Saturday, 1 October 2011

2 more sleeps to goreng pisang panas, hahaha

Since nak balik Msia very soon, kena masak and makan western food betul2 before balik.

I tak sampai hati nak makan pizza kat Pizza Hut or Domino’s kat M’sia tu sebab I rasa macam cekik darah aje harga dia, hehehe.

Actually bila balik M’sia, memang I tak sampai hati (aka kedekut) nak makan western food kat sana. Sebab setiap kali lalu depan the restaurants, my hati will berdetik kata, “I pun boleh masak these types of food. Baik I tunggu balik Perth baru masak sendiri and makan.” (berlagak tak hengat, hikhikhik).

The only western food yang I makan are KFC and McDs sebab memang teringin and rindu gilers!

Memang kalau jumpa I kat McD or KFC, I akan layan makan more than layan berborak lah, heeeeeee….

So, malam tadi I masak sausage pizza for dinner

IMG_2640

IMG_2637

My pizza ni kadang2 penuh dengan veges, kadang2 bare sahaja. But pineapple mesti ada, tak boleh takde or else semua tak lalu nak makan the pizza.

And for dinner tadi I buat beef koftas (which are basically meatballs/kebab without the stick).

But lepas I grilled the koftas, I wrapped them up with vine leaves (raw grape leaves from our grapevines). And then I grilled them again to wilt the leaves so dia melekat cantik to the meat.

IMG_2649

I don’t know how to describe the taste but it’s got a bit of a tang and a grape-like taste to it. It’s very nice actually.

IMG_2652

There’s so many names for these vine-wrapped concoction. One of them is dolmades. I’ve never tried making dolmades, maybe Summer ni boleh lah try since our grape vines tengah galak keluarkan daun.

18 comments:

zarin said...

i dah boikot pizza hut sbb slalu kena service lambat. domino buleh tahan gak tp i rasa baik i buat sendirik pizza kat rumah sbb hasya n my hb suka mkn pizza w tomatoes n cheese jek..heee senang kan! tekak i je yg suka ada pineapple bagai ;-)

kasihredha said...

akak pun suka pizza yg ada pineapple.

Betul kata zarin...service pizza hut kat msia sgt2 lah teruknya...lambat!

lemongrass said...

Zarin,
I tak boleh nak comment kat yr comment box. Bila I tekan the post comment button, my comment disappears terus, tak tau pergi mana, hehehe.
My girls kdg2 teringin jugak nak makan pizza masa kat Msia, but I told them yang I'll make it for them hari2 once dah balik Perth, hahaha.

Kak Kasih,
Nasib baik I tak minat nak pergi situ kan, hehehe

Khairiyah aka Kerry said...

everytime tgk pizza kak min, kerry terliur sgt sgt!!teringin sgt nk mkn pizza kak min.hehe.mayb u should open a pizza outlet in malaysia.mesti dominos n pizza hut bankrup haha

penDragon said...

I pun sama dgn zarin, pizza hut service dia mmg teruk betul! wah, x sangka pulak vine leaves boleh buat wrap the koftas....I pun ada tanam pokok grape kt dlm pasu. pastu ntah berapa kali I ingat dia dh mati, rupa2nya dia blm mati lagi...tiba2 je keluar pucuk baru. pastu dulu I ada bagi satu anak pokok kt kakak I, yg dia punya dh keluar buah dh...tapi kecik2 je la buahnya....

Rozita said...

Amboiii catchy nye title u. Jangan termimpi makan pisang goreng pulak..
U ni memang kreatif la dalam bab masak masak nih. Sedap jer I tengok semua food tu.

blu4sky said...

LG, between pizza hut & domino..domino ok lg..kira worth juga..pizza hut sll indah kabar dr rupa..bila tgk dlm menu mcm kebabom..sekali dtg order alahai sadis betul

lemongrass said...

Kerry,
Kalau I open a pizza outlet kat Msia, alamatnya my family aje lah yg first2 jadi customers, bangkrap lah I ;-)

Pendragon,
pokok grapes kat sini akan 'hibernate' gugur leaves tinggal batang aje masa Winter.Bila dah Spring, baru dia galak berdaun balik. Dah more than 2 years, baru boleh kita tuai the fruits :-).

Rozita,
Hehehe...title tak boleh belah. Pisang goreng tu satu benda berharga kat OZ ni sbb mahal kan :-).

lemongrass said...

Blu4sky,
Padahal Pizza Hut tu dulu pioneer in pizzas kat Msia kan. I ingat lagi, punyalah rasa mcm best sgt2 kalau dpt makan kat situ, hahaha.

My MAA said...

oooo..nak balik mesia ye K'min...best2.....slamat bercoti2 mesia...ya balik mesia apala sgt nak mkn pizza hut kan...pizza kat sini lg best...tp bab kfc and McD mmg takla..mmg tak lepassss tak boleh tolak...last feb aritu we all balik my boys makan kfc n mcd x hengat donia...pagi kfc lunch mcd dinner nak kfc balik....adosss..sib baik ada pakcik2 yg sporting sponsor dornag..hehe...enjoy ur holidays yaaa...

sHieRa cAkAp said...

Menarik la kak beef koftas 2...

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Rindunya nak makan kofta!!!!! Kat rumah lama kita dulu (ala...yg Down Undr jugak tu) selalu beli mince meat yang dah dicampur segala kofta herbs and spices. Balik rumah, kepal aje and grill or bbq. OK, selamat mimpi pisang goreng ye? purrr....meow!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Tambahan... psst...KFC kat Albany halal...in case tersesat ke sana.... purrr....meow!

Asmara said...

eh2! macam ai jugak la, balik msia takde la pulak teringin sgt nak mkn pizza, etc tu. hihi.. tp bila kat sini konon2 cam terliur sbb takleh makan. tp mcd stil layan la kalau balik at least mesti sekali makan. :D enjoy your holiday!

the geek said...

lapar lah pulak masuk blog kak LG ni.

I do agree with Zarin. Pizza Hut mmg lembap. sangat lembap. Only god knows.

Cik Eka said...

kak..eka dah lame tak makan pizza..hehehe

tapi bila dah lama tak makan,teringin pulak..hehehe...

tapi kat sini,lain tempat,lain cara masaknya..ada sekali pegi pizza dkt tempat eka,dia punya doh tu kemain keras lagi..tak leh nak makan...

adehai......

tapi tekak melayu cam eka ni,makan 3,4 keping pizza memang kenyang..

tapi masih lapo..

lapo nasik..hahaha

azieazah said...

Balik kampung? Wahhhh best tu.

Jangan lupa pegi cari makan sedap-sedap. Lauk kampung, ikan bakar etc..etc.!

Madam Sooyaree said...

You nak balik, kita pulak excited, hihihih.. Berapa lama kat Malaysia? :D