Wednesday, 21 January 2009

Semenjak dua menjak ni rasa macam hilang 'selera' nak terus ber blogging. Selepas dengar macam2 cerita from fellow bloggers that I know yang kena buat their blogs private after strangers put nasty comments on their blogs, terus tawar hati nak berblogging. I know memang lah kalau you put up your blog for anyone and everyone to read, you basically open yourself to the whole wide world. And it's well known kat dalam dunia ni segala macam perangai manusia boleh kita jumpa, from sebaik2 perangai ke seburuk2 perangai. And kat alam cyber ni lagi lah senang nya nak berperangai buruk sebab susah nak di kesan. You can be as nasty as you want without anyone ever finding out who you are. Ni lah namanya cyber world bullies. It makes me sad......

For me personally when I go blog hopping, banyak jugak blogs yang I tak berkenan what they wrote and tak sama pendapat to me. But I kenalah respect yang I pergi melawat 'rumah' diaorang so kenalah bertata susila right. Kalau I tak suka baca, I just leave the blog and wont go there again. Especially blogs yang memang I langsung tak kenal the owners. Macam lah kalau kita berjalan rumah orang yang baru kita kenal, tak kan lah tetiba nak maki hamun tuan rumah tu and bertekak tak tentu pasal bila tuan rumah say something yang tak sependapat dengan kita. Adat resam and tata susila kena jaga betul tak. Sepatutnya kita berundur diri....... Nak bagi nasihat tu boleh, tapi kena jugak bertertib and be tactful so the people wont feel offended by your nasihat/advice. Lagi senang orang tu nak terima nasihat kita kalau kita bagi nasihat dimulakan dengan salam dan kata2 yang manis dan bersopan kan. That's my two cents anyway. Other people might feel differently...... Jangan pulak because what I wrote today, ramai yang nak bagi nasty comments. Hopefully tak lah kan :-).


So, I'm still not sure nak berhenti berblogging or stil continue. I like blogging. I find it therapeutic (occasionally) typing out all these things that are on my mind. But bukan semua yang inside my mind I put in writing ;-). Haru kalau I put everything down, hahahaha..... I told the other half what my feeling is about blogging, dia tak kisah either way, berhenti or still continue. Entah lah, tengok lah nanti seminggu dua ni how it goes. Maybe instead of stopping completely, I might just cut down to only posting a few entries a week instead of most days :-). But my entries pun mostly about our dinners aje kan so I don't think it should rub anyone up the wrong way.


Tonite's dinner. Mushroom risotto with baked chicken. The Little Misses don't like mushroom that much so kesian lah diaorang tadi kena paksa jugak makan the risotto, hehehe. Muka masing2 terkulat2 nak menghabiskan the risotto tadi because of the mushroom. Mummy and Daddy love mushroom so sedap aje lah we all makan tadi, hahahaha. The other half said kalau makan risotto one night, sushi the next night and nasi and kari the night after that, dia tak kisah sebab dia kata walaupun the main ingredient is rice, tapi all three are completely different. So, tak lah terasa macam makan nasi hari hari, hehehehehe....... Ada ke!

And our dessert, meringue with cream and strawberry sauce with fresh cherries, which was gobbled down by the Little Misses so readily. Makan risotto terkulat2 but bila bagi meringue and cream, laju aje telan, siap bertambah2 lagi tu! Hish!!!! Cherries tengah murah sangat2 sekarang ni(well $7/kg is cheap compared to masa baru musim dulu at $25/kg) and besar2 pulak tu, rasa nak beli berkilo2 aje, hehehehe......

35 comments:

siti aishah said...

ala kak LG, jgn la stop blogging, nanti boring sy xtau nak baca blog sapa. blog akak nih dh cukup best tau. blog psl fud pon ade org nk berhasad dengki ke? pedulikan la kak, yg penting kitorg setia baca blog akak..haha..akak nk privatise(?..haha) blog ke? nnti susah la sy nak baca nnti..hehe

lemongrass said...

hi siti aishah,
hahaha, ada gak ye yang suka baca my blog, terima kasih lah sbb bagi kata2 perangsang :-). So far takdelah orang nak berhasad dengki dgn akak, Alhamdulillah. But readers mcm u lah yg buat hati akak tak jadi nak berhenti, thanks so much XXXOOO..

are said...

k.LG..
jgn la stop blog ni...saya suka tgk menu & anak2 akak yg cute mute tu...
ikhlas tau!!!xder dengki2 pun...

lemongrass said...

Are,
makasih lah bnyk2, sayang kamu,muahhhhhhhssssss........

ain said...

Dear LG, janganlah sampai stop blogging. Bak kata you blogging ni mcm satu terapi, tu jugak yang I rasa. But I am not a serious blogger. Sekali sekala je post entry. Tu pun klu ada yg menarik utk dikongsi bersama. Lagipun I suka blog2 yg ada resipi ni. boleh celok..hihihi

lemongrass said...

Hi Ain,
I pun tak nak stop sbb mmng seronok menulis ni :-) and my kids pun seronok tengok all the photos on my blog,hehehe. Maybe i'll just reduce my posts kot, and tak jadi serious blogger lagi kot ;-). Thanks ye sbb sudi baca my ramblings :-)

Karimhanim said...

Lemongrass, hopefully you will not stop blogging, your's are one of the must visited specially for foods inspirtations!

QiStinA's said...

alah LG..jgn le stop...i seronok dok baca celoteh u... almost everyday... biar le ape orang nak kate...suka tgk yr little misses n makanan2 u yg menarik tu...please...please....

ctnik said...

salam LG

I love read ur blog tp mintak maaf byk2 if my komen buat u terguris.i memang dh lama tutup blog sebab mcm2 terjadi pada i.disebabkn blog yg baik jadi jahat.that's why i close bcoz smpi hidup i jadik kacau bilau .

but i really sad when somebody not like us,they simply bann us frm coming to their house.bukannya tulisan yg terukpun ditulisnya,tp bila tak suka tulisan tu,terus nk bann.hopefully lG will not bann me put some comment here.if yes,just tell me.i'm ok kalau org tak suka,i will not write anymore.jgn simply bann without alasan kukuh

but anyway,jgn terlalu mendengar ckp org tanpa bertanya pada tuannya yg mungkin ada pertambhan perisa sampingan

sorry if kedtgan i mengeruhkn keadaan umh LG.

(ur story tu i sedikit terasa.hehe)

Ann's Sketchpad said...

Come on! Don't stop. Jgn hirau ngan pendengki2 tu. Seronok la dia org kalau semua blogger takut kat samseng cyber ni.Dia org ni mencari mangsa utk lepas kan apa yg terbuku di dada, yg mana part hidup dia org yg tak to their satisfaction.,sakit hati tgk org happy kan sbb dia org tu tak happy... so dia org cari tempat lah utk utk menghentam, melega kan sikit sakit hati dia org tu. Therapy jugak tu...Ya, therapy kepala hotak! Ha ha ha ha ha

Keep on blogging LG, I suka baca!

Rafizah Nordin said...

k LG, tolonglah jgn benti.pedulikkanlah apa 'mereka' tu nak tinggalkan msg.baru2 ni pun sy ada tkene.disbbkan sy buat kuih lidah buaya, pehtu dia tinggalkan msg lebih kurang mcm lucahlah bunyinya.sy delete je.kite punye blog, kite yg kontrol.kite tak suke kite buang sajelah.

usah pedulikan 'dorang' tu...terus bblog ye...

Sizuka said...

K.Min! I love ur blog, I love drooling at what u served at home, I love looking at ur kids photos. Dont stop blogging. We met becoz of ur blog.. *muaks*

Mat Gebu said...

LG....apa2 pun yg u buat, i sokong je, tapi kalau boleh tak payah lah fikir2 nak tutup blog..tak sayang ke catatan dan penulisan u terkubur mcm tu saja...Org2, biasa laa...ok let me tell u yeaa....u tak suka mana2 komen, u anggap komen tu macam kain pengesat kaki dan u lap kaki u atau kasut u atass diaa....

Aymy with love said...

K min, tul cakap CMG tu... jgn peduli kata org.. rumah kite, kite nye suka nak tulis apa kan... kalo tak suka jgn baca... blah jerla.. i love ur blog so much... jgnla berenti yea...

lemongrass said...

Hi Hanim,
Food inspirations? Hehehe, thank you so much for saying that :-).

Hi Moi,
tu lah, I pun suka pergi yr blog sbb your kanak2 riang sama aje dgn my kids :-).My kids pun suka 'baca' my blog so tu yg klu boleh tak nak stop.

Hi CtNik,
Tu yg I sedih bila u tutup yr blog sbb I suka tengok kek2 lapis u :-). I belum lagi lah sampai tahap nak ban orang fr reading my blog lagi,hehehe. Minta maaf bnyk2 ye klu tulisan I buat u terasa, I sikit pun tak maksudkan u bila I tulis tu. So far I tak pernah terasa with your comments :-).

Hi Ann,
Thanks. So far tak pernah lah I dpt comment yg nasty but I takut aje dpt one day tu yg rasa mcm nak stop before that happens. But like u said bullies ni lagi lah akan suka klu orang berhenti sbb dia kan!

Fizah,
Heran kan, kuih aje pun dpt comment mcm tu, hehehe. Memang lah some people tak puas hati tengok orang senang kan! But betul tu, kita nya blog kita nya suka lah kan nak tulis apa aje ;-).

Shidah,
I tak pernah kena very nasty comments lagi but every time I want to write something I kena make sure I tone it down a bit or write it in a way so no one would feel offended. But manusia kan, tulis mild mcm mana pun maybe 1 day ada gak orang yg akan terasa so memang lah tak boleh please everyone. But it's my blog so I should be able to write what I want kan without kisahkan apa orang kata but sadly I do have to think to make sure no one feels offended....

Cik Mat,
memang sayang klu nak tutup sbb my daughters n hubby suka tengok my blog. Berapa banyak kain pengesat kaki dah Cik Mat dapat? Hehehe. Tu lah kan, some people ni tak pernah senang tengok orang lain senang..

Aymy,
Tu lah I mmng klu boleh nak aje tulis apa yg I rasa most of the time tp kang jadi panas pulka my blog so tu yg mostly I tulis pasal food aje or benda2 yg mild aje so tade sape yg terasa. But manusia kan, buat mcm mana pun mesti ada gak yg terasa :-)

Sizuka said...

k.min, like u said, it's ur blog. patutnya suka hati kita la kan apa nak tulis. memang susah nak puaskan orang. manusia ni tak pernah rasa puas. i do hope u'll keep blogging sis. i started to read blog pun lepas baca urs coz it's so interesting, ur blog layout pun lawa, ur kids so pretty. and be urself k.min, i love the way u write :D

nona said...

Salam, terkejut baca posting harini.. ala kak..tak yah la tutup.. saya selalu masuk sini tgk gambar makanan..copy resipi..syok! sbb saya suka makan western food dan masak senirik.. tapi apa pun, terpulang pada akak lah. like u said, bila blog ni kite 'open' diri kita pada semua org. tapi kalu boleh tak payah la... hehe

Intan Rosnitta said...

Dear LG,

I pun pernah rasa nak quit blogging last time. Tapi bukan sbb ada lalat/langau yg singgah komen tapi sbb diri I sendiri. Rasa down & problem yg tak putus2... huhu. Tapi lepas fikir balik I paused niat tu utk sementara waktu. Lagipun lumrah manusia, ada waktu senang & susah. Dan yg paling penting I nak anak2 I baca blog tu kemudian nanti.

Sedih pulak bila citer bab2 mcm ni.

So, u pulak... pls continue blogging. We really appriciated that u can share up & downs di negara orang. We also love to see you creative & varieties food everyday.

No to forget your 2 little misses yg sgt comel & cute tu...

So, what is your decision? I pray for the best for u & fmly!

Muahhh!

:D

moon said...

Cik Lemon,

Jangan stop, cik moon ni maleh tulih tapi suka lepak kat sini....ni tengok hari2 kat opis tau..

Azita said...

LG, jgn la tutup. saya suka dtg jln2 kat sini. pedulikan aje apa mereka tu nak kata. lagipun kita tak kacau org, kan? kalau LG tutup, ramai yg akan kehilangan kwn cyber...salah sorangnya ialah saya!

xentari said...

K.LG,

walaupun tak selalu beri komen @ respon tapi hari2 sy mesti tgk blog akak siap link add tnpa pengetahun akak (ampun tuanku!) Pls dun stop blogging. Coretan akak tu buat ramai org kt luar sana trsenyum dn msti rmai menantikan resepi apa yg akak nak publishkn setiap hari.Jgn stop ya..

hanieliza said...

Salam..
ini pertama kali kakliza tinggal komen...
kakliza suka tenguk ur food..so simple tapi dek sebb ada yg takder resepi ..kakliza x dapat lah nak mencubanya..
apapun kakliza syuk baca kisah anak2 u...
jgnlah benti berblogging..
anggap jer komen tu komen nakal..
atau u boleh blok komen2 tu...
semoga u sentiasa berbahagia ngan apa yg u buat...

lemongrass said...

Shidah,
tu lah sepatutnya our blog so we can write whatever we want right but I still have to vet what I write sebab I tak nak lah mengundang comment2 yang tak sedap dibaca. So,kiranya bukan blog luahan hati sepenuhnya lah, hehehe

Hi Nona,
Thanks sbb sudi singgah, nak copy recipe ke nak cilok idea ke, ambil lah sbb mmng pun for everyone to try :-).

Hi Intan,
thanks for the nice words. Tu lah, I pun rasa tak best jugak nak stop sbb I nak Alya n Zahra 'baca' my blog and be proud that their Mum can cook, hehehe. Tapi kdg2 rasa mcm tak best pulak sbb setiap kali I nak tulis something I kena make sure takde sape2 pun yg akan terasa dgn apa yg I tulis sbb I tak nak kena komen teruk, hmmm... Tp mcm u jugak, maybe i fikir seminggu dua then baru decide :-)

Hi Cik Moon,
Hehehe hari2 kena jenguk rumah I ye dr ofis you? Nasib baik Boss tak tau ye, hehehe

Hi Kak Ita,
InsyaAllah tak tutup rasanya buat masa skrg ni. But TQ lah sbb sudi singgah rumah I hari2, hehehe..

Hi Xentari,
takpe nak link senyap2, I tak kisah. Nanti I'll link yours sama ye. Oh, you gelak ye baca my coretan? Hehehe.... ada jugak ye orang yg find my writings funny :-)

Hi KakLiza,
Thanks lah sbb sudi singgah baca my blog. My food mmng kebanyakannya simple sbb I ni jenis yg seriau klu tengok resipi yg panjang2 n leceh nak buat,hehehe.. My anak dua orang aje tp mmng perangai mengalahkan 5 orang kadang2, hehehe

ctnik said...

hi lLG,

tq becoz tak mrhkn i.hehe..lg,i will continue blogging bila balik msia nanti.hehe..skrg ni just keep private je.

tp u jgn close la,ur blog tak de hapa yg menyakitkn pun.besh ape.tp kan once u dh kena,itu yg buat smpi kena tutup tu.:(

lemongrass said...

Hi CtNik,
Tu lah yg I takut terkena sbb kalau boleh mmng lah tak nak tutup blog. Kesian kat you sampai kena privatekan yr blog sbb orang2 yg tak makan ajar ni. My friends pun ada 2 orang yg kena buat blogs diaorg private sbb dah kena comment teruk. Sian kan....

Mat Gebu said...

LG..i lupa nak cerita...kat blog i jarang ada komen teruk2..TAPI kan kat email i ada banyakkkkk!!!...ada yg kata i bagi resipi tipu lah, kata i cedok dari majalah lahh (kalau cedok pun, kita ada tulis kat situ sumber dari mana!!)...Tapi i apa peduli...aku delete jee, habiss cerita, dah tak nampak dan tak leh nak baca lagi....

nj said...

LG...
so 'scary' la... never experienced it yet sebab tak ramai pun yg 'singgah'...
I would agree with most of them here. Keep on writing!
Blog is a personal anecdote of a person...and fortunately that person is kindly enough to share it with others...respectful thoughts and comments are appreciated, whereas nasty and harsh feedback are not!
Norma rasala...blog etiquette should be present in everyone's mind while writing...

lemongrass said...

Cik Mat,
apalah diaorang ni kan, tak tau masak n baking tapi tak nak mengaku, salahkan tuan punya resipi pulaknya! Apa salahnya cedok resipi dr majalah, dah mmng resipi kat majalah tu utk di cuba...Bukannya u tak bagi acknowledgement masa tulis resipi tu. Tu lah, some manusia ni mmng tak pernah senang tengok orang senang.

Hi Norma,
tu lah, I pun tak pernah kena yg very nasty lah tp takut sgt terkena... Like u said blog etiquette ni memang sepatutnya ada kat semua orang but biasalah kan manusia, banyak ragam and ramai yg terlupa tata susila hidup bermasyarakat ni!

anawahid said...

kak min jgn tutupppppp.... baru nk blaja2 mkn western tawww.... mana saya nk cekau nanti... kak minn oooiiii... huhuhu... hamba x relaaaaa... dn lg satu camne saya nk tgk kerenting comeii tu lgggg.... tolong jgnnn....:((

lemongrass said...

Wahkahkah Ana,
roti dah master ye, skrg ni western pulak :P. Pasni mmng lah boleh bukak cafe ye :-)

Ummi said...

Salam LG,
Janganlah tutup blog, akak ni selalu jugak singgah jadi silent reader..tp eh ada gak sesekali tu sape u kat shoutbox..
Bila baca apa yg u alami, rasa takut jugak kot ada yang letak komen2 yang x sedap/enak untuk akak membacanya..maklum lah akak ni pun ibu yang sensitif, tambah2 menginjak usia ni..
Akak suka blog u, cantik dgn gambar2 makanan, anak2 u yang comel..
Manusia kat dunia ni mmg macam2 perangai, kita mmg xleh nk judge satu persatu kan, rambut je sama hitam (now lain2 dah kot, macam kaler kan), tapi hati wpun satu, tp tetap lain-lain...
Akak pun sentiasa cuba perbaiki dan harap ada yang tegur tak kira lah tua ke muda, asal dah salah, silalah tegur..bahagianya dapat berkasih sayang di dunia cyber wpun x kenal..tp sayang timbul juga..Dari itu, biarkanlah mereka yang x baik pada u tu..layan saja lah mereka yang baik dengan u...Harap2 akak termasuk yang baik, walaupun yang x kenal mesra..k, ikhlas dari akak.

Mummy HS said...

salam LG,
i selalu je buka blog u.. tiap2 kali ada entry baru mmg akan buka.. cuma tak tinggal komen dan say hai..
buat tak tahu je apa2 yg org ckp.. ni blog kita sendiri.. ikut apa yg kita nak tuli.. kalau ada komen yg tak ok, delete je terus.. tak yah nak serabutkan kepala.. mmg tak semua org ada niat yg baik bila baca blog kita.
i pun suka tgk gambar2 masakan u dan anak2 yg kiut miut..

lemongrass said...

Salam Kak Ummi,
tu lah, manusia ni mcm2 perangai. Tp Alhamdulillah mostly yg baca blog sy ni baik2 belaka hati nya so senang sikit sy nak terus berblog, termasuk lah Kak Ummi :-). Walaupun kenal kat alam cyber aje tp mmng sentiasa bagi kata2 perangsang kan. Thanks ye.

Hi Hana,
tu lah kan, patutnya kita nya blog so boleh lah kan nak tulis apa aje, hehehe.... thanks ye sbb slalu jenguk my blog :-)

dya said...

hye sis, been reading your blog lately. best sgt, duduk dekat hostel ni x dapat masak2. *even duk kat rumah pun xpandai masak jugak :P* tapi tgk food pics sis posted tu pun bole kenyang jugak..hee~ keep on blogging yea! muax~

lemongrass said...

Dya,
best lah klu tengok food pics pun boleh kenyang, I wish I pun mcm tu, hehehe...tak lah asik naik aje berat badan :-). Thanks sbb sudi baca my blog.