Saturday, 15 September 2012

Another Saturday garden update

After reading my Thursday night’s post, The Other Half vowed to prove to people i.e. the readers of this blog that he can do loads of things with only one functioning hand (at present)..

Hehehehe… Berjaya misi saya untuk menaikkan semangat dia Open-mouthed smile

So, the whole morning was spent in the garden doing so many different things!

He managed to  build the frame of the trellis all by himself!

Cayalah, hahahahaha…

But then I did all the string work for the trellis which took nearly an hour to complete, kerja yang sangat membosankan…

Masa I tengah buat the string work, The Other Half dengan gigihnya berjaya mengangkat 4 bales of sugarcane mulch yang beratnya around 15kg/bale from the back to the front of the house using only 1 hand!

And he also managed to spread the mulch all around the roses in the front garden.

Lepas ni, memang his biceps and triceps on that right arm will be berbonjol2 lah from all the hard work.

Tak payah pergi gym angkat besi kan! hehehehe…

But by 12 noon, we all dah pengsan sebab penat giler buat trellis, trimmed the edging on the front garden, did some weeding, mulched the rose garden, planted the sunflowers, planted some more seeds, watered all the plants kat depan and kat belakang, did laundry, made scones for breakfast and made marble cake to take to Sunday school esok.

Lepas lunch, terus tergolek tidur sampai pukul 4 petang, hikhikhikhik……

Esok, takkan ku pandang the garden except to water the plants aje, heeeee….

Ramai tanya, kenapa I dah lama tak letak gambar the roses.

It’s because masa mid July haritu, I pruned all the roses right back to basically stump level.

Pastu, berdoa banyak2 I didn’t manage to kill them with my pruning, hikhikhikhik….

And now, 2 months later, all the rose bushes have come back to life!

A lot of rose buds have started forming on some of the rose bushes and some have even started to open up.

IMG_0559

IMG_0553

You can see so many new blooms on the rose bushes.

Seronok sangat2 tengok the roses with all the new shoots. Seronok sebab my pruning didn’t kill them.

I need to tidy up the lawn but tak larat nak buat tadi.

This is our first bloom but  it hasn’t formed properly.

Nampak macam the petals are slightly ‘sunburnt’ kan. It could be because of the aphids sucking on the sap when the were budding.

Hari2 kena sembur dengan aphid spray sekarang ni, so far still manageable and under control.

IMG_0551

Some more blooms from the other rose bushes.

Can’t wait for them to open up Smile.

Baru lah best ambik gambar kan!

IMG_0555

IMG_0557

Seronok bila bunga semua kembang setaman and the veges semua dah mengeluarkan hasil, tapi nak maintain and jaga hari2 tu lah yang siksa jugak.

Especially the front garden yang penuh dengan roses, the flowers in the pot, the herbs in the pot, the rosemary, the lemon tree, the lime tree. Kadang2 memang neglected a bit sebab by the time I park the car in the carport and shut the garage door, memang amatlah malas nya nak unlock the side gate untuk keluar balik to bermesra2 with the plants.

Padahal boleh aje kalau nak keluar dari front door tu straight to the front garden tapi ada leceh sikit lah….

The back garden yang penuh dengan veges is usually more looked after sebab easier to access from the kitchen and no one can see me so doesnt matter what I wear Smile.

IMG_0565

I got these 2 solar-powered garden lights at KMart because they look so cantik. Hopefully, they’ll help brighten up the garden at night time.

Plastic aje pun and sangatlah murahnya at $2 each, hehehe….

9 comments:

Mat Gebu said...

Salam LG....hmmm tak sabar nak tunggu gambar bunga2 rose tu kembang.... Mat Saleh u macam mana?..Ok dah?...harap2 cepat sembuh yea....

kasihredha said...

roses dah mula berbunga lagi ...bestnya.

wan G Silk said...

wahhh kak LG dah terer ambik gambar roses...can't wait to see your roses kembang setaman...mesti cantik sangat2 kan? ;-)

Juneeta Osman said...

murah nyer the solar light tu n cantik dkt sini punya lah mahal solar light diaorg jual dkt ace hardware tu.

m.u.l.a.n said...

Waahhh.. Berbunga2 i hari ni tengok roses tu biarpon belum kembang setaman.. Bruce Willis u tu memang akan lebih gagah perkasa nanti... Moga cepaaaattt sembuh..

.: yUhAiSya :. said...

please snap gmbr solar light tu waktu malam... nak sgt tgk =)

BabyBooned said...

$2 each? mak oi kalau i yg tamak ni mesti beli sepuluh. keekekekekee... (haritu dok jeles bila baca u beli strawberry murah, skarang jeleskan lampu murah plak. kekekekeke teruk betol,kan)

lemongrass said...

Cik Mat,
Mat Saleh I tu dah ok sikit, his finger still sakit lagi but better lah than before. Thanks for asking ye.
nanti, bila the roses dah keluar, I ambik gambar banyak2 ye! :-)

Kak Kasih,
memang best, boleh I ambik gambar banyak2 :-)

Wan G,
Dulu2 pun I dah terer, hahaha ;-P

Juneeta,
maybe yg dekat Ace hardware tu besar sikit kot or buat dari metal, tu yg mahal? Yg I punya ni plastic aje :-)

Mulan,
Bruce Willis tu nak tunjuk kat orang yg dia tetap gagah walaupun cuma ada 1 functioning hand aje, heeee....

Yuhaisya,
I dah cuba snap gambar but tak cantik sangat.

babybooned,
I beli 2 aje sebab kat garden I tu dah ada other solar lights. But I think I nak tukar everything with this type lah, baru cantik and seragam kan :-).

ellynadyra said...

x sabar nk tgk bunga kembang, sure cantik the roses