Saturday, 19 April 2008

Finally, tayangan perdana the birthday cake. Like in previous post, last year Miss 9 asked for hedgehog cake. This year banyak kali dah bertukar cake shape throughout the months leading up to her birthday, from a castle cake to a smiley cake to a dragon cake and finally to a snake cake which we both agreed on! She wanted it to be iced in light blue icing (her current favourite colour) and decorated with m&m's. Manalah ada snake kaler biru ni kan but dari dia suruh buat ular senduk or rainbow coloured snake, I'd rather just iced it using 1 colour. Like I said, bertahun2 buat kek pun masih tak lembut2 juga tangan ni when it comes to decorating cake but I think for a snake birthday cake, I didn't do too badly right! All the guests were so impressed anyway that I made the cake, hehehe.....

Bila time nak cut the cake, everyone wanted Miss 9 to chop off the head first! Apalah budak2 sekarangni, semua brutal abis, wekekekeh.....

Ok lah kan my snake cake? The eyes I guna black jellybeans and the tongue guna strawberry fruit flap.

13 comments:

Azie said...

fuyoooooo...takut nyer kek ular tu kekekeke kretip ler akak....

lemongrass said...

dah anak nak kek ular kan, kenalah surf the net cari kek ular...
nasib baik bnyk gak jumpa camner nak buat ni...
kena pakai tin yg ada lubang kat tgh tu, pastu pakai 2 adunan kek, masak 2 kali lah, tu yg penat seminggu ni sbb baking tiap2 malam,hehehe.
pastu setiap kek tu akk potong 4, pastu lengkok2 kan dia nak pnjg mana pastu trim sikit yg bahagian kepala n ekor.pastu, cantumkan semua dgn buttercream so dia tak lari sgt masa meng icing...

Mat Gebu said...

LG..not bad laa ur snaked cake...."Ular" sendiri pun kagum kalau tgk kek u nie...kreatif laahhh!!!....

Dianne said...

Salam LG,rajin nyer wat kek gini,u mmg ibu yg baik,dyg ni tak dpt nak memenuhi permintaan anak2,slalu beli jer,heehe

lemongrass said...

wekeke cik mat,
ular lain klu tengok my kek ular,lari jauh2 sbb mana ada ular kaler biru camni, dah sahih ular magic....hahahhaha

Salam Dayang,
Klu anak2 I mintak kek lapis sarawak for their bday kek, mmng I yg nangis dulu,hehehe...Mmng I tak boleh nya buatlah. Nasib baik mintak kek ular yg senang tu,adalah gak harapan I nak buat.

gee carmen said...

bestnyeeee jadi macam akak nie. rajin sangat melayan kerenah anak-anak. kalau Gee dapat mommy macam aka masa kecik2 dulu.. memang besh.. heheheee. cayalah kak, i love your blog journal.

Mommy Lily said...

yeahhh happy birthday !

first time tengok kek ularr...takutnyeee nak makan hehee

nice blog ! jumpa lagi

~mami lily

lemongrass said...

Hi Gee,
Akak dulu pun masa kecik xde bday kek yg mcm ni.Skrg ni bila dah jadi Mummy,terlebih rajin pulak nak buat bday kek mcm2 utk my 2 girls. Nasib baik bdays cuma setahun sekali kan, klu tak, pengsan lah jugak nak ikut kerenah, hehehe...

Hi mommy lily,
tu yg buat kaler blue so org berani sikit nak makan,hahaha...

Dianne said...

Selamat hari lahir little miss,
semoga menjadi anak yg solehah yg sentiasa mendoakan org tuanya,tidak ada lain yg dpt org tua harapkan hanyalah doa anak.insyaallah,amin.

mrssham said...

erm..tak terliur ngan kek ular..tapi terliur ngan kek batik coklat tu..hahaha..hehehe

lemongrass said...

Hi dayang,
thanks for the wish.InsyaAllah anak anak kita manjadi anak2 yg soleh/solehah. Amin.

Nana,
tak terliur ke tengok ular kaler biru,hehe. Dalam tu kek coklat sedap tau! tapi kek batik tu lagi lah sedap memang, wekekeke....

Liasari said...

woweee u had so much talent from cooking to baking to sewing ur kids cloths... ni yang membuak2 rasa nak jadik h/wife ni. ur girls are so lucky to have u!
btw, takut tgk cake snake tu! meaning u berjaya hasilkan kek snake! ;-)
i like the mother & doters pic.

lemongrass said...

hi lia,
takdelah talented mana,still tak boleh bukak restoran or cake house or tailor shop, hehehe...but bolehlah buat sikit2 setakat buat my family happy ;-)