Sunday, 30 October 2011

An update filled with photos of food

Jom kita layan gambar food aje lah ye since semalam dah layan gambar haiwan2 ‘peliharaan’….

Food ni pulak kiranya membanyakkan lemak peliharaan, hahahaha.

On Friday morning PH hari tu, masa I bangun pagi, terasa sungguh bersemangat nak buat cooked breakfast. So I pun buatlah pancakes makan dengan fresh strawberries, mangoes, whipped cream and maple syrup.

IMG_3235

IMG_3245

This is why I love Spring and Summer, because of the marvellous fresh fruit. Hari2 we all makan mangoes, hehehehe.

Pastu, I tak ingat pulak apa yang we all makan malam Friday tu, hahaha.

Nachos yang kat bawah ni, we all makan on Saturday night for dinner.

IMG_3351

IMG_3359

IMG_3365

Yang ini memang betul food yang memelihara dan menternak lemak Smile.

And then pagi tadi I bawak cupcakes to Sunday school. Hajat hati I nak buat butterfly cupcakes macam dalam recipe ni. Tapi cupcakes I takde rupa butterflies langsung, rupa catterpillars ada lah kan Winking smile.

IMG_3370

IMG_3381

Masa nak isi the holes dengan jam, barulah I perasan yang I takde raspberry jam and strawberry jam I tinggal sikit. Tu yang the butterfly wings tak timbul sangat, hikhikhik….

And then for dinner tonight pulak, I was feeling extra rajin and adventurous to buat a lot of finger food for dinner.

Miss 8 tanya I, “what’s for dinner?

I told her, “finger food.”

She then said, “you mean food like burger?

She thought finger food means food yang tak payah guna knives and forks or forks and spoons utk makan, hehehe…

I said to her lebih kurang lah but it’s more small food that you can hold in your fingers and eat it 1 or 2 bites.

IMG_3383

I made prawn and chives wontons which I fried some and steamed some. I also made chicken gyoza (but I ganti tamari with normal soy sauce and sake with vinegar) which you pan fry first and then cook in water.

IMG_3390

IMG_3394

IMG_3392

I also made prawn fritters and spring rolls.

On top of the finger food, I still masak nasi and I buat choy sum and shiitake mushroom in oyster sauce, fried fish fillet and omelette with nori as the rice side dishes.

IMG_3395

IMG_3397

Nampak macam banyak sangat kan I masak. Actually I masak banyak jenis but semua in small amount, sekali makan habis, hehehe.

And we all makan everything semua sikit2 so dapat lah merasa everything without stuffing our tummies (well, except The Other Half and Miss 8 yang makan macam seminggu tak jumpa food!, hahaha).

13 comments:

3E said...

Salam Kak Mynn....
memang foods yang u tayang tu lemak-lemak belaka...tapi takpe...u kan still slim lagi cuma chubby skit je sejak balik bercuti dr Malaya 'kan....
btw, sorry ya sempat tak sempat nak jumpa Kak Mynn & kids masa u all bercuti hari tu....

penDragon said...

k LG, meriah sungguh mlm ni dgn foods...pancake tu pun favourite we all anak beranak...kalau ada whipped cream tu lagi laju (whipped cream yg jenis spray tu kt rmh I x pernah tahan lama, kejap je abis...kids senyap2 spray terus dlm mulut! kalau I nampak mesti kena marah). mungkin sbb cream kt tgh tu kot yg buat cupcakes akak nampak mcm caterpillars!

liemaopurut a.k.a ana said...

KAK LG,

Semua gambo makanan tu amatlah mnyelerakan...tengok gambo aje dah rasa lemak berkumpul2 ni hehehehe

Yan said...

Makanan penternak lemak ye..

akak pun suka. esp nachos.

Ann Huda (Ate) said...

Oho..guling2 Ate tgk gambo2 kat atas menahan nafsu tekak. Huhuhu. Sabo jer lah Ate... (sambil mengurut-ngurut bhgian tubuh yang penuh dengan ternakan lemak).

cahya indah said...

there's so much food, auntie..semua pun Cahya suka :) especially the last one..finger food and all.

cik tasukeecOklat said...

bOleh x nak menyampah dgn akak ni....sebab.......gmbr gmbr makanan akak mmg sume pOn deliciOus giler!!!!!membuatkan sy nak pegi chilli's atau italianies utk makan benda² tu sumeee..!!!geram lah....hahahah...~
kalau lah sy pandai masak macam akak....heee

zarin said...

i kan sangat suka makan nachos yg berlemak itu tp my hb tk suka, tp i tk kisah sbb i buleh menternak lemak sensorang hahaha

i pun dah lama tk buat butterfly cupcake ngan hasya. anyway,kalau i buat butterfly cupcake, i potong je cupcake punya top yg mcm dome tu n bghn atas yg di potong tu i belah dua n jdkan wings, taruk cream kat tengah for the butterfly punya badan n lekatkan wings tu kat tepi. pastu letak choc chips kat atas cream tu.

shiori_LA said...

wah LG the food was so tempting...sampai meleleh air liur dah nih...huhuhu....teringin nak makan banyak2 jenis camni tapi takut tak terlarat nak masak...makan memang larat je...huhuhu

PUTUBAMBU said...

ish...sedapnyaaaaa

kasihredha said...

akak pun suka sgt menternak lemak...bila spare tyre dah melimpah ruah...baru kelam kabut nak diet(konon je)
semuaa nampak best..cupcake tu pun ok apa :)

ibh said...

Hahahahah...LEMAK PELIHARAAN....yang tu memang senang betul kak nak diternak..
Apa2 pun food akak tu tetap menyelerakan.....(^_^)

lemongrass said...

Asilah,
Salam. I memang still slim lagi sebenarnya tp sbb pernah lagi slim dulu, so tu yg rasa mcm gemuk sgt after balik bercuti2 Msia, hehehe.
Memang makan tak hingat dunia, hahaha.

Pendragon,
I tak pernah beli whipped cream dlm spray can tu sbb tau my kids pun rasanya akan jadi mcm your kids, terus spray dlm mulut, hehhee.
Diaorang pun kalau boleh nak pancakes every weekend, I yg malas nak buat aje :-D.

Ana,
tengok gambar dah boleh rasa kan, we all yg makan the food, memang terus nampak lemak tu berkumpul kat peha and vontots, hikhihik..

Kak Yan,
Kalau sape dtg rumah I, memang kerjanya menternak lemak, hikhikhik....

Ate,
Kalau urut bahagian berlemak tu, ada perubahan jadi kurus tak? Sebab I pun nak ikut buat, heeeee.....

Cahya,
because of the long weekend, my masak2 mood was in high gear ;-).

Cik TasukeeCoklat,
Masak Western ni tak susah sebenarnya, lama2 sure akan jadi pandai :-). Bahan2 dia pun simple aje most of the time unlike makanan melayu, hehehe.

Zarin,
Kat rumah ni semua suka nachos exc Alya so kalau I buat, memang tak boleh makan sorang2, hehehe.
I should have filled up the cuppies hole dgn cream dulu, baru letak jam so tinggi sikit the butterfly wings tu terletak kan.

Shiori,
Masak finger food ni leceh sbb memang kena spend a lot of times kat dapur lah tp bila tengok semua makan beria2, best lah, hehehe.

Putu,
memang sedap, heeeeee....

Kak Kasih,
Samalah mcm I. Bila makan, tak hingat dunia. Bila dah nampak lemak2 penuh kat badan, abru rasa insaf sekejap, pastu lupa balik. Teruk kan :-)

Sue,
Lemak lah benda yg paling senang nak diternak, memang takkan mati punyalah, hahahahaha