Jom kita ramai2 layan gambar cos tuan rumah tengah nak berkaraoke Wii sesama anak beranak, hikhikhik…..
Apam ni I buat semalam. Saje buat sebab satu M’sia dah buat apam ni but kat Perth ni, baru I sorang tergagap2 nak buat, muahahaha.
I ambik recipe Lily kat MyResipi tapi I letak inti kaya aje.
The Other Half kata, “I really love the colours of this kueh. They look so pretty! It makes me want to eat and eat and eat!”
Heeeeee……
Ini pulak dinner we all malam tadi.
Nasi briyani (pakai instant paste from Maggi) with vindaloo beef curry.
Our last telur masin. I made another batch semalam so maybe sempatlah mature by Ramadhan.
And ini pulak our rye bread I made in the BM a few days ago. Recipe ambik kat sini. Tapi the cocoa made it taste a bit too chocolatey instead of rye-ee .
And the caraway seeds definitely made it flavoursome!
And our dinner tonite was chicken yiros. We had it with garlic yoghurt sauce and sweet chilli sauce.
Yumm!!!!
27 comments:
wawawa....bila tgk apam tu I rasa sayang nk mkn sbb cantik sgt...meriah sungguh briyani akak tu ye, siap telur masin lagi.
Saya perhatikan, ramai orang Malaysia kita yang merantau ke luar negara, hampir semuanya pandai memasak.
Mungkin didorong oleh selera dan susah nak dapat makanan mengikut tekak di sana, maka terpaksa masak sendiri. Kemudian menjadi amalan harian, lama-lama jadi expert. Tanpa sedar pun, dan semuanya dilakukan dengan penuh rela. > komen umum.
Syabas!!
Lawo tu apam tuh...!
LinkWithin: Lama-lama jadi habit pula...
salam kenal sis, i adore dengan color apam u..menarik, kalau lah i dapat apam tu, mungkin tak makan, nengok je..:)
apam yg kalerpul :)
Pendragon,
Hubby I pulak bila tengok apam colourful tu terus kata asik nak makan aje, hehehe. Itu last stock telur masin yg dah jadi. Kena tunggu 5 minggu lagi baru boleh makan new ones :-(.
Kak Azie,
memang betul tu. I pun rasa bila dah duduk jauh dr M'sia, makin dekat tekak and perut dgn M'sia so tu yg mcm2 nak makan and kena pandai berusaha memasak bila teringin nak makan. Lama2, jadi pandai betul, hehehe.
Missbby,
Salam singgah ke my blog. Apam tu hubby I lagi suka makan bila colourful :-).
Kak Nor, nasib baik I guna 3 kaler aje. Mula2 ingat nak guna lagi banyak, but nanti jadi mcm sambutan Diwali pulak, hahaha.
WAAHHH!
terliur pulak. now this reminds me of my first few attempts making my own bread. i sure love to try it again but takde oven.... XP
K'min...bagi tips cara2 buat telur asin...nak jgk la buat stok for Ramadhan....hehehe...btw, terlepas la plak nak buat tekaan....dah ada org menang...aiseyyyymannn...anyway wish you Happy Birthday in advance...stay cute, stay fit, stay young and stay healthy!
Lapar pulak tengok semua gambar you ni.
wah...menu2 akak ni sllu buat sy lapar la..byk sy kne nljr dr sifu ni. ;)
assalamualaikum kak LG...wahhh..banyaknyer akak masak, semua nampak sedap2 tu...yummmyyy...yummmyyy...
terus lapar di pagi hari..
Assalam Min....waaah apam colourful, mould colourful, beriyani pun colourful dgn lauk2nya....adeeeii..menyengat mata akak..hehe
kak...kat m'sia ni ayu sorg je yg lom buat lg apam kalerpul ni.sbb....seru tak smpai lg.hahahahaa....
hm..nasi ayam penyet tu ayu mkn kat subang.1st time mkn...sedap mmg sedap tp tu la...opismate ayu yg mkn pun kena gak tp takde la seteruk ayu.isk...
kak Min....kalau semua org suka tgk apam colour akak tu...saya suka tgk periuk briayani akak tu....dua-dua periuk tu...sungguh cantik di mata saya nih...agak2 braper la harga nya kat sana yer..kot2 la mampu nak kirim hahahaha......
LG ur food make me starving...hmmm
Cute apamnya,colourful.
Kak... Apam tu dah byk version... Apam kak lily yg best.... Akak sedap vindaloo curry tu...
aritu ros dh buat kat kg.jap je nak abis kena mkn dgn kembar n frens..ingt nk jual tp leceh buatnye..hehe
As'salam Min
memang cun dah muffin you tu. kalau anak bujang kak ct dia pulak yang terlebih suka. sebab comel2 kan. Tapi kak ct suka yang nasi bryani tu sedapnyaaa..
Danial,
My husband loves to bake bread but somehow or rather, my bread always taste much better than his so now he has given me the baker title as well :-).
Andrik,
thanks for following this blog :-)
Maz,
Hikhikhik... I takde tips. I cuma larutkan garam dlm air panas sampai tepu mcm tu. Pastu tunggu dia sejuk dulu sebelum curah atas telur yang kita dah betul2 basuh. Make sure air garam tu cover all the eggs. I letak dlm container plastic aje pun, and then letak kat tempat gelap (bawah latil ke, hahaha) and wait for 4 weeks :-).
Sue,
hehehe...I pun kdg2 lapar tengok gambar kat blog I ni ;-).
Julie,
Menu I slalunya sempoi2 aje tp kdg2 masak gak yg lebih2 :-).
Rabiatun,
Waalaikumsalam. Ini bukan semuanya masak dlm 1 hari. I kumpul gambar ni dah beberapa hari :-)
Aidie,
Kalau lapar, kenalah cari food kan :-)
Kak Ummi,
Waalaikumsalam. Seronok sungguh tengok apam kalerpul ni kat rumah semua orang. Tu yg kita pun mana boleh tinggal, kenaalh cuba jugak, hehehe.
Ayu,
Lepas ni tak boleh lah nak makan nasi ayam penyet kat Subang.
Apam kalerful ni senang aje buatnya tp leceh sikit lah sbb kena pakai 2-3 kaler :-).
Eyla,
hehehehe... Hubby I yg suruh I ambik gamabr atas dapur tu sbb dia kata surenya akan ada orang yg terminat tengok periuk tu (sbb dia pun suka tengok 2 periuk hitam tu).
I beli masa tgh sale so murah sgt2 lah, kalau takde sale, berganda jugak lah rege dia :-).
Shiori,
Nasib baik senang nak cari makanan kat Msia tu kan, hehee
Kak Zai,
Saje buat bnyk warna tu sbb nak bagi tarik minat budak2 ni :-)
Che'iza,
Memang betul tu, dah bnyk sgt version skrg ni kan tp akak pun minat yg lily punya aje :-)
Akeem,
buatnya tak susah kan cuma leceh. Kembar and frens tu mana boleh tengok orang masuk dapur, sure asik nak makan aje, hahaha
Kak CT,
waalaikumsalam. Samalah dgn bapak bujang kat rumah ni, dia yg terlebih suka apam tu sbb kaler2 :-)
K'min..
ayoyoooo....mmg kiut miut la apam nie mcm tuannye juga. Nak tanya kat mana nak cari ovallette tu?
P/s: pasal telur asin tu, if 10 eggs brp byk air n brp paket garam?
Tengkiu sifu!
Maz,
You jalan kaki pergi asian grocery shop kat high st tu, dia ada jual ovalette :-). Tapi tersorok sikit lah tp if you tanya the cashier tu, sure dia tau.
Berapa banyak air and berapa paket garam tu I tak tau sgt lah. I buat 20 biji semalam, and I guna tak sampai 1 packet 1kg tu. Air dia maybe kot 1 liter.
tengkiu teacher..i bab2 nak beli brg2 masakan nie mmg le kureng yg okay bab2 beli chemicals :) bila main masak2 kat lab tu, agak2 nak hilang stress i berangan la yg i tgh masak best2 :)
teramatlah malunya dekat mat saleh celop cam akak yang pandai buat teloq masin. dan lagilah malunya kat mat saleh ori yang pandai makan teloq masin.
Kak LG,
menu2 tersebut cukup buat saya rasa teramat laparrrrrrrrrr.... Sedap nyer kak... nak sikit bleh...??? Apa jerk yg akak masak, sumer nampak sedap2 belaka...
Maz,
you are welcome :-)
CB,
Mat Saleh ori tu memang ekgemaran dia telur masin dari dulu lagi but dulu I beli aje sbb tak pandai buat. Skrg dah pandai buat sikit2, lagi seronok lah dia nak makan :-)
My Star Anise,
kadang2 it's the camera yg buat my food nampak sedap sgt, hehee
Heheh... but the reality is akak mmg seorang yg cekap & rajin memasak dll... saya suker nengok sumer gambar2 kat blog akak... comel.. ;)
Post a Comment