Sunday, 18 January 2009

Hari ni terlebih rajin sebab masak heavy lunch. Kalau kat rumah ni our lunch selalunya cuma leftovers or sandwich or roti canai instant or toasts. Memang teramatlah jarang masak untuk lunch. But hari ni tak tau angin kus kus mana yang bertipu, ter rajin pulak nya. Pastu bila dah rajin, terus rajin betul, masak nasi beriani ayam you jangan tak tau, hahahaha.........


Selama ni I tak pernah masak nasi beriani ayam betul2, selalunya masak nasi minyak yg simple or nasi beriani orang malas. But hari ni I made up my mind to finally tackle and conquer the way of cooking nasi beriani. Bukannya apa, I know nasi beriani ni bukannya susah sangat nak masak tapi I know it's a bit time consuming and leceh. So, anything yang time consuming and leceh ni memang lah terus I pun rasa 'leceh' sikit nak masak :-). I would rather cook western food than cook malay food to tell you the truth. Sebab I rasa masakan western ni teramat lah sempoi nya and senang nya nak master. But masakan Melayu/ Indian ni sebab maybe selalunya resipi from turun temurun and kebanyakannya penuh dengan rempah ratus and so many steps yang buatkan I feel a bit overwhelmed to try it. Takut aje tak jadi. Padahal we all suka makan all these gorgeous Malay and Indian dishes........


Satu lagi I suka kuih muih melayu. Kalau balik M'sia, suka sangat pergi pasar malam just to see and buy all the kuih muih yang dah lama mengidam nak makan. I know I can cook tapi bila tiba ke some kuih muih ( not all )ni rasa macam terus mengalah pulak nya. I love seri muka, kuih kasui, kuih lapis. I know ramai yang kata senang nak membuat nya tapi entah lah kenapa, I don't feel confident to try making them. I dah try buat kuih lapis once, boleh lah setakat nak makan sendiri, hehehe. My mum selalu aje suruh I buat kuih muih melayu ni tapi I selalu aje buat kuih muih mat saleh, hehehehe. Tapi bukan semua kuih muih melayu I tak tau buat you, hehehe. Kuih muih yang the other half suka, I buatlah jugak sekali sekala like apam gula melaka, buah melaka, kuih ketayap :-). Isteri mithali kan, wehehehehehe....


Anyway, menu lunch (and dinner) tadi was nasi beriani ayam(guna rempah beriani Shan), pajeri terung, acar mentah (mana boleh tinggal yang ini wei!) and ayam goreng berempah for the Little Misses. The other half makan bertambah, dia rindu restoran mamak kat M'sia tu lah agaknya, hahahahahaha......


Oh ye , lupa pulak nak cerita when we went to Swan Valley semlm, sempat singgah tempat jual grapes ni. And ternampak lah diaorang jual honeycomb as well. The other half and Miss 5 love honeycomb so we bought it as a treat. Mahal lah jugak, just for a small honeycomb, it costs $7. Kiranya macam makan chewing gum lah, after you've chewed off and sucked off all the honey, you spit out the wax. I told Miss 5 while she was eating it that the wax is actually bee poo, nasib baik tak tercekik dia masa tu gak. Then the other half said it's bee vomit, lagi lah dia nak spit it out tang tang tu jugak! Jahat betul Mummy and Daddy ni. But the wax is bee secretion but we don't know from which end. Anyone knows? But sebab rasa dia sedap, Miss 5 tak kisah, dia makan aje, hehehehe.........

2 comments:

Aymy with love said...

Ayoyo.. nasi beriani yer k min.. rajin sungguh.. kat sini, nasi beriani, order jer la.. home delivery.. wakaka.. arini, aymy dinner ala2 mat salleh plak.. ngeee...

lemongrass said...

Aymy,
Kat sini pun nasi beriani order aje, My huby order kat I,wahkahkahkah....
I suka dinner mat saleh sbb senang banget kan nak masak :)