Thursday, 20 September 2012

Please hold my hand

The Other Half sekarang tengah nervous habis, siap dapat nightmare bagai….

(lebih teruk dari his nervousness masa nak nikah, kahkahkahkah….)….

He’s going to have the K-wire in his finger removed next Thursday..

Bukan tomorrow, bukan jugak Saturday, but next Thursday which is a week away!

Tapi dah siap berpeluh2 bagai sejak dari minggu lepas lagi, hikhikhik….

The Other Half ni has always admitted to people yang he’s a wuss when it comes to pain and suffering and needles and blood.

When the OT had to change the dressing on his finger minggu lepas tu pun dia dah dry retched, hehehe….

Itu baru tukar dressing dah termuntah, I tak tau lah apa nak jadi when he has to get his stitches out this Monday, and bila the K-wire’s coming out next week…

Unfortunately, I can’t accompany him to get his stitches out sebab I kena hantar Miss 13 pergi her orthodontic appoinment.

Miss 8 dah put up her hand to accompany him to the doctor on that day…hopefully jangan dua2 pengsan dah lah, hahahaha…..

But The Other Half dah cakap tadi, “I really wish I could have you to hold my hand when they take the wire out. It was so comforting holding your hand at the Emergency Dept when they did the nerve block on me even though I think I neary crushed your hand.

I guess I nearly crushed his hand when I held it masa tengah bertarung dalam labour room so now it’s my turn pulak to get crushed, heeeee……

I dah banyak kali offer to go with him to get the wire out tapi dia perasan macho and kata tak payah everytime…

Rupa2nya tak lah macho mana, hahahaha…

So, I told him that I don’t mind being there with him to hold his hand when the time comes which makes him so happy.

I tak kisah benda2 ni semua, sikit pun tak rasa nak pengsan Smile.

Orang yang separa macho tu wanted to have thai green chicken curry this week so malam ni for dinner, I buatkan lah dia his favourite Thai green chicken curry.

IMG_0658

Makan dengan ayam goreng, sayur goreng and keropok.

IMG_0659

I letak bamboo shoots/rebung and green beans in the curry. I guna the canned rebung aje, dah takde bau pun so tu yang Mat Saleh sorang ni relax aje makan Smile.

Samalah mcm petai. He loves petai but only the canned variety sbb dah takde bau. Haritu I pernah beli and masak petai yg freshly frozen, tapi dia tak suka sebab dia kata a bit too strong, hehehe….

IMG_0660

Mat Saleh sorang ni suka sangat2 thai geeen chicken curry…

For me, I lagi suka masak lemak cili api. Dua2 guna cili api and pedas kaw2 but masak lomak cili api lagi simpe tu yang I suka….

Thai green chicken curry ni kena ada rasa masam, manis, pedas and masin which is more complex I guess.

But The Other Half tak suka sangat masak lemak cili api ni so kenalah I tukar selera…..

 

P/S Al fatihah to Arwah Abah. He would have been 71 years old today. Happy birthday Abah. Semoga roh Abah aman dan tenang di dalam Jannah Nya.

25 comments:

aThidEaN said...

al fatihah to ur abah.

Real Life in Malaysia said...

Al-fatihah to almarhum ayahanda juga mukminin, mukminat, muslimin dan muslimat, yang masih ada dan sudah tiada ... semoga dalam redha dan rahmah Allah SWT semuanya ... ameen Allahumma ameen ...

--- pergilah temankan kekanda mu tu, kesian pula bunyinya :) tangguhkanlah yang lain ---

Chekgu Azrine said...

al-fatihah untk arwah abah sis ye

Ummu Madihah said...

al-fatihah 4 yr arwah abah. It's good that u can accompany yr other half to the hospital! Your presence itself can make a lot of difference!

Noir Hussen said...

AlFatihah untuk arwah.

LG, I like this story. I guess it's not about being less macho tapi appreciating the comfort yang wife beri :)

wan G Silk said...

alfatihah to ur abah...moga rohnya tenang di sana..

________________________________

....adoi kak LG, romantiknya.."I really wish I could have you to hold my hand "...

Azita Zain said...

Al-Fatihah...

Zaitun said...

Al-Fatihah buat abah lg.

Kak Zai pun takut kalau nak buka jahitan,muka toleh belakang.

blu4sky said...

LG, when it comes to pain, blood, needles and yg setara dengannya..men mmg terus hilang macho...my hubs pun..baru i tolong removed cagu kaki dia pun dah tutup-tutup mata.. mcm apa je.. masa tampal gigi lagi teruk..siap pegang tangan i..x bagi gi mana2.. nasib baik Allah tak jadikan lelaki untuk beranak..kalau tak mau diorang pengsan 10 kali..hahahahha..

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

Al-fatihah utk abah you...

___________

Sama lah ngan my hb. My wound and stiches pun dia tak nak tengok. Puas I pujuk rayu suruh tengok. Tp I pun jahat gak. Sebelum tu I told him how gory and scary my wound is. Then baru I suruh tgk. I cakap ngan dia, jantan lain puas tengok, siap ambik gambar lagi, laki I sendiri lak jual mahal... hahahahah.

TopsyTurvyMum said...

Orang lelaki ni memang. Tak tahan sakit. Kena selesema pun ngalahkan kita yang sakit beranak. Kalau diorang yang kena beranak taktau laa camne rupanyaa.
Lama i tak buat green curry, teringin la pulak:)
Alfatihah to ur arwah Abah.

Noor Shafila said...

Al-Fatihah buat ur arwah Abah.

susumanis said...

Al fatihah to yr abah n so sweet of u nk teman hubby LG...ya laoh pape hubby dulu, baru bole jadi isteri solehah :)

shah_izan said...

al fatihah utk arwah abah sis

sis

sya lak mmg penakut giler ttg darah, jarum dan swaktu dgnya
rasanye sama ler dgn hubby sya..
tp standard lelaki macho mane nak mgaku takut kan... hahahah

norhanim md zain said...

Alfatihah buat arwah

Bila baca cerita LG..terkenang my hubby yang lari lintang pukang bila dengar baby heartbeat masa me sakit nak bersalin last 10 years..hik hik nampak macho giler.tengah sakit giler masa tu pun me and doktor tergelak sakan..:))

Rai Ourkizuna said...

saya selalu tersengih baca entry pasal akak dengan the other half.. sweet je :D

MamaFaMi said...

AlFatihah buat Allahyarham ayahanda mu...

Tang pull out the stitches tu kan, well if it's just the stitches, no problem kot, tapi kalau ada wire wire ni.. tak tahulah pulak. Mama pun sama macam your hubby. Punyalah dap dup dap dup jantung bila dok pikir nak kena gi remove stitches lepas operation kat tangan last year. Seminggu tu berdebar dan risau. Bila tiba THE day.. doktor tu saja buat kalut suruh tarik napas tarik napas.. dalam pada kita kalut dok tarik napas bagai, dia kata..DONE. Eh.. laa.. buat penat je i risau seminggu... dia tarik tak sampai 5 minit tu, haram tak rasa apa pun! Hehehehe...

Anyway, hope all goes well with your hubby. Ask him to pegang tangan Miss 8 dan bayangkan tengah pegang tangan mummy Miss 8. Hehehe...

kasihredha said...

pegang kuat2
jgn pula yg tukang pegang pun ikut pingsan ye...hahaha

Al fatihah unk ayah LG

PUTUBAMBU said...

al-fatihah buat arwah abah akak ye...


* green curry nampak sodap!

lemongrass said...

athidean,
thank you :-)

Real life in Msia,
Amin ya rabbal al amin.
memang pun kena temankan, kesian pulak kalau tak temankan :-)

chekgu azrine,
thanks ye

Ummu madihah,
you are right, I guess he just needs his wife by his side to make him feel calmer :-)

Noir,
that's what my husband keeps on telling me, he's still as manly as before. It's just that he loves my company in times of needs, hahaha

Wan G,
Amin....kadang2 romantik tu timbul in things they say kan, heheheh

Kak Ita,
thanks :-)

Kak Zai,
hubby saya ni kalau kena cucuk pun, muka toleh tempat lain, hehehe

blu4sky,
wahkahkahkah...your hubby lagi teruk lah kiranya. kalau I jadi the dentist, dah lama gelak, hikhikhik...

Nora,
Kahkahkah....you are special, tu yg ramai bebeno jantan lain nak menengok and siap ambik gambar bagai. Entah2 siap masuk journal you!

TTM,
kiranya kan, kita ni lagi macho lah kan dr diaorang, cuma kita relax aje tak heboh satu dunia tentang kemachoan kita, hahaha

Noor Shafila,
thanks :-)

susumanis,
bila lagi kan nak jadi isteri solehah, hahaha....

shah_izan,
amin... macam tu you tak boleh lah temankan hubby I sbb maunya dua2 pun pengsan nanti, hahaha...

kak hanim,
amin... Hahaha...hubby you lagi teruk, siap kena gelak dgn the doctor. Hubby I masa I bersalin, dia cuma berani duduk kat kepala katil aje sbb takut nak jenguk2, hehehe....

Rai,
kadang2 aje sweet, kadang2 gaduh masam2 jugak :-)

MamaFami,
hikhikhik...satu group lah ye kiranya Mama dgn hubby saya, gabra seminggu sebelum kejadian :-). Actually memang tak sakit pun kena tanggal stitches ni tapi biasalah kan, mesti rasa berdebar2 tu tetap ada :-)

Kak Kasih,
I macho habis, tak pengsan rasanya, kahkahkah... Tapi maybe akan pengsan bila darah tak cukup mengalir ke tangan sbb kena crushed dek hubby, hahaha....

Putu,
thanks :-)

Dessert Paradise said...

Al fatihah untuk arwah abah u. semuga beliau tenang di jannah Nya.

you're such a lucky person to have such a romantic hubby... so shweettt!! lah....

take care!

norhidana said...

hehehehe tak sangka TOH camtu ek, nk bermanja2 ngn akak sebenarnye tu...

sian lak kalu akak tak tmnkn dia kn...
*alfatihah utk arwah abah akak, semoga dia tenang di sana

Zulfadly said...

petai dalam can tu memang x bau, kencing pon tak hancing, hehehe,elok jual kat msia

LynnAiza said...

alfatihah to your abah kak LG~