Thursday, 4 June 2009

Malam semalam saya bergembira ria sebab dapat melepak depan PC di malam hari bila PIl masuk tidur pukul 7.15 malam. Tapi, malam ni saya terpaksa mencuri2 menulis entry disebabkan mereka masih belum masuk tidur lagi!!!! Pak mertua saya dah masuk dalam bilik tapi Mak mertua saya masih lagi berkeliaran di sekitar lounge room ni. Suami saya berkata yang Mak dia dah masuk bilik tidur sekejap untuk beberapa minit dan dengan segera sepantas kilat saya menaip entry malam ni sebelum dia keluar ke depan semula! Terasa macam ‘spy’ pulaknya sedang cuba mencuri data2 rahsia pihak enemy, hehehe…… Ooops, she’s out again…. tunggu!!!

Phew, memang teruk betul lah menantu depa sorang ni, ada ke patut menaip entry mencuri2. Tapi memang lah rasa restricted sikit bila ada tetamu ni kan. Lagi lah bila saya tak nak tetamu ni tau pasal blog saya ni, lebih2 lagi tentang entries sejak dua menjak ni ;-). Malam tadi saya dapat menaip dengan lancar tanpa gangguan, malam ni saya terpaksa toleh2 ke belakang saje sebab tak nak lah tetiba Mak mertua saya tiba2 terpacul kat sebelah. mau luruh jantung dibuatnya, hehehe. Nasib baik deria pendengaran saya masih bagus lagi jadi bolehlah saya pasang telinga Batman sementara dia belum tidur ni. Cepatlah masuk tidur!!!!! Hahahahahaha…..

15 minutes later…. Akhirnya mengantuk jugak mereka, baru lah aman sikit nak berblogging :-).

Cerpen hari ni bermula pagi tadi. Selalunya saya dan Suami akan bangun pukul 6 pagi dan selepas mandi dan solat terus lepak depan pc sambil check news and blog sambil minum kopi. Tapi pagi tadi, takde chance langsung saya nak bukak blog sebab Mak n Pak mertua saya pun dah bangun sama2 dengan we all pastu duduk sama2 kat ruang tamu… Uwahhhhhhh!!!!! Camner nak check blog saya pagi2 macam ni :-(. Memang tak boleh lah saya nak jawab segala comments kat post and kat chat box pagi2 untuk 5 hari ni :-(. Kalau saya terlewat jawab comments tu paham2 lah ye, hehehe….

Tadi saya ‘terpaksa’ temankan Mak mertua saya bershopping sementara Suami saya dan Pak mertua pergi temankan Miss 10 painting. Nasib baik ada Miss 5 yang tolong temankan saya bershopping sama jadi adalah jugak ‘buffer’ antara saya dan Mak mertua. Tapi saya rasa saya cukup baik tadi, saya terima saje segala pendapat Mak mertua dengan telinga terbuka dan anggukan kepala yang lemah lembut :-) walaupun banyak yang saya tak setuju, tapi takpe lah kan, apa salahnya sekali sekala jadi parrot angguk kepala :-). Saya rasa dia pun agaknya terperanjat sebab saya cuma mengangguk sahaja tadi, hahaha… Suami saya tersangatlah suka hatinya tadi sebab saya sanggup temankan Mak dia bershopping tanpa jelingan ‘manja dan tajam’. Berbakul2 pujian dia berikan kepada saya tadi…. apadah Suami saya tu, macam lah bini dia ni teruk sangat, hehehe!

btw, panjang mana you all nak saya tulis cerpen tiap2 malam ni? :-)

Dan, yang paling bagus nya, saya dapat tangkap gambar Mak n Pak mertua saya masa kat shopping complex tadi. Kesian mereka sebab mereka tak tau yang ada udang sebalik mee kenapa saya beria2 nak tangkap gambar mereka, wehehehehe…..

IMG_0679

 

IMG_0680

Vogue tak Mak mertua saya ni? Sape2 yang memandai2 kata rupa dia nampak lagi muda dari saya, memang nak kena waccchhhhaaaaa dengan saya, hehehe

34 comments:

mica-tetty said...

boleh makan pedas ke mil gan pil kak ni...hihihi

lemongrass said...

Mommy Mica,
pedas sgt tak bolehlah, sikit2 tu ok lah gak tp diaorang lagi suka klu tak pedas, hehehe

nj said...

LG...
your hubby looks more like the father ye...so you can expect how he'll look like nanti kan..
MIL you beli apa?? U belanja ke?

lemongrass said...

Noorma,
I belanja my time ajelah,hehe..My hubby mmng sebijik mcm bapak dia kan!

weeda said...

a'ah la MIL nampak lagi muda..larikkk hahahaha :P

Rima said...

Hi LG,
So far so good ey... good girl! hehehe.. gd luck...

Nor said...

hahahahahaha.......hehhehehehehe....... gelak jer bila baca episod pertama ni.. nampak sgt senyum LG tu tawar jer.. hehehehe

somuffins said...

LG, jalan cerita bagus, isi mantap, penggunaan bahasa boleh tahan.. Kalau boleh panjangkan lagi hingga 1000 patah perkataan. Hahaha...

Lynna said...

wow...sungguh teruja saya membaca cereka pendek anda mlm ini wahai Pn. Serai hahaha ;p mak mertua anda kelihatan anggun dgn warna rambutnye yg perang itu....dan saya sgt setuju dgn pendapat yg mengatakan bahawa suami anda kelihatan sama seacuan dgn bapanye...;p jika dianalisa betul2 kelihatan anda bergambar dgn senyuman seperti menahan geram....tetapi ia dilindungi oleh kecomelan cik lima!! hahaha ;p

azah said...

sama nampak lengguk kepala tu..mcm ada chemistry je..dua2 pun mcm senyuman paksa..hehehe..mesti dua2 menaruh dendam kesumat ni...

Ajzie said...

salam ziarah dan salam kenal dari saya..
kelakar juga awak nih kan..... hihi
tp your mil mmg vouge la..

Ajzie said...

oopssssss minta izin link ur blog yea?

fazlinil irma said...

errkk..sudah mentengok rambut MIL..
lawa lg rambut miss 5.hehe

bab memandai2 kata rupa MIL nampak lagi muda. nampaknya akak dah tau kami semua akan bg komen mcm tu.. lari...sembunyi..hahaha

hana said...

akakkk... senyum buat2 erk??!! wakakakakaaaa

Ms Red Hat said...

Dear Mynn,

Saya turut teruja membaca cerpen anda. Sekiranya ibu mertua anda tahu apa yang anda lakukan beliau juga akan turut menulis cerpen bertajuk "the spy who loves me = pengintip yang menyayangi saya".
Saya tidak sabar menanti sambungan cerpen ini :) LOL

Wanida said...

hahahahah...takut nak ckp nanti kena wachaaaa.....

lemongrass said...

Weeda,
watcchhhhaaaa, mana kamu nak lari, hehehe....

Rima,
I'm definitely a good girl! hahaha....

kak nor,
kita nantikan episode seterusnya tau! hehe :-).

Cik Som,
aduhai, tak tidur lah saya malam ni kerana terpaksa memanjangkan cerpen saya hingga 1000 patah perkataan lagi, hahaha..

Lynna,
Sungguh bagus bahasa melayu kamu, sehingga kan membuatkan saya teruja sungguh untuk terus menulis dalam bahasa melayu selepas habis 6 hari ini, hahaha.... Saya rasa akan tergeliat lidah semua pembaca blog ini jika saya teruskan usaha murni saya ni :-P

Kak Azah,
Saya rasa senyuman saya sungguh menawan semasa itu, hehehe ;-)

Ajzie,
thank you sbb sudi singgah my blog. boleh aje klu nak link :-).

Irma,
mcm mana agaknya rupa Miss 5 ye klu I kalerkan rambut dia jadi blonde, hehehe. Kamu pun nak kena watcchhaaa jugak ni! ;-)

Hana,
itu senyum dengan penuh tulus dan gumbira hati, hahaha

Salina,
marilah kita bersama2 menulis cerpen dlm bahasa melayu,hahaha...

Ida,
you pun nak masuk gang kena watcchhhaaa jugak ye, hehehe

MyLife RiShaZalia said...

kak.. Esok lia dtg nak bawa muesli akak yg pemes lak baca cerpen akak ni... ampun tuanku... :D

afid said...

Kak LG,
Miss 5 yang nampak paling muda...wakakakaka..

:)

lemongrass said...

Rizalia,
mcm ni kena tulis lagi panjang lah ye cerpen ni sbb nak makan dgn muesli tu,hahaha

afid,
mmng betul ckp u, so mmng tak kena watchhaaaa lah dgn I, hehehe

Spices of Life said...

I can see that they truly enjoy your company and also your good cooking. You never know dear, ,maybe MIL knew of your blog..lol

shahila said...

menarik siri cerpen kali ini. penuh adventurous. hehehee.. sy agak dah mmg vogue abis MIL akak.. huhuhuu

sy link blog akak ya!

m y a l i s h a said...

sis..

i was... wahhhhhhhh.. betul betul nampak muda.. but hey... dun worry la sis.. u tetap kelihatan muda dari ibu mertua.. sebab muka dia ada kedutans.. muka u belum nampak kedutans.. keh keh keh (terasa jahat pulak aku ni tgk kedutans di muka org.. mintak ampunnnn)

ain said...

yout other half betul2 ikut uper daddy dia ekh. nmpak cool aje. your MIL pulak mcm rugged gitu.hihihi

tak sabo nak 2ggu next cerpen.

dila~noor said...

sis..ade idea..takyahla u nak toleh2 byk kali time blogging tu..u ltk je cermin kt meja tue..so boleh beware kot2 dorg tanye "tengah buat ape tu?"hihih

wa..ini sume senyum manyak ketat oo..

CikMin said...

Salam LG..cikmin kembali ni tuk berkomen..wah...gambar last tu nampak kemesraan sungguh antara mertua dan menantu..

shafa said...

sooo funnnyyyyy....!!!!
btw, ur cerpen i can give B since there are lots of tatabahas yg tunggang langgang...

oppss...sorryy just kidding..
btw suka sgt bc blog kak LG nih...
keep it up writing the cerpen yerr...

jana said...

Mynn,
selalunya PIL zana nak lelap je sambil duduk pun boleh nak lelap terutama father in law,yalah orang kitakan suka bangun malam sembahyang tahajudlah,mengajilah lebih-lebih lagi faktor umur mereka kan.Apa kata you masak makanan yang boleh membuatkan PIL you cepat mengantuk.Aman sikit you nak berbloging(he he he jangan masukkan ubat tidur sudahlah).How many day to go lagi mynn.Tajuk cerpen dah ada ke?

Ayu said...

hahaahaha....sorry k.lg sbb ayu gelak dulu seblm komen pape.tak tahan dok baca ayat skema akak.kalah cerpen ni kak.hehehee....tp ok gak akak b'bahasa melayu at least akak leh mantapkan blk ur BM...

gmbr akak dgn MIL tu mcm senyum t'paksa je nape? hehehehe...lg mau tnya ka? hehehe...sabar kak,sabar...

xentari said...

Hahahha..! sapala yg kena wacha lagi ya..tergelak sorang-sorang baca entry kali ni. Akak ni kelakar jgk orangnya ya. Tapi kan, bila baca entry akak dalam BM rasa syok plak. Terpksa la jadi novelis dlm beberapa hari ni ya. Tak sbr nak tunggu entry seterusnya! Hee... :)

lemongrass said...

Azieda,
they know about my blog but they keep on forgetting the address n we keep on forgetting to mention it to them, that's why we try not to make it too obvious to them. My hubby lah, pi pandai2 tell them about it, geram I!

Shahila,
boleh aje klu nak link. My MIL ni mmng ikut fesyen lah jugak tak mcm menantu dia ni yg tak kisah langsung pasal fesyen,hahaha...

Myalisha,
betul betul, muka I boleh cover lagi kedut2 nya banding dgn MIL, wahahaha.... mmng lah menantu hantu betul I ni ;-).

Kak Ain,
My hubby nanti dah tua mmng sebijik rupa his Dad lah :-). But my MIL akan semakin muda n makin vogue, hehehe...

Dila,
wahahaha, idea yg sgt bernas tp kang mesti my hubby akan gelak guling2 kat I klu I start letak cermin kat depan PC, hehehe..

CikMin,
dah habis loya2 n muntah2? Bolehlah kembali berjuang kat dunia blogger mcm tu ye, hehehe..

Shafa,
my tatabahasa kdg2 dah terikut tatabahasa English tu yg kdg2 tunggang langgang terus, hehehe. Bagi lah I B+, baru lah best sikit :-).

Zana,
samalah mcm Abah I klu dia dtg sini, asik nak lelap aje, hehehe.. Duduk kat kerusi pun boleh lelap. PIL I ni konon2nya nak beramaha mesra dgn we all di mlm hari tu yg try tidur lambat sikit. Tapi we all buat kerja masing2 so kurang sikit nak layan diaorang, hahaha..

Ayu,
lepas 6 hari ni, sure akak rindu nak tulis balik dlm BM kan. Mungkin lepas ni, once a week boleh akak buat cerpen bahasa melayu, hehehe... Tentang senyum tu, lu lagi mau tanya ka! ;-P

lemongrass said...

xentari,
ada lah a few people yg dah kena watcchhaaa dgn I, hehehe. Bila tulis dlm BM ni, rasa skema betul kan, perasan sekejap mcm budak2 ni skolah menengah aje!

mrswongjowo said...

LG..
senasib ler kita...in laws in the house..at least yours tak faham bahasa you! He..he...enjoy while you can...

lemongrass said...

Mrswongjowo,
you pun kena masak ikut tekak diaorang lah ye sepanjang2 diaorang kat rumah u? Sama2 lah kita bersabar ye, hehe