Wednesday, 19 October 2011

What he did while I was away

Even though he did not dust nor vacuum the house while we were away, I am so extremely glad and thankful that he did the washing, the folding, the bed sheets changing, the dishes, taking out the rubbish and the gardening Smile.

My goodness, he certainly did a lot of gardening! (which made me so happy, hehehe).

This 2 photos were taken a few days before we left for M’sia.

IMG_2612

IMG_2613

See how the grass is so straggly and has invaded every nook and cranny in the garden…

And this was what he did in 1 day when he was trying to fill up his weekend from getting too lonely without us around.

IMG_3010

IMG_3015

He reclaimed the rose garden beds!

He dug out all the grass that have grown rampantly and put pine bark mulch on the ground and planted a plastic edging around the rose bed so it will slow the growth of the grass. Nampaklah cantik and kemas sikit our front garden sekarang.

IMG_3012

The proud guy with his handywork, hehehe.

Memang kerja berat giler yang dia buat hari tu. He said he had to stop every 10 minutes sebab amatlah siksanya nak dig out the grass that’s grown out of control. He had to dig really deep sebab the grass roots grown quite deep and really strong. Tu yang siksa and susah giler nak mencabutnya. Dah lah cuma guna garden fork aje to do all those hard work.

And ini pulak rupa our vege garden sekarang. I took a photo of the garden when we first planted the seedlings in this entry, 4 weeks later, dah besar diaorang.

IMG_3018

The sugar snap peas and the silverbeets look happy.

IMG_3019

The tomatoes have gone haywire, growing in every direction. I baru aje terfikir nak cantas all the side shoots so the tomato plants will only grom upwards. Ingatnya, lepas balik dr Msia lah baru nak buat, tak sangka pulak yang in 2 weeks I was away, the tomato plants grew so much!

Sampai dah tak nampak the capsicum plants yang I tanam in between them!

20 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Uncle Bruce Willis I tu memang boleh dapat award suami mithali tau. purrr....meow!

penDragon said...

K LG, I rindu sgt nk tgk your garden. Skrg I boleh menikmati gambar2 roses tu puas2....cantik & kemas!

lemongrass said...

Angelina,
kembang vontot dia dengar :-)

Pendragon,
I pun rindu sgt2 kat the gardens esp the vege gardens. The roses tengah tunggu the next lot of flowers blooming :-).

msmitchie said...

Maybe your should fly out more often. Hehe.

Adnazthie said...

Assalam LG..

I'm proud of him too..HA HA HA.

kasihredha said...

sayangkan suami ditinggal2kan ...hihi
so beliau dapat merasakan betapa pentingnya isteri dan anak2 di sisi... :))

Yan said...

oo dah balik aussie ye Min.. Memang lah anak u yg no 2 tu mcm atuk jawa dia lahsikit2...hee

Madam Sooyaree said...

Thumbs up! Kalau Cik Abe confirm bertapa depan komputer main game, hahahah

indahhouse said...

Salam kak LG,
Mesti hati kak LG kembang setaman! :D

quinnie said...

hhehehe..seronok baca kisah hb akak ni...suka tengok garden akak...ada pokok rose...:)

mamasuri said...

kalu gnilah...akak 'tinggal' kan suami akak kerap skit..heheeh..bestnyer dpt laman cam gitu...

PUTUBAMBU said...

makin cantik dan kemas garden you..

suka tgk sayur2an tu naik segar..

Rozita said...

Untungnya U dapat hubby cam tu...

Norliza said...

Salam Min
Untung dapat suami mithali.....!
Dia dah rindu kot! kalau org dulu2 cakap kalau rindu dpt tengok rumah pun jadi... camnie dapat tengok dan layankan kebun rose pun jadilah. :-)

an said...

Salam Min,

Rasa mcm baru jek you balik ke Msia, now dah di Perth. Rajinnya your hubby gardening, kalau mcm ni kena selalu tinggal lah, so mcm2 akan ada kat your garden. hehehe

~Aini, PG

JaSSNaNi said...

hehehe... lawo dah kan.. untung nya kak min tinggal dia sensorang kat umah.. sbb tak de menda nak ngentel, tu yg jadi kemas sermua tu...

MULAN said...

syabas king of the house...!!! salute betol..

lg, i tengok muka hubby u ada iras2 your dad.. esp masa depa senyoms..

pelan2 la buat keje.. and dont forget kopi every morning..

atilza said...

salam kak LG..
silent reader sblm nih.. suke bace blog akak..

kak, pokok ape yg kat tengah2 laman 2.. sian die sorg2..

Mat Gebu said...

Salute lah sama mamat saleh nih...

lemongrass said...

msmitchie,
I think so too, hehehe

Adnazthie,
hahaha...what a bored man can do kan :-)

Kak Kasih,
orang lelaki kalau kena tinggal, baru reti buat kerja kan unlike us, hehehehe

Kak Yan,
dah nak dekat seminggu balik sini. Genes Jawa kuat, kalah genes Mat Saleh, hahhaa

Sooyaree,
My Hubby pun ada gak bertapa depan computer tp hari tu dia dah gila nya bosan tu yg did the gardening :-)

Indah,
Salam. Memang seronok sgt tengok the gardens sekarang :-)

Quinnie,
Nasib baik dia tau nak mencantikkan the garden masa I takde, seronok I :-)

Mamasuri,
tu lah kan, best jugak kalau dia buat benda2 cenggini bila kena tinggal :-)

Putu,
Bila dah buat rose beds tu, terus nampak sgt kemas kan :-)

Rozita,
Memmang beruntung, hehehe

Norliza,
hahaha...maybe lah kot kan dia rindu kat I so dia nak buat I happy bila balik, tu yg dia kerjakan the garden :-)

Aini,
Salam. We all cuti2 2 minggu aje kat Msia, memang sgt sekejap rasanya.
Kalau I tinggal dia lagi, I wonder apa yg dia buat kat garden tu nanti :-)

Nani,
Memang dia tgh bosan sorang2 and kesunyian sgt2 masa kena tinggal tu, tu yg dia berkebun siap semua, hehehe

Mulan,
Hubby I iras2 my Dad? hikhikhik...Entah2 hubby I ni ada keturunan Jawa kot kan ;-).
Kopi memang tak boleh tinggal, cukuplah pening tak larat haritu, hehee

Atilza,
Salam. Thanks sudi baca blog I ni. Itu pokok lemon, memang saje buat dia sorang2 sbb nanti dia membesar bagai johan, hehehe

Cik Mat,
Kalau Laki kena tinggal, terus jadi rajin kan, hahaha