Thursday, 20 October 2011

Food I cooked after cuti2

So many things to do by tomorrow evening and so little time especially with sore throat, runny nose, slight fever and continuous sneezing. I just feel like lying down in bed the whole day…..

The Little Misses and I lah yang dapat head cold first which we caught from my nephew. Seminggu lebih main2 dengan dia from when he was sick until he was better. But we only got the symptoms on Monday night tu, when we were on the plane. Pastu dengan tak cukup tidur and penatnya lagi, terus lah dia jadi makin teruk.

Rumah I sekarang ni dah macam kilang tissue aje, penuh dengan kotak tissues everywhere and all the rubbish bins pun penuh dengan used tissues, hehehe. Semua orang pegang kotak tissues jalan kemana2, hahaha.

Takpe takpe, hopefully bila sakit ni, selera pun kurang lah sikit so boleh lah I get rid of the extra weight that I gained while in Msia, heeee….

Nasib baik lah tak naik sampai 2kg you, kalau tak, mau pengsan I nak turunkan balik!

Since I tak larat nak masak, we all just makan fish and wedges aje. Everything shop bought from frozen and tinggal masuk oven aje. Sape2 mengada2 komplen, masak sendiri!

IMG_3045

oven baked crumbed squid, crumbed fish and wedges. Makan dengan greens and sweet corn.

IMG_3049

Wedges kena makan dengan sour cream and sweet chilli sauce, baru lah sedap Smile.

Last night pulak, I made mixed seafood pasta.

IMG_3043

IMG_3038

I bought fresh papardelle pasta (which is really wide fettucine type pasta).

Then I marinated the mixed seafood in a mixture of minced garlic, minced sun-dried tomatoes in oil, minced capers, salt and dried chilli flakes for about 10 minutes. Pastu stir fry the seafood in olive oil with broccoli and cherry tomatoes until masak.  Bila dah masak, add the cooked pasta to it and then mix them well until rasa semua sebati.

Bila nak makan baru tabur dengan ground pepper and renjis dengan extra virgin olive oil. EVOO ni I only use in food that I dont cook like salad or on already cooked food or as dipping. Kalau untuk masak, I cuma guna light olive oil aje.

14 comments:

Noir said...

i was engrossed with work when your update popped up :}

now i need late dinner!

penDragon said...

kesiannya akak & the little misses...I dpt bayangkan mcamana keadaannya bila semua org pegang kotak tissue ke mana2. k LG, pemegang tongkol corn tu nampak mcm best jer...

Yan said...

makan macam2 pun min naik tak sampai 2 kg??? bestnyaa...kalau akak..emmmm..haruuu

kasihredha said...

suka holder jagung tu :))
semuanya sedap...
semoga cepat sembuh.

cupcakekasih said...

hem...takda rezeki juga nak jumpa LG masa cuti baru2 ni....

zarin said...

dah tengah malam ni masuk dapur u buat i kelaparan lah pulak. everything looks so yummy ;-)
anyway get well soon!

MULAN said...

makan obat LG..!!! rest & take care..

opss.. byk keje rumah ke, slowly la.. dont push yourself..

evoo tu i baru dengar yg tak elok sgt utk masak/saute etc... utk renjis2 je kan... hhmmm... menu renjis2 lah lepas ni..

alinac lover said...

gulp..trus lapar ni hehehe

blu4sky said...

alamak LG..speedy recovery to everyone.. walaupun tak sihat..masakan you tetap menyelerakan :)

Niza said...

Kak LG and The Little Misses semoga cepat sembut & sihat semula.

Tertarik tgk pemegang jagung tu...leh citer kegunaannye x?

cahya indah said...

I'm craving for pasta right now..hehe. Get well soon kak LG :)

mamasuri said...

eh cantiklah pemegang jagung tu kak...ermmm..sedapnya pasta tu...

GreenJade said...

mixed seafood pasta tu mggoda selera saya lah sis..thx for sharing..

lemongrass said...

Noir,
Yummmm....pasta for supper...... :-D

Pendragon,
I rasa kalau beli saham kat kilang tissue, dah kaya skrg ni, hahaha. Pemegang jagung tu memang comel :-)

Kak Yan,
Walaupun tak naik sampai 2kg, tapi I dah rasa berat betul and dah rasa tak best aje pakai seluar :-(

Kak Kasih,
Memang comel aje pemegang jagung tu :-)

Kak June,
Nantilah 1 day, insyaAllah kita jumpa jugak :-)

Zarin,
nasib baik pasta tu senang nak buat kan so tgh2 malam pun boleh buat :-)

Mulan,
Dah siap all the housework, baru I boleh rest harini :-).
EVOO tu I rasa kalau kena high heat masa masak, rasa dia dah lain tu yg orang guna utk renjis2 aje :-)

Alinac,
Kalau lapar, terus masuk dapur ;-)

Blu4sky,
Maybe Sunday tu penat sgt semua orang, tu yg we all terus selsema, hehehe.

Niza,
corn cob holder/pemegang tongkol jagung tu kita cucukkan kat hujung jagung so bila kita makan, kita tak sentuh jagung, cuma pegang kat holder tu aje. Senang lah sikit nak menggigit butir jagung tu :-)

Cahya,
luckily pasta is so easy to cook kan :-)

Mamasuri,
comel aje kaler hijau kan :-)

Greenjade,
you are welcome. I pun suka pasta simple mcm tu :-)