Saturday, 29 October 2011

Sessi berkenalan….

Since it was a long weekend, we spent yesterday and today at the parks.

We only went to the local park semalam. It was a small park but serene sebab ada small man-made pond kat tengah2 the park.

But occasionally, it is marred by people bringing their unleashed dogs to the park. I tak kisah orang nak bawak their dogs for a walk but I would appreciate it if they can have their dogs on a leash so tak lah berlari ke sana ke mari willy nilly scaring the kids and the ducks!

Today pulak we went to a park quite far from home sebab nak hantar Miss 12 to a friend’s birthday party which was held at the Perth Laser Sports down at Bibra Lake.

Since malas nak balik rumah and then datang balik to pick her up, we decided to take a awalk around the lake and Miss 8 on a scooter.

Jauh giler you the track around the lake itu!

6 kilometres!!!!!

Dah lah lama giler tak exercise so bila buat power walk tadi, memang semput lah, hahahaha….

And punyalah excited habis we all bila dapat completed the walk (macam lah berjaya complete New York marathon aje lagaknya, hahahaha). I think Miss 8 was excellent as well sebab dapat keep up with her scooter and did the 6kms without any complain.

And since dah pegi parks, mestilah ambik gambar right….

But kali ni I nak buat sessi berkenalan dengan the animals we found at the parks pulak (asik2 gambar we all aje, sure dah tak larat you all nak tengok kan, hehehe.)

IMG_3262

Ini gambar itik, different types of itik (hahahaha…)

IMG_3264

This is a photo of Pacific black duck with her chicks. Kesian dia, tak lah hitam mana tapi still kena chop black kan, heheheh.

IMG_3277

Ini gambar itik pulang petang, heeee.. These 3 white ducks are Indian running ducks. Why are they called running ducks? Entah lah you…

IMG_3308

Ini pulak gambar a bored cat looking at The Other Half who was taking it’s photo with that disdain look only a cat can give, heeee . (what specific type of cat, kena tanya Angelina lah.).

IMG_3323

IMG_3325

Ini pulak gambar Galahs (Scientific name Cacatua roseicapilla). Bukan galah buat jolok buah tu ye, yang ini versi ada 2 kaki, boleh terbang and buat bunyi bising giler!

The second photo tu is a photo of an adult male galah, kalau tak silap lah (research I pasal Galahs ni tak habis lagi, hikhikhik.)

IMG_3328

Ini pulak a black swan, WA state and bird emblem. Basically kalau sesiapa datang WA and tak jumpa black swan anywhere, memang menghairankan lah sebab they can be found kat mana2 tempat yg ada air (except tepi longkang and in the toilet bowls, heeee Smile with tongue out).

IMG_3329

I think this one is wood duck (banyak sangat ducks mah…,pening kepala I nak cari nama diaorang.)

IMG_3334

IMG_3346

And ini pulak Silver gulls.

Kat mana2 diaorang ada. Makanan kegemaran diaorang are chips as in fries sebab bila ada sape2 duduk tepi laut makan fish and chips, mesti lah menatang ni datang beramai2 sambil buat muka duapulohsen mintak chips. Kalau dah bagi satu keping, dengan muka tak malu mintak lagi. Pasti dia akan ajak sedara mara and sahabat handai dia datang sama2 mintak chips lagi.

Memang tak aman kalau nak dating tepi pantai sambal makan fish and chips! Hikhikhik….

Sekian lah dulu sessi perkenalan kali ni ye.

Kalau we all pergi jalan mana2 lagi, I akan buat another sessi mengerat silaturrahim Open-mouthed smile.

19 comments:

somuffins said...

Salam LG
I tau you tampal gambar itik2 tu semua khas untuk I, kankankan? (pls say yessss..).

Masa kesana dulu, memang I perambat dioranglah... gerrrrams!!

Rozita said...

Comei comei kenkawan baru u tuh. I suka tengok, especially white duck tu...

JaJa'Z said...

pink galah tu yang dlm lagu miss 8 nyanyi dulu kan...

one pink galah up the tree..lebih kurang gitu la.. kan kan?

blu4sky said...

nice pics..byknye jenis itik..thanks for the info..rasa mcm tgk national geographic..hihihi

penDragon said...

K LG, I larat je tgk gambar you all :)! Tapi ok jugak Kali ni Ada sessi berkenalan...

Muna said...

muka kucing tu sebijik ropa cheq bila kena paksa bangun awal... :(

lemongrass said...

Cik Som,
I will say yessss lah since you minta dgn baik, hikhikhik...
Kesian itik2 tu kena perambat dgn you, bolehlah jadi gang my daughters yg suka giler kejar itik, hahaha.

Rozita,
tu yg we all suka pergi parks kat sini especially parks yg ada lakes sbb penuh dgn burung and itik2 :-)

Jaja,
Ha'ah, pandai kamu :-)

Blu4sky,
muahahaha....national geographic versi takde research :-D

Pendragon,
Kalau I letak gamabr we all banyak2, nanti orang kata giler glemer, hikhikhik... ;-)

Kak Muna,
Sama lah jugak dgn rupa I pagi2, hehehe...

cahya indah said...

auntie LG, Galahs tu comel sangat..sebab colors dia kot.

Noir said...

LG i jog 6 kliks once a week@reservoir park, takde duck apa segala. if my backyard ada park like in the pics, i think i'll jog every other day.

Arina said...

Ye lah LG, masa akak d sana dulu,duduk lah tepi swan river yg oppesite Perth City sambil makan2 dan bersantai2 tepinya. Tapi those silver gulls mula lah datang terbang ramai2 duduk kat sebelah akak sambil mengendeng,pantang lepa aje dia pun sambar aje apa yg boleh....terkezut akak....

wanita ikram WP said...
This comment has been removed by the author.
Nalisa said...

Walaupun cuma sessi berkenalan, it's very informative. I luv ur blog yg sgt mesra alam... ada flora... ada fauna...

Anash said...

LG
seriusly memang best dok park yg ratanya binatang nih bersepah sana sini...
i baru balik dr melbourne(pertama kali jejak kaki tanah aussie..)..dan terus teringat u..but jauh,kan? heheh...
sama gak sessi berkenalan dengan sapa itu walabie, wombat, seagull,koala..etc...sooo the jakun ..hahahah

Yan said...

sukanya tengok galah tu.. warna pink lak tu..sweet sangat..

sHieRa cAkAp said...

Best kalo dapat jln2 kat park. Cantiknye kaler galahs tu. Ala xde gambar miss 8 dgn scooter die..

Mommy Lily said...

LG, rasa tenang je kalau dapat jalan kat taman ada binatang2 macam tuu

♛ NazirahMoktar ♛ said...

comel la kucing tu..dgn muke serius dia.heheh

kasihredha said...

6km ?? ohh sungguh jauhh...akak 1 km 2km aja rasa nak kejang kaki...huhu
sungguh cantik taman ni :))

alina said...

Kat Fremantle pon banyak silver gulls ni jugak kot kak.Ke burung lain tp rupa nak sama je.....hayyak mau makan pun tak sinang.Bukan pasal dia yg kacau, anak2 yg dok perambat.Nak menghayati fish and chip pon x bley...kang anak terjun laut plak.Haiiii emak dah masuk 2 bulan kat sana....lom balik2.Balik2 nanti harus dia speaking OZ nih 'Wota (water) please'....keh keh keh