Friday, 25 April 2008

Weighed myself this morning and Alkhamdulillah, my weight masih sama gak even after 2 days of gorging, hehe.... But selalunya ambil masa gak lemak2 ni nak menimbun n melekat permanently kat badan ni kan ;-) . Next week the kids start their swimming school again, kenalah mummy join sama macamni.....

Hari ni public holiday here in Australia for ANZAC day which is lebih kurang Hari Pahlawan lah in M'sia. They have dawn service and also parade here in every major city but we all tak pergi tengok pun sebab malas nak bersesak2 and also malas nak drive to the city yang surenya akan jam. So, the little misses and I just celebrated it at home by baking anzac biscuits. Anzac biscuits are so popular in Australia ni, kiranya macam makanan kebangsaan lah, hehehe... a bit like pavlova, lamington or pumpkin scones. The history of Anzac biscuits went way back to the first world war where this biscuits were sent by the family to the Australian soldiers during the war as a nutritious snack. The tradition continues tiap2 tahun sampai lah sekarang ni people will bake it on Anzac day to remember the fallen. Sekian lah pelajaran sejarah malam ni murid2 semua, hahahaha... ;-)

Ingredients nya cuma tepung gandum, dessicated coconut, oats, brown sugar, golden syrup, butter and bicarb soda. Senangkan, tu yg the little misses love making them and devouring them after that. My sis selalu suruh I bawa balik anzac biscuits ni bila I balik M'sia sebab dia malas nak buat, sanggup tunggu I balik baru dia makan, hehehe.....


Dari main computer games and nintendo DS aje, baik lah tolong mummy buat biscuits kan girls?


Ada tak serupa the anzac biscuits yg dalam buku recipe tu? :-) . Saje je tayang sebelah the recipe book tapi dia punya tebal sikit compared to mine lah.

3 comments:

Mommy Lily said...

i tak suka buat cookies sbb selalunya tk sedapp..sama ada keras atau terlalu lembut smpai berterabur..

boleh bagi resepi tk LG?

lemongrass said...

Hi Mommy Lily,
I tak suka sgt buat cookies sbb leceh nak kena terap n re roll n terap. But anzac biscuits ni tinggal bulatkan kat tangan aje or kat sudu. Tu yg the little misses seronok 'main' dgn the dough. Esok I post recipe nya ok.

rizza said...

Salam,
comel2 la anak2 awak..