Tuesday, 18 September 2012

Her meatball sandwich

Miss 8 aka Miss ‘I’m going to be 9 in 18 days Mum’ told me that she really really loved her meatballs sandwich for lunch today.

She said that it tasted so good! Everything in it tasted so nice.

I even ate all the crust!” Sedap sangat2 lah tu agaknya sebab she even ate the crust, hahahaha.

Then I tanya lah dia apa kawan baik dia at school had for lunch tadi.

She said, “Dorothy usually has nutella sandwich. And her Mum cut the bread into different shapes every day. And it is quite small and she only has 1 small sandwich.

Then I asked her, “are you saying that you have the most food for lunch amongst your friend?

Then I said to her, “No wonder Dorothy is so thin compared to you. She only has a small sandwich while you have 2 thick meatballs sandwich triangles for your lunch and you finished it all up”.

She just smiled Open-mouthed smile.

This was the meatball sandwich she had for lunch. (Rupa tak boleh lawan Subway’s meatballs sandwich lah kan. Rasa pun Subway punya lagi sedap lah kot, I tak pernah rasa cos kat sini punya mana halal.)

IMG_0611

2 slices of Helga’s bread which is quite thick, broken up meatballs so tak tergolek2 keluar masa dia makan (leftovers from last night’s dinner), sliced colby cheese, gherkins, butter and dijonnaise mustard.

No other veges because she didn’t want it.

And she only had this sandwich for her lunch, nothing else. And she had fruit salad for recess.

IMG_0613

Kalau I makan this sandwich for lunch, sure kenyang jugak kan Smile. But my sandwich will be filled with greens lah because I love loads of salad in it.

Miss 13 will usually have the same kind of sandwich and sama banyak dengan Miss 8, tu sebab dia kurus aje. The Other Half usually has 2 sandwiches (4 triangles) for his lunch, baru dia kenyang (tu sebab dia gemuk, hahahahaha).

Sebab sedaaaapppppp sangat the meatballs sandwich yang I buatkan untuk Miss 8 hari ni, she has asked for it again tomorrow.

Nasib baik stock meatballs ada lagi you, hikhikhikhik…..

13 comments:

Huda said...

Saya nak jugak, terus lapar..

My Life My World said...

Saya suka Meatball ... Yummy nampaknyer sandwich itu

Chekgu Azrine said...

bestnya klu ada mak cam akk..nmpk sdp sgt!!

azieazah said...

Nampak sandwich tu sangat sedap! Subway tak tau la, sebab tak pernah cuba wpun nampak jer kedai dia depan ofis.

DeLancrettLurpak said...

Kak LG,

Subway punya rich with the tomato gravy as well, nyumss.. tapi yours pun nampak sedappp sbb everything with mustard mmg sedap... hehehe

Kak LG bikin sendiri ke the meatballs?

norhidana said...

heheheh teringat tiap kali mkn subway meatball msti comot n meatball tu nk lari2... ahak

wah2 sedap betul lah tu sampai miss 8 asik nk lg n lg meatball tu...

Aida Salleh said...

menyesal bukak blog pagi2 sebelum breakfast macam ni sbb terus kelaparan tengok sandwich meatball u ni sis...huhuhuuu...

T said...

I bet yours is so much better than Subway. Selalu tengok their sandwich sedih jer.

I love homemade Meatball Subs though. Sometimes, I make Spaghetti and Meatball, just so that I could have the leftover turned into Meatball Sandwich.

ijayuji said...

Salam kak! kabare warassss :D eh? subway? tak pernah makan kat subway masa balik mesia ada ler nmpk si kedai subway nii, kalau kat sini mmg melambak ler subway tp mcm akak ckp mana halal :D vavi di sana sini ehehe.... homemade meatball lagi sedap rasanya yg ada kat supermarket walaupun kurengggg dr segi rahsiaaaa perasa dia tuuu ttp yg buatan sendirik ni lagi sedap ececece.... hoisin sauce? yg kaler dia gelap2 sikit tu eak? nanti leh cuba tp kat sini tak jumpa pulak hoisin sauce :D

Kniedaz said...

Terus rasa lapar petang2 ngan cuaca mendung kat sini ni...huhu

JaSSNaNi said...

owhh nooo... i love sandwich.. tak kesah intinya.. kalau dapat ini lagi best.. betapa indahnya alam kalau dapat makan ni.. so nyummyy.. kat subway i tak penah makan ler kak min.. ada ckp halal, ade plak ckp tak halal.. yg penting hati nak kena kuat kalau nak makan tu.. kalau ragu2 baik tak yah kan.. yg halal jadi tak halal... mmmm. i mean kat malaysia lah.. :) hehehe

Mama Tunggal said...

akak sori cilop blog akak sikit..suka sangat baca sampaikan setiap hari godang blog akak...

http://luahanmamabuatpapa.blogspot.com/2012/09/tukar-mood.html

lemongrass said...

Huda,
sudah dihabiskan dek Miss 8 sbb sedap sgt2 kan, hahaha

Kak Acik,
saya pun suka meatballs jugak :-).

Chekgu Azrine,
diaorang best lah sbb hari2 lunch tukar2 tp I ni yg pening nak fikir tiap2 malam nak buat apa utk lunch box diaorang, hehe

Kak Azie,
Saya rasa kan sandwich subway kat Msia tu mahal sgt2, mcm tak berbaloi rasanya beli, heeee.... Saya cuma pernah sekali aje makan Subway kat Msia tu.

Lurpak,
I want to try making that rich gravy Subway style meatball sub tp my family semua tak nak. Diaorang kata lagi sedap just with mustard. So not adventurous betul lah kan! :-D
meatballs tu I buat sendiri :-)

Dana,
tu yg I pecah2kan the meatballs sbb sure nanti kena komplen dgn Miss 8 klu meatballs dia lari2 :-)

Aida,
Terus berdesup pergi kantin makan bfast lepas baca my blog ye :-)

T,
We like the subway bread rolls, they are really good. Now, if only I can make rolls like theirs, than my kids and hubby will definitely adore my meatballs sub, hahaha....

Ika,
Salam. We all pun baru sekali makan subway kat Msia tu. Baik makan roti canai mamak, lagi murah and lagi sedap, hehehe....

Kniedaz,
I kalau lapar2 petang2 kat Msia, mesti cari benda goreng2 mcm pisang goreng ke, keladi goreng ke....heaven kan!

Nani,
Subway kat Msia takde sijil halal lagi ye? I pun baru sekali makan Subway kat Msia tu sbb budak2 lah yg nak sgt merasa. I kalau makan sandwich kena ada bnyk2 salad, baru lah i rasa mcm sedap gitu, hehehe

MamaTunggal,
thanks ye sbb buat special entry utk saya. And thanks jugak sbb suka baca blog ni :-)