Monday, 15 June 2009

Semalam The Other Half and I were chatting about some stuff and then he said, “Where there’s smoke, there’s fire”. And that got me thinking, ada ke peribahasa dalam BM “kalau ada asap, adalah api”. Fikir punya fikir, barulah dapat the equivalent version in BM which is “kalau takde angin, masakan pokok bergoyang” but I’m not sure betul ke tak this peribahasa, hehehe… But I was quite happy lah jugak sebab dapat ‘translate’ the English version to the Malay version :-). Bukannya hari2 kita guna peribahasa ni kan so memang lah kena dig deep inside the brains to find it :-).

The Other Half loves the Malay peribahasa “kalau tak tau menari, jangan kata lantai jongkang jongket” ( I told him about this peribahasa but I’m not sure if the wording is correct or not). He loves that peribahasa sebab bila I translate it literally into English, it sounded so kelakar, hehehe. Especially bila kitaorang tengok the audition ‘So you think you can dance’ program kat TV, it was so apt at that time, hahahaha…. I asked him what it is in English, he said if he’s not mistaken it’s “a bad workman blames his tools”. Memang lain langsung kan dengan the Malay version :-). Best pulak rasanya sekali sekala buat program ‘Marilah Belajar Bahasa’ , hehehehe….

What other peribahasa can you supply me with? You give me the peribahasa and then I’ll do a literal translation for The Other Half and then he’ll search for the right idiom in English. Then I’ll put it up daily on my blog so bolehlah kita sama2 belajar bahasa kan :-).

Hari ni I puasa (tunggu Winter baru lah sibuk2 nak ganti puasa, hehehe). Best puasa masa Winter ni sebab imsak pukul 5.30 pagi lebih kurang and iftar pulak nya pukul 5.20 ptg so memang lah tak terasa yang kita ni berpuasa. Biasalah kan, tekak orang puasa, macam2 nak makan but hari ni I terasa sangat nak makan nasi lemak. And The Other Half pulaknya tengah kena head cold so dia pun rasa nak makan sambal yang pedas2 kononnya boleh lah clear kan his blocked nose, hehehe. I think wasabi will be able to do that but not chilli kan. Punyalah pedas I buat sambal tadi, pastu sebab takut we all tak boleh nak telan, I had to add bawang and gula lagi untuk kurangkan pedas dia, pengecut betul we all ni, hahahaha……

DSCF6140

Konon nak buat nasi lemak bungkus tapi daun pisang takde, so pakai aje lah kertas bungkus yang we all ‘order’ dari M’sia, hehehe… Asal ada ciri2 bungkus, ada lah jugak rupanya kan :-).

22 comments:

dila~noor said...

sis,"kalau tak pandai menari,jangan salahkan lantai tak rata"..hehe
takpe2..lupe sikit2 takpe,jangan lupe terus =)

ala..i tak pandai idios sangat..nnt perah otak cari idioms utk kelas bahasa kite..heheh

lemongrass said...

dila,
hehehe, tu lah, nampak sgt dah lupa sikit2 peribahasa melayu ni :-). Mati2 I ingat lantai jongkang jongket, hehehehe.... Aparah kan!

Aymy With Love said...

boleh kak myn, pkai kertas bungkus pon boleh... kat msia pun, owg dah pakai kertas, polisterin n plastik jer... daun pisang pon dah kurang...
aritu carik gak kertas bungkus tu kat sini, tak jumpe la pulak... kena import dari msia la gamaknyer... hehe...

fazlinil irma said...

waahh..nasi lemak siap ada tempe..
mmg la anak jawa..p mana2 tak leh nak tinggal tempe..mesti cari :D

lemongrass said...

Aymy,
ni tengok you punya nasi lemak bungkus lah yg buat teruja nak membungkus jugak tp bungkus pakai kertas aje lah, hehehe.... Import jgn tak import ;-).

Irma,
takkan jawa hilang di dunia, hahaha. Actually Hubby I yg suka sgt tempe ni, kan ke di ajawa celup! Ahaks!!

mother of two said...

tu dia.. menu org berpuasa... syok habis
rugi tak amik keberkatan winter.. skrg dah summer nak ganti posa maghrib pkl 7.15...

aliadijamina said...

dah betullah tu akak lemongrass,
kalau tak pandai menari jangan salahkan lantai jongkang jongket.

Ajzie said...

uiskkkkkk nasik lemak bungkussss you. daun pisang tak de ker? kedai asia tak de jual ker? kalau ada daun pisang tak payah import kertas lagi.. pakai kertas surat khabar aje..kihkihkih

lemongrass said...

Shiela,
I ni mmng tunggu Winter setiap kali nak ganti puasa, teruk kan,hehe

Alia,
betul ye? Ke ada 2, satu kongkang kongket, satu tak rata? Compius abis mcm ni, hehe

Ajzie,
ada jual daun pisang kat asian shop tp semua dlm fridge dah sejuk, malas pulak nak beli, mahal lak tu, hehehe

azah said...

min...taklah peribahasa tu betul dah..tapi yg bestnya cuba translate peribasa ini..bapa borek anak rintik..tanya yur hubby apa tu borek dan rintik?..hehe..satu peribahasa yg tak syok didengar 'guru kencing berdiri, murid kencing berlari' hish. hish..sapalah cipta peribahasa ni, menjatuhkan maruah guru je..kalau mat saleh dengar pun mesti geleng2 kepala ni..hehehe

ain said...

seronok pulak bila bc min n other half dok translate peribahasa in BM n english. akak bab2 peribahasa ni mmg out la. hancuss!!!hehehe

okay...cuba min translate this peribahasa in eng. 'mat jenin'. hihi

hr ni pun akak posa ganti. Alhamdulillah dah abis dah. tinggal buat posa sunat aje la. buka posa td just mkn potato bun aje. malas betul nak masak2 la.

afid said...

arghh kak LG!! sedapnye nasik lemak..tapi tak bleh la..kite on diet. hehehehe..

oh, gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati..

haha..betul ke peribahasa tu?

BAINI KHAIRI said...

nasi lemak itu sangat yummy! tadi i try masak mee ayam chendawan..ok la kuahnya, tapi mee sanggul instant itu agak puaka rasanya..terjejas deria rasa seketika dan tak jadi load kat blog..

btw, i kena outstation sampai sabtu..harap2 ada line internet kat sana - boleh baca ur blog utk menghilangka duka lara nestapa

Rahmath said...

Hi Mynn, hang duduk Australia dah bertahun, kira ok lagi you punya peribahasa. I yang duduk M'sia nie pun berkarat juga sbb I work in a foreign owned co and jarang write in Malay. Rusty jugak bahasa I tau..nanti I bagi you peribahasa yang menarik.."Sambil menyelam,minum air"..Tanya your other half ada similar one in English or not.

I pun baru terperasaan tempe goreng ...ha..haa.ha.. Jawarian Style Nasi Lemak..kelas gitu

Flower said...

Dik
Kasi bungkus nasi lemak dua-tiga. Semua taruk, ok....

lemongrass said...

Kak Azah,
oh, dah betul ye?btw, borek tu actually apa ye,hehe?Rintik is spots kan? Sian guru2 kan sbb dpt peribahasa di kaitkan dgn kencing :-)

Kak Ain,
I tanya my hubby, dia kata the mearest could be 'someone with his head in the clouds' kot, hehehe. Susah jugak ye nak cari idioms yg similar ni :-).
I baru aje semlm start puasa ganti, teruk kan, hehehe

Afid,
itu peribahasa ke pantun ye? hahaha. Nasi lemak tu mmng sedap, klu tgh diet mmng lah jgn tengok, nanti tipis iman diet, hehehe..

Baini,
I tak pernah lagi masak guna mee sanggul tu, one day nanti kena cuba lah :-). Takpe, klu xde internet kat outstation tu, balik kang, boleh baca bnyk2 N3 sekali gus, hehehe

Rahmath,
Rasanya skrg ni dah ramai yg tak guna peribahasa ni kan in daily talking, tak mcm orang zaman P.Ramlee dulu, hehehe..

Nora,
boleh boleh, semua taruk ka?

somuffins said...

LG, the timun is so lavish.. kalau kita masak sendiri. CikMak bungkus yg dibeli very seldom ada timun; kalau ada pun sekeping aje. To habiskan peribahasa tu "...jangan kata lantai tinggi rendah".

Ayu said...

salam k.min...

mcm akak...ayu pun dok ganti pose ni.ni dah bln 6...tokleh nak b'tangguh lg.sementara boleh pose n hb shift ptg ni baik la pose.esok n lusa insya-Allah...hrp2 dpt la pose.

nasi lemak???? sedapnya.....bila cite psl nasi lemak ni,t'ingat zaman kanak2 riang dulu.ada sorg nenek ni jual nasi lemak.sedapnya sambal dia...smpai la ni takde sape yg leh lawan.pdhal takde pun ltk kacang etc..juz nasi n sambal.tu pun kita org adik beradik leh mkn sorg 2-3bungkus.tiap kali nak pi umah atuk,mmg kita pesan kat atuk srh belikan nasi lemak dia.la ni ainnur pun antu nasi lemak.dia nmpk je mknan b'bungkus ala2 nasi lemak,semenya dia bantai kata nasi lemak.

potpetmama said...

Salam LG;

Seronok gek nak mentranslatekan our peribahasa in english..
kalau harapkan pagar, pagar makan padi..apele agaknya bunyik yg sesuai dalam english..cuba test try tengok dgn ur Prof..

Makan nasi lemak dgn sambal yg pedas lagi kaw kaw dan ummphh..Tapi lepas tu yg tak tahanne, bab nak "eksport" after few hours hehehe

lemongrass said...

CikSom,
Mkn nasi lemak ni takde sayur sgt, timun tu aje lah sayur nya, tu yg kita kena letak bnyk2 sbb nak bagi nmpk green aje nasi lemak kita, hehehe...

Ayu,
Wasalam. Dulu pun masa Akak skolah rendah, ada kawan ni, parents dia jual nasi lemak, mmng sedap sgt2 nasi lemak dia, orang sampai kena beratur nak beli, hehehe.. Mcm mana lah orang buat sambal sapai sedap sgt tu ye, jeles betul, hehe

potpetmama,
wasalam :-). Tu yg I kurangkan pedas sambal mlm tadi, sbb takut meleleh hingus n air mata masa makan pastu takut senak perut lepas tu, pastu nak eksport tu pun takut, hahaha...

Azita said...

hmmm...ramai yg dah bg peribahasa utk diterjemah. cuba suruh the other half terjemah yg ni - "kalau kail panjang sejengkal, laut yang dalam jangan diduga". hehehe...saja nak suruh test power..

lemongrass said...

Kak Ita,
Hehehe...bnyk betul peribahasa yg best2 ni kan.