Friday, 21 October 2011

Cinderella at work

Thanks for the get well wishes Smile.

I am getting better I think but still not 100%.

Even though tengah tak sihat, I still had to clean the whole house inside and out pagi tadi sebab ada tetamu nak datang petang tadi who will be staying until Wednesday.

(Tu yang memang betul2 kena kemas rumah luar dan dalam. Kalau datang untuk sejam sahaja, tak kuasa I nak kemas beria2. Tapi sebab datang untuk 5 nights, kenalah kemas rumah bagi nampak cantik, hahaha.)

I wonder berapa banyak calories I burned tadi menyapu kawasan luar rumah tadi! The problem with having an outdoor sitting area, bila angin kuat bertiup, all the leaves will be blown under the chairs and table. So, kalau biarkan lama2 bertimbun segala sampah sarap daun under the seating area.

Tu yang jadi Cinderella pegang sapu tadi Winking smile. Tinggal 2 minggu, memang penuh dead leaves on the outside floor. The Other Half allergic sikit dengan brooms ni, hahaha.

(I should have taken photos of the cleaner outside area kan! Baru lah orang percaya I jadi Cinderella Smile with tongue out)

And then kena kemas the guest bedroom, vacuum the whole house again, mopping, cuci toilet and bathroom. Pastu unpack the suitcases from Msia and lipat kain bertimbun2 …..

Thus, I am not doing any housework at all this weekend, nak lepak aje! hahaha….

So, sempena ada guest ni, I made a cake for dessert.

IMG_3058

I made upside down pineapple coconut cake. I used this recipe but I added about 3 tablespoons of toasted dessicated coconut into the batter because I think coconut and pineapple go well together Smile.

IMG_3065

IMG_3079

Then, makan suam2 dengan whipped cream. Boleh aje nak makan dengan vanilla ice cream or custard I think.

For dinner pulak, I made sausage pizza. For topping, I put sliced mushroom, sliced chargrilled capsicum, sliced onion, pineapple, sausages and dried chilli flakes.

IMG_3072

IMG_3070

Sebab ada tetamu, I buatlah salad untuk dimakan dengan pizza itu.

(Kalau ikut citarasa The Other Half and The Little Misses, salad tu mengurangkan kesedapan pizza aje kata mereka, hehehe.)

16 comments:

azieazah said...

LG,
teruja tengok Kek Nenas Kelapa tuh. Pertama kali tengok kek cenggituh. Aduhaiii... poslaju mai barang sepotong!

PinQib said...

akak LG.. selama ni bace scr sillent je..
hee.. i love ur stories. lg3 kalau letak gambar3 the misses..

kasihredha said...

pineapple coconut cake tu...sangat2 le cantik dan rasanya juga pasti sedap..ada kelapa dan nenas...yummy.
jgn lupa kasi resepi ye ;-)

ramai kat rumah akak ni allergic dgn penyapu...hihi

suha said...

SALAM KAK..I WONDER SAPELAH GUEST AKAK TU YEA..BOLEH TAHU?..HIHI..:)

Yan said...

YA ALLAH..tempting nya tgk nenas dan kelapa jadi cake tuuu..

missbby said...

whatever it is, semua food tu kelihatan sangat sedap..

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Aikkkk...kita pun teringin nak jadi tetamu Aunty LG. Pizza tuna, boleh? purrr...meow!

Arena said...

Wah sampai jek Perth terus boleh bersilat. Hebatlah u sis. take care. I presume banyak gambar2 masak2 will follow sebab ada guest ni.

blu4sky said...

hahaha..selera org sakit bkn main lagi..cake tu nampak sgt sedap..

Ann Huda (Ate) said...

Lama betul tak buat kek. Tgk kek tu teringin plak nak buat. Penggubahsuaian resepi kek LG tu sedap tak? Kalau sedap nak buat cam tu gak lah (tapi oven blum beli, oven lama terbakar dah lebih setahun... kih,kih,kih)

Beruntung tetamu LG, dpt layanan penginapan 5 stars.

penDragon said...

cantik la pineapple coconut cake...letih kan nk unpack suitcase tu!

lemongrass said...

Kak Azie,
Ini kek orang zaman dulu2 but making a comeback skrg ni. Comel aje rupa dia kan :-)

PinQib,
thanks ye sbb sudi baca blog I ni :-). Blog I ni kalau tak pasal food, pasal garden or pasal the girls aje lah, hehehe

Kak Kasih,
Kat rumah I ni agaknya I sorang aje yg kenal rupa penyapu tu mcm mana, hahaha.
Malam tadi I terlupa nak bagi link the recipe, I dah edit hari ni and dah letak link :-)

Suha,
Salam. My hubby nya ex lecturer tapi dah jadi kawan baik sekarang. She's from Adelaide and datang sorang :-).

Kak Yan,
Nenas and kelapa I rasa combination yg sedap :-)

Missbby,
thanks :-)

Angelina,
How's your Mama? I have never tried tuna pizza. When you come here, I will surely make it just for you!

Arena,
Guest I sorang aje so I dont think I akan masak over2 kot, hahaha.
I slalu kalau baru balik bercuti kat Msia, memang eager sgt nak masuk dapur balik, hehehe

blu4sky,
orang sakit tukang buat and masak aje, makannya ye tak, hahaha. ;-P

Ate,
Kalau you suka rasa coconut, u akan suka pengubahsuaian kek tu. Tapi kalau takde oven, tak boleh lah den nak tolong, hahaha.
Tetamu kenalah diraikan kan :-)

Pendragon,
I slalunya ambik masa sebulan nak unpack suitcase tapi sbb ada guest, terpaksa I buat dlm masa 2 hari aje! Memang letih, hahaha

mamalisa said...

kakkkk...my husband dah start minat ur writing daaaaa

Mommy Lily said...

sama la kita kalau tetamu nak datang mula la nak kelam kabut kan hehe ..anyway kek tu nampak sedap sangat. terbayang masuk dalam mulut

Nalisa said...

Jadi Cinderella gara2 "sendiri rela" tinggalkan rmh 2wks cuti2 Msia... hehhee...
Luv to see ur Little Misses coz I have Five Panglimas... (owwwhhh...!!)

lemongrass said...

Mamalisa,
wahhh...ada gak guys yg minat baca my writing ye, hehehe.

Mommy Lily,
sebab I ni bukan jenis yg kemas rumah hari2 so tu yg bila ada tetamu nak dtg, baru lah kelam kabut, hehehe.

Nalisa,
I cant imagine having 5 boys, mau lah I kurus kering jaga diaorang :-).
Nasib baik I tinggal kan 2 weeks aje, kalau more than that, mau pengsan I tengok the outside area kot ;-)