Tuesday, 9 June 2009

I thought kisah bersiri dah berakhir malam tadi, rupa2nya ada juga sambungan sedikit pagi tadi sebelum Mak n Pak mertua saya berangkat pulang. Mereka pulang awal pagi tadi dihantar ke airport oleh Suami saya. Sebelum berangkat pulang, mereka memberitahu Miss 5 and Miss 10 yang mereka sangat menyukai dan menikmati percutian mereka kali ini dan mereka menyatakan yang seharian di Mandurah semalam adalah kemuncak percutian yang paling seronok. Nampak sangat lah yang mereka amat menyukai acara2 yang saya tidak ikut serta!! Sedikit pun mereka tidak berkata yang mungkin hari semalam menjadi lebih seronok jika menantu mithali ini ikut serta! Hmmph!!…. Hehehe…

Dan sebelum mereka masuk ke kereta, Mak mertua saya hanya memeluk saya dan berkata, “jumpa lagi di lain waktu!”. Itu saje yang keluar dari mulut dia. Tidak ada sepatah pun ucapan terima kasih kerana telah sudi  menjemput mereka datang ke Perth dan menyediakan tempat penginapan yang selesa dan menyediakan makanan yang mengenyangkan pagi, tengah hari dan malam. Melopong betul mulut saya tadi sebab amatlah terpana dengan apa yang tidak keluar dari mulut mereka. Suami saya yang berdiri di sebelah dan mendengar apa yang tidak keluar dari mulut Mak nya itu pun terpempan seketika! Susah sangat ke untuk menyatakan terima kasih itu. Mak n Pak mertua saya ni bukannya jenis orang yang tak berbudi bahasa, mereka begitu berbudi bahasa dengan orang lain. Dan jika Miss 5 atau Miss 10 terlupa untuk mengutarakan perkataan ‘please’ atau ‘thank you’, dengan begitu cepat Mak mertua saya akan menegur mereka! jadi mengapa mesti ada peraturan yang lain untuk anak2 saya, dan peraturan lain pula untuk mereka. Saya semasa mengucapkan selamat tinggal tadi, sempat berkata kepada mereka, “terima kasih kerana sudi datang ke Perth” , jadi mengapa mereka tidak boleh membalas balik dengan ayat yang lebih kurang maknanya, hairan dan musykil sungguh saya dan Suami memikirkan.

Jadi tadi seharian saya berfikir, adakah perangai saya ni teruk sangat? Seperti yang Suami saya katakan, isteri dia ni bukanlah the easiest person to live with, itu saya memang sudah arif, hehehe. Dan Suami saya berkata yang saya berperangai baik semasa Mak n Bapa dia di sini jadi di mana silap nya ye…. Tapi fikir banyak2 pun tak guna jugak kan sebab saya tak kan tau apa sebabnya sehinggalah saya menanya Mak mertua saya depan2. Dan saya tak kan tanya dia sampai bila2, hehehe…..

Ok lah, kali ni memang betul2 episode akhir cerpen ni, tak larat dah nak tulis pasal Mak n Pak mertua eden lagi ni ha, buang karen aje kata orang tua2, hahaha….

Baik saya tulis pasal anak2 saya yang comel lote tu dan pasal Suami saya yang macam Bruce Willis tu (albeit 3X saiz perut Bruce Willis :-)) dan pasal masakan yang saya masak hari2 kan, lagi lah ceria nya, betul tak? hehehehe…

Malam ni sebab saya dah tak larat nak masak yang best2 sebab dah beberapa hari asik masak aje, dinner malam ni sikit nya simple ke..

DSCF6080

Untuk The Other Half and The Little Misses, croissants with scrambled eggs and burger meat :-). Sayur2 semua tak menunjukkan muka langsung malam ni, hehehehe…

DSCF6082

Untuk I pulak, mee goreng cincai…

25 comments:

Karimhanim said...

Sorry to hear about your misadventure dengan MIL...Toksahlah bersedih pasal ni, not worth your precious time..Lucky I ada MIL yang boleh dibawak ke tepi dan ke tengah, bergossip pun boleh jugak..

OKlah, can't wait for your next yummylicious menu

lemongrass said...

Hanim,
my MIL ni perangai dia berubah2 so tu yg we all kdg2 pening n geram aje with her but like you said, not worth worrying about it :-). Lucky you having a good MIL :-).

Spices of Life said...

betul dgn karimhanim. at least your MIL sudi tidur di umah u, and im sure she thanks you from the deepest of her heart. keep on writing .. and keep on cooking the good food.

Lynna said...

salam lg...alaaa cian u...takper la u've done ur best kan to please em...kalau dia tanak appreciate nak buat mcm mana.....manusia ni mcm2 style dia...tp agak tak best kan bila org2 tua plak yg buat perangai mcm ni...patotnyer dorang la yg jd contoh...neways, u tetap menantu, isteri dan mummy yg mithali ;)

gee carmen said...

alaaa....
kisah IBU MERTUAKU sudah habis?
huhuhuuuu, ending yg agak sedih.

sampai ati dia tak memuji segala kebaikan dan penat lelah yg dah kak LG buat.tapi saya rasa dalam hati dia, mesti puji gila2 punye sebab makan leh bertambah2, tak gitu kak??

sebab ego kot mak mertua tu tak nak tunjuk yg dia suke. heheheee, akak bagus sebab sangat penyabar. and bertuahnye dapat suami yg pandai amik hati dan memuji isteri. waduh2... sangat terkesan dihati ok.

walaupon takde scene 'cucuk mata dengan garfu' cam citer asal P.Ramlee tu, citer akak tetap best! loves it!!

MummyHS said...

x pe min..
kita terus je buat baik dgn orang kan.. terus bersangka baik..mudah2an in future akan ada perubahan..mana tahu?apapun..min dah tunjuk yg terbaik dpn diaorg.

mee cincai makan sorang tu buat mmg sikit macam tu ye? hana selalu kalau sikit2 macam tu malas nak buat.. hihi..kena banyak2..

mrswongjowo said...

LG..
so now you dah boleh bernafas dengan selesa. Mine still cam tu lagi the cold war still on. But tomorrow I am going out with my friend so the son will take care of them..:) I wonder nanti apa dia masak for his parents....tak syok gak citer IBU MERTUA you dah habis..macam follow soap opera lak.

Mat Gebu said...

Alahh haiii....biasa lah LG...bukan orang "kita" kann (tapi ada segelintir orang kita kan..lagi lah maha dasyatttt!!!!)..anggap jelah MIL u tu ada penyakit "lupa2 (dan lupa diri)"...habis cerita...

ain said...

tak pe lah min...yg penting you have done your part as a very good menantu. form this moments onwards, sure hidup min akan lebih ceria sampailah their next visit nxt year.hihihi

Aymy With Love said...

K myn, betul la cam CMG cakap... biarlah dia... mungkin dia ego n taknak ngaku yang akak memang superb mum n wife kot... rase tercabar kot sebab dia dolu2 tak bleh wat cammana akak buat... ekkekek... tapi like CMG cakap, ader my fren nyer MIL (melayu asli nie) lagi memang maha dahsyat tau dia punyer perangai.. dengan mulut yg laser lagi... cheer up... nanti tayang makan2 yg best okies...

Jamie said...

Akhirnya saat-saat yang dinantikan dah tiba...lupakan semua saat-saat seksa dan sengsara... ur MIL tu segan & ego kot nak ngaku akak masak sedap & layan they all superb. Bersabarlah masanya akan tiba jugak... tungguuuuuu...

Ajzie said...

Mee Goreng cincai muuuuuuuu nmpk sedappp di malam2 nih..... adehhhhhh terus lapar perut ku ini....

afid said...

ceria2 dah lepas ni kak LG..

hehe..:)

Ayu said...

k.min....

jgn seksa n sesakkan hati n fikiran akak tu dgn perkara yg bukan2.biarla dorg dgn perangai dorg.biasala...sesetgh org dia rasa dia la yg d best! pdhal takde la bagus mana pun.so be happy! ceriakan hari akak dgn kerenah ur hb n ur cutie pie juga dgn makanan2 yg lazat2.hehehehe....

lemongrass said...

Azieda,
I hope she did enjoy her time in Perth, maybe not her time with me but def her time spent with the kids kan :-).

Lynna,
that's right. I dah treat her nicely so nak buat mcm mana kan klu dia still tak suka :-).

Gee,
Maybe mlm tu dia lapar sgt2 tu yg mkn bertambah bukan sbb I masak sedap, hahaha... Tak kisah lah kan, as long as my hubby sayang I, cukuplah kan, hehehe

Hana,
Memang betul, hopefully 1 day dia berubah kan. Mee goreng tu I buat cukup utk 2 orang,kiranya enough utk my lunch hari ni lah, hehe

Mrswongjowo,
I kena tulis cerpen pasal citer lain pulak lah,hehe..Nak tulis cerpen pasal apa pulak nya ye? ;-) Your hubby masak apa ye utk parents dia hari ni? :-)


CikMat,
tu lah, mmng bersyukur sbb my MIL ni tak lah seteruk sesetgh MIL tu.I pun slalu buat2 lupa aje kat perangai dia tu, hehehe

Kak Ain,
Nasib baik lah bukan every month diaorang dtg sini kan, hehe.Klu every month, I yg akan pack bag pergi tmpt lain ;-).

Aymy,
Mmng I bersyukur sgt2 x dpt MIl yg maha dasyat tu,hehe. I rasa klu dpt yg mcm tu, mmng lah gunung berapi I akan meletup giler2 punya lah :-). Dia rasa tercabar sbb dia tak se terer I kot, wahaha...

Jamie,
Rasanya dia tak kan puji my food sampai bila2 lah, tapi as long as anak dia dan cucu2 dia puji hari2 cukuplah kan, hehehe

Ajzie,
mee goreng cincai tu mmng nmpk sedap klu tgh lapar, klu tgh kenyang, nmpk tak sedap langsung, hahaha...

Afid,
ceria abis sampai lah next time diaorang dtg, hahaha...

lemongrass said...

Ayu,
I pun rasa mcm tu lah, dia rasa dia lagi terer dr I so dia cukup tak senang bila tengok I boleh masak mcm2 and then sempat pulak tu organize segalanya sebelum pukul 10 pagi, hehehe. Apa nak buat kan, dah perangai dia mcm tu, terima ajelah, hehehe

my little family said...

xpe la LG, janji kita bahagia ngn anak dia..& anak2 kita..hahaha...

shahila said...

ok la tu kak.. as long dia happy wit anak2 akak.
sy pon mcm tu jugak.. kureng sket ngan mak mertua. saya suka diam n tgk jer..

anyway, sedapla nampak mee cincai tu. balik neh mask mee goreng la

Abbot Cottage said...

Hurmmm dah habis plak..mcm baca novel from day 1. Bestt.... Saya amatlah bersimpatinya dengan Kak LG. Tapi kita bersangka baik je lah. Hari ni hari dia, esok-esok kita tak tau. Biasalah Kak LG, mcm CMG kata ler, bukan "org kita". Kikikikiki..pahit maung kena jelah telan. Usah ler dibenamkan dalam hati. Ego dia terlalu tinggi. Mana taukan esok-esok Allah SWT membuka pintu hati dia yg dah kematu tu untuk menjadi seorang ibu dan MIL yang the best kat dunia. Doakan jelah... Makanan tu sedap, takkan ler dia smpi bertmbh2. Tgk pun dah tau sedap. Sabar je lah Kak, Allah Maha Besar dan Maha Mengetahui. Kebaikan dibalas dengan kebaikan. Kak LG adalah seorang isteri dan ibu yang bertuah, baik dan penuh kesabaran...TAHNIAH!!! I really adore u...cute!!!! Bye sis..

Kak Ezza@makcik Blogger said...

lemongrass

akak sekarang ni menjadi pembaca setia kamu tiap tiap malam...seronok baca cerpen kamu ni..hahahha

Pasal MIL you tu..biar saja lah...pada akak bila dia sudi datang rumah kita dan makan apa yang kita masak..itu tanda nya dia sayang pada kita..cuma mulut ni berat nak nak cakap pada you....orang tua ni walau pun kulit nya lain lain tapi peangau dia sama saja....

Pengajaran nya...bila kita tua nanti jangan jadi macam dia...OK!
take care...

salam kenal dari Klang

kardina said...

salam kak lemon..
seronok baca tentang cerita PIL.. i still remember when i was with my ex-hubby and his mother drove me crazy.. so made a pact with a fren when either one of our MIL in town we will lepak in either one of our house.. hehehe..it worked well until both MIL were in town n to cut story short.. we lepak at McDonalds.. we were there from morning till end of office time (both were not working and both on study leave). after office hour when we knew that our hubbies were back in the house then only we went home.. hahaha
we only survived three days in mekdi and after that we looked for part time job just to be out of the house.. fyi, my ex-MIl ni ssuka stay lama2 kat umah sebab my ex-laki anak kesayang.. double yuuckss

regards,
mishaZ

Wanida said...

Salam myn...

Tak perla janji semuanya sudah berlalukan...yang penting you dah buat yg terbaik utk mereka...semoga mereka terbuka pintu mata hati semuala...utk melihat kebaikkan yang ada didlm diri u....InsyaAllah....

mommy said...

alahaiii.. sedeynya ending episode ibu mithali and IL's nih kan.. huhuhu..:( tapi xpe.. atleast u dah buat yg terbaik kan and hubby u pon appreciate u so much itu yg penting kan?!..
tp i rs ur IL pon perasan cuma dia blom berani nk admit lagi tuh.. mana lagi dia nk dpt DIL yg bagus 'giler' dan mcm2 bley buat mcm u nih.. hehe:)
pe2 pon all the best!

knv said...

sis LG,
i've been your silent reader, tapi tak larat nak keep silent. sebab nak komen jugak pasal your 'adventure' ni hehehehe..

seriously, i think it is their lost, not yours. it is quite impossible not to like you, i think.

and the best thing is, you still able to keep your sane throughout the ordeal. good for you! :)

all the best in your coming 'adventure'... kalau ada la... hihihihi!

lemongrass said...

Mama Anis,
betul betul :-)

Shahila,
diaorang mmng baik lah dgn anak2 I so tu yg I kena buat muka baik aje dpn my kids, hehehe

Abbot,
I tak nak lah doa sampai dia jadi my best friend, tak sanggup I, hahaha. Tapi doa setakat dia accept me as I am aje lah and doa supaya I accept her as she is. Kalau dah makin tua ni rasanya makin susah kot dia nak berubah, hehe..If you know me, memang lah I ni bukan isteri n Mummy yg penuh sabar, hahahaha...

Kak Ezza,
Salam kenal. Terima kasih lah sbb sudi baca cerpen2 saya, hehe.Betul ckp you, orang tua ni kulit lain tp perangai sama, hehehe. I hope bila I tua nanti, tak lah jadi mcm dia, susah nanti anak2 I kena jadi orang tengah, hehehe..

Kardina,
slm kenal. I wish I could do that, lepak2 tempat lain while they were here tp nanti mmng lah my MIL akan masam muka abis2 klu I buat mcm tu, hehehe. Tu yg I pergi kerje everyday they were here exc wknd. Rasa lega hati ni, hahaha... My hubby walaupun anak tunggal tapi tak rapat dgn his parents sgt2 so tu yg I rasa best sgt, mmng menantu hantu I ni, hehehe..


Ida,
alhamdulillah semua dah berjalan dgn 'lancar' :-). InsyaAllah kan 1 day diaorang boleh terima I seadanya, hehehe...

Bondaqeem,
Klu hubby I tak menyebelahi I, mmng lah I akan nangis 7 hari 7 mlm, hehehe. Nasib baik lah ada tukang support so tak lah rasa sedih sgt. Agaknya I ni tak good enough kot dia rasa utk anak dia ;-).

knv,
thanks sbb sudi jadi my silent reader. Jgn malu2 bagi comment next time, hehehe...
Samalah mcm my colleague ckp, it's their lost not mine. We all pindah Perth pun sbb tak larat dgn diaorang sebenarnya so mmng lah rugi for them sbb tak dpt jumpa their only grandkis slalu because of their perangai, sedih jugak kan :-(.