Monday, 5 January 2009

God, I can't believe 3 months are already up and we are having our quarterly inspection again tomorrow! Rasa macam baru bulan lepas aje berpenat lelah mengemas rumah luar dalam for the last inspection, tup tup dah datang balik. So since yesterday, we've been slowly cleaning and tidying up the house. Semalam we dealt with the outside stuff and hari ni, the inside pulak so memang lah penat. I'm so glad there's 2 of us to do everything, kalau sorang2 aje memang lah pengsan! We are happy with what we've done :-). I should take some photos of how tidy and clean the house is before an inspection and take some after photos the night after the inspection, and then buat 'spot the difference' game, hahahahaha. Sure banyak differences you can spot kan!


People ask us, kenapa tak beli aje rumah sendiri instead of renting sebab kalau rumah sendiri tak payah lah bersusah payah setiap 3 bulan sekali bertungkus lumus membersihkan rumah. Ada banyak reasons why we haven't bought our own house yet.


One of them is, we all tak tau lagi nak stay kat which suburb which is vital in choosing the house to buy. We want to make sure the house we are going to buy will be in the right suburb which means it has to be in the right school zone lah. The Little Misses'education is paramount so kenalah pilih the right high school zone kan. Another reason, kalau renting ni, kalau dah bosan or tak larat dengan neighbours sekeliling, boleh aje pindah cari rental house lain. Kalau dah rumah sendiri, sure nya dah tak boleh nak pindah randah right. Menyampah macam mana pun kat neighbour, kenalah grin and bear it aje, hehehe.... But I guess the most important reason is the house price nowadays in Perth. Walaupun dah drop sikit, still very expensive for a decent 4 bedroom house in the right suburb. Kalau takde A$ 400K ke atas, don't bother looking. We don't want to be paying exorbitant amount of mortgage and interest to the bank, so we are hoping to save loads of money first before buying a house. We are getting there gradually, hehehehe. Kalau ade sesiapa yang berlebih2 duit and tak tau nak buat apa dengan all that extra money, you can always donate it to us, kihkihkihkihkih ;-). Banyak pahala dapat :-).


The Little Misses found a new 'pet' today, a cricket. So, they were showing off how 'brave' they were holding the cricket. Alah, cricket aje bolehlah brave kan, cuba lipas terbang, mau bertempiaran berlari satu rumah, hehehehehehe.

Ini lah rupa rambut Miss 5 bila Mummy malas nak brush her hair lepas dia mandi. Au Naturel aje, hehehe. It'll take me at least 5 minutes nak brush her tangled hair tu, tu yg bila cuti memang lah slalu lupa nak brush. Hish Mummy ni, camner nak jadi ibu mithali kan :-)!

Miss 9 pulak sentiasa lupa aje nak sikat her own hair, kena remind everytime after dia mandi to sikat rambut, kalau tak, memang dia lupa sebab busy main. Rasanya she did bursh pagi tadi tu yg nmpk tak serabai sgt :-).


Miss 5 is much braver than Miss 9, dia tak kisah pun bila cricket tu merayap2 atas lengan dia. Miss 9 dah tergedik2 bila cricket tu merayap atas jari dia aje! :-). Bila cricket tu terlepas keluar, Miss 9 dah jerit2 suruh Miss 5 tangkap balik cricket tu masuk dlm container. Miss 5 just grabbed the cricket and senyum aje tengok her sister, hehehehe.

13 comments:

Jiya said...

miss 5 banyak ikut muka akak... kiut!! miss 9 nampak muker dia chinese skit. kenan apek cina blakang umah ker ni? akekekekeke!

lemongrass said...

Jiya,
wahkahkahkah, tak tau lah camner Miss 9 tu dpt rupa cina.Memang semua orang yg tengok muka dia akan ingat mak dia cina,hehehe. Memang kenan cina sbb dulu masa preggy dia asik tengok citer cina aje petang2 kat tv3, hahahaha

Flower said...

My hse inspection coming soon. Tgh tunggu2 je surat notis dtg. Lepas tu kenalah mencicit bergegas mengemas rumah.

Bilalah ada rezeki nak berumah sendiri ni kan. Kitaorg ni takut nak buat bayaran bulan2. Org kata buat apa tolong bayarkan mortage utk org. Baik bayar utk sendiri. Tp yg masalahnye, kalau bayar mortgage utk sendiri, tak de lah dpt rumah yg macam ni. Entah2 reban ayam pun belum tau mampu. Kalau nak beli kat good school catchment area, sediakan lah beribu2 lemon. Rumah pulak kalau yg murah sikit kat situ mesti rumah zaman tok adam.

lemongrass said...

Mallan,
tu lah kan, klu bayar mortgage, mmng lah dpt rumah sebesar reban ayam aje! Tu yg we all rather rent now and simpan lah duit yg lebih2 tu utk buat down payment bila housing price dah jatuh merundum. Tapi ntah bila lah kan,hehehe

Rafizah Nordin said...

miss 5 ni mmg cumey...geram jek tgk muke dia yg tersenyum manis tu.miss 9 ni plak cam ayu je...hehehe

lemongrass said...

Fiza,
klu speaking english, satu cute, satu lagi pretty ye, hahahaha

chinta said...

salam kak LG, sehat? mahal nye rumah kat sana even krisis ni..btw finding a house mmg kena look up many things such as a good neighbourhood and of course a good school...tapi mana2 kita pegi mmg tak boleh pilih jiran..:(..anyway, very brave your doughters, I tak berani pgg!!

lemongrass said...

Salam Chinta,
Tu lah, rumah kat WA ni tgh mahal sbb tgh mining boom since 2 years ago but hopefully with the economy teruk ni the price will go down lah lagi. Susah kan nak mencari rumah ni sbb bila dah ada family, education lah the main priority bila nak cari rumah. I pun geli gak actually dgn insects ni,hehehe

intan said...

comel2 anak2 u, su ka tgk rambut miss 5 tu

Mat Gebu said...

LG..i doakan tak lama lagi duit u cukup dan boleh beli rumah idaman yea (rumah yang tepi riverside tu ek?...), Tapi selain dekat dgn sekolah, jgn lupa cari yang dekat dengan tempat soping...hahahaha!!!,

lemongrass said...

Intan,
ikut muka Mummy tu yg comel, wehehehe


Cik Mat,
Doa aje ke? Kalau doa dan duit, lagilah best, wahkahkah, gurau aje ;-). Kalau kat tepi riverside tu, memang lah tersgt bestnya, dekat giler dgn sopping u! Tapi klu dah beli rumah kat situ, mmng takde duit langsung lah nak bersoping, hahahaha

mother of two said...

sama mahal ngan dubai gak... tapi recently dah drop skit nilai hartanah... tapi bagi kitaorg still tak berangan nak beli... geram tgk tu miss curly..:)

mother of two said...

sama mahal ngan dubai gak... tapi recently dah drop skit nilai hartanah... tapi bagi kitaorg still tak berangan nak beli... geram tgk tu miss curly..:)