Friday, 28 October 2011

A late update on Miss 8’s birthday celebration

I guess this will be entry tertunggak sebab it happened 2 weeks ago masa we all still kat M’sia.

I just couldn’t find the time to write up a special entry about it.

Tapi kalau tak letak entry, sedih pulak anak I yang sorang tu sebab tak masuk story mory about her in my blog, hehehe.

So, since hari ni PH and ada banyak sikit masa (sebab I pejam mata buat2 tak nampak all the house chores that need doing tu yang banyak sikit masa, hahahaha).

Masa we all kat M’sia, we had a small birthday celebration for Miss 8. We thought nak buat the weekend after her birthday but one of my brothers takde kat Msia so kenalah postponed to the last weekend before we left for Perth.

She was so ecstatic to celebrate her birthday kat M’sia sebab boleh celebrate dengan cousins. Selama2 ni cuma celebrate dengan her classmates and family aje kan.

Tu sebab my luggage berat gilers sebab I banyak bawak balik barang for her birthday from here. Bukannya takde benda2 tu kat Msia but since senang lagi for me nak shop for those stuff here, better lah bawak from here kan Smile.

(Kalau nak shop for bday stuff, kena pergi KL kan, tu yg leceh nya…..)

But as usual bila ada party, I mesti lupa nak ambik gamber the food!

Hampeh sungguh sebab I think the menu that day wasn’t that bad, hahaha.

And talking about the food at Miss 8’s party, I memang sangat2 berterimakasih kat my parents, sis in laws and sis yang bertungkus lumus tolong I masak and hias all the food for the party. Without them, memang nangis lah I sorang2 kat kitchen Mak I tu sebab tak sempat nak buat everything, hehehe.

My brothers pulak tolong organize the games for the kids! Smile.

The first two games were ‘dry’ games, one of them was this.

IMG_2890

IMG_2894

They had to try keep the 2 balloons afloat for a minute. It was fun watching them cheering each other on.

Then came the ‘wet’ games. I made sure everyone came to the party in their old clothes so they can get wet.

IMG_2900

IMG_2901

IMG_2902

I brought back some water bombs/ water balloons. And pagi2 morning tu, pujuk my brothers to fill the balloons up with water for the water fight game.

Punyalah happy giler the kids dapat throw the water balloons to each other. But most of the time, they didn’t aim right so ended up pecah on the ground aje.

IMG_2907

IMG_2906

While my brothers were filling up the second set of balloons, the played with the water guns, chasing each other up trying to shoot them with water.

IMG_2914

IMG_2912

And then while some were playing with the guns and the balloons, the rest were playing with the bubbles.

Lepas dah tak larat basah kuyup, barulah masuk rumah tukar baju and makan2.

Main menu hari tu  was nasi putih with ayam masak kicap (jawa giler kan, hahaha), ayam goreng, sambal goreng jawa, ulam2, sambal tomato, soup ayam kampung, sausage pizza and macaroni bake.

Kalau you all nak tengok the spread, kena pergi tengok kat rumah Zarin ye, hehehe.

Dessert pulak we all hidang choc cuppies, marble choc cheesecake, jeruk belimbing buluh, biskut macam2 jenis, fresh fruit and fruit cocktails.

Lepas makan, we had pinata time but this one yang tarik punya instead of yang pukul punya. Tak kuasa I nak beli yang pukul tu, tak pasal2 ada yg menangis melalak kena pukul.

IMG_2918

waiting in anticipation….

IMG_2920

berebut the loot time.

IMG_2921

IMG_2923-1

The birthday girl!

IMG_2924

I bought 1 big Tinker Bell candle instead of 8 small ones, senang nak tiup, hahaha.

I made orange cake for her bday cake and my sis in laws decorated it with choc icing, freckles and M&M’s.

IMG_2930

My sis in law also made these choc cuppies for dessert.

IMG_2935

The kanak2 yang datang plus Miss 8’s cousins. I tak berani nak jemput ramai2 budak sebab takut tak terlayan, hehehe.

Thank you to all the guests sebab sanggup datang dari jauh untuk meraikan Miss 8’s birthday sampai ada yang sesat barat, hikhikhik Smile.

I hope you guys had as much fun as we had!

14 comments:

Dinas Aldi said...

Haritu dah wish Miss 8 happy birthday dah, ni tengok celebration pulak, hehe.

Miss 12 dah nampak macam anak dara besar2 dalam gambar terakhir tu.

cahya indah said...

dah lama nak main pinata yang pukul2 tu..hehe. banyaknya food utk birthday miss 8, auntie..

ida @ 1001resepi said...

happy birthday to si comel miss 8 from aunty ida...you so cute...luv...:)

Aisya said...

comel nye anak akak :)hpy belated besday ..

blu4sky said...

LG, love the idea of pinata..i shud try for the kids bday eii the coming is adam's hihihi..
mcm my kids pin sams bila bday cuma ada kekwn je..tu yg kekadang postpone bday diorang berbln2 just so that they can celebrate with their cousin bila kitorang blk kg :-)

MULAN said...

wallaaaaaa... seronoknya celebrate birthday kt Malaysia... glad all had fun & I melelehs je la tengok food semua tu.. hahahaaaa...

Yan said...

happy birthday to the sweety. Seronok sakan depa..

zarin said...

nasib baik i tak sesat kan! ehehe dah hampir sesat jugak tu..alhamdulillah selamat sampai your hse ;-)

psst, hasya tengok gambar ni n dia kata .."OO ni gambar masa kita pegi rumah aunty mommy zahra kan!" hihi suka hati je dia bagi nama aunty mommy zahra tu kan :D

Rozita said...

Happy belated birthday comei...Love the pinata idea. U letak apa dalam pinata tu ?

penDragon said...

Wah...than dpn bolehlah celebrate b'day kt M'sia lagi. Best je tgk suasana kg akak!

lemongrass said...

Dinas,
memang dah besar dia skrg, sama tinggi dgn Mak dia. I think boys pun dah mula notice dia kot, hehehe

Cahya,
I cukup seriau dgn pinata yg pukul2 tu sbb everytime tengok 'Funniest Home Videos' mesti ada yg teruk terkena pukulan sama :-)

Ida,
thank you for the wish :-)

Aisya,
thanks ye :-)

Blu4sky,
Best jugak idea you tu yg postpone sampai berbulan2. Tapi I rasa my kids akan memberontak kot klu kena celebrate a few months later, hehehe. Pinata tu best main tp not the pukul one sbb surenya akan terkena ke orang nanti.

Mulan,
sekali sekala celebrate bdays dgn family members, rasa lain aje kan, hehehe

Kak Yan,
memang seronok sbb main and makan and main aje, hahaha

Zarin,
sikit lagi sesat and jadi mcm Shidah, hehehe.
Wahh, nama baru I best lah, ada Aunty and Mommy in one name, hahaha.

Rozita,
I cuma letak lollies aje sbb tak senang cair and boleh isi banyak2 :-)

Pendragon,
bangkrap we all kalau dua2 nak celebrate bdays kat Msia every year, heeee

kasihredha said...

sungguh meriah
cantik baju miss 8
miss 8 pun sungguh le comel

akak dah tengok kat rumah zarin
akak berkenan dgn belimbing buluh yg dah diproses tu.

dEeWaN said...

salam.seronok ya bkumpul dgn kuarga...sambil menikmati bbagai juadah...
miss 12 tu nmpk tinggi...ikut ayah dia tinggi..pasti ramai yg tgoda

Noni said...

Akak, your miss 8 is so adorable. Rasa cm nak cubit2 jek pipi die.