Friday, 9 January 2009

Finally bila bangun pagi tadi, the net connection dah laju like normal. Bila buka my blog, straight away boleh tengok all the photos and bila pegi melawat blogs orang lain, tak lah sedih sebab cuma boleh baca the text aje. Baru lah best bila boleh tengok all the lovely photos kan :-). Makin lama lah Mummy melangut depan pc mcm tu, hehehehe......


Dah 4 minggu school's out which means dah 4 minggu lah the Little Misses duduk bawah ketiak Mummy everyday. And during this 4 weeks memanglah dah banyak kali rasanya my patience been tested by both of them. Dah lah I ni bukannya jenis Mummy yang penyabar so memang lah boleh katakan hari2 'singa betina' ni mengaum! The most irritating behaviour I find is Miss 5's constant whining and sikap 'gembeng' dia. You know bila you nak tidur and nyamuk mengiang2 kat telinga, macam tu lah I rasa kadang2 bila she's in her whining and 'cry baby' mode. Rasa nak cubit2 aje peha dia masa tu, gerammmmmmm sungguh! The other half said maybe it's a phase she's going through. Well, I really pray and hope so sebab memang lah tak tahan dibuat nya!


I don't know what else to do with budak 'gembeng' ni. We've tried slow talking, we've tried stern talking, we've even resorted to threats sometimes when dah tak larat sangat ( I know, I know, some of you out there wil gasp in horror when you read this. ). We are not bribery and pujuk kind of family so we'll definitely won't go that far. Kalau dia menangis betul sebab sakit or what not tu lain lah kan, ini setakat merengek aje bila kena usik dengan Miss 9 or she thinks Miss 9 is doing something yang dia tak berkenan. Kalau sekali sekala merengek takpelah, ini dah selalu sangat tu yang tak laratnya. Selalunya bila I mengamuk jadi singa betina, both of them will kena marah lah and will be asked to kemas all their toys and will be banned from playing for half a day. So, dengan muka masam mencuka, kenalah diaorang spend the time with books only. Miss 9 tension lah jugak sometimes sebab kena marah sekali but she knows that most of the times, memang salah dia pun sebab usik Miss 5.

So, you guys out there yang ada anak2 'gembeng' ni, nak buat macam mana lagi ye?
(lupa pulak nak letak, gembeng tu is Jawa speak for cengeng, cry baby, suka nangis :-) )


Miss 9 pulak wants her days to be filled with activities all the time. If she asks to make something and we say NO, nanti dia akan membebel lah kata we all ni tak pernah let her do anything. Then when we list down all the activities that we've taken her too and let her do, baru lah muka termalu2. I know that's just kids behaviour, they can be really ungrateful and unthankful sometimes because it's easy for them to 'forget'. But sometimes tension jugak bila they have this 'ME, ME, ME' attitude.


We really love our kids and we won't swap them for anything. The other half and I are always thankful that they are not naughty nor mean nor bad and are always well behaved outside the house. Cuma those small irritating behaviours aje that we need to change then our life would be perfect, hehehehe.........

p/s Sheri, bila you dah jumpa the shop yang jual Patience tu, please let me know okay because I need to buy bucketfuls of it ;-).


Anyway, since semalam and lunch tadi dah makan nasi with those lovely lauk pauk melayu. Malam ni we all kenalah makan Western balik or else our stomachs and taste buds won't know what hit them if we have Asians 2 nights in a row ;-), hahahaha. But Mummy malas nak masak berat2 cos it's so hot out there, we only had beef schnitzel wrap for dinner. Kalau buat schnitzel and wrap ni, memang tak kan ada yang komplen lah. Even Miss 9 yang very fussy tu pun telan laju aje the wrap.



Rasanya dah banyak kali jugak I put up photos of our wrap dinners tapi takpelah, layan aje lah gambar yang lebih kurang sama aje ni, hehehehe.....
(The green creamy stuff on the meat is guacamole.)

12 comments:

azah said...

Sabar..sabar..nanti dpt darah tinggi pulak...kat sekolah i ramai guru yg dpt high blood coz asyik dok marah students aje..i ni je yg darah rendah..hehe..nnt diorang dah besar you akan rindu semua tu..hmm pandai nasihat je i ni, tapi kalau i marah anak bukan jadi singa betina lagi..jadi jin betina agaknya....

Rafizah Nordin said...

skadar bkongsi cerita...anak sulung sy -Boy dan 2nd-Baby asyik nak bergurau senda.tak kiralah di mana pun,masa biler pun sampai kite nak rimas. mula2 bergurau lepas tu bergaduh & bertumbuk.ha, jgn tak caye yg Baby (pempuan)tu pun leh bertumbuk dgn abang dia.dia orang beza 2 thn.tp biler mama jerit jd 'singa betina' dua2 mati kutu.tp bukannya lame pun...elok2 mama alih pandang gurau balik and adegan tu berulang & berterusan. huh, pening!
sekarang dah sekolah balik,barulah lega.Baby sekolah pg,abag sekolah petang.Malam buat kerja sekolah & biasalah sambil bergurau lagi...9.30mlm sebaik sj abis study dah suruh masing2 masuk bilik sendiri.klu dibiarkan mmg + fening kapla!

*psl jiran tu,klu nak ketuk sambal belacan dgn lesung batu kenelah lapik dgn kain tebal kat bwh lesung nak elak kelentang kelentung.tp org atas umah sy ni mmg suker ketuk sambal tak lapik.mak oiii bingit telinga...tp x penah sound pun.biarlah... dia ketuk bkn lame...sat je...tp kkdg tu bengang gak & simpan je la dlm hati...

CikMin said...

LG..anak2 i 2 org girl ni pun gembeng..kuat gado..semalam yg paling ngeri skali..eeeee...i xmo ingat la...nyesal sgt2...

nj said...

LG...
'gembeng' tu merengek ye? Tu acara wajib my daughter 5+ dan little son 3+. Luckily abg 7+ dah tinggalkan tabiat tu lama dah sebab dah besar...syukur
bila yg kecik2 ni merengek...ummi ni akan buat silent mode...dan 'bo-layan' lama-lama penatla they all. Tapi semakin membesar nanti kuranglah rengekan tu...Cuma girls ni...lambat sikit nak berubah..
Eventually they'll stop...matter of time jerr..

lemongrass said...

Azah,
Tu lah, sbb anak2, mak bapak dpt darah tinggi, hehehe. Tu yg I tak boleh jadi cikgu sekolah sbb mmng surenya hari2 akan tension dgn perangai budak2 n mak bapak diaorang :-).

Fiza,
Rasanya mmng semua adik beradik suka bergaduh lah. Nasik baik lah my daughters cuma berperang mulut aje, tak pernah bertumbuk n bersilat,hehehe. Kalau tak, mmng I akan jadi naga betina!

CikMin,
anak2 u pun sama ye.What happened semlm? U mengamuk ye? Anak2 I yg kecik suka nangis, but yg kakak pun naughty suka usik adiknya tu yg selalu buat I geram!


Hi NJ,
I dah edit my entry, sian semua yg tak tau ckp Jawa, sori ye. Gembeng tu cengeng or kuat menangis/ merengek.Seronok I dengar bila anak2 orang lain pun sama mcm anak2 I,hehehe. Tak lah I susah hati sgt. We all pun slalu gak buat bo layan aje tp kdg2 tu makin kuat pulak bunyi nya tu yg tak tahan especially masa kita tgh busy.

Intan Rosnitta said...

Kat rumah I ni pun ada sorang budak gembeng, bukan yg adik tapi yg abang. Gembeng bukan yg jenis menangis tapi jenis yg merengek2, mengada2 & suka merajuk...

Huhu

:D

Azie said...

heheheheh samo ler kak LG..kita pon kalu asalnya depa main2 elok2 tup2 ada yg nangis nih haa pe lagi kua ler suara tarzan suh kemas segala mainan..pas tu suh sumbat dlm tong sampah kakakakaka...ni ibu yg brutal nih..pas tu 2-2 nangis kemas toy pas tu buang dlm tong smph..pas 2 senyap2 ibu dia pungut balik dlm tong smph tu simpan balik kakakakaka..slalunya yg cengeng ni si abg..adik ni keras sket..kita mintak ampoon ler nk pujuk heheheheh selalu kalu nangis sbb berebut ker usik2 ker kita mmg tak layan..settle sendiri hahahahahah...nnt2 senyap sndri sbb xde sapa nk pujuk kekekekekek...teruk kan kita hahahahah

masz_73 said...

hehehhe.. samo larr.. yg kat umah tu sama jer.. yg abg suka ngusik adik bila boring x leh main game, yg adik x suka abg usik.. atau sentuh dia time tu..but sometimes usik abg jgk mmg ler i akan jd singa betina jugak! :P

dulu I ingat pasal they all jarak umo 7 tahun sbb tu mcm tu.. tp bila tanya org lain & baca ur story ni.. hmmm... sama jer.. problemnyer.. mmg i salah tafsiran ler. Tp my dotter really hates/jeles ngan abang dia tau!! pape mesti nak menang and mmg x leh duduk sesama. sesekali.. 1-3 minit jer bila they all can play/talk wit each other tu.. rasa aman & damai jer.. sejuk perut.. tp kejap jer..pastu dh bule dgr all the sound yg menyakitkan telinga! pe lagi singa betina pon mengaum ler sekali. Yg peliknyer they all mmg takut bila abah dia bersuara..kalo kita.. nk pecah anak tekak pon lom tentu bule settle. :P - pnjg laks komen i.. wakaka.. :P

So, sabo jer lerrrr...

mother of two said...

anak akak mmg comel sgt2..suka tgk curly hair tu....untung dpt mummy yg pandai masak..hari2 tukar resepi baru...tu lempeng ker roti pita:)

lemongrass said...

Intan,
Abang ye yg gembeng,hehehe. Sama lah mcm Zahra, merengek2 dah sebati dgn diri dia,hahahaha.

Azie,
Kamu pun Gang Emak brutal jugak lah ye,hehehe. Tapi mmng lah I rasa dgn anak2 ni kena tegas sikit, klu tak, makin menjadi2 pulak! Tu yg we all memang lah tak kan pujuk, lagi kena marah ada lah,hehehe.

Masz,
Anak2 kat mana2 kiranya sama perangai aje lah ye,hehehe. I ingat klu jarak umur besar lagi lah best kan sbb dia sayang sgt kat adiknya, rupa2 nya lagi gaduh ye,hahahaha.
Tapi mmng betul lah, kita mengaum hari2, diaorg takut sikit aje.Tapi cuba bapak dia yg mengaum, terus kecut!

Hi Shiela,
thank you, comel ye? :-). Hari2 kena tukar resipi baru sbb takut diaorang jemu, penat aje akak masak nanti klu diaorang tak makan :-). Tu roti tortilla, beli kat kedai aje, malas nak buat sendiri,hehehe

3AS said...

Same goes to my daughters. Baru 3+ & 2+ dah kuat gaduh. Siap tarik rambut lagi. Both are curly hairs( since 1/2 jawa tukan..), so kalau tarik rambut melekat le... Yang 2nd tu memang gembeng & loud. Nangis kuat, gelak pn kuat. Sabo jelah mama dia.

lemongrass said...

Hi 3AS,
anak2 i tak lah sampai gaduh camtu, hehe, cuma verbal argument aje lah slalunya. Sama lah dgn my 2nd one, nangis kuat, gelak pun kuat, hehehe