Monday, 17 September 2012

Eating too much is definitely not good! :-)

Pagi tadi I ada jamuan farewell party kat rumah kawan….

Seperti biasa lah kan…

Jamuan=food, lots and lots of food and loads and loads of talking.

Party start pukul 9.30 pagi….

Nak tau pukul berapa I balik from my friend’s house tu?

Pukul 2.00 petang!

Itupun sebab ingat nak ambik budak2 kat sekolah, baru lah kelam kabut balik!

Hahahahahaha….

Balik tu, memang I rasa perut I sangat2 lah sendatnya, rasa macam tak boleh dah nak telan anything anymore walaupun secawan air.

Mana lah tak sendatnya, the host cooked mee siam and nasi lemak as main meals.

Pastu dengan segala macam side dishes lagi like karipap sardin (yang I makan banyak lah jugak), lontong goreng (yang I memang tak makan sebab dah kenyang sangat2), all kinds of desserts.

Pastu siap tapau lagi, hikhikhikhik….

But then, since the girls and The Other Half tak pergi melantak macam I, nak tak nak, I kenalah masak dinner for them jugak kan.

I made meatballs, makan dengan steamed veges and chips and gravy.

IMG_0599

The meatballs I just guna a mixture of mince beef and sausage mince, fresh white breadcrumbs, grated brown onion, tomato sauce, BBQ sauce and worcesteshire sauce.

Then kepal2 and I baked them in a moderate oven for around 20 minutes. Before masuk oven, I sprayed them a bit with olive oil.

IMG_0607

Don’t ask what are those white lumpy bits on the meatballs!

I tersilap buat gravy, tercepat tambah the hot meatballs jus sebelum the flour betul2 masak so the flour lumps didn’t disintegrate walaupun I dah tried whisking it to death.

Pastu, nak cepat sebab nak solat and nak serve dinner before I nak solat, tu yang malas dah nak betulkan.

takpe lah, once in a while my gravy tak jadi smooth, hehehe…. But rasa tetap ok Smile.

I cuma makan the steamed veges aje sebab bila I timbang lepas balik from that makan2, berat I terus naik 2 kilogram!!!!!!

Uwahhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!

The other day, Yuhaisya nak tengok the solar lights ‘in action’ at night time.

This is how they look like.

It’s a bit blurry sebab I malas nak pakai tripod bawak keluar malam2, hehehe….

IMG_0623

nasib baik lah my neighbours tak panggil police sebab nampak I terhendap2 dengan camera atas the pavers outside!

15 comments:

blu4sky said...

tergelak i bila baca the last part tu.. sib baik lah xde polis datang errkkk...

teringat i dengan ayat adam selalu guna bila dah kenyang sangat..perut dia ketat sangat..hahahah...

azieazah said...

Bestnya makan-makan lagi. Tapi betullah, kalu dah penuh sendat camtuh, memang kena sebut melantak jerr.. hehehehe

ibh_sue said...

Fuh 2kg kak. Klu sue mau nangis tgk penimbang tu. Hihihiii.
Kak! Menu simple akk ttp terbaik.

♥MAMASYAZA♥ said...

betul tu kak, saya sekrg ni dah tak boleh mkn byk, kena diet ckit. naik penimbang 2 minggu lepas, rasa cam nak fengsan tgk berat badan

Azian Elias said...

adui...cite bab makan dan makan ni kannn.. takuttt.. yesterday ada kenduri di K Selangor. Nasi ambeng uuu.. just imagine lahh.. sendattt..

.: yUhAiSya :. said...

kak... u are soooo sweet to fulfill my request! lg sweet siap terendap2 nk snap gmbr tu. haha. one day if ada rezeki, seriously i want to visit your house. boleh kan? hehe *sambil korek duit tabung*

kasihredha said...

naik 2kg??? hihi
baru nak tanya kenapa meatballs tu ada putih...rupanya dah ada jawapannya :))

nasibbaik jiran x nampak...hahaha

aawifeyaaamummy said...

sedapnya meatballs tu. yes.... a moment on the lips, forever on the hips;-)

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Mama kita suka pantun:

Gendang gendut tali kecapi;
Kenyang perut suka hati.

In your case, dah jadi:
Sendat perut, sakit hati.

har har har *evil laughs*

Brad the most Handsome

shah_izan said...

solar lights tu cantik ler
agak2 sape tau kat johor bahru
ada jual tak dgn harga yg murah bebanget tu
hehehe

nurazzah8 said...

Salam Perkenalan,

rupa-rupanya akak dah follow blgo you dah lama dah....tapi sebab dulu sibuk sangat, tak sempat nak update blog hinggalah tahun i..barulah nak menjejak kasih semula dgn rakan-rakan blogger nih...suka tgk resepi you yang mudah tapi menarik ...adoiyai..dah umur macam ni mmg kena jaga makan sikit, maklum lah metabolisma rate dalam badan sudah banyak slowwww...jadi makan sikit aje pun dah naik banyak ...

Kak Azzah8

norhidana said...

hehehehe msti nk bt apa pun tak sedap bile prt dh kyang sgt kan... sedap tul tgk akak nyer meatball tuh... kadang bile time bosan mkn nasi godeh2 gk cari resepi kt blog akak nih... tp lum sempat cube lg bt meatball tu

Real Life in Malaysia said...

sweet hendap ... adoi ... baik tak ada kelingkiak? betulke spelling ni ... :) kalau kat kampung jangan sekali ... kena gigit semut bertaring tu ...

lemongrass said...

blu4sky,
memang betul kata adam tu, I pun rasa perut I ketat sgt2 semalam. Rasa mcm nak tanggalkan my belt aje, kasi lepas semua, hahahah

Kak Azie,
memang betul tu, buruk melantak sungguh I semalam :-)

Sue,
Nasib baik pagi tadi dah kurang tapi dah gone over the maximum weight yang I benarkan utk my body. Tensionnnnnn!!!!!

Mamasyaza,
masa puasa, sikit aje turunnya. Sebulan raya dgn open house n macam2 jamuan, giler berat badan naik. memang boleh pengsan tengok nombor kat weighing scale tu.

Kak Yan,
bestnya makan authentic nasi ambeng selangor. Sure Kak Yan pun makan sampai sendat perut sgt2 kan,heehhe

Yuhaisya,
hahaha...macam nak melawat femes place kat overseas aje gayanya kan. padahal rumah I aje pun :-D.

Kak Kasih,
balik fr that jamuan, I terus timbang, memang naik 2kg! terperanjat giler I.
Nasib baik pagi tadi dah kurang but still ada penaikan beratus2 grams jugak lah...
Taubat dah tak nak melantak teruk2 mcm tu lagi, hehehe

awife,
a moment on the lips but takes forever to get rid of it from the hips :-).

Brad the most handsome,
Hahahaha....memang sakit hati tengok that weighing scale. Rasa mcm nak campak into the rubbish bin aje, heeeee

shah_izan,
I rasa kat Msia tu, segala benda boleh jumpa cuma maybe tak semurah $2 lah kot, hehehe

Kak Azzah,
Salam. thanks ye sbb sudi follow blog saya ni. Memang bila dah berumur, susah sikit nak turun tapi senang aje nak naik kan.

Dana,
memang betul tu. Rasa mcm nak pakai track pants aje bila perut dah sendat sgt2 mcm tu sbb pakai benda lain semua rasa tak sedap, hehehe. Nak masak pun rasa tak best sbb tak boleh nak rasa the food sbb tekak tak boleh terima dah, hehehe

Real Life in Msia,
apa kelingkiak tu ye? kala jengking ke? kat sini takde benda tu, tapi redback spider yg sgt2 dangerous tu adalah, hehehe

Real Life in Malaysia said...

Kelingkiak ... orang NS je yang guna perkataan ni agaknya ... saya pun tak tahu English versionnya ... ini selalu kena masa balik mengaji kecik-kecik dulu... kadang-kadang ada juga jumpa bila balik kampung. Keluar waktu malam sahaja. Warnanya hitam dan bertaring ... i think the soldier version of the ants occupying the underground world of the universe ... ha ha ... tak apa boleh tanya google university for more details ... :)