Monday, 1 June 2009

It’s officially the first day of Winter today and what do you think we did? We had a BBQ for dinner :-). Sepanjang2 Summer and Autumn lepas, takde sekali pun we all keluarkan our trusty grill BBQ but hari ni tetiba The Other Half beria2 nak guna kan the BBQ. Agaknya he still felt high from the cooking he did last nite, tu yang terasa terus nak berBBQ, hahahaha. Punya lah banyak kali I asked him to take the BBQ out during Summer and Autumn lepas, sikit pun dia tak terhingin nak menggunakannya. Tup2 hari ni bila dah masuk Winter, baru nak guna, ngengada betul lah Mat Saleh tu! It’s been raining on and off today but nasib baik lah tadi masa tengah membakar, tak hujan langsung, agaknya hujan tu pun terkejut tengok we all keluarkan BBQ tu, wehehehe…..

It started because I told him that I wanted to make sate for dinner. Pastu tu yang dia suggest bakar sate kat luar using the BBQ. By the way, we don’t have a fancy BBQ set, cuma yang macam orang bakar sate punya tu, yang kena pakai arang/ briskette. Luckily we still had a bag of briskette left from a long time ago so bolehlah we all nak berbakar2an :-). Even The Little Misses were so excited bila Daddy dia keluarkan the BBQ sebab dah bertahun tak di gunakan.

And don’t ask me why, The Other Half said he wanted to make the photos to be more authentic for my blog readers, dia siap tukar baju untuk berposing sakan masa bakar sate tu! Aduh aduh, Why me? hehehehe……. Gelak mengekek2 The Little Misses tengok Daddy dia pakai macam tu. Pastu siap tanya lagi, “Do you have to wear like that to cook sate? You look like a Malay Daddy, hehehehe.”

DSCF5998

I think The Other Half dah lama sangat tak balik Malaysia kot sampai dia lupa mana lah ada orang bakar sate pakai kain pelikat and singlet lagi! Maybe he thought kalau pakai macam tu, jadi lagi sedap sate nya kot, wahkahkahkah.

DSCF6013

Nampak real aje kan sate we all bila bakar macam ni :-).

DSCF6017

But unfortunately sebab we all guna heat beads not real charcoals, takde lah jugak burnt bits on the sate. Sigh……. Takpe, next time we all bakar sate, we want to try using charcoals so we can get the burnt bits on the sate! Baru lah authentic real2 kan, hehehe…..

37 comments:

Adnazthie said...

Suker betul dia, posing habis...manja...

ibh said...

Ha..haa...sue suka ler N3 akak hari ni...Hb akak siap pakai ketayap tu yg tak tahan....Dia windu nak balik mesia agaknyer kot....Key lar tu kak...cam malayu ler nampaknyer...

lemongrass said...

Adnazthie,
thanks sbb sudi singgah my blog. Miss 5 tu mmng suka posing sakan :-)

lemongrass said...

Sue,
tu lah yg buat budak2 berdua tu gelak abis2 sbb mana lah pernah Daddy dia tu pakai kain pelikat dgn ketayap mcm tu kat sini, hehehe...

Mat Gebu said...

LG....apa khabar?..Tabik lah kat mat salleh u tu....ala2 penjual satay era-60an gitu u...tapi kalau ada penjual sate mcm mat saleh tu..habis laaa...kena ngorat dgn makcik2..silap2, nenek pun keluar beli satay!!!!.....hahahahaha, mintak amponn yeaa, i gurau jeee..

lemongrass said...

Cik Mat,
wakakakakaka... lawak giler lah statement cik mat. Agaknya klu ada orang nak buat citer ala2 p.ramlee boleh lah panggil my hubby jadi penjual sate ye, kehkehkeh....

Aymy With Love said...

hahhaha, klakor ler entry nie... mat salleh bako satay pakai pelikat... sib baik tak terbako kain tu kak.. naye kalo terbakar... ehhehe... nampak mrveles la satay tue...

azah said...

kah.kah..kah..lain mcm akak gelak kali ni..lawak habis la mat salleh tu..bagi tau dia, kat Msia skrg org jual sate pakai jean dan cap..min, min u tak tergolek2 ke masa nampak dia pakai gitu..hehehe

moon said...

hahhaha....jap..jap...cik lemon nak gelak sakan dulu...lawakla n3 kali nih kalah orang bakar sate kat sini...

littlenailofar said...

HAHAHAH...

gelak sorang-sorang baca entry akak nih. sekbaik mak takda. kalau idak, mesti dia pun tumpang gelak jugak...

mula-mula tak perasan atas kepala husband akak tu apa. kelip-kelip mata, baru prasan yg tu ketayap. siap pakai kain pelikat lg bakor sate. ini kalau pembakar sate kat mesia tgk, confirm diorg tabik spring nih. heheh...

pasni balik mesia boleh bukak stall sate plak...

Flower said...

Nasib baik kain tu tak terlondeh. Nanti jadi cerita lain pulak. My hb dulu nye kain pelikat ada colour gitew. tp yg dah dijahit jadi seluar. Fav dia masa kitaorg masih kat Msia. Skrg dah tak muat lagi. Nanti kalau pakai rabak pulak.

We all kalau bakar satay mesti pakai yg disposable nye bbq. Yg siap ada arang dia sekali. Beli kat Kmart. Never pakai our BBQ proper. Tak sedap sbb tak de bau satay.

Flower said...

Lupa lak nak tulis. Patutlah ribut petir tadi. Rupanya ada mat salleh bakar satay.

ain said...

amboiiii...hencemnya the other half pakai kain pelekat ngan kopiah!! mcm pak arab gituuu!!!!

Ms Red Hat said...

Dearest mynn

muzafar and i could not help laughing looking at the pix. Matt is such a sport to don the kain pelikat while cooking satay. You mentioned that he has always been reluctant to do BBQ...hairan ye angin apa dah melanda tu...nampaknya ada chance lah berbarbeque kat Apple Cross in the future! Satay tu memang nampak mengancam...!Sure bangga bapak mentua dia!

nj said...

LG...
So cool!..that was a real 'sate man'!

Rima said...

Hi LG,

My hb loves wearing sarong kat rumah... maybe cos amah dia dulu orang melayu kita and the first word that comes out of his mouth is bahasa melayu... hes like white on the outside... dalam badan 100% Asian! hahahha hopefully someday ur hb will be able to speak in malay baru betul boleh jadi abang satay heheh

Love ur entry today! my hb was smiling fm ear to ear looking at ur hb pic..

Lynna said...

phewwwiiiitttttttt!!!! hahaha....kalau ur other 1/2 jual satay pakai mcm tuh gerenti mmg laku la satay u tuh LG.....apa kata balik Msia jer bisnes satay plak hehehe kalah satay kajang plak kang haha ;p and mmg jrg2 berlaku tuh bbq in winter...btw, tetibe rasa mcm nak mkn satay plak!!! perggghhhh...

fazlinil irma said...

senyum saya baca entry akak hr ni..
lg2 tgok gambar husband akak..
bersemangat dia nak bakar sate..

ehm..nasib org sebelah bukan melayu ye..kalau x, mahunya dorg pun join sama..

siap buat boria kain pelekat..hehe

blogresipi said...

Wah...Perth satey pun boley tahan ni... sedapnye

lemongrass said...

Aymy,
tu lah yg I seriau aje tengok dia pakai kain pelikat tu. Klu terbakar, tak dapat den nak tolong, hehehe..

Kak Azah,
tu yg anak2 dia heran, klu bakar sate kena pakai mcm tu ke, hehehe. We all tak larat nak gelak dah :-)

Cik Moon,
gelak jgn tak gelak, hahaha

Nora,
you jahit seluar pelikat tu saiz S ke dulu, skrg dah saiz L ye ;-). Klu pakai kat M'sia sure berangin aje kan, tu yg best nya :-). Good idea lah with that disposable BBQ, next time boleh lah buat mcm tu. mmng betul lah about the ribut petir, hehehe

Kak Ain,
patutlah ye Zahra mcm rupa arab2 sikit, hehehe ;-)

Salina,
tu lah, don't know why dia suddenly teringin nak guna BBQ tu. I told him next time mmng kita kena buat BBQ ramai2 baru lah best kan pastu suruh Muzaffar and Hafiz pakai kain pelikat sama, hahaha

Rima,
Everytime my hubby pakai sarong, I yg takut terlucut, because it looked so loose :-). Your hubby terbalik dr 'banana' lah ye which is yellow outside but white inside :-).

Lynna,
klu my hubby buat bisnes sate kat M'sia, sure nya ramai yg kerumun tolong gelak kan dia, hehehe

Irma,
nasib baik lah I tak ikut sama pakai kain batik, mau lagi gelak tergolek2 my kids :-)

blogresipi,
sekali sekala bakar sate kan, terus beria2, hehehe

lemongrass said...

Noorma,
oops tertinggal pulak your comment. Sate man zaman2 P.Ramlee dulu ye :-)

Mira Marlena Abdul said...

Ekeke...cayalah!Bakar sate pakai kain pelikat tue!!!Kalau hubby I disuruh pakai kain tu hampeh tak nak punya!!!Wah, nampak really authentic la dinner nih..ha okeyla tu kak, cik abang bakar sate, lil misses jadi waitress amik order while mummy sits at the counter..leh jadi family business nih..:) Nampak akak ber BBQ ni teringin lak nak buat...nantilah maybe lepas habis mengemas kini kan rumah yg masih tak terkemas2 lagi nih...eheheh

lemongrass said...

Mira,
Pakai kain pelikat tu utk posing aje, klu tak, mmng jgn harap lah dia nak pakai, hahaha....

~KB~ said...

LG...
cemana la matt bleh terpikir pakai cenggitu nak bakar sate? Sgt kelakar:) nway, nmpak mcm sedap btoi sate tu! tetibe rasa mcm teringin nak mkn sate gak!

~U know who I am~

ummiQisti said...

heeee..cayalah! abey akak bakar satey pakai kain pelekat ngan kopiah atas kepala tu..huhuuu..cik abey kita risau nak pakai camtu sbb dia kata takut2 nanti dia lak yg terbakar bukan satey..heeee ;)

p/s : terasa cam nak makan satey lak..hiii

linamashar said...

Wah..wah LG, i bukan tengok satay yang mengancam tapi si pembakar satay yang over mengancam. Heeeee....

potpetmama said...

LG;
Ur Other Half tu kan kalau kulit ada "sawo mateng" sikit hah baru nampak mcm the Real Malay Man..tapi da pakai mcm tu pun kire pass da kalau nak jadi tukang bakau satay kat cni.just joking, yg penting ada Semangat Melayu.
He looks cute with the kopiah anyway, jgn mare!
i think u should upload more photos during the session hehe
My hubby kalau buat bbq diapun pakai mcm tu tapi gerenti akan belenging...

Baiti Mustafa said...

tergelak..!!

ur mat salleh hubby is so sporting, siap pakai ketayap lagik..haha...

akak Roosni said...

salam,
kelakarlah entri ni...

3E said...

Kak Lg,
So funny la ur post time...terasa lawak yg amat sgt sbb ur other half celup tu posing siap pakai kain pelikat gitu....tang ketayap pun funny gak...hahahahaha...my hubby pakai pelikat after mandi then bila nak solat ja then lepak2 kat rumah la....

weeda said...

salam kenal sis...kelakar lah tengok husband Sis Hahaha...Anak2 akak sangat cumellll :)

shahila said...

pagi lagi da bukak n3 kak lg.. tapi ptg ni bukak lagi.. nak leave the comment

hihihi.. teringat2 n3 akak ni. gelak sensonrang sy kat opis neh bila tgk pic The other half ngan lil miss yg comel tu.. tak penah tgk mat saleh pakai kain pelikat complete ngan ketayap giteww.. huhuhuuu

i enjoy reading ur n3 sis..

salam perkenalan..

lemongrass said...

KB,
I pun heran betul lah dgn Matt tu. Agaknya sbb slalu sgt tengok citer P.Ramlee kot, wahaha.. Acah aje ;-). Malam ni ramai lah yg dinner sate ye, hehehe

UmmiQisti,
I pun seriau gak klu kain pelikat dia tu terbakar but since we all pakai heatbeads so takdelah api menyala2, nasib baik lah kan, hehe

Linamashar,
Tukang bakar sate tu mmng slalu over, hehehe

Potpetmama,
Klu I letak gmbr dia berlengging, I takut ada yg termuntah nanti, hehehe. Tapi mmng kelakar lah bila tengok dia pakai lain dr yg lain ni :-).

Baiti,
dia yg terlebih over tu, I tak suruh pun dia pakai mcm tu, hehehe

Akak Roosni,
wasalam. Sekali sekala buat entry lawak :-)

3E,
my hubby pakai pelikat masa kat M'sia aje sbb berangin kan ;-). Yang lawak nya, orang melayu jati pun tak bakar sate pakai mcm tu, hahaha...

Weeda,
mmng patut gelak kan aje pun my hubby tu, hehehe. Anak2 comey mcm Mummy dia kan? ;-)

Shahila,
slm perkenalan too. Thanks ye sbb sudi singgah my blog :-). My kids pun mmng tak pernah kot tengok Daddy dia pakai kain pelikat n ketayap mcm tu, tu yg gelak abis, hehehe

HalfBlood Princess said...

hahahahahahhaaaaaaa i gelak gler but i cudnt make any sound at all, coz i ws nursing my baby while reading this n3. hehehehe...i cant believe ur husben wear that...hahahhaa.......nway, i bet the satay were delicious...mmm...:)

lemongrass said...

ishamizu,
sian u tak dpt gelak kuat2, hehehe. Bukan u aje yg tak percaya, my daughters pun tak percaya Daddy pakai mcm tu semata2 nak bakar sate, hehehe

halen said...

wahhh.. 1st time nih tgk husb kak min pakai kopiah ngan kain pelikat. siap bkr satay lg tu hehe..

lemongrass said...

Halen,
next time klu we all bakar sate lagi, I suruh dia posing mcm ni lagi ye, hehehe