Saturday, 6 June 2009

Finally, Mak n Pak mertua dah masuk tidur. Punya lah lama saya terpaksa menunggu untuk menaip cerpen malam ni, sehinggakan mata saya yang makin lama makin kuyu, hehehe… Tapi disebabkan dek semangat yang masih kental di dada untuk menaip cerpen, saya gagahkan juga menunggu sehinnga mereka masuk tidur. Nasib baik di rumah ni ada batang mancis untuk saya gunakan untuk menongkat kelopak mata, hehehe….

Seperti biasa, cerita cerpen ni bermula pagi tadi. Saya sebagai menantu ‘mithali’, lepas solat subuh, terus sambung tidur balik, hehehe. Sungguhpun saya tahu banyak kerja yang nak diuruskan sebelum pergi berfoya2 berjalan2 bersama2 mertua tersayang :-). Mak mertua saya lagi lah mithali nya, masa saya dah siap masak breakfast, baru dia keluar dari bilik tidur, hehehe. Mungkin niat dia baik, dia tidak mahu mengacau menantu tersayang ini menyediakan breakfast untuk seisi keluarga :-). Nasib baik lah menantu tersayang nya ini tidak kekok berada di dapur kan jadi dengan segera saya dapat menghidangkan scones untuk breakfast! Sebaik sahaja saya siap menghidangkan scones, saya terus pula memasak avocado, keju dan poloni muffins untuk di bawa berpiknik. Saya rasa saya patut dapat anugerah sebab disebabkan kecekapan saya di dapur dan menyiapkan The Little Misses, kami dapat keluar rumah untuk pergi berfoya2 pada pukul 10 pagi! Wehehehe…. Bila saya tanya Suami saya, dia berkata, sudah tentunya Mak dia tidak dapat menandingi kecekapan saya dalam bab2 mengorganisasi ini, hahahaha…..

Pagi tadi kami terus menuju ke King’s Park untuk berjalan2 menikmati keindahan alam dan membuat sessi bergambar. Seperti biasa, Suami saya membolot penggunaan kamera DSLR sepenuhnya! Tetapi Suami saya sungguh baik hati sepanjang hari ini sebab tidak membiarkan saya berjalan bersama2 Mak mertua berdua2an sahaja. Suami saya acap kali memegang tangan saya dan menarik saya berjalan bersama nya, mengapalah agaknya ye, hehehe… Dan The Little Misses juga sangat baik hati kerana sanggup berjalan berpegangan2 tangan bersama Nana n Pop membiarkan Mummy and Daddy ber’lovey dovey’ berdua2an :-). Mungkin mereka semua sudah berpakat untuk tidak membiarkan saya berdua2an dengan Mak mertua agaknya! ;-).

Tetapi saya dapat rasakan yang percutian kali ini setakat ini, berjalan dengan aman dan lancar tanpa terlalu banyak perasaan geram yang melanda. Saya ( dan terutamanya Suami saya ) merasa amat bersyukur, hehehe…. Mungkin disebabkan all the good wishes dan doa dari semua pembaca budiman :-). Mungkin juga disebabkan itinerary yang ketat yang kami berikan :-). Dan mungkin juga, Mak mertua saya semakin meningkat umur, semakin mellow atau mungkin juga anak menantu nya ini yang juga semakin meningkat umur, semakin tidak kisah meng angguk angguk sahaja, hahahaha….. Dan yang paling kami hairan kan, mereka tidak ada masaalah langsung untuk tidur kali ini! Setakat ini, mereka masih belum komplen tentang makanan yang saya masak! Amatlah ajaib nya saya rasa! Ish ish ish…… Tapi kita tunggu esok pagi sebab untuk makan malam tadi, saya masak seafood laksa/ mee kari makanan laut yang pedas sedikit. Tapi mereka menghabiskan satu mangkuk penuh laksa bersama kuah2nya tadi tanpa komen apa2, sungguh mushkil kan!….

IMG_0161

Bercanda di tepian waterfall :-). The Little Misses nampak ayu sahaja duduk di atas batu..

IMG_0166

Tengok lah betapa pandai nya saya berjalan dahulu meninggalkan Mak n Pak mertua di belakang, hehehe…..

IMG_0193

3 gadis ayu berposing silang kaki sama saje…. ;-).

IMG_0169

Miss 5 bersama Nana vogue!

IMG_0172

Bunga banksia

IMG_0178

Gambar bunga2 kat atas ni, The Other Half yang ambil guna kamera DSLR ‘saya’ punya tu! The Other Half tanya, dah makin elok tak his DSLR skills? Hehehe…. Angguk aje lah ye ;-).

IMG_0196

Setelah penat berjalan, it’s makan time.

 

By the way, I want to say congratulations to my dearest brother and his bakal isteri (probably dah jadi husband and wife kot by this time) for their akad nikah tonite and the wedding esok. We wish we could have been there to share this joyous occasion with everyone. Takpelah, InsyaAllah we’ll be there for the wedding reception on the groom’s side 6 months from now kan… Tahniah once again from all of us in Perth. We wish you a bright and happy future together.

19 comments:

fazlinil irma said...

horeeyy..saya membaca dengan sangatlah laju cerpen melayu ini..hehe

harap2 esok lebih panjang lagi cerpen akak ya..dengan cerita2 yg menarik..

Err.. akak, bukan simpang kaki.. silang kaki..hehe..gambar tu mcm kakak dan adik je la..( bodek2) haha..

ok..semoga esok berjalan dgn lebih baik..

mummyseri said...

kak LG..n3 kali ni sgt menarik ngan gambo2 yang cantik kiut miut..kangen la plak ngan akaknye dinner (")

lemongrass said...

Irma,
wakakaka... nasib baik lah ada orang lagi terer BM dr I n boleh betulkan kesilapan I tadi. Tu lah, masa I tulis tu mmng terasa silap word 'simpang' tu tapi bila pikir2 balik, tak tau pulak apa 'cross legs' dlm malay :-). Teruk betul kan!

lemongrass said...

Mummyseri,
Aku pun wes kangen arek letak gambar dinner, hehehe.... Tunggu ye minggu depan lepas mak n pak mertua balik, baru lah boleh letak balik gambar dinner yg lagi kiut miut, hehehe...

Lynna said...

salam Pn.Serai...woww...seronoknyer pegi berpiknik bersama keluarga terchenta huhu...saya nak puji anda la...anda mmg seorang menantu yg mithali...;) rajen ye anda menyediakan semua hidangan yg sedap2 tuh....patutla encik lagi setengah bahagian anda tak dapat melepaskan tgn anda ketika berjalan2...tuh maknanya dia mmg sayangkan anda...owhhh...sungguh manissss ;) saya pula yg teruja hahahaha ;p

Rafizah Nordin said...

k lg,dah lame tak mai sini.tp tadi dok bace kat blog list,k lg tulis melayu,aduhai tertanye2 sungguh.ruper2nye inilah halnye yek...kikikikkkkk

milnye mmg sgt2 vouge!rambutnye tu mmg takleh blah arrrr

mother of two said...

terover expose... seeloknya aperture set no.4 for outdoor... dari saya seorg photographer tak mahir...hehehehe

Aymy With Love said...

k mynn, syukurlah sume berjalan lancar... hope till the end, semuanya okeyla kan... munge tu cantik sangat... saya ader 2 tangkai.. tapi yg pastik... huhuhuhu.. baru pestaim tahu nama dia n tgk yg hidup... ngeh3... jakun kannn...

Mrs.FHM said...

saya suka gamba 3 gadis ayu yg duduk sambil bersilang kaki tu... sungguh lah ayu.....

Skill dslr the other half tu sudah makin bagus...sy pon baru sajer bli canon 1000D....huhuh boleh bagi tips? hikhikhik

somuffins said...

LG, indeed keluarga bahagia (ehem). Pic u berlima tu bagus, kiranya bila menyuap, mata bertentang mata dgn MIL. ouch!

my little family said...

dah abis baca cikgu... hehe..lawal tul cerita cikgu nih. sungguh 'baik' cikgu ngn mak mertua. hahaha...

LG, apa2 pun kira LG lg terror dr MA la bab2 masak ni..klu MA..xtau la.goreng nasi kot kasi depa mkn. hahaha...

enjoy reading.

p/s: nmpk nakal pulak Zahra skrg ni..:-)

Wanida said...

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancarkan...semoga ianya berkekalan sehinggala ke akhir hayat....eh avocado tu masak mcm mana?

lemongrass said...

Lynna,
encik Suami saya tu tak nak melepaskan tangan sbb tak nak saya ter geram dengan apa2 yg keluar dr mulut Mak dia, bukannya sbb nak beromantis, hehehe....

Fizah,
klh rambut kita2 ni kan, hahaha... MMng sgt vogue bandingkan dgn menantu dia ni yg poyo ;-).

Shiela,
tq ye for the tips. Mmng bnyk gmbr yg overexposed semlm tp tu lah dia masih terkial2 sikit nak choose the right settings :-).

Aymy,
siap ada bunga plastik ye,hehe.. Nama lain bagi bunga tu klu tak silap is bottle brush sbb rupa dia sebijik rupa berus botol susu baby kan :-).

Mrs FHM,
wah, u pun dah beli ye Canon 1000D, sama gang lah dgn we all :-). Nak bagi tips kat u? wahaha, we all pun terkial2 lagi ni, hehe

Cik Som,
I semlm jadi gadis ayu, masa menyuap makanan, tunduk saje, hehehe....

Mama Anis,
terpaksa I menunjuk kan ke 'terer'an I masak sepanjang PIL kat sini, hehehe... ;-). Zahra tu mmng dr dulu ada sikit cheeky! :-)

Ida,
Alhamdulillah and insyaAllah :-). Avocado tu cuma dice kecik2 pastu masuk dlm adunan muffin.

gee carmen said...

dengan ini saya mahu meminta tadatangan akak kerana berjaya menjadi penulis cerpen yang comel dan best! saya amat suka dan terhibur dapat membaca penulisan akak yang begitu tertib bahasanya.

kisah ini sangat kalsik. boleh dikategoriakn citer P.Ramlee ni. gee bagi tajuk IBU MERTUAKU. boleh kak?

respek sama akak yang pantas organize anak2 dan makanan. heheheeee...

lenkali akak tulis dalam BM je laaa.. terhibur hati saye tau:)

hugsssss :)

dieya said...

dua tiga hari ni rasa sungguh terhibur baca novel bersiri kat sini. i got to ur page from my friend sheri's blog. i'll link urs to mine nanti supaya ramai lagi pembaca bertuah boleh dihiburkan dengan drama bersiri ini :-D

lemongrass said...

Gee,
saya rasa teramatlah glemernya sebab anda meminta tandatangan saya, hehehe. Memang saya pun rasa cerpen saya ini sangat sesuai diajdikan cerita P.Ramlee kan ;-P. Tapi saya rasa happy sebab dapat menghiburkan hati Gee dgn celoteh BM saya, hehee

Dieya,
salam singgah :-).Novel bersiri ni akan tamat hari Selasa ni so jgn lah bersedih ye lepas ni, hehe

Ayu said...

k.min (nak panggil k.min la plak)...

aaddeehhhh...sengal pp ayu dibuatnya bila baca N3 akak ni.org kat opis dok pandang2 bila dorg dgr ayu t'gelak sesorg.iisskkk...

cantik gmbr bunga2 tu.ni yg m'buatkan hati semakin tak sabar nak memiliki DSLR mcm akak gak.heh! camera yg ada pun leh kira dgn jari brp kali guna dlm sebln,ada hati nak DSLR

lemongrass said...

Ayu,
hahaha...Jgn diaorang ingat Ayu tak betul dah lah kan sbb gelak sorang2,hehehe.. Camera DSLR tu skrg dah jadi hak milik hubby I sbb I malas betul nak baca abis manualnya :-).

ummiQisti said...

cantiknye gambo2 akak n family kan..yea la kalau dh pakai camera canggih-manggih ni mmg camtukan.. lbh2 lg gambo 'tiga dara pingitan' tu..walllaahhh!! gitu.