikit the rose garden kan Winking smile.

So many roses blooming!

Pagi tadi masa I bangun tidur and looked outside the window, punyalah terkejut tengok so many roses have bloomed already.

Maybe sebab hujan lebat and the storm semalam kot so pagi ni semua sepakat nak mekar.

IMG_0735

But The Other Half kata, “I just hope no one steals the solar lights….

Tu lah kan, dah lah kawasan depan rumah we all ni takde pagar so sape2 pun senang aje lah nak ambik….

Nasib baik lah $2 aje but still tension gak kalau kena curi…

And we also put up the second trellis that we built last week into the garden bed.

IMG_0717

Compared to three weeks ago, our garden bed looked so much better today.

This is the first trellis. The cucumber plants are growing well. Sekejap lagi, mulalah dia memanjat.

IMG_0723

This is the second trellis. I’ve planted 4 snake beans/kacang panjang plants under it.

IMG_0722

I tanam these 3 zucchini seedlings 3 weeks ago, sekarang dah mula menjalar. Kejap lagi, hari2 lah we all kena makan zucchinis nampaknya, hehehe.

IMG_0720

Pemandangan yang sangat menggembirakan hati we all, our first kalamansi/calamondin/buah limau kasturi.

IMG_0725

The lemon and the tahitian lime trees are also flowering at the moment so hopefully, akan keluar buah jugak kejap lagi.

Pagi tadi we went to Bunnings again and I bought a few plants there.

Salah satunya, this Australian paper daisy.

IMG_0732

Macam2 warna ada, I rasa macam nak beli all the colours aje tadi.

But I and flowers kadang2 tak ngam sangat. Our gerbera dah pergi to Gerbera Heaven, tu yang I kena ganti dengan another flower so we chose this one.

Hopefully this one will last a lot longer lah since it’s native to Australia.

And ini pulak the succulent that I bought about a year and a half ago. Sejak beli, I tak pernah tukar pasu dia, kesian betul, but sungguh dia tak kisah, masih hidup seperti biasa.

IMG_0696

Tadi, I finally repot it into a bigger pot so hopefully lepas ni, lagi senang lah dia nak membiak.

IMG_0726

Petang tadi we all keluar lah tengok the plants again. The Other Half said, “I swear the cactus is growing bigger already!

Ceh, magic apa boleh grow bigger in a few hours, hehehe…..

The solar lights at night time.

IMG_0757

I tak pandai lah ambik gambar at night time…It is much prettier than this in real life.

12 comments:

Ummu Madihah said...

Bila u sebut roses yg wangi, Mak Aji tanam kesidang hampir tingkap dapur sebab nak merajinkan diri di dapur - supaya naik mood agar berlama sikit di dapur! Dok teringin nak buat trellis tetapi belum buat2 lagi, tunggu mood juga.

CathJ said...

Beautiful garden u hve there.. :)

Zaitun said...

Lg buat kak Zai terpegun...
cantiknya garden...Kak Zai cuma ada satu lampu untuk setiap sudut aje.

kasihredha said...

cantik ar lampu tu
kalau raya x yah nak pasang2 pelita dah :D

BabyBooned said...

Wah gambar night time tu macam fairy tale laaaa... Memang best nampak seragam je u punye garden lights!

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh mmg sronok tgk garden akak.

Elena said...

Kak, disebabkan tengok sayur akak saya tanam sayur.So far saya berjaya tanam sawi dan kuchai...Sawi dapat juga petik 3 kali.Kuchai plak mmg sentiasa ada stock kalu nk buat cekodok.Skang siew pak choi dgn carrot baru nak tumbuh.Harap2 berjaya lagi...

Tengok blog akak nak tanam sayur..Tengok blog mamatiamia asik nak masak gulai tolo itek jo ha...

hmmm rindu plak nk blogging balik

penDragon said...

wah...makin bertambah cantik dgn ada nya solar lights. woah...ada "Cousin Itt"!!

Real Life in Malaysia said...

Salam LG, nak belajar buat trellis ... boleh step-step demo nyulam nya.

emak pakai kayu je silang-silang ...

Yours look so neat ... :) and garden too ... :)

~yaya~ said...

Salam Kak LG,

Seronoknya tengok garden akak. Sy terus rasa nak ada garden jugak. Hehe. Tapi tatau laa tangan nih 'sejuk' ke 'panas' ke. Takut pokok2 mati jek :p

lemongrass said...

Ummu Madihah,
Best nya klu ada pokok yg wangi memanggil2 kita masuk dapur :-). Trellis tu memang we all kena buat sbb seedlings semua dah besar2 :-)

CathJ,
thank you :-)

Kak Zai,
Garden we all ni tak secantik some gardens around our area ni. Tu yg cuba jugak mencantikkan and mengemas supaya tak menjelekkan mata the guests memandang, hehehe.

Kak Kasih,
Kalau raya, I nak pasang solar lights yg kecik2, pastu gantung kat depan rumah, meriah tak hingat lepas tu, hahaha...

BabyBooned,
I kena beli some more of the same solar lights sebab the side garden kosong aje, heeeee....

Mamasyaza,
we all pun dah start seronok tengok the front garden tu sbb dah nampak cantik skrg :-)

Elena,
Hehehehe....Alhamdulillah ada jugak orang yg teruja tanam sayur lepas tengok kebun we all. Best kan bila dpt menuai sayur sendiri ni.
Psst...lepas ni boleh lah you cuba bela itik, boleh lah nak buat gulai tolo itik hari2, heeee

Pendragon,
Cousin It merajuk sikit this year, bunga tak banyak keluar, sedih we all. ada ala2 english garden tak skrg? hehehe

Real life in Msia,
step by step demo menyulam tak boleh nak tunjuk sbb I dont think akan buat anymore trellis in the near future. But maybe I can tunjuk demo in a smaller scale kot.
Tunggu ye.

Yaya,
Salam. We all pun dulu masa mula2 bercucuk tanam, banyak jugak trial n error. Tanam mati, tanam hidup. Pastu, dah lama2, makin banyak membaca and belajar dari kesilapan, dah ok sikit lah. Tapi memang kena committed lah, hehehe

Ana Rashidah said...

kak, jelesnya tengok u ada garden bed. min tanam dalam pasu je. kang buat garden bed, takut tetiba lak abang long tu drive kete dia dan park kat kita punya garden bed huu... but i wish 1 day nak buat garden bed jugak. jeles wehhh....

nak tanam kacang panjang tapi malasnya nak buat trellis sebab kena buat sendiri huu... kalau kat kampung boleh jugak cari buluh nak dipacak.