Thursday, 16 October 2008

Dah 2 malam tak tau nak cerita pasal apa. Like everyone else, our family life is very boring occasionally and not worth talking about, hehehe.... And when it comes to dinner, there are nights when our dinner is just so ordinary and sempoi teramat that buang karen aje kalau cerita lebih2, ahaks!.... And there are nights when tuan rumah teramatlah malas nya nak update and 'kemas' rumah so bila takde entry tu, faham2 aje lah ye :-). Agaknya ada ke yang sampai rindu2an kalau tak baca my blog even for 1 day? The other half dah gelak guling2 bila I translate this question to him. He said, sian wife dia terperasan sekejap, wahkahkahkahkah...... Lerr, kalau bukan kita yang nak terperasan, sape lagi kan yang nak angkat kan bakul utk kita, hehehehe :-).

Anyway, malam ni cuma nak letak resipi aje setelah lama orang mintak. Ampun maaf lah ye sebab tuan rumah sentiasa malas nak tulis resipi ni, hehehe....

1. Meatballs in creamy sauce with pasta.

Resipi meatballs, I dah bagi dulu so rujuk kat sini ye. Cuma kali ni buat lah saiz dia kecik2 sikit so dptlah bnyk sikit. Kalau tak letak telur pun takpe as long as ada breadcrumb and tomato sauce to help the mixture stays together. And I bake my meatballs sbb kononnya nak healthy lah sikit and senang cerita sbb boleh tinggal aje :-).

Creamy sauce for the meatballs

1/2 biji bwg besar, diced
2 cloves garlic, cincang hancur
1 tin diced tomato (400g)
100g button mushrooms klu nak
2 tbsp tomato paste
1/4 cup-1/2 cup cream (tak kisah lah thick or thin cream)
salt and pepper to taste

-saute bawang and garlic sampai layu.
-Add sliced mushroom to the pan and saute until brown a bit.
-Add diced canned tomato and masak sampai menggelegak menggunakan api sederhana aje. -Then add tomato paste and masak sekejap. Add salt and pepper.
-Then add the cooked meatballs until kuah sebati with the meatballs and simmering. Then perlahankan api and add the cream. Kacau sebentar hingga kuah simmering sekejap but not too long, takut cream will split.
- Serve with cooked pasta of your choice


2. Sticky date pudding

Sesiapa yang pernah makan ni, memang lah akan jatuh cinta kat kek ni but beware because it is very sweet. Especially if you eat it with the sauce but it's supposed to be sweet anyway :-).

170g kurma tanpa biji, chopped
30 mls air
1 tsp soda bicarbonate

-in a pot, add kurma dan air and masak hingga boiling. Matikan api dan add soda bicarbonate dan biarkan dia berbuih. Put aside for 10 minutes until dia cool down a bit.

60g butter, at room temperature / suhu bilik
170g gula caster
2 biji telur gred A (59g)
170g SRF (tepung naik sendiri)
1/2 tsn esen vanila

-Dgn. electric mixer, cream butter and sugar until pale and creamy. Then add egg satu persatu, beating well after adding each egg.
- Ayak tepung dan campurkan ke dalam adunan butter, gula dan telur tadi dan kaup balikkan hingga sebati menggunakan sudu.
-Masukkan adunan kurma dan esen vanila ke dalam adunan tepung dan gaul lagi hingga sebati menggunakan sudu sahaja.
- Pour into loyang (20cm round) yang dah di gris dan lapik dgn baking paper dan masak for about 30-40 mins atau sehingga skewer inserted into the cake comes out clean, di suhu 160ยบC.

Caramel sauce

100g brown sugar
65g butter
1/4 cwn-1/2 cwn cream
1/2 tsp esen vanilla

-Dalam periuk, masak semua bahan di atas sehingga boiling then kecilkan api and simmer for 3 minutes.
-Tuang sedikit sauce dia atas kek dan masukkan kek semula ke dalam oven for 2-3 minutes.

Cake is best eaten warm with extra sauce poured over it and kalau nak lagi sedap and menggemukkan, serve it with thick cream...... Yummy!

No comments: