Tuesday, 2 June 2009

Before I start with my blog tonite, The Other Half wants to say that he is very pleased that he can amuse everyone with his antics last nite :-). Now dia dah perasan that it’s him that makes my blog entertaining and amusing, hmmmm…. I’ve got a comedian in the family, ha..ha..ha.. I thought it was my delicious food and my gift of the gab that makes my blog so addictive ;-), obviously not eh! hehehe…. Takpe lah, bagi lah chance dia nak perasan sekejap kan….

Oh ye, sebelum I terlupa, I nak advice all my blog readers to make sure they have enough stock popcorns or keropok or kerepek or potato chips at home. The reason being ( kena tulis dlm BM ni lepas ni ;-) ), mak dan pak mertua saya akan sampai pada esok tengah hari! Jadi mungkin saya akan mula menulis cerpen/ novel mengenai sandiwara semasa sepanjang2 mereka di sini. Dan tak ke lagi seronok membaca cerpen sambil mengunyah keropok atau popcorns! Wehehehe….

Anak2 saya tadi sudah teramat lah gumbira hati sebab cuma tinggal 1 malam/ tidur saje lagi sebelum sampai orang yang dinanti2 kan mereka itu. Tapi entah mengapa, hati saya masih tidak dapat bersama2 bergumbira seperti mereka, hehehe….Suami saya berkata, “ sentiasa berfikiran positif, mungkin percutian mereka kali ni adalah yang paling seronok untuk semua orang! ” No, he hasn’t mastered Malay yet, ini cuma translasi saje, hehehe…. ;-). Tak mengapa lah, asal anak2 dan suami saya gembira, saya rela merana sorang2, wahahaha ( Lebih2 pulak lakonan I kali ni, hehehe ).

Bilik tetamu pun we all dah kemaskan untuk mereka. Kalau tak, bilik ni memang penuh dengan segala benda yang we all main campak aje dalam ni to be stored away later. But The Other Half's done a good job in cleaning up the mess and storing them somewhere else :-). I pun dah menyental toilets and the bathrooms semalam so hopefully The Little Misses can keep the bathroom tidy for 6 days! Patutnya malam ni I menyental the kitchen but malas betul nak bergerak lagi, hehehe…. Soon…. soon…..

DSCF6022

The room and bed is comfy enough for guests so hopefully they’ll be able to sleep soudly lah tiap2 malam :-). ( asalkan I tak masak benda yang pelik2 kan, hahaha ). Rasanya we all masak pasta aje kot esok malam, senang dan takde rempah ratus pelik2 dalam nya :-).

21 comments:

zdiana said...

kombinasi semua tu yang menyebabkan akaknyer blog addictive... hehehe... nampak gaya esok kena gi groceries shopping utk beli jajan..hehehe good luck utk akak...

ain said...

oooo..they are coming 2morrow!!! well..akak doakan segala2nya berjalan lancar dan menggembirakan!!

psst..tak sabo nak 2ggu entry min esok.hihi

Lynna said...

LG.....bersih sungguh bilik tetamu anda...kagum saya dibuatnya...bersih bersinar-sinar bak cahaya matahari diwaktu pagi hahahaha ;p

semoga anda berjaya menghadapi hari2 seterusnya dgn tenang dan gmbira disamping mertua dan keluarga tercinta....dah saya agak kagum dgn bahasa melayu anda....*smbl mengunyah bertih jagung* hahaha ;p

Ms af|qa said...

salam
i'm new here,i must say i'm really njoyin myself reading all those stories.
:D

gud luck wif ur MIL & FIL,org adelaide ok jer,mcm sy :D

Lynna said...

oh ya!!! lupa saya nak bertanya,....adakah "setengah lagi bahagian anda" (ur otha 1/2 la tuh hehe) itu akan memakai kain pelekat dah kopiah semasa kedua org tuanya berada disana? hahahaha

azah said...

Min, selamat berjuang...mcm nak pegi perang je..jgn mudah tewas..hidup melayu..opps..hidup jawo..heheh

Aymy With Love said...

All the best Kak Myn... banyak2 bersabar yer... harap2 takderla insiden2 yang terlalu menyakitkan hati... jgn luper bagi report... hehhe... rogerrr...

katak_78 said...

skang school holidays..i'm going back to my in law's house next week..saya adalah menantu dan hantu ..coz jarang2 sgt balik umah mertua..terukkan katak_ayu??? Saya terlalu bz n umah dia plak kat Sungai petani...bila ajak hubby balik weekend dia kata tak berbaloi..salah kah katak_ayu??huhu..

ICook4Fun said...

I've been follwing your blog for some time now and pertama kali leave you a comment. Your blog is very addictive :)I dah beli kacang and looking foward to read your update. Too bad tak ada kerepek pulak kat sini :)

lemongrass said...

zd,
sedih my hubby dengar it's not just because of him, wahaha ;-). I pun kena beli jajan jugak ni sbb sambil tulis cerpen, sambil mengunyah kan, hehehe

Kak Ain,
my hubby ckp I ni melodramatic betul sbb expecting the worst, hehehe. Dia kata klu my PIL tetiba tersgt lah baik nya, abis lah I sbb takde citer best nak tulis kat blog :-).

Lynna,
kamu belum lagi melihat bilik air dan tandas saya yang bersinar2 tu, tentu kamu juga akan kagum ;-P. Setengah lagi bahagian saya itu sudah menyimpan semula kain pelikatnya ke dlm storage, hehehe

Ms af|qa,
Thanks for dropping by my blog :-). Hopefully lah that they'll be ok while they are here. We all pun dulu orang Adelaide, hehe

Kak Azah,
wahaha, terima kasih for the thoughts and the wish. Memang nak pergi berjuang ni ;-).

Aymy,
my hubby kata klu I think positive all the time, semua incidents akan jadi trivial dan I will live happily ever after, hahahha....

Katak_Ayu,
I pun mcm you jugak, menantu hantu kdg2.Takpe, next week you jadi menantu mithali ye!

Icook4Fun,
Thanks for reading my blog and thanks for finding it addictive :-). Alamak, kerepek and keropok lah yang lagi sedap to munch on while reading some good goss, hehehe..

Flower said...

Saya doakan semoga maju jaya dalam segala lapangan.

Ok lah tu kan.

lemongrass said...

Nora,
hahaha... you pun dah kenan tulis in Malay ye ;-)

jana said...

Myn,
jangan PIL nanti nak masuk bilik air dan tandas kena pakai spek hitam sudah le kerana tak tahan silaunya. zana boleh habiskan satu hari di rumah PIL tapi taknak tidur rumah PIL(Alasanya rumah PIL bukan jauh sgt sampai nak tidur-tidur kat sana.)suami kata nanti kalau dah tua jgn nak merungut kalau menantu tak nak tidur kat rumah kita(anak zanakan semua lelaki)Apa jawapan I,Insyaallah I sedar diri.PIL zana pun macam zana(banyak anak lelaki) anak dia 5 lelaki sorang je perempuan.Tapi menantu dia semuanya susah nak tidur rumah dia.Kenapa ya? Tak pernah soal selidik pula dekat menantu-menantu perempuan yang lain :-)

my little family said...

LG, masak best2..tunjuk skill hebat tu kat MIL. hehehe.. klu nk kasi 'power' letak budu utk dinner...pasti terangkat..hehehe..

Ayu said...

K.LG....

ayu nak t'gelak bila baca ayat skema akak.hehehehe....pape ayu paling suka lepak kat ur blog sbb sronok baca cite2 akak.tak yah popcorn segala bagai.tak sabar lak nak tunggu n3 akak psl ur PIL.hehehee...pape pun best of luck kak.hahaha...mcm nak g b'perang je bunyinya

halen said...

hehe.. gud luck kak min. seminggu ni nak kena bergurindam la yer. biasa la tu sy kekadang pun rasa semacam jgk bila nk jumpa in-law2 niiih ekeke

weeda said...

Good Luck kak..susah juga yer nak jaga hati orang nih..Akak masak sedap2 dan tunjuk kat kami okay!

ummiQisti said...

berdebor2 kan...hiiii..akak maintain debar akak tu tahap maksimum supaya nnt x terkezut atau tersengetttt..wakaka.anyway all the best kak! ;)

lemongrass said...

Zana,
ramai betul menantu pompuan lah ye kat rumah PIL Zana tu.Klu semua ngam satu kepala, seronok lah ye masa berkumpul :-).Kena lah tanya diaorang kenapa xde sape yg nak bermlm, hehe.

Mama Anis,
klu letak budu, dgn I sekali tak makan nanti, hehehe... Sepanjang minggu ni, I masak western aje lah ikut selera diaorang rasanya :-)

Ayu,
mcm budak SPM nya BM aje kan, hehe. Seminggu ni sure BM akak nanti jadi lagi best aje sbb hari2 kena tulis dlm BM kan ;-). Tunggu tau N3 BM seterusnya, hahaha

Halen,
u pun sama jugak ye kdg2 rasa gundah gulana bila jumpa IL :-). Rasanya ramai lagi daughter in laws yg lebih kurang kita aje, hahaha....

Weeda,
seminggu ni kena masak extra sedap lah kan, sure berjam2 lah nanti akak kelentang kelentung kat dapur tu :-).

ummiQisti,
berdebar2 sure nya, mcm lah baru nak jumpa in laws utk pertama kalinya , kahkahkah....

nj said...

LG...
jangan lupa letak Aromatheraphy Candle in the guest room...cari yg 'calm' or 'relaxing', surely they'll be in good mood all the time!

lemongrass said...

Noorma,
actually kena pasang kat bilik I bagi I yg calm and relaxed aje kan, hehehe