Friday, 30 January 2009

Semalam dah makan nasi, tapi hari ni makan nasi lagi. Nasib baik lah nasi ni comes in so many different 'shapes' and styles kan so tak lah jemu makan nasi 2-3 hari berturut2 :-). Samalah macam roti and kentang, you can have them in so many different ways. Selepas bertahun2 berumah tanpa tangga dengan the other half, I think I'm so used already to not eating rice everyday. Well, sebelum hidup dengan dia dulu pun dah terbiasa tak makan nasi hari2, maklum lah kan student, bila malas nak masak which was lots of the time, memanglah tak akan makan nasi, hehehe. Bread and 2-minute noodles were my precious friends during those time ;-).


The other half pulak said he did eat rice as the main meal when he was a kid but only occasionally. But when he came to Australia to study and started mixing around with the Asians at his high school, he started to eat rice more frequently. Then bila pergi Uni, lagilah selalu makan nasi ni. Pastu tersangkut pulak dengan minah jawa, lagilah makin banyak nasi masuk perut dia, hehehe. But masih lah belum sampai tahap nak makan nasi hari2 lagi. Kalau the other half asks for nasi hari2, the Little Misses and I yang akan nangis dulu sebab we will miss our wetern food so so so much! hahahahaha....... Kalau 'chef' dah nangis, macam mana dia nak masak kan ;-).


But malam ni we had something a bit special, sate and nasi impit. Well for us, sate ni memang lah tersangat special nya sebab bukan selalu Mummy rajin nak perap ayam n daging and then cucuk kat lidi. Perap ayam and daging tu biasalah but cucuk kat lidi tu yang kena tunggu angin rajin datang baru dapat buat :P. Nasib baik lah bukannya buat banyak mana pun so tak lah sampai tersengguk2 menyucuk sate, hehehe.



Sate ayam n daging with nasi impit (segera) and kuah kacang (segera). Tapi pakai grill pan aje nak 'bakar' sate tu, so for me, rasa dia memang tak se kick sate yang dibakar atas api. Takde rasa arang kot tu yang tak sedap, hehehe.....

18 comments:

ummul aqeem said...

LG, u mmg variety chef la.. i teringin nk jd mcm u.. hehehe
tp i xreti n malas masak.. balik kg br buat satay... sbb ramai'rakyat' boleh diarah untuk cucuk satay.. ni untung jd the eldest and ramai sibling.. leh ngarah jek..
p/s: i loves smoke salmon.. tepekla cara2 membuatnya..

anawahid said...

wakakakaka... weeeiiiii kak rasa arang yg ireng tuh yg buat sodapppp.. kahkahkah... sakit rusukku ketawa terbahak2 nih... ni baru nomonyr bojo mithali rajin cucuk sate... jalok sate ayemmm ngan sapi songo batang... kemencerrrr nihhh...adeehhhh... kuah lebihhhh

lemongrass said...

bondaqeem,
klu I duduk m'sia, rasanya mmng takkan I buat sate lah, klu nak mkn, beli aje. Tapi dah duduk negara orang ni kan n nak jimat duit, so mmng semua kena belajar buat sendiri lah, bnyk kali gak fail ni, hehehe.
Ampun, I tak tau langsung buat smoked salmon ni, beli aje yg I tau :-).

Wahkahkahkah Ana bini Wahid,
mmng kepingin arep mangan arang ireng tu,kuikuikui...Bojo mithali kok maless arep gawe nasi impit, kepiyeh to! :P.
Kue arep sate, gawe sendiri!

azah said...

Nak kena beli kamus jawa ni..kat shoutbox penuh jawa..sini pun dah ckp jawa..i tercengang2 le..anyway that's the unique of Malaysian culture..you tau LG, masa i kat US mat salleh heran kenapa we all tak pandai ckp cina bila we all cakap malaysia comprised of mainly malay, chinese and indian...pandainya buat sate..terliur le..i tak masak, hubby tak ada, perut pula sakit..so my son order piza utk kami dua org..kira mengelat masak lah ni mama dia..

lemongrass said...

Azah,
I pun kena cari kamus bahasa jawa sbb my jawa mmng dah tunggang langgang sbb dah lama sgt tak dengar orang ckp jawa, hehehe. I tak pandai sgt buat sate ni tp my kids n hubby bedal aje so ok lah tu kat tekak diaorang. Best kan sekali sekala order pizza ni :-)

Mommy Lily said...

mmg rasa arang tu jadik lebih sedap. lagik hangus lagik sedap.

ain said...

akak pun jarang makan nasi especially malam lah. konon2 diet. hihi..

p/s...drooling bila nampak sate you.

gee carmen said...

huh.. sedap..sedappp!!! kecur air liur!

mica-tetty said...

everthing u buat mmg look nice

ummul aqeem said...

smoked salmon tuh ikan salmon la ek.. hua2.. i though sejenis masakan.. heheh nampak no xtau sgt pasal masakan...:)
ada resipi tak masak benda alah ni.. teringin nk beli n masak.. kekununya nk buat candle light dinner la for anibesari kite xlama lg..hehe :D

miSs inTerpReted said...

sedapnyaa nampak sate. *drool*

lemongrass said...

Mommy Lily,
tu lah kan, rasa asap arang tu yg buat dia sedap.We all ada tmpat masak sate arang tu kat rumah ni but setakat nak bakar 25 cucuk aje, my hubby malas betul nak guna :(.

Kak Ain,
we all mkn berat masa dinner tu aje lah, tp still gemuk, hahaha...

Gee,
mln ni u lepak kat gerai jual sate lah ye :-). best nya lah klu dpt buat mcm tu kat sini :(

Mommy Mica,
looks can be deceiving, hehehe, ;-).

Bondaqeem,
My kids n hubby suka mkm smoked salmon ratah mcm tu aje or mkn dgn toast n scrambled eggs. alau u nak recipe dishes guna smoked salmon, I slalu pergi www.taste.com.au untuk cari idea :-).

MiSc inTerpReted,
Nak offer kat u tapi dah habis lah, hehehe

saveme_zero said...

kak..leh niaga sate la gitu...hehehe

lemongrass said...

Sue,
hahahaha, mcm mana nak meniaga sate, nak menyucuk tu sikit nya malas ke...

zeeta said...

LG... kalau x belek blog awak rasa x sah..ada jer menu yg wat kita teliur kuar... maklumlahkan.. kalu nk makan nasi hari2.. waduhhhh...(sendiri mau ingat la..)ngeh(3x) drp ita dubai

xentari said...

hehehe..sronok tgk akak speaking jowo..ni yg brkobar2 prektis ngomong jowo nih. Kalo balik mesia blh la mampir pangan sate kajang samuri. Wes sui orak pangan sate hihi..(tp sate akak tu dah buat rasa lapa balik la..) ;)

[S]itie [B]Um [B]Um said...

nyum..nyum..satay!

lemongrass said...

Ita,
Tak makan nasi hari2 pun naik gak berat badan mcm I ni, lagi lah kalau makan nasi hari2 ye, hahahaha

Xentari,
aku sek orak perneh mangan sate nya wak samuri, kepiyeh tho roso neh? Hahaha, bercelaru spekong jawa I...

Hi Sitie,
I thnk sedap lah jugak the sate sbb dah dihabiskan dgn my kids n hubby :-)