Sunday, 28 June 2009

What a busy and hectic weekend. The 3-monthly inspection is coming up again and so we’ve spent the whole weekend cooped up at home, cleaning and tidying. Even Miss 5 pun noticed it! She said, “ It was a busy day today. We did a lot of work!” :-). Nak tau kenapa it was extra busy this weekend? The Other Half instead of just being happy tidying and cleaning sahaja, dia pi rearranged the our computer areas and our tv area and our store room/my sewing room area! A few days ago, we all memang berdiskusi nak rearrange the house sebab we are a bit tired of the present arrangement. But I said to him, let’s just clean and tidy the house this weekend and leave the rearranging for next weekend sebab I tak larat nak buat all those extra tidying up and extra cleaning kalau dah rearrange the furniture kan. But you know lah with some people, once they’ve got the ideas, tak senang nak duduk diam. He pestered me to let him rearrange minggu ni jugak. After dah tak larat dengar dia kata, “ Please, please, let me do it. It would be fun!” so many times, I pun cakap kat dia, “Fine, you can rearrange whatever you want as long as you still do the chores that you are supposed to do and clean up the mess afterwards!” Garang kan bini dia ni, hahaha……

So, we are completely tired now after such a busy weekend. But the house does look extra clean and tidy and after the rearranging, nampak lapang sikit pulak certain areas in the house, hehehe…. Dulu, my computer and The Little Misses’ computer letak kat lounge room, sekarang we’ve put them in the family room which is just next to the kitchen so makin senang lah I nak melepak2 depan PC while cooking dinner kan, hehehe… And We’ve transferred the futon into the sewing room and put the small tv in there so The Little Misses can watch their movies in there and we can shut the room door. And bila we shut the window blind, diaorang kata rasa macam kat dalam cinema aje, hahahaha. Now, we just have to kumpul duit to buy a projector so we can just watch movies straight on the wall and then followed by a good audio system :-). Baru lah best kan ada home-theatre room ni!

DSCF6239

The futon used to be here but sekarang ni dah jadi tempat computer we all.

DSCF6241

Sekarang the futon dah dimasukkan into this room so The Little Misses bolehlah baring2 sambil tengok movies. That’s my sewing corner which I haven’t used for so long. Terasa jugak rindu nak guna again the sewing machine and the overlocker tu :-). Dalam plastic drawers tu penuh dengan segala macam kain yang I beli sebab konon2nya nak buat segala macam dresses for The Little Misses but biasalah kan, ada banyak maaaalaaaasssssssss sekarang ni, hehehehe. Ada 1 lagi big plastic container full of kain as well but The Other Half managed to hide it away in the wardrobe, hahahaha….. Nanti lah, 1 day bila mood menjahit I datang balik…….

And ini pulak our dinner last nite, roast chicken with chips and salad.

DSCF6226

And our dinner tonite, kari kambing with terung stir fry and nasi pilaf (jiran Afghan yang bagi). Jiran Afghan ni bagi nasi pilaf but takde lauk in it so tu yang we all kena buat kari kambing to eat with it. Dia dah bagi we all nasi pilaf, I pun baked a banana chocolate cake for them. Tapi lupa lak nak ambik gambar the cake, sebab lepas masak aje cake tu, I terus suruh Miss 10 hantar next door to them.

DSCF6235

Kesian The Other Half, still hasn’t stopped doing his chores, tengah lipat kain pulak tu, hihihihihi..

8 comments:

ain said...

betullah min...kalau u buat cleaning n reaarranging in one shot..adoiii, ponat sehhh. sebab tu akak ada schedule mengemas, this week buat apa, nxt week buat apa. kalau tak buat cam tu, boleh pengsan seh!!

psst...ur other half lipat kain..?? dasat tu min, kalau hubby akak lipat...mau akak kena lipat semula. huwaaaa!!!!

Mat Gebu said...

LG...nice lah computer room u tu..i likeee!!...and..lagi satu..waa caya sama lu punya "transformers"..ahaks, sekarang dia dah jadi mesin lipat baju ek?...hahaha!!!

lemongrass said...

Kak Ain,
tu lah, I dah bagitau my hb kata next wknd lah utk rearrange the house, dia beria nak buat this week gak..skrg semua orang penat. But dia tak boleh nak komplen sbb dia yg beria nak buat, padan muka! hahaha...

Cik Mat,
Transformer I tu ada bnyk butang tp kena pandai tekan butang yg betul utk suruh dia lipat baju, klu silap tekan butang, lain pulak jadi nya, wahahahaha......
Nampak kemas aje kan computer area I tu, tunggu lah 2-3 minggu lagi, sure nya bersepah sakan :-)

Fiza Nordin said...

hb sy pun kkdg rajin gak tolong lipat baju.tp klu dia dah lipat tu, jgnlah dibetulkan cara lipatan tu depan mahupun di belakang dia...sure pastu bbulan2 lame dia tak mo tolong dah...kecik ati le kunun...uhuk!

fazlinil irma said...

harap2 bakal suami sy nanti ringan tulang mcm suami akak..hihiii

haaa...dah tau..kalau pinggan ada semak smaun tu mesti akak punya kan ;D

lemongrass said...

Fiza,
mmng betul, samalah mcm my hubby, tu yg klu dia lipat baju I pejam mata aje, hehehe. Tak sanggup tengok senget benget nya :-)

Irma,
Suami akak ni mmng rajin menolong tp kdg2 kena 'push' sikit baru dia ber' gerak', hehehe... Tapi alhamdulillah lah dia suka tolong kan!

Ayu said...

salam k.min...

waahhh...mcm pakat je kita ni ek sbb aritu pun ayu dok pulun kemas umah.tp bkn sbb ada inspection but parents ayu nak dtg umah.hehehe...takde la kemas b'iya sgt juz baju yg m'gunung tu biasala...kena lipat.then bersihkan la guest room yg dah ala2 stor tu.

huhu...bestnya ada hb yg leh tlg lipat baju.hb ayu jgn harap la...baju yg kena hanger pun dia malas nak buat.ikutkan iron baju pun dia malas tp bila wife dia awal2 lg dah ckp MALAS nak iron baju keje dia,nak tak nak kena la dia iron s'diri.hehehe...teruk tul ayu kan

lemongrass said...

Ayu,
oh, bila mak pak nak dtg, baru lah kemas rumah ye! hehehe... I pun kalau tak sebab nak inspection ni, takdelah we all nak kemas rumah beria2, tak sanggup weh nak memenatkan badan :-). Hubby Akak tu dia mula lipat baju lepas I asik komplen yg segala benda I kena buat... Tapi tak boleh kena tegur cara lipatan dia, so klu dia lipat baju, akak pejam mata, tak sanggup tengok, hehehe