Tuesday, 11 October 2011

Who says I don’t cook while in M’sia ;-)

It is quite funny that when we cuti2 Malaysia, The Other Half, Miss 8 and myself will always be slightly chubbier at the end of the holidays while Miss 12 will be slightly thinner.

This time pun, Miss 8 and I makan segalanya yang terhidang depan we all while Miss 12 pulak keeps on saying, “I’m not hungry.”

Bila I tanya dia how come she’s always eating something in Perth and not here, she whispered, “that’s because I like the food you cook there.”

Dia tu muka aje terlebih Asian tapi memang dia tak boleh telan nasi and lauk hari2. While adik dia pulak, anything boleh telan, hehehe.

Nasib baik lah kat Ijok sekarang ni dah ada KFC so bolehlah jugak I belikan dia the burgers and chips bila tengok muka dia dah macam tak lalu nak telan nasi lagi, hahaha.

Bila dapat KFC burger and chips, berseri2 balik muka dia!

Pagi tadi I kesian kat dia, I pun pergilah Tesco and bought macaroni, some doughnuts and some sushi for both of them.

And again, gumbira ria muka dia dapat makan doughnuts (yang dia kata sedap sangat2, hahaha) and sushi (even though it’s rice but so completely different from nasi putih and lauk kan).

And I made mac n cheese for them for lunch tadi. I siap buat banyak2 sebab if she wants to, she can have it for dinner, lunch esok and dinner esok! hikhikhik.

Balik M’sia kena masak mac n cheese, sungguh tak patut kan! Smile with tongue out

IMG_2859

IMG_2864

Ini lah mac n cheese saya menggunakan bahan2 yang ada kat Msia ni aje, hehehe.

25 comments:

ishiko said...

oh my.. yummy ^^

Yan said...

Min dah ada kat sini ke? kat ijok?

lemongrass said...

Kak Yan,
ha'ah, dah ada kat Ijok but only until next Monday :-). Jom lah dtg singgah sambil lawat your SIL.

kasihredha said...

sure miss 12 rindu yg mummy masak kan. Itu le keistimewaan air tangan ibu :)
nampak sedappp sekali.

blu4sky said...

LG,
my aiman yang lahir kat mesia..duduk kat mesia pun tak berapa nak makan nasi.. tekak dia lebih kurang mcm selera alya..

masa i preggy with him...tekak ni manjang cari western..sekali keluar..haaa..mmg tak suka makan nasi..

i told aiman besok-besok dah besar klu nak kawin cari orang jepun or minah salleh..yang boleh buat sushi or western..hahahah...

penDragon said...

haah, kt ijok dh ada KFC, ternampak last sunday masa we all pergi breakfast kt rest. zafarullah khan! semua chubbier ye...termasuk yg kena tinggal kt Perth tu kan...

lemongrass said...

Kak Kasih,
Maybe sbb kat Perth I slalu masak western, tu yg dia rindu sgt2 kat my food bila kat Msia ni :-)

Blu4sky,
Bolehlah Aiman gang dgn Alya ye :-). Alya tu akan happy kalau I hidangkan dia chips/fries hari2 with different types of meat. Kalau I hidang nasi hari2, muka monyok terus dia, hehehe.

Pendragon,
Itu lah restoran kesukaan my hubby and it is so near to my parents hse dah. Kalau I tau, boleh I join you breakfast kat situ! :-)

Nadia Dzai said...

pergi tesco kuala selangor ke? hehehe.. aaa tak sabar nak balik kuale! lg 15sleeps :D

Madam Sooyaree said...

Hahahah.. kesian mak nye kena masak jugak. Kita selalu balik Malaysia, memang jadi mem besar. Bangun je dah ada benda bawah tudung saji. Sini tudung saji pun takde T__T

Lama lagi tak di Malaysia? Kita balik hujung bulan ni, yippie!!

Jun said...

hahahahhaa...always a mom! what to do mynn..nampak u mention sushi, i jadi lapar plak, even dah bantai karipap 3 bijik..i antu sushi..
psst! anak i pon mmg giler western food walaupon dok mesia aje, hahahaha

Rozita said...

Nasib baik ada KFC kannn...Sian Miss 12

Zaitun said...

Kesian kat miss 12.

Menantu kak Zai kalau balik M'sia cuma tak makan ikan yang lain semua makan.

eliyaezlinalias said...

Kesian ms12
hihiihi

sHieRa cAkAp said...

Hahaha.. Poor Miss 12.. What to do.. Sy dulu pn mcm tu... Semua bende tak lalu n tak suke..

JaSSNaNi said...

kak min... >> assalamualaikum...
mula2 tadi ingatkan miss12 tak nak makan.. and always kenyang tu sbb asyik leka bermain.. budak2 mmg camtu kalau leka main tak ingat makan punya.. tapi miss 12 dah besar.. kalau miss8 ye la kalau kata leka bermain sampai lupa makan kan.. :) hihihi.. cam my boy mmg suka main sampai asyik kenyang je walaupun dah 3 hari kat kampung.. huhuhu. dasyat kan.. jimat beras mak.. ahahaha.. tak elok utk kesihatan.. makan yang bukan2 je.. tak nak makan benda berat.. kang ngadu sakit perut lak.. nak cari spital plak kan.. ehehe.. :) ok lah k.min.. enjoy you here.. :) nak melawat kak min ngan anak2.. tapi tak tahu boleh ke tak.. nani kat puchong... :)

Khairiyah aka Kerry said...

seronok sangat dapat jumpa kak min!! tak dan lg nk tls blog pasal jumpe kak min.hihi.kak min sgt peramah n comelllllllllll!

Ayu said...

kak...bila kita nak dating ni???

meriahceria said...

akak..tesco kuala selangor?...bila kita bump to each other nih...geram ye nak jumpe akak

lemongrass said...

Nadia,
Mana lagi, tesco kuala selangor lah sudah semestinya, hahaha

sooyaree,
I dah nak balik rumah next week, you pulak berbulan ye duk kat Msia nanti, hehehe. I pun slalunya jadi mem besar bila balik Msia but since ada anak Mat Saleh 'pure' yang asik nak western food aje, terpaksalah I masak sbb nenek tak tau nak masak mac n cheese, hehehe.

Jun,
I kesian pulak tengok dia kelaparan tu, asik bukak tudung saji tapi balik2 nampak nasi, hehehe.
My daugter tu pun lahir kat Msia tp tekak mengalahkan Omputih pure!

Rozita,
Kesian kat dia tapi geram gak sbb bnyk benda dia tak makan.

Kak Zai,
Anak I yg sorang lagi tu, semua dia makan, yg sorang tu aje yg leceh terlebih :-)

Eliya,
Kesian lagi kat Mum dia yg kena masak, hahaha

shiera,
hopefully nanti bila dia besar, tak lah fussy lagi sbb susah nak cari makan klu fussy ni kan,hehehe

Nani,
Miss 12 tu walaupun dah besar tp klu tgh leka main, memang tak ingat nak makan. On top of that, jenis yg sgt2 memilih makanan, tu yg lagi susah nya.
Kalau you nak dtg Ijok, silakan :-). Alamat kampung ni ada kat shortcut under 'kad jemputan' tapi call dulu ye just in case I takde kat rumah.

Kerry,
Dah guna benda nya? :-). Thanks ye sbb sudi dtg jumpa I! Kita sama2 comelll lah, hahaha

Ayu,
Tak tau lah bila boleh dating :-(.

Julie,
Ha'ah lah, tesco kuala selangor. InsyaAllah Sabtu pagi2 nanti I akan pergi sana sekali lagi, boleh kita dating :-).

Ummi said...

Hahahaha, Min, ok sangat dah pun kalau ur daughter dpt telan yg Malaysia punya....apa saja la kan...janji bukan nasi eh! Mesti seronok cuti lama eh Min...saja2 blk or ada kenduri ke... :))

MULAN said...

bahan tak cukup pon tapi tengok foto sangat lah mengancam...!!!

miss 12, can we share...???

hubby i takde meeting kat kl... kalo ada, mau i pi ijok terjah u kat sana.. monday nnti balik perth kan?

Ann Huda (Ate) said...

Mac n cheese for lunch, dinner, lunch esok dan dinner esok? Hahaha. Tak tau lah nak simpati kat siapa. Kat Miss 12 atau kat mak dia yang 'tak sepatutnya' masak mac n cheese di Ijok.

Diyanazman said...

Hi tuan rumah!
alala... i think this entry is so cute.. the things mothers do asalkan anaknya mahu makan... but your mac and cheese is making me hungry la.. ehehe

aS_c0mei said...

air tangan mak mmg terbaiikkkk.ala,rindu masakan my mom & mom in law...sobs....

anyway,mac & cheese tu letak apa ek yg putih2 mcm kelapa parut tu.jakun soalan ni kan?hihi

Runiza said...

Salam...
I am a constant reader of your blog... tak sangka pulak boleh jumpa you kat Mid Valley last Friday... hehehe... It is a small world afterall ;)