Tuesday, 23 June 2009

Alhamdulillah, another day of puasa ganti completed. And hari ni, tekak orang puasa teringin sangat2 nak makan goreng pisang and goreng keledek :-). The only pisang yang ada kat rumah ni was pisang montel but since dah teringin sangat nak makan, I still used it. It turned out still rasa macam goreng pisang but lembik sikit lah (which was fine by me sebab I memang suka goreng pisang yang lembik2 ni, hehehe). Memang sakan lah I melantak goreng pisang and keledek tadi sampai tak larat nak makan dinner, hehehe. Nasib baik ada ‘Majlis bandaraya’ aka The Other Half kat rumah ni so he managed to eat my half of the dinner as well, hahaha…

DSCF6190

Dah lama betul I tak makan goreng pisang n keledek ni, tu yang sakan makan tadi :-), tamak haloba sungguh! Miss 5 tengok I makan goreng keledek for buka puasa, dia terus join sama. Dia kata sedapnya goreng keledek n goreng pisang ni ye! :-).

DSCF6196

Our dinner tonite, salami and pineapple pizza. I cuma larat makan sekeping aje tadi while The Other Half had 6 slices! He said he was so so hungry tonite, yeah right!

Lupa pulak nak cerita, it’s been raining mostly everyday here since last week and will continue to rain until next week rasanya. Masa musim hujan macam ni, our house usually looks like kedai dobi, clothes hanging on the clothes horses everywhere where there’s space. But tadi, I dah tak larat nak tengok our house bertukar jadi kedai dobi so I asked The Other Half to go to the laundromat to use their tumble driers to dry our washings. I pun bantai basuh 2 loads of washing petang tadi and sent The Other Half after dinner tadi to the laundromat. After only 30 minutes of the 2 loads of washing in the drier and $3 later, baju2 we all tersangat lah hangat nya and kering nya! And my heart pun terus lah rasa happynya and riang nya sebab tak payah fikir about wet clothes anymore! Problem solved, hehehehe. (Rumah we all takde drier tu yang kena pergi laundromat nak keringkan baju bila musim hujan ni. Tak berbaloi pulak rasanya nak beli drier which uses up loads of electricity just for a few months of wet weather in a year.)

(Why did I tell you guys the above story, God knows! Macam lah you all kisah kan about these things, hahahaha)

Alright, mari kita sambung kelas bahasa malam ni ye. To people yang bagi I peribahasa to find the equivalent nya in English, apasal lah you all bagi yang susah2 eh, naik botak kepala The Other Half memikirkan proverbs yang sesuai, wehehehe…. Takpe, we’ll persevere and one day, we’ll find the right proverbs for all of them :-). But for now, I’ll give yang senang2 aje lah dulu ye!

Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri’ which has exactly the same proverb in English, ‘In at one ear and out at the other’.

Ayat contoh:

My kids think I nag too much but what irritates me is that I have to constantly remind them to clean up after they have played with their colouring pencils and crayons and papers. It seems like whatever I say to them will go ‘in at one ear and out at the other’. :-)

Hari ini, Cik Kiah merasa sangat geram dengan suaminya kerana dia terlupa tentang Hari Ulang Tahun Perkahwinan mereka walaupun Cik Kiah sudah sebelum itu acap kali mengingatkan suaminya tentang hari ulang tahun perkahwinan mereka yang bakal menjelma, memang betul2 ‘masuk telinga kanan, keluar telinga kiri’.

13 comments:

Flower said...

I like goreng pisang for buka puasa. Nanti lah nak buat, terliur tgk you punya as usual. U tau tak dulu2 my cousin ajar makan goreng pisang cicah susu pekat. Masa muda2 boleh lah tekak ni terima, tp bila dah lanjut usia ni, bukan je tekak tak terima, badan tambah montel lagi.

Perihal shopping lak. Napa tak shopping iye2. Banyak tau sale sakan. Mcm2 ada. I gi ke city memula tu tgk kasut, baju budak2 semua murah sakan. Terbeliak mata I jap.

ain said...

akak pulak x minat sgt goreng pisang ke, keledek ke. mcm too sweet le pulak.hehe

akak pun sama mcm min, klu masuk musim ujan and baju melambak2 tak kering, akak akan hantar laundry keringkan. rimas tengok umah dh mcm kedai dobi dah. hahaha

Rahmath said...

Hi Mynn,
I tengok u ganti puasa, teringatlah I yg I ada 4 days lagi nak ganti. Liatnye tengok weather yang panas, terik dan kadang-kadang hazy kat Subang Jaya nie.Dahlah kat kerje pun tension jer, nanti mulut I kumat-kamit marah-marah orang, buat dosa kering jer bila berpuasa.Insya Allah, I nak berpuasa minggu depan. Wish me luck and I must say I am impressed with your "Kelas belajar Bahasa Malaysia". You go girl !!

fazlinil irma said...

dulu masa mula2 sampai london.. saya x tau apa tu salami..satu hari maryam nak makan salami..

then dia cakap..'kak irma, i nak salami..

saya plak faham..'nak salam me..?'
meh la salam..sambil hulur tangan.

maryam..'bukan..i nak salami..'

saya..still confused..

then kak ct dengar terus bagitau apa tu salami..

sejak dari tu kalau makan salami mula la dorang buat lawak..

kak irma nak salami..sambil hulur tangan..hahaha..

lemongrass said...

Nora,
Nanti masa puasa, rasanya hari2 I akan buat goreng pisang n keledek,hehehe but definitely takkan cicah dgn susu pekat lah :-).
I takde masa during weekdays nak shopping slowly n leisurely n wknds pulak for the past few weeks have been busy, geram I! :-).

Kak Ain,
alamak, rugi nya, hehehe... Rumah I dr last week dah mcm kedai dobi, tu yg dah tak larat tu :-).

Rahmath,
Kat sini tgh sejuk n the days are short, tu yg I beria2 ganti puasa, hehehe.. Good luck ganti puasa next week!

Irma,
hahahaha, gelak betul :-). I dulu pun mcm tu, first time tengok salami, ingat kena masak dulu sebelum makan so I pun dah sediakan frying pan nak goreng dia, hehehe....Termalu sekejap!

Ayu said...

salam k.min...

aaddeehhhh....sedapnya goreng pisang itew!!! ayu pun suka mkn pisang goreng yg lembik.cicah lak dgn kicap lada or sambal tumis.pppeerrggghhh....kecur air liur dibuatnya.

hmmm...baru plan nak kirim kat mak pisang tanduk/pisang nangka/nipah or keladi/sukun masa dia naik kl jumaat ni.kat tmpt ayu ssh skit nak dpt seme tu.kena pi pasar basah.klu setakat pasar lambak,pisang mkn mentah tu ada la.tu pun ikut time.iiissskkkkk...nak kena tipon mak ni.takut t'lupa je nanti.

jana said...

mynn,
singgah sekejap blog adi tertengok gambar wedding adik you,lepas tu terperasan kawan office ada kat wedding adik you masa majlis belah perempuan. rupa-rupanya kawan zana adik mak you.Dia pun berceritalah dulu masa cuti sekolah je your father selalu ambil dia duduk rumah you.:-D(makcik you tu puan siti utari)

somuffins said...

Anything to do with PISANG, I suka except (sejak tua2 ni) pisang salai. Tak dpt pisang goreng boleh merajuk you... :-)

Mira Marlena Abdul said...

Mmmm goreng pisang+keledek...sedap kl minum teh/kopi pekena ngan benda2 yg berkolesterol ni kan?ahaks...lama tak singgah blog akak ni..pindah umah dan masih tak habis kemas smp skang ni..rasa mmg dah takmau pindah lagi lepas ni..mintak ampun!

Tak tau la pulak akak jadi guru bahasa skang ni ye?kira oklah tu kak,jadi interpreter BM-BI and the other way around.By the way, in laws akak dah balik ye? Lega lah akak skang ni ek? ehehhee...keep posting the yummy foods and recipes ye!

lemongrass said...

Ayu,
I tak pernah try cicah dgn sambal kicap tp bila citer pasal sambal kicap ni, terliur terus nak mkn soto dgn sambal kicap, hehehe...

Zana,
Lah ye ke my Usu tu 1 ofis dgn Zana? Kecik betul dunia ni kan, hehehe. Usu I tu pun baru aje dpt cucu sorang lagi. Memang masa we all kecik2 dulu, dia lah yg slalu dtg rumah masa cuti skolah sbb tak jauh sgt umur we all dgn dia :-).

CikSom,
Dulu my arwah nenek slalu buat pisang salai n we all pun slalu lah melantak pisang salai but dah lama betul I tak mkn tu. You suka pisang goreng lembik or yg keras? :-).

Mira,
how's life? Tak abis penat lagi ye fr the pindah rumah? Sian you!
I ni kan multitasking, kjap ajdi cook, kjap jadi guru bahasa, hahaha. But dah stop tulis cerpen sbb PIL dah balik kan ;-)

Ayu said...

k.min....try la mkn pisang goreng cicah kicap lada.konpem tokleh stop nnti.hahahahaha....kat umah ni mmg sentiasa ada stok kicap lada dlm fridge.nak mkn tinggal cedok je.senang!

petunia merah jambu said...

i dah 'terbeli' dryer machine tu kat fiji dulu... rasa nyesal jgak la ni. memang ngabiskan letrik jer...

lemongrass said...

Hi Pink petunia,
thats why we all tak nak beli dryer, melambung2 lah nanti our electricity bill! We'd rather pergi laundromat occasionally.