Wednesday, 26 October 2011

It’s only fried noodles…..

Happy Diwali to everyone who celebrates it.

I planned nak buat kesari (the Indian semolina sweet that I love so much) hari ni but terlupa pulak nya, hehehe.

Muruku pun dah siap sedia ada dalam pantry tu (stock dari Raya hari tu tak habis2, heeee).

Hajat hati nak masak nasi with Indian dishes tapi The Other Half takde kat rumah for dinner malam ni so tak jadi lah nak masak rice, naan and curry.

I ended up making mee goreng instead.

IMG_3200

IMG_3196

Mee goreng lada hitam.

I cuma tumbuk (pakai lesung) bawang, garlic, ginger and black pepper. Berapa banyak black pepper you all nak guna, up to you, tahap mana your lidah tahan pedas, hehehehe.

Tumis perencah ni dalam kuali/wok sampai wangi and then turn the heat up medium high,  masukkan sliced beef (yang I dah marinate sekejap dgn kicap cair and white pepper) and then tumis lagi sampai agak2 masak.

Then masukkan batang sawi yang dah dipotong kecik2 and tumis lagi sampai half cooked.

Then masukkan mee kuning, daun sawi yang dah dipotong kecik2, kicap pekat manis and dark salty soy sauce (kicap masin yg kaler dia gelap tu), gaul sampai semua bercampur sebati.

Akhir sekali masukkan taugeh and pecahkan telur sebiji dua untuk menambah selera. Goreng lagi hingga semuanya betul2 masak.

Kalau nak masukkan tahu goreng pun boleh tapi sebab the girls tak makan tahu, I tak letak lah.

Masa masak mee goreng ni, I guna api yg kuat jugak lah so tak boleh lah nak tinggal2 pergi berFB or blogwalking masa masak mee ni.

Mau jadi mee goreng rentung instead of mee goreng black pepper nanti! Smile

Nak tau tak, I masak sekilo mee tadi. Banyak sgt lebihnya so esok for lunch, semua orang akan makan leftover mee goreng. Memang dasar Mak yg pemalas nak fikir nak masak apa for lunch, hahaha.

Hari Jumaat ni we all cuti sempena the Queen’s visit to Perth sempena CHOGM.

You all rasa2 lah kan, kalau I jalan2 kat city sekarang ni, ada tak chance nak bertembung dengan Msian PM? hikhikhik…..

13 comments:

pija said...

simple but still looks yummy...

p/s: salam perkenalan kak LG

blu4sky said...

LG, klu Queen yg dtg..kena agong lerr kot wakil mesia..takde chance lerr u nak jumpa PM..hehe
btw, my neighbourhood tgh meriah ngam bunyi mercun..bley confuse gak bila diorang bakar mercun satu papan..nasib bk xde lain dance..klu x bley silap ingat thn ni smbut CNY 2 kali :-p

Fazlinil Irma said...

kak min.. kalau ada, akak bawak siap2 papan sepanduk. Tulis 1Malaysia pun dah cukup. Nanti mesti PM datang kat akak.. hiksss. ada berani..?

Arena said...

Sis,

I pon goreng kueyteow jek for dinner tonite. Goreng half a packet makan dua orang dengan my other half pon tak habis. So I decide i will eat that for sahur and puasa esok hehehe. Lepas tu lagi setengah kilo yang tak habis tu kena pakai cepat2 kan, kalau tak nanti rosak. Tu yang malas beli kueyteow or mee tu. Bukannya habis sekilo. baik la rebus pasta or bihun je for me. Tapi sebab teringin masak jugak.

kak ina said...

Salam perkenalan. Ada Bbq di Burswood Park on Sunday PM akan jumpa Malaysian di sana.

kak ina said...
This comment has been removed by the author.
penDragon said...

menu biasa akak bila TOH xde...hehehe...

mamasuri said...

sy ni kak....masaklah apa2 kat rumah..presentation fail...hehehe...siap suami ambik dari kuali...jahat giler kan...kena belajar dari akak ni...walaupun hanya mee goreng...tp nampak sedap dah ni...hehehe...

Lieya said...

Uwaaaaaa nampak mabelesssss

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Itu your version of Mee Goreng Mamak ke? yummmy..... Mama kita masak rendang biri2 semalam (Aussie lamb, you!) then bawak ke jamuan Diwali kat rumah Uncle Bala. Kirim salam kat PM, ye? purrr....meow!

Mama Safiyyah said...

Salam kak,akan ada perjumpaan ybm MITI and yab PM sempena CBF and CHOGM...cuba contact en khairuddin (MIDA Sydney) sbb dia yg organize ybm MITI's visit n schedule...

Kalau tak silap MITI tu eventnya kat makan makan restaurant...

lemongrass said...

Pija,
Salam kenal. Mee goreng ni memang I rasa sentiasa nampak delicious ;-)

Blu4sky,
sekarang ni any perayaan orang bakar mercun ye? Masa I kecik2 dulu, kalau bakar mercun tu mesti ada lion dance kat tepi, hehehe

Irma,
muahahahaha...tak brani.... :-P

Arena,
memang kan, kalau kuey teow an dmee basah ni kena pakai cepat2 or else berkulat and rugi aje beli. Tu yg I masak semua sekali and then simpan dlm fridge utk jadi bekalan lunch, hehehe

Kak Ina,
thanks for the info. Sunday I slalunya busy so maybe tak pergi kot the BBQ.

Pendragon,
hahahaha....memang betul tu :-).Masa utk I melantak mee bila dia takde ni.

Mamasuri,
I present cantik2 on 1 plate aje, yg lain tu kdg2 pakai senduk and letak aje dlm pinggan terus. I pun kdg2 letak periuk atas meja terus kalau malas, hahaha

Lieya,
mee goreng aje :-)

Angelina,
Ini bukan mee goreng mamak since Mamak takde kat rumah for dinner last night, hehehe...
Sampai sekarang I still belum try lamb rendang tau. One day mesti kena try gak.

Mama Safiyyah,
Salam. Sape MITI tu? Makan2 restoran tu kecik aje, sure tak ramai dpt muat dlm tu kan. I ni bukannya nak sgt pun jumpa diaorang, hehehe.

kasihredha said...

bila tgok srt khabar..akak tengok2 juga...kot2 ada LG dgn wife PM atau PM...hihi