Thursday, 8 January 2009

Dah dua tiga hari ni we all bershopping 'back to school' stuff. On Tuesday, we went to Woolridges to buy the Little Misses text books for school. Sebab sekolah private kan, so text books semua kenalah beli sendiri. But instead of just buying the recommended text books, we belikan juga extra work books for the Little Misses. Ye lah, nak harapkan the teachers aje bagi kerja rumah, memang lah lemah sikit. Most of the primary schools here have quite a relaxed attitude in regards to homework tak macam M'sia. So, dalam seminggu tu maybe 2-3 hari aje the kids will dapat homework and ada sesetengah schools tu, langsung tak bagi homework to the students. So, it's up to the parents lah nak teach the kids at home or not. With Miss 9, we all selalunya suruh dia buat homework for half an hour everyday, so tu yang kena beli extra workbooks for her. Miss 5 pulak since she's starting Year 1 in Feb so belikan lah jugak dia homework books so she can start doing homework along with her sister.


Today pulak nya, I bought exercise books, stationery, school pants and socks ( school top cuma boleh beli at the school aje). Ingat nak beli school bags as well but starting from this year, their school has made it compulsory for all students to only use the school's school bags yang ada logo sekolah. Tension aje I sebab sure nya dah gerenti mahal and God knows if it's going to last or not. Rasa macam nak rebel aje pulaknya but sian pulak kat the Little Misses kalau diaorang aje yang pakai bags lain, hehehe. The Little Misses dah awal2 mintak Hannah Montana pencil case, nasib baik lah they are on special so Mummy belikan lah jugak. Weekend ni nak shop for school shoes pulak. Luckily anak ada 2 aje kan, so tak lah banyak duit habis, hahahahaha......


For dinner tonite, I masak dishes melayu abis :-). Tadi masa grocery shopping terjumpa lah kangkung and 'Melayu Celup' kat rumah ni dah siap mintak kangkung goreng belacan sebab dah lama dia tak makan, he said. Mengidamnya mengalah kan melayu betul ;-). Dah dia nak kangkung goreng belacan, kenalah masak nasi, and bila dah masak nasi, kenalah masak lauk pauk lain jugak kan. Tu yang leceh bila masak nasi ni, sebab kena masak 2-3 macam jenis lauk especially kat rumah ni since the Little Misses tak makan pedas and we all suka pedas. Kangkung tu harga dia A$6/kg and tadi I beli kacang panjang gak which cost A$10/kg, mahal giler kan! Tapi sebab dah lama sangat2 tak makan kacang panjang, beli lah jugak sikit tadi. Last summer cuba tanam kacang panjang tapi tak menjadi, jadi kacang pendek aje! So, dah terbukti lah yang bukan semua benda we all tanam menjadi, hehehehe.



So, our lauk pauk tonite, kangkung goreng belacan, gulai ayam, daging masak kicap and telur goreng. Melayu Celup tu kata sedap kangkung goreng belacan I masak :-).


Mummy saje makan dlm mangkuk kecik ala2 chinese restoran style, hehehehe. Kononnya nak tricked my eyes from eating too much lah sebab guna mangkuk kecik aje kan so tak boleh lah ambil nasi banyak2, wahkahkahkahkahkah. Tak guna lah kan exercise beria pagi2 kalau makan masih ter over.

12 comments:

Flower said...

I pergi wooldridges willeton semlm (Wednesday). You gi yg mana? Nasib baik org tak ramai lagi. Last year penuh org sbb last minutes. I think around this time tak ramai sgt sbb baru je lepas christmas kan.

Utk stationeries lak I dah beli last week kat Big W. Hari ni gi beli school pants, Hana kat Target n Omar kat Kmart. Gerenti tak sampai setengah tahun mesti senteng. Kasut lak I gi kat Myer. Beli 1 dpt 50% discount utk the second one. Tops diaorg maybe next Saturday. Kena gi ke Balcatta atau Kewdale.

Mcm you gak, I beli extra book sbb Omar n Hana dah tak sabar nak buat homework. I school homework mmg tak kisah sgt sbb kat AIC homework mmg everyday. Kena lak arabic. kelu lidah nak pronounce. Kalau mintak ajar arabic mmg lah surrender. Next year mengaji/madrassah dia ajar sama Arabic. So lepas lah beban I sikit. Kira2 nye beres gak lah.

lemongrass said...

Mallan,
I gi woolridges on tuesday, masa tu penuh dgn orang, but at least service dia laju lah gak so tak lah penat menunggu. U gi Carousel ke tadi? I pun pergi Carousel the whole day tadi,hehehe. Pergi Target for their school pants and Kmart for their stationery. Pants diaorg cepat betul koyak kat lutut, tension I.

sheri said...

mynn, sedapnya tgk..rasa nak mkn kicap la esok mlm... (my fave)..:).. mlm ni mkn tuna penne alfredo.. tak kenyang sbb nak diet so mkn sket je.. skrg dah lapar..hahaha..:)

Mat Gebu said...

Kalau soping utk budak2 nak sekolah, mesti mcm kecoh sikitkan, tak sama macam kita soping barang baking atau benda2 lain...kesian kat budak2 dia org pun letih sama....U kalau soping letih tak LG?....Pstt lagi satu nak puji..lauk2 u memang "melayu" habisss laaahhh....

Aymy with love said...

Kak LG, aymy ingat, aymy kat kuwait ni jer worry sebab anak2 rileks banyak sangat.. homework sikit2 jer.. kalau kat msia, memang bertimbun homework dia..

Rafizah Nordin said...

betui betui...tak gunalah exercise beria klu makan masih terover...

sy lak...x gunelah tahan makan nasi klu bende lain sume main hentam keromo je, kan???

nafsu..nafsu...sume haku nak telan!!!

lemongrass said...

Sheri,
samalah dgn I, mkn sikit aje kononnya nak diet tp mlm tadi lapar aje rasa,hehehe.

Cik Mat,
I klu sopping barang baking n new toys for me mmng sikit pun x penat u,wehkehkehkeh. Tp klu sopping brg laki ke, brg anak2 ke, cepat betul penat nya ;-).

Aymy,
I klu kena balik duk M'sia, my kids mmng lah akan suffer dgn homework yg bertimbun2 sbb dah biasa kat sini.Nasib baik for my kids sbb we all mmng akan stay kat sini forever,hehehe

Fiza,
kamu tak mkn nasi tp makan cream caramel aje ye,hehehe. Tu lah, klu otak tgh nak berdiet, hati n nafsu n perut tu mmng asik nak memberontak aje kan! Gerammm

shafa said...

makan nasi mangkuk kecik jer....
takpe kl kite dh start kurang makan...
otomatik seterusnyer akan jd nk makan dlm protion yg kecik jer...
tp nk start tuh skit pnyr disiplin kene tgg....
caiiyuukkk....kak LG

Ida said...

Ler mkn skit ka??? bukannya gemuk mana pun....eh mcm teringin giler nak mkn lauk sebiji mcm u...

lemongrass said...

Shafa,
Mmng betul tu, klu dah biasa mkn sikit, perut pun rasa ok aje. Tapi nak train perut tu supaya tak lapar masa awal2 tu yg kena betul2 gigih, wahahahaha...

Ida,
U kat M'sia, klu teringin nak mkn apa skrg ni, sure best aje kan sbb ramai yg boleh tolong masak kan, hehehehe. Nanti klu dah balik Perth semula, klu teringin, kenalah masak sendiri ye :-).

gee carmen said...

muaaaaaaaaaa.. sedap tu masak lauk melayu!! gee pon kadang2 layan je makan kat dalam mangkuk macam nie. syok kan?? pastu rasanya lagi puas... nyumnyumm. gee dah lama tak makan nasik ngan lauk banyak2 cam nie. Kalo makan gini gayanya memang nbertambah2 besarlah jadinye badan ku ini. sedihnyeeeee sebab terpaksa cut kuantiti makanan kan???

lemongrass said...

Gee,
Best u lauk melayu ni. tu yg akak kena exercise skrg ni sbb asik mkn mcm ni aje, mana lah tak kembang, hehehe.
Agaknya mangkuk kecik tu ke yg membuatkan makanan tu rasa best aje? Hahaha.