Friday, 12 June 2009

Malam ni I nak tayang gambar dinner aje. Ada orang yang nak tengok gambar dinner I yang paling simple sebab dah 2 malam ni orang kata masih belum simple lagi, hehehe. Hari ni sebab The Little Misses ada swimming lessons sampai pukul 6 ptg, bila sampai rumah memang lah selalunya dan penat sangat2 especially bila The Other Half takde nak tolong sikit2. He will only be back tengah hari esok so I pun malas betul nak fikir about dinner. And bila dah malas nak fikir, I cuma buat toasted cheese sandwiches aje for dinner.

But yang peliknya dengan we all ni, kalau nak buat toasted cheese sandwiches, mesti kena guna white bread. Kalau untuk toast for breakfast every morning, we all tak larat nak telan white bread ni sebab dah terbiasa sangat2 dengan multigrain bread. Even The Little Misses pun tak suka sliced white bread ni for toast. But kalau nak buat toasted cheese sandwiches, kalau pakai mulitgrain, rasa dia (for us lah) kurang oomph sikit, tak tau kenapa, hehehe. So, we all akan beli white bread semata2 nak buat toasted cheese sandwich, teruk kan :-).

Ini resipi yang paling we all suka untuk buat toasted cheese sandwiches.

DSCF6106   DSCF6110

Nak buat ni, kena ada white bread, butter, grated cheddar cheese, crushed pineapple and sweet chilli sauce. I tak letak sweet chili sauce for The Little Misses, kdg2 diaorang ni mengada2 tak makan pedas, hehehe

DSCF6111   DSCF6114

Then letakkan kat the sandwich press but make sure the buttered side of the bread is outside ok! Then, grill it for as long as you like it, jangan lak sampai geseng akak rentung. Nanti jadi benda lain pulaknya!

DSCF6115

Bila dia dah brown macam kat atas ni, bolehlah dipindahkan ke pinggan. Tu sebab the buttered side kena be outside so cantik lah nanti kaler toasted sandwich ni :-).

DSCF6119

Pastu, kalau rajin, boleh lah dipotong into a triangle shape and makan masa panas2. Nampak sedap tak? :-). Inilah makanan favourite we all kalau ada white bread and tengah malas2. Jom makan…

18 comments:

fazlinil irma said...

waahh..memang sempoi..

1st time sy tgok toasted mcm tu..
selalu yg terjentat naik tu..hehe

cek anak melayu..x leh telan cheese mcm tu..hehe

are said...

tgk pun dh tau sedap...
kat mesia ader tak toasted mcm tu...mcm t'bekenan jer!!!hihihihi...tlg jwb org2 mesia..

Rahmath said...

Hi Mynn,
Mak ooi terliurnye tekak I nie..walaupun I baru tadi makan sandwich dgn chicken bologna, anak I makan fish and chips. Kami makan ala2 orang putih sbb hubby tak sempat balik dinner, sibuk kat tempat kerja lagi. Apa lagi, tak payah lah masak utk tekak "mamak" dia ...
Actually sempoi-sempoi camnie pun sedap per...layan jerlah ..esok you kena masak sedap-sedap tau, hubby you balik.
Btw just want to thank you for your choc cheese swirl cake..it was such a hit and turned out so lovely.
Take care dear.

nj said...

LG...
alahai..nak kena cari toaster serupa itu la pulak....barule cair cheese tu kat dalam roti tu kan..emm..emm..emm simple yang 'menggiurkan'!

Jamie said...

kalau kat umah nie dinner menu camtu memang tak cukupnya, harus ada org masak mee megi lepas tu...hahahahha

hanieliza said...

Salam..
sedapnya nampak..
nak kena buat gaklah untuk bekfest pagi ni...
kakliza suka gak gunakan toast sandwich maker untuk toast roti...tapi yang bentuk triangle tu...

ain said...

simple tapi mcm meleleh gak air liur akak ni.hehe

lemongrass said...

Irma,
yg I guna ni sandwich press namanya, sesuai sgt klu nak press sandwich yg berisi :-). Tekak I dah global,semua boleh telan, hahaha

Are,
kat M'sia rasanya ada tp diaorang jual yg kecik mcm sandwich maker tu.

Rahmath,
Morning :-). Nasib baik tekak my hubby ni mmng mat saleh so kdg2 tu dia yg mintak taosted sandwich for dinner, senang hati I, hehehe. I'm glad that you've made the cake n people enjoyed it :-).

Noorma,
Mmng part yg paling sedap tu bila cheese tu cair kat dlm lah, klu pakai mozzarella cheese, lagilah mcm 'strings' bila dah melted, yummm!!! :-)

Jamie,
Hahaha, perut melayu ye so klu tak jumpa nasi or mee, rasa mcm tak kenyang aje, hehehe...

Kak Lieza,
Salam :-). Toast sandwich maker saya kecik aje, muat utk 2 sandwich sekaligus, tu yg pakai yg besar ni, cepat sikit nak masak nya :-).

lemongrass said...

Kak Ain,
hahahaha.... Sian keyboard tu kan, hari2 basah kena air liur ;-)

jana said...

Mynn,
kalau dinner I macam ini,alamat berbuku-buku rotilah akan menjadi mangsa,dia orang lagi suka dan akan jadi lebih banyak makan daripada makan nasi.Oh ya,mynn alamatnya mana kata nak email.:-)

mummyseri said...

Kak..LG mmg simple la dinner ni tapi menggugat kalbu jugek nih :)

afid said...

wa...kak LG, nampak sedap + best je nak buatnya..tapi takde plak sandwich press tu..nak dipress ngan apa agaknya..hmm...

hehehe

Flower said...

Cheese n pineapple toastie ni rasa mcmana ye? I tak pernah buat gini. Selalunye I pakai cheese utk bebudak. Utk mak pak budak I letak mustard or kkdg tomato chutney. Td ada lak jumpa hot tomato chutney kat David jones. Sedap tau.

lemongrass said...

Zana,
Kalau ada anak lelaki yg dah besar2 mcm you mmng lah kena beli segala makanan berbakul2 kan, hehehe. Sbb diaorang tgh membesar, tu yg mkn bnyk :-).

Mummyseri,
Hahaha, simple mcm ni pun boleh menggugat kalbu ye ;-).

Afid,
kenalah press dgn pinggan kecik tekan atas frying pan. Jadi tak agaknya ye?

Nora,
rasa dia manis n lemak. Tak tau knapa tp kena betul dgn selera we all :-).I tak pernah letak chutney sbb I tak suka sgt tu yg malas betul nak beli chutney kat mana2 :-).

Ayu said...

salam k.min...

aaddeehhh...nmpk menarik la toasted tu.yummy!!! tp ayu ni klu cheese byk sgt muak gak.biasala tekak org melayu kan...klu hb ayu la dihidangkan dinner camni utk dia,harus lps tu ayu kena masak maggi for him.sama kes dgn k.jamie la....hehehehe...

lemongrass said...

Ayu,
klu tekak melayu kena letak sardine lah kan, tak pun scrambled eggs ke, hehehe. My hubby klu sekali makan, adalah 6-7 triangles toasted sandwich tu, tu yg tak lapar lepas tu! :-).

my little family said...

gud idea la LG, leh MA try sbb nmpk mcm sodap tp skrg ni tgh kontrol mkn..kang bt cheese nanti xrayo den...huhu

Ajzie said...

wow nmpk sedappppppppp boleh cuba nih..