Tuesday, 28 October 2008

Everyday at 5 o'clock, I have to start masuk dapur to cook dinner. Kalau dah tau nak masak apa, senang aje kerja semua but today like most of the time, memang buntu fikir nak masak apa. Yesterday, we've had asian so harini kena something vaguely western. Esok nak masak pasta so I can't cook pasta today. Nak makan pizza, haritu baru aje makan, I don't think I can take anymore pizza today. Fening fening.....

Menggeledah the potato basket, cuma tinggal 3 biji aje potatoes. Kalau utk the other half sorang, cukuplah kot :-). Nasib baik ada lagi keledek yang masih elok and belum berakar umbi kat dlm basket tu so bolehlah top up the carbs with that. Then protein pulak kena fikir, sebab dah pukul 5.15 and tak keluarkan apa2 pun lagi dari freezer, I just grabbed some frankfurts and thawed them in the microwave. But still had no idea what to do with the frankfurts! Takpe, while thinking of what to do with the frankfurts, I diced some onions and garlic and cubed the potatoes and keledek and sauteed them in butter and olive oil since it'll take some time for the potatoes to cook kan. When the potatoes were half cooked, I still couldn't decide what to do with the frankfurts. Punyalah teruk kan I ni, it's not even brain surgery, cuma kena decide what to cook for dinner aje pun ambil masa yg lama, hehehehe.....

Finally I decided to skinned the frankfurts and sauteed them with sliced onions and poured eggs on them in the pan to make frittata. Then top them tomato sauce and BBQ sauce and shredded cheese and grilled them under the griller. Jadilah frankfurt frittata which for me taste much better and appears to be more of a 'gourmet' dish than just plain old frankfurts dip in tomato sauce, hehehe... To serve, we had them with steamed carrots and raw cucumbers and tomatoes.


Inilah rupa my frittata from the pan to the plate.
Sebelum kena make up dengan cheese

I think cheese tu yg membuatkan dia jadi lebih sedap kan, hehehe.

Bubbling merrily under the grill.

The final product, with sauteed potatoes and sweet potatoes and 'traffic light' veges.

6 comments:

shafa said...

resepi yang hebat...nampak pun sedap. Nak kena try suatu hari nnt.

ILA said...

Wauuuuu!!!so simple menu!!!
Maaf..saya pmbaca senyap anda selama ini.
Seronok melihat Seorang puteri melayu yg punyai 2 anak mix yg comey bersama hidangan yg sedap di lihat..(aduiii..teringin utk mrasainya jua)

Salam Kenal Dari anak jawa Banting,Selangor;)
Honestly..saya teruja mengenali blog ini:D

Intan Rosnitta said...

Traffic light veges?

Hahaha :)

Arneta A Ramos said...

silent reader ~ sgt sedap!

lemongrass said...

Salam kenal Shafa,
simple aje kan frittata tu tp mmng lah sedap.Kalau makan dgn nasi pun sedap jugak agaknya kan:-).

Salam kenal Ila,
U sekampung dgn tulip merah lah ye :). Biasa2 aje my food ni sbb I ni lebih bnyk malas dr rajin,hehehe

Intan,

Sbb ada kaler merah, orange/ yellow and green kan. Zahra kata next time I kena make sure I cut all the veges round shape, baru lagi nmpk cam traffic light! hehehe


Hi Arneta a Ramos,

Yg mana satu yg sedap? :-). Thanks for visiting.

Peri PiA said...

salam kenal,

wah got to try this,awesome