Thursday, 25 June 2009

Jom kita beramai2 menyanyi kan lagu raya :-). The Other Half lah yang seronok sebab now he can go back to having coffee in the morning with me before going to work because I dah habis ganti puasa, hehehe. Seronok betul puasa masa winter ni sebab memang tak terasa sangat2 tengah puasa sebab tiba2 aje dah nak masuk waktu iftar. In a few years time, Ramadhan will fall during winter which will be so sweet and marvellous. The Little Misses lah yang akan seronok sangat2 sebab tak payah tunggu lama2 to break fast :-).

Tadi for dinner I teringin sangat2 nak makan yiros aka shawarma aka doner kebab but malas betul nak keluar and beli so I just made kebab using beef mince and makan dengan tomato and lettuce salad and garlic sauce and yiros bread. Jadi lah jugak nak satisfy my craving, hehehe… I baru terbaca kat wikipedia tadi yang yiros ni is a term only used in South Australia where we used to live but kat WA ni, it’s called kebab and kat Victoria, it’s called souvlakis. No wonder lah people kat sini tak tau yiros tu apa, hahaha….

Macam kat Malaysia jugak lah kan, lain negeri lain nama kuih tu. I can still remember masa I belajar kat Kulim dulu, I pergi keluar ke pasar malam or pasar jual kuih ni and asked for tepung gomak, pening kejap makcik jual kuih tu nak paham kuih apa yang I mintak sebenarnya. Pastu dia kata lah yang dia tak jual kuih tu, I pulak yang terkejut sebab terang2 I nampak kuih tu ada kat atas meja dia, takkan lah cuma buat display aje kan! Pastu I termalu lah sekejap cos I thought I got the name and the kuih mixed up but after fikir2 balik, I knew I got the right name. Then I tunjuk lah ke makcik tu the kuih yang I nak, dia terus kata, ‘Oh, ini kuih ………..’ ( I have completely forgotten what she called it :-)). Macam lah jemput2, ada yang panggil cekodok lah, cucur lah but I panggil jemput2. My kids panggil fritters! ( anak2 Mat Saleh kan, wahahhaha).

DSCF6205

The Other Half lah yang menghabiskan all the garlic sauce. Tak larat I nak hidu the garlic breath!

Jom kita belajar bahasa lagi :-)… ( Tak serik lagi ni, hehehe)

Sediakan payung sebelum hujan’ which I think is similar to ‘prevention is better than cure’. But some people might not agree with that and think that ‘forewarned is forearmed’ to be a more similar proverb to ‘sediakan payung sebelum hujan’.

Ayat contoh:

The Little Misses and I still need to get our yearly winter flu vaccinations done as soon as possible, ye lah kan, prevention is better than cure :-).

Cik Kiah mendengar ura2 yang stock tepung dan mentega akan kehabisan semasa bulan puasa nanti, jadi Cik Kiah telah memborong berguni2 tepung dan bertin2 mentega untuk kegunaan nya 1 keluarga semasa raya nanti, Cik Kiah hanya lah ‘menyediakan payung sebelum hujan’.

(p/s- sape2 yang bernama Cik Kiah, jangan lah terasa ye, hanya rekaan semata2. Takde sangkut paut dengan yang hidup atau yang mati :-))

13 comments:

Flower said...

Ingat apalah benda Yiros tu. Rupa2 kebab. ;)

ZaritH said...

akak,
tepung gomak tu kat tpt saya panggil abuk-abuk... :)

weeda said...

oh tak per Cik Kiah mesti suka sebab namanyer glemer masuk blog akak hehehe

Kak Ezza@makcik Blogger said...

u punya masakan ni macam kat kedai laa....lapar pulak perut ni walau pun tadi akak dah makan mee udang.....

Aida Narina said...

Owh tringat masa sekolah rendah kat Selayang, selangor kantin sekolah jual kuih tepung gomak. And last few days borak2 dgn housemates and cerita la teringin nak makan kuih tepung gomak, and they said -- "what? tepung gomak? Mane ade?" Tapi both of them asal Shah Alam. So agaknya negri sama pun nama lain2 ;p

tak sabar nak balik Msia end of July sebab ngidam sangat nak makan puteri rendam mummy buat :)

Fiza Nordin said...

akak,Cik Kiah name jiran sy.rumah dia dibawah rumah sy (sy tinggal di flat).mulut dia...ya Rabbi,astaga!tp KALAULAH akak dtg rumah sy,berjalan seiring dgn sy dan terserempak dgn dia, dia akan tegur sy baikkkkkk sgt(tp pun ikut mood dia).pijak semut pun tak mati (nnt ambil perumpamaan ni pulak buat belajar bahasa ya...heheheee)tp 1/2 hari akak duduk rumah sy akak akan tahu mcm mana sebenarnya mulut dia.dengarlah cacimaki dia pada anak2 dia (telinga sy ni dah lali,tp sy sgt2 takut anak sy terikut2,lagi2 perkataan2 yg tuttt,tuttt dan tuttt itu)dan kepada sesiape yg ade buat sesuatu yg mengganggu ketenteraman dia(budak2 buat bising ke,mesin basuh dia tak mahu keluar air ke,kucing dia hilang ke...bla bla bla...)tp dia memekak tu dia tak sedar pulak yg dia dah mengganggu ketenteraman sy ni...hish!

sori akak eh...versi mengumpat jiran plak hiks...tp name cik kiah tu mmg akan jd nostalgia sy lepas ni,esok dan selamanya...

cik kiah...cik kiah...(sambil geleng...)

Aida Narina said...

kak LG, award for you. Nanti bile free datang amik kay :)

ain said...

Alhamdulillah...habis dah ganti posa. pas ni kalau rajin tinggal buat posa sunat rejab aje. pejam celik pejam celik kejap je dh nak ramadhan kan!!

psstt...kebab satuuuuuuuuuu!!!!

lemongrass said...

Nora,
hehehe... tu lah, masa I sampai Perth dulu, tercari2 jugak yiros ni :-)

Zarith,
Abuk2 kat tempat akak pulaknya kuih yg buat dr sagu tu. Tepung gomak kuih yg buat dr tepung pulut n tepung kacang hijau, hehehe

weeda,
glemer kjap ye, hahaha

Kak Ezza,
we all jarang pergi makan kat luar, tu yg kena masak ala2 makanan kat kedai so budak2 ni tak merengek, hehehe

Aida,
1 negeri pun kdg2 guna nama lain2 kan, tu yg slalu confuse klu nak buat kuih ni, hehehe.. Thanks for the award!

Fiza,
wakakakaka.... ada gak ye Cik kIah in real life ni, sian kat you terpaksa layan suara dia hari2.. sabar aje lah ye.

Kak Ain,
tu lah kan, kejap lagi dah Ramadhan :-)..

KKPL said...

Hi LG,

I'm sooo happy that my peribahasa list is growing... thanks to u ;)
A question( unrelated to peribahasa) for u.. I'm getting a slow cooker.. will we need to top up the liquid every now & then or we can just dump all the marinated ribs and leave them be till they're cooked?

Thanks
Yat Maria

Ayu said...

salam k.min....

sedapnya kebab tu.resepi takde ke kak? heh! mintak resepi mcm nak buat je.jgn dah dpt tak buah,sudahh...

eerrkkk...akak asal mana ek? out of topic sat.hehehehe...

fazlinil irma said...

alamak..sedap pulak nengok kebab akak..telan liur la gamaknya pepagi buta ni..hehe

sy dgn kawan2 kat asrama dulu panggil tepung gomak kuih suci dalam debu..hihii

lemongrass said...

Yat,
I hope yr FIL tak pening kepala tengok the English version of my peribahasa. There's quite a few similar ones which makes it a bit difficult to choose the right 'translation' :-). Re: slow cooker, so far we've never had to top up the liquid because as the meat cooks, the juice will come out and it will moisten the meat. You just have to re arrange the meat a few times to ensure that all the meat's ocassionally covered in the juice during cooking. Or else, it might get a bit dry. Hope this helps:-)

Ayu,
I mana ada recipe, pakai campak2 aje every time, tengok bahan apa yg ada kat rumah :-). I asal Selangor, tu yg guna tepung gomak, hehehe

Irma,
wah, nama glemer abis, hehehe